LukaszP66 18.01.2020 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2020 Większość buforów na naszym rynku jest do dupy.Wężownice ze stali nierdzewnej ,bez kolan hamburskich lub z zbiornikiem w środku do cwu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LukaszP66 18.01.2020 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2020 Mogą one stanowić jednak bazę do dalszych działań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tewu80 18.01.2020 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2020 (edytowane) Jak znalazłeś bufor z wężownicą miedzianą do cwu i drugą miedzianą do solarów z lejkiem i kolankami hamburskimi na wejście wyjście układów wspólnuch hydraulicznie to bierz . Żeby kupić taki bufor to realnie musisz wydać ponad 25 tys. Samemu możesz to zrobić dużo taniej . Ja za używany zbiornik 1200 L dałem 1000 zł,wężownice zleciłem resztę kleję sam ,całość okoł 5 tys +perlit na izolacje. Z tego, co widzę po rysunkach, to nie ma tam lejka, Nie bardzo wiem też, co to są kolanka hamburskie. Bufor wygląda tak: Specyfikacja: Czy to jest coś warte? Edytowane 18 Stycznia 2020 przez tewu80 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LukaszP66 18.01.2020 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2020 Lipa to jest ,dobry bufor masz opisany na 1 stronie tego tematu,zdjęć nie ma ale wpisz w gogle frazę adam_mk bufor ciepła i klikni na grafikę, pojawią ci się schematy . Albo zajrzyj https://czysteogrzewanie.pl/jak-to-sie-robi/bufor-ciepla/ .Najlepiej będzie jak zapoznasz się z tematem , kupisz używany zbiornik ,nie są drogie a resztę zlecisz jakiemuś spawaczowi.Wężownice możesz zamówić u tego gostka , niestety wymiennika solarowego nie zrobi ci tak jak Adam przykazuje znaczy się nie po stożku tylko w formie walca. https://www.olx.pl/oferta/wezownica-miedziana-bufor-solar-wymiennik-CID628-IDoTIbK.html#b92342893e Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tewu80 18.01.2020 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2020 Lipa to jest ,dobry bufor masz opisany na 1 stronie tego tematu,zdjęć nie ma ale wpisz w gogle frazę adam_mk bufor ciepła i klikni na grafikę, pojawią ci się schematy . Albo zajrzyj https://czysteogrzewanie.pl/jak-to-sie-robi/bufor-ciepla/ . Najlepiej będzie jak zapoznasz się z tematem , kupisz używany zbiornik ,nie są drogie a resztę zlecisz jakiemuś spawaczowi. Wężownice możesz zamówić u tego gostka , niestety wymiennika solarowego nie zrobi ci tak jak Adam przykazuje znaczy się nie po stożku tylko w formie walca. https://www.olx.pl/oferta/wezownica-miedziana-bufor-solar-wymiennik-CID628-IDoTIbK.html#b92342893e Dzięki. Niestety z jakiegoś powodu nie widzę grafiki na pierwszej stronie. Czy ktoś też tak ma? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tewu80 18.01.2020 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2020 Lipa to jest ,dobry bufor masz opisany na 1 stronie tego tematu,zdjęć nie ma ale wpisz w gogle frazę adam_mk bufor ciepła i klikni na grafikę, pojawią ci się schematy . Albo zajrzyj https://czysteogrzewanie.pl/jak-to-sie-robi/bufor-ciepla/ . Najlepiej będzie jak zapoznasz się z tematem , kupisz używany zbiornik ,nie są drogie a resztę zlecisz jakiemuś spawaczowi. Wężownice możesz zamówić u tego gostka , niestety wymiennika solarowego nie zrobi ci tak jak Adam przykazuje znaczy się nie po stożku tylko w formie walca. https://www.olx.pl/oferta/wezownica-miedziana-bufor-solar-wymiennik-CID628-IDoTIbK.html#b92342893e A co sądzisz o tym: https://bojlersklep.pl/pl/p/Zbiornik-buforowy-akumulacyjny-Austria-PSM-1000-0w-bufor-bez-wezownic-WYSYLKA-POBRANIOWA-GRATIS/719 Może by kupić coś takiego i zlecić komuś dołożenie wężownicy CWU i solarnej według projektu Adama? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
G69 18.01.2020 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2020 A znacie może kogoś, kto wykona w rozsądnych pieniądzach bufor 1000 litrów z wężownicą CWU i wężownicą solarną w Małopolsce? Czy w rozsądnej to musisz ocenić sam.Ale spawany z blachy 4mm. Kupione w sklepie chyba są delikatniejsze.No i można być wykonany z wiedzą tego tematu: https://www.p2ar.pl/oferta/zbiorniki-buforowe/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szaryb 18.01.2020 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2020 Dzięki. Niestety z jakiegoś powodu nie widzę grafiki na pierwszej stronie. Czy ktoś też tak ma? Ja też, ale hmm .. mam archiwum tego (i cos jeszcze wget załapał) forum z .. 25 stycznia 2012r. Coś odgrzebać? - ale z tym jest problem - bo strona nie pokazuje nazwy brakującego pliku, a mnie niełatwo odnaleźć typu "znajdź rysunek ze strony 555" - więc tylko ciężkie przypadki proszę. Wkleję kilka, zakładam że autor/rzy - czyli głównie adam_mk się nie obrazi, wszak juz je publikował, i przepraszam że nieskładnie. taki był oryginał? hehe - nawijarka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szaryb 18.01.2020 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2020 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szaryb 18.01.2020 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2020 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szaryb 18.01.2020 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2020 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szaryb 18.01.2020 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2020 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szaryb 18.01.2020 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2020 Do jakich to wniosków doszedles jeśli chodzi o tego kospela i co z zaworem bezpieczenstwa dlaczego zerwała rure na doplywie zimnej wody. Z tym kospelem: no może trochę przesadziłem, ale nie podoba mi się: krzywe króćce, izolacja (ok. 4,5-5cm) jest przyklejona "na placki" i raczej nie jest zbyt szczelna (przy króćcach itp. też głoło i wesoło), farba zeszła dosyć dziwnie - przy grzałkach (tam gdzie było najgorzej) nie zeszła, zeszła najbardziej od spodu, samo umieszczenie grzałek pośrodku jest do kitu - uwarstwia się cholernie 1/2 wysokości - no ale to jest chyba w 99% poziomych bojlerów, płaszcz w reklamie ma 29kW wymiany (przy wyśrubowanych warunkach) , króćce są 1" ale sam płaszcz ma jakąś śmieszną grubość/pojemność i wg. instrukcji mam przez niego przepychać 2,5 - 3m3 wody/h (w jednym miejscu pisza o 2,5 a w innym o 3m3), termometr - patrząc na instrukcję - jakby pochodził pomiar z rurki wew. bojlera - w rzeczywistości to termometr przylgowy tylko, a ta rurka (od strony grzałki) nawet istnieje (zdjęcie) - ale jest niewykorzystana (pod styro teraz wiem jak ją namierzyć). W moich realiach płaszcz przenosi jakieś 4-5 kW przy ~66*C CWU (pompa IBO 25-40 na II biegu , podłogówka 6 obwodów i suma ~6L/min (założony zwykły licznik wody 1/2"), niedawno jeszcze było powrót ~<=20*C, zasil. <=27) tzn. grzałka 3f-6kW zagrzewa wodę CWU szybciej niż płaszcz odbiera na wychłodzoną raczej podłogówkę [przypominam, że chwilowo grzeję podłogówkę dwupłaszczem bojlera w 2T (tylko w godz.: 22-00:00 , 4:30-5:59, 13:00-15:00 - razem ok. 5,5-6h/doba) - ok.55m2 dosyć nowej podłogówki (pomieszczeń ~70m2 - parterówka lata 90 zmodernizowana) i mam stałe ~15..16*C - prawie ciepło jak się cokolwiek porusza człowiek, a jak kuję coś to i okna otwieram ]. Czemu urwało rurkę? Z rurki chlapnęło "mułem" kamiennym na przeciwległą ścianę, ale niewiele 5-7-10L tylko poleciało sądząc po zalaniach. Z przemyśleń wynika mi że: stało to się na sam koniec, gdy grzałki (wow: "gwarant' nie jest chyba zły skoro dwie gałęzie (po 1kW) grzały kilka godzin na sucho) rozgrzały płaszcz i rozmiękczyły PP blisko króćca - pozostałe ciśnienie zrobiło swoje. Przypominam że zimna woda ogólnie (na przyłączu) była zakręcona Czyli lepiej nie stosować PP zbyt blisko, choć i zaw. bezp. (tylko 1/2") wstawiłem trochę dziwacznie - kierując się .. stołem warsztatowym pod bojlerem - abym nie walił się głową w śrubunki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 18.01.2020 22:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2020 Ja też, ale hmm .. mam archiwum tego (i cos jeszcze wget załapał) forum z .. 25 stycznia 2012r. Coś odgrzebać? - ale z tym jest problem - bo strona nie pokazuje nazwy brakującego pliku, a mnie niełatwo odnaleźć typu "znajdź rysunek ze strony 555" - więc tylko ciężkie przypadki proszę. Wkleję kilka, zakładam że autor/rzy - czyli głównie adam_mk się nie obrazi, wszak juz je publikował, i przepraszam że nieskładnie. [ATTACH=CONFIG]439564[/ATTACH] taki był oryginał? [ATTACH=CONFIG]439565[/ATTACH] hehe - nawijarka [ATTACH=CONFIG]439566[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]439567[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]439568[/ATTACH] Wcale się nie obrażam! DZIĘKUJĘ za zdjęcie "nawijarki" Mam zanjomego gumiarza a na beczce się męczę... (no, jak muszę coś zwinąć). Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szaryb 18.01.2020 22:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2020 (edytowane) .. Coś odgrzebać? - ale z tym jest problem - bo strona nie pokazuje nazwy brakującego pliku, a mnie niełatwo odnaleźć typu "znajdź rysunek ze strony 555" - więc tylko ciężkie przypadki proszę. Nie byłbym sobą, gdybym czegoś nie wymyślił: Odpalamy Firefox (np.) , wciskamy F12, wybieramy taki rysuneczek strzałki obok zakładki "Inspektor" i wskazujemy rysuneczek "złamanego obrazka" na stronie - i z kodu strony doczytamy się "..." jaką nazwę miał plik. (BTW. i teraz wiem, że tak - "buforciep322azd7.jpg" to pierwszy obrazek w tym wątku :hehe). A teraz dodaję drugi (pewnie to na google jest, ale ..) ps. mam sporo zabawnych zdjęć, choc niektórych nie jestem pewien - czy pochodzą z tego wątku np.: OK. zmiatam, bo zająłem pół ekranu dzisiaj. Pozdrawiam. pps. Edytowane 18 Stycznia 2020 przez szaryb obrazek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
awaria09 19.01.2020 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2020 Tak sobie czytam i czytam i mi się nagle ciepło zrobiło. Popełniłem gafę, a mianowicie polutowałem rurki na miękko. Nie uśmiecha mi się kiedyś tam tego wszystkiego rozcinać więc chyba pasowało by to poprawić twardym. Jak myślicie rozcinać i dać nowe kształtki czy poprawić po tym miękkim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Mi 19.01.2020 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2020 Twardy lut lepszy, ale na miękko też wytrzyma. Nie ma sensu tego ruszać a zwłaszcza poprawiać twardym. Lut się wytopi i zostanie wewnątrz rury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
awaria09 19.01.2020 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2020 Tam więcej jak 100 stopni nie będzie. Skupiłem się na przejściach miedzi przez płaszcz zbiornika że twardym i tak uciekło. Wytrzymać powinno ale straszą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość mtdeusz 20.01.2020 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2020 A znacie może kogoś, kto wykona w rozsądnych pieniądzach bufor 1000 litrów z wężownicą CWU i wężownicą solarną w Małopolsce? Na necie znalazłem takie bufory w cenie około 6300 PLN. Czy jest szansa, że ktoś zrobi to taniej? Jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość mtdeusz 20.01.2020 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2020 Nie byłbym sobą, gdybym czegoś nie wymyślił: Odpalamy Firefox (np.) , wciskamy F12, wybieramy taki rysuneczek strzałki obok zakładki "Inspektor" i wskazujemy rysuneczek "złamanego obrazka" na stronie - i z kodu strony doczytamy się "..." jaką nazwę miał plik. (BTW. i teraz wiem, że tak - "buforciep322azd7.jpg" to pierwszy obrazek w tym wątku :hehe). A teraz dodaję drugi (pewnie to na google jest, ale ..)[ATTACH=CONFIG]439600[/ATTACH] ps. mam sporo zabawnych zdjęć, choc niektórych nie jestem pewien - czy pochodzą z tego wątku np.: [ATTACH=CONFIG]439601[/ATTACH] OK. zmiatam, bo zająłem pół ekranu dzisiaj. Pozdrawiam. pps. [ATTACH=CONFIG]439602[/ATTACH] Jaki związek ma kible z buforem??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts