Maniolo23 14.01.2020 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2020 Te żaby musiały być głodne wiedzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
awaria09 14.01.2020 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2020 Powoli zacznę to wszystko składać i zastanawiam się jak najlepiej zasilić odbiory ciepła. W moim przypadku są to dwa obiegi grzejnikowe i podłogówka na parterze.Co będzie lepsze? Czy zrobić jedną belkę i do niej podłączyć wszystko z podmieszaniem. Czy do belki podłączyć tylko grzejniki a podłogówkę zasilić z bufora tak w okolicach połowy wysokości czy wszytko ciągnąć bezpośrednio z baniaka bez belki. Zasilanie grzejników myślałem wpiąć około 30-40 cm od góry żeby trochę ciepła zawsze zostawało dla CWU. Jeśli macie sprawdzone koncepcje zasilań prośba o pouczenie.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LukaszP66 14.01.2020 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2020 Powoli zacznę to wszystko składać i zastanawiam się jak najlepiej zasilić odbiory ciepła. W moim przypadku są to dwa obiegi grzejnikowe i podłogówka na parterze. Co będzie lepsze? Czy zrobić jedną belkę i do niej podłączyć wszystko z podmieszaniem. Czy do belki podłączyć tylko grzejniki a podłogówkę zasilić z bufora tak w okolicach połowy wysokości czy wszytko ciągnąć bezpośrednio z baniaka bez belki. Zasilanie grzejników myślałem wpiąć około 30-40 cm od góry żeby trochę ciepła zawsze zostawało dla CWU. Jeśli macie sprawdzone koncepcje zasilań prośba o pouczenie..[/quote Coś się mnie wydaje że zaraz ci się sięgnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LukaszP66 14.01.2020 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2020 Co cię skłoniło do instalacji pracującej w 2 zakresach temperatur ?Tym bardziej przy buforze ?Wiem Podłogówka w sypialni nie zdrowa;)Byłem bliski podobnej decyzji:bash: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość mtdeusz 14.01.2020 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2020 Powie mi ktoś czy jak podłączę bufor pod zasialnie od grzejników to mi pujdzie na grawitacji z bufora do grzejników? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 14.01.2020 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2020 (edytowane) Dobra rzecz mtedeusz w warsztacie lub kurniku. W domu nie warto ze względu na orurowanie czyli duże średnice rur przechodzące w coraz mniejsze. No i sterowanie tym, to sto lat za murzynami Ps Chyba że już instalacja taka jest gotowa i chcesz się wpiąć. Edytowane 14 Stycznia 2020 przez Bogusław_58 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość mtdeusz 14.01.2020 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2020 Chce się wpiąć, bo mam w domu instalację gotową 20letnią.A 2 bufory po 500 litry będą grawitacyjne chodzić czy musi być jeden 1000litry? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 14.01.2020 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2020 Mogą być dwa, ale na jednym będzie lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Mi 15.01.2020 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2020 Powoli zacznę to wszystko składać i zastanawiam się jak najlepiej zasilić odbiory ciepła. W moim przypadku są to dwa obiegi grzejnikowe i podłogówka na parterze. Co będzie lepsze? Czy zrobić jedną belkę i do niej podłączyć wszystko z podmieszaniem. Czy do belki podłączyć tylko grzejniki a podłogówkę zasilić z bufora tak w okolicach połowy wysokości czy wszytko ciągnąć bezpośrednio z baniaka bez belki. Zasilanie grzejników myślałem wpiąć około 30-40 cm od góry żeby trochę ciepła zawsze zostawało dla CWU. Jeśli macie sprawdzone koncepcje zasilań prośba o pouczenie.. Jeżeli bufor grzejesz tak jak trzeba czyli na maksa to na wyjściu masz ok 90 stopni. Lepiej od razu za buforem obniżyć temperaturę. Chyba, że rozdzielacz dasz bardzo blisko bufora. Musisz dać osobne rozdzielacze do podłogówki i do grzejników i Temperaturę osobno ustawisz dla podłogówki i osobno dla grzejników. Rozdzielacze też najlepiej zasilać osobnymi rurami, wychodzącymi bezpośrednio z bufora. Do bufora możesz się wpiąć trochę niżej, ale nie przesadzaj. Sto litrów zapasu wrzątku wystarczy do ogrzania wody, zwłaszcza, że bufor na dole nie wychładza się poniżej 20 stopni. Nie ma sensu podłogówki zasilać z połowy buforu, wówczas dla podłogówki wykorzystujesz tylko pół buforu. Plastik plastikowy nierówny trudno stwierdzić czy wytrzyma w 90-100 stopniach, jeżeli nie masz żadnej informacji od producenta. Ewentualnie możesz sprawdzić jak ten plastik zachowuje się wrzucony kilka razy na przemian do wrzątku i zimnej wody. Jeżeli nie pęka i jest odrobinę elastyczny to powinien wytrzymać, ale na to gwarancji nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość mtdeusz 15.01.2020 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2020 To trzeba by było spawać beczkę o średnicy 1m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gran torino 15.01.2020 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2020 witam.no i wymyslili w Krakowie powstał zespół 50 osobowy i takie załozenia ,,- całkowity zakaz spalania węgla w kotłach instalowanych od roku 2021 roku – informuje urząd marszałkowski. - Dodatkowo nie będzie można wymienić tzw. kotłów pozaklasowych oraz 3. i 4. klasy na węglowe. Spalanie biomasy będzie możliwe tylko pod warunkiem spełnienia konkretnych standardów emisji pyłu – nie może ona przekraczać 20 mg na metr sześcienny. Brany jest pod uwagę także całkowity zakaz spalania węgla i biomasy w miejscowościach uzdrowiskowych Małopolski. Dodatkowo stosowane urządzenia grzewcze powinny posiadać mechanizmy pozwalające na utrzymanie emisji pyłu na poziomie 20 mg na metr sześcienny w całym okresie eksploatacji,teraz pytanie czy koszty przerzucą tylko i wyłącznie na nas czy tak jak było w Krakowie ,że prawie 24 tyś dotacji było na wymianę.,tamtym roku na 182 gminy małopolski dali 8 mil.dotacji tylko 3 gminom ,a na ten rok nie było już nic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gran torino 15.01.2020 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2020 ptyanie do znawcow tematu miałem robić kwadraciaka, ale zwineli mi maszynowo blachę 3mm na sr.900mm.i wysokość 185cm (jakieś 1200l),problem z dennicami ,gdyż tego nie ma kto zrobić.czy mogę wstawić płaskie dno z blachy 4mm wzmocnionej kratownicą .układ niestety musi być zamknięty brak technicznej mozliwości układu otwartego(zbiornik byłby ponizej kaloryferów)kotłownia przyklejona do budynku,najwyższy punkt drabinka w łazience 490cm,od powrotu do pieca a kaloryfery 430mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dbx 15.01.2020 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2020 "witam.no i wymyslili w Krakowie powstał zespół 50 osobowy i takie załozenia ,,- całkowity zakaz spalania węgla w kotłach instalowanych od roku 2021 " Ludzie się na to godzą, więc w czym problem ?Jak przyjdzie komu pomysł, by wyznaczyć godziny na sikanie to też zwolennicy się znajdą. Są już godziny na wyrzucanie śmieci i robienie z mieszkań sortowni odpadków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość mtdeusz 15.01.2020 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2020 Jak ludzie tumany to co poradzisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LukaszP66 15.01.2020 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2020 Co sądzicie o takim opomiarowaniu temperatury bufora, stosuje ktoś coś podobnego?https://kamami.pl/termometry/561975-avt5489-d-8-kanalowy-termometr-z-alarmem-zmontowany-zestaw-w-obudowie.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość mtdeusz 15.01.2020 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2020 Po co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LukaszP66 15.01.2020 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2020 Chociaż by po to żeby znać uwarstwienie , widzieć temperatury na poszczególnych poziomach !Adam coś podobnego samemu kleił i sprzężał z kompem. Tu podałem gotowca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LukaszP66 15.01.2020 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2020 Tzn znalazłem! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość mtdeusz 15.01.2020 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2020 Ale po co?Termometr na górze termometr na dole i wystarczy jak będzie 99stopni to znaczy, że bufor naładowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Mi 15.01.2020 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2020 Nie wystarczy. U góry 99 stopnie na dole 25. Bufor naładowany w 10% czy 90%.? Ładować kocioł do pełna czy moze za chwilę będzie chmurka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts