m-mormon 23.12.2009 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2009 Poszukuję ofertę na solary dogrzewające buforek 1500litrów. Powiedzieli mi że musze mieć conajmniej 7 kolektorów płaskich. Koszt 40tys zł. Głowa mnie rozbolała Czy ktoś ma podłaczony solar do bufora i podzieli sie informacją jak to mu działa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 23.12.2009 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2009 Nawet gdyby mieli rację (choć to bardzo zależy od założeń - np. w jakim okresie chcesz ten bufor dogrzewać, oraz jak są te solary ustawione), to i tak 7 kolektorów płaskich to maks. 14 tysi, więc do 40 to sporo brakuje. Moim zdaniem już przy dwóch dobrze umieszczonych panelach (czyli koszcie ok. 4 tysięcy) uzyskasz całkiem sensowne wyniki. Tylko ten bufor to by trza już mieć. No i wcale to nie znaczy, że jest to ekonomicznie uzasadniona inwestycja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gonzo93 23.12.2009 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2009 u mnie w projekcie jest zapotrzebowanie roczne na energię cieplną na poziomie 20835 KWh /rok strefa klimatyczna 3 temperatura zewnętrzna -20 stopni C.. Ja mam 25480kWh/rok przy chałupie 260m2 więc widzę, że chyba nieźle.... Spalane na poziomie 25kg pelletu na dobę bez CWU przy 0st i 50kg przy -15. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m-mormon 23.12.2009 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2009 Bufor juz jest. narazie bez wężownicy, ale niedługo zabieram sie za robotę. Chciałem zastosować lejek i kominek wg założeń Adama, żeby solarem dogrzewać górną część bufora. Miałem nadzieje ze solary bedą kosztowały ok 5000 a tu niespodzianka...chcą 40tys. To już lepiej prądem grzać latem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gonzo93 23.12.2009 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2009 Bufor juz jest. narazie bez wężownicy, ale niedługo zabieram sie za robotę. Chciałem zastosować lejek i kominek wg założeń Adama, żeby solarem dogrzewać górną część bufora. Miałem nadzieje ze solary bedą kosztowały ok 5000 a tu niespodzianka...chcą 40tys. To już lepiej prądem grzać latem Za 40tys to chyba lepiej kupić pompę ciepła....przynajmniej chodzi w pochmurne dni... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m-mormon 23.12.2009 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2009 Też tak uważam. Zastanawiam sie jednak czy jest tu ktoś kto używa solarka z buforem conajmniej 1000 litrów i jak to działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jani_63 23.12.2009 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2009 Koszt 40tys zł. Głowa mnie rozbolała To już chyba granica absurdu Ma też dobre strony. Każda inna oferta powinna być bardziej strawna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 23.12.2009 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2009 Jak masz 5 tyś to kup pompę ciepła powietrze-woda bez zasobnika i po problemie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m-mormon 23.12.2009 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2009 Jak masz 5 tyś to kup pompę ciepła powietrze-woda bez zasobnika i po problemie. Tak tez myślałem, mniejszy kłopot a potrzeba i tak tylko poza sezonem grzewczym. Przemyśle sprawe. Dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 23.12.2009 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2009 Za 5 tysi to można se całą instalację kolektorów walnąć razem z zasobnikiem. Do użytku poza sezonem grzewczym to jednak taniej wyjdzie. W sytuacji jak już masz zasobnik, to podpięcie dwóch paneli można zrobić nawet za 2 tysiące, a co by nie było, to jednak tańsze źródło ciepła niż PC. Przy odpowiednio dużym buforze, to nawet brak słońca przez dni parę groźny nie jest... Co i tak wcale nie znaczy, że to jest inwestycja ekonomicznie uzasadniona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m-mormon 23.12.2009 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2009 Zasobnik mam ale jeszcze nie jest "wyposażony". Szukam rozwiązań żeby potem nie przerabiać kotłowni. Ma być kominek i kocioł na paliwo stałe, więc na lato szukam alternetywy. Myślałem o solarach i dolnej wężownicy ale widze ze nie jest tak kolorowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 23.12.2009 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2009 A Ja tam będę palił w lecie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m-mormon 23.12.2009 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2009 Czytając forum widać ze nie da sie wszystkiego przewidzieć. Chyba najlepszym rozwiązaniem będzie zrobienie wężownicy co by potem nie psuć buforka. Do tego przewody solarne na dach....i tyle na początek. Reszte bedzie można zrobić nawet po kilku latach...a na początek palić w piecu latem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jani_63 23.12.2009 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2009 Rozłożenie inwestycji w czasie to jeden z podstawowych sposobów na możliwość rozbudowania układu przy ograniczonym budżecie. Musisz tylko już teraz się zastanowić co cię interesuje na przyszłość, i wykonać częściowe instalacje, żeby później uniknąć "prucia ścian". Będziesz miał zawsze możliwość dołożenia, żeby stworzyć układ biwalentny. Wężownica i rury wyciągnięte pod dach to dobry kierunek jeśli w przyszłości myślisz o kolektorach. Rozważ też ewentualne przygotowanie mocowań pod przyszłe panele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samir 23.12.2009 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2009 Jeden sezon letni paliłem pelletem dla c.w.u. Wyszło 430 kg przy cenie 580 zł/tona (latem są tańsze). Mój bufor jak wiecie to 750l zagrzewałem go do 60 st. cały co starczało na około 3dni dla 4 os. rodziny. Jeśli ktoś "grzał" prądem to można te dane porównać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gonzo93 23.12.2009 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2009 Jak masz 5 tyś to kup pompę ciepła powietrze-woda bez zasobnika i po problemie. Możesz podać jakiś przykład takiej pompy. To co mi się udało znaleźć kosztowało co najmniej 30tyś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jani_63 24.12.2009 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2009 Tu masz przykład takiej PC powietrze - woda.http://www.klimatsklep.pl/chigo-krs-35wfal-cat-58-id-829.aspxSą produkowane w mocach 3,5 - 6 kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m-mormon 24.12.2009 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2009 Ta pompa jest z zasobnikiem a do buforka nie potrzebny. Czy do PC bede mogl wykorzystać tą samą nagrzewnice dolną co do solarów (oczywiście jedno lub drugie) ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m-mormon 24.12.2009 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2009 Ta pompa jest z zasobnikiem a do buforka nie potrzebny. Czy do PC bede mogl wykorzystać tą samą nagrzewnice dolną co do solarów (oczywiście jedno lub drugie) ?? Nie chodziło o nagrzewnice tylko o rurke zwiniętą w spirale oczywiście (ta dolna pod lejkiem). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 24.12.2009 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2009 W przypadku PC, lepiej sprawdzi się pompa ze zintegrowanym zbiornikiem, bo wtedy zwykle w zbiorniku umieszczany jest parownik, co podnosi sprawność całego urządzenia (brak dodatkowego wymiennika), no i umożliwia grzanie wody do wyższych temperatur. Ale oczywiście ma też swoje wady. W każdym razie da się wykorzystać tą samą wężownicę co do solarów, tylko na ciepłą wodę będziesz wtedy dłuuugo czekał - PC grzeje tak do maks 50 stopni normalnie, a przy takim wpięciu, to prawie cały bufor trzeba będzie do tej temperatury zagrzać, żeby mieć ciepłą wodę. Ogólnie przy niskim zasilaniu bardzo istotne znaczenie ma długość wężownicy CWU (bo rozumiem, że chodzi Ci po głowie konstrukcja bufora z przepływowym grzaniem CWU). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts