adam_mk 01.02.2020 18:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2020 Można rozwinąć...Najlepiej aerożelem.Dostępny u nas już , ale.... darmo nie chcą dawać. Najlepsza termoizolacja to powietrze pozostające W BEZRUCHU.Lepszej termoizolacji w przyrodzie nie ma.Jak zrobić aby powietrze w termoizolacji STAŁO?Obudować i zasypać perlitem. Na przykład.Wełna owinięta streczem?Kazdy sposób dobry, który sprawia, że ocieplenie jest nieprzewiewne. Adam M. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 01.02.2020 18:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2020 Czy porównywał ktoś skuteczność i ekonomię ogrzewania cwu i podłogi; - typowa, gazem z piecyka jednofunkcyjnego; czyli piecyk grzeje zasobnik cwu i podłogę - z wężownicy z bufora ogrzewanego gazem; czyli, piecyk grzeje wodę w buforze w którym są wężownice do cwu i podłogi. ? Porównywał i to wielokrotnie. Dom bierze tyle, ile musi. Możesz mu dać szybciej, wolniej, wodą, kablami, kaloryferem czy podłogówką. Zawsze wyjdzie to samo. Tylko instalacje są mniej lub bardziej obsługowe i paliwa tańsze lub droższe. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dbx 01.02.2020 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2020 Porównywał i to wielokrotnie. Dom bierze tyle, ile musi. Możesz mu dać szybciej, wolniej, wodą, kablami, kaloryferem czy podłogówką. Zawsze wyjdzie to samo. Tylko instalacje są mniej lub bardziej obsługowe i paliwa tańsze lub droższe. Adam M. o, o take odpowiedź chodziło, a...tak na serio, to który jest wydajniejszy ? Z wężownicy da radę na tyle, na ile daje radę typowe grzanie? To, że dom bierze ile bierze to insza sprawa od wydajności układu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 01.02.2020 19:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2020 Wężownica do CO...Po co?To wymiennik ciepła.Jak ma z czego (gradient) to wymieni.No, chyba, ze ma z 30cm2 powierzchni... Wtedy nie wymieni. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dbx 01.02.2020 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2020 dobra, zapytaj mnie o coś, a odpowiem podobnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 01.02.2020 21:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2020 Znaczy - nie rozumiesz prostych i zwięzłych odpowiedzi.Wykład cały Ci potrzebny...Tu jest 843 strony wykładu.Wystarczy przeczytać.Przedyskutowano wszystkie podejścia, opisano wiele realizacji, rozważono wszystkie za i przeciw. Jak czytam, łączysz układ otwarty bufora z zamkniętym ogrzewania.PO CO?Lubisz sobie życie utrudniać.No, można...To Twoje jest.Rób jak uważasz ale uważaj jak robisz. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dbx 01.02.2020 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2020 Znaczy - nie rozumiesz prostych i zwięzłych odpowiedzi. Jak czytam, łączysz układ otwarty bufora z zamkniętym ogrzewania. to żaden wstyd, skoro pytam, znaczy, że chcę się dowiedzieć. jeśli to się zdarzyło, było przypadkiem, wynikiem braku wiedzy, stąd pytanie. rozważam, co zrobić, by było dobre? Znam paru,co uważają, że wszystko wiedza, i z nimi akurat, rozmowa się mało klei. Mnie się zdarza, że jednak czasem o coś zapytam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 02.02.2020 00:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2020 (edytowane) Czy porównywał ktoś skuteczność i ekonomię ogrzewania cwu i podłogi; - typowa, gazem z piecyka jednofunkcyjnego; czyli piecyk grzeje zasobnik cwu i podłogę - z wężownicy z bufora ogrzewanego gazem; czyli, piecyk grzeje wodę w buforze w którym są wężownice do cwu i podłogi. ? Zmień na kondensata i zyskasz na sprawności. Nie jest tanio, jednak minimum 20% zaoszczędzisz na gazie. Edytowane 2 Lutego 2020 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dbx 02.02.2020 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2020 Zmień na kondensata i zyskasz na sprawności. Nie jest tanio, jednak minimum 20% zaoszczędzisz na gazie. fakt, w moim przykładzie brakowało słowa "kondensacyjny" , uaktualniam, podany piecyk jest jednofunkcyjnym kotłem kondensacyjnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość mtdeusz 02.02.2020 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2020 (edytowane) Będzie działać? Albo inaczej jak to powinno być podłączone??? Edytowane 2 Lutego 2020 przez mtdeusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 02.02.2020 18:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2020 to żaden wstyd, skoro pytam, znaczy, że chcę się dowiedzieć. jeśli to się zdarzyło, było przypadkiem, wynikiem braku wiedzy, stąd pytanie. rozważam, co zrobić, by było dobre? Znam paru,co uważają, że wszystko wiedza, i z nimi akurat, rozmowa się mało klei. Mnie się zdarza, że jednak czasem o coś zapytam. Pytać to oczywiście ani wstyd ani grzech. Byłoby jednak dobrze dac jakies obszerniejsze dane, opisać układ jaki jest lub jaki się planuje. Jak rozumiem - kocioł kondensacyjny, bufor i wężownice w nim. Ciekawe PO CO? Czyli - JAK TO MA DZIAŁAĆ? Bufory zwykle grzeje się wysoko. Wtedy kondensacyjny kocioł NIE KONDENSUJE - wywalona kasa w smietnik. Jak się go ustawi tak, aby kondensował - nisko - to bufor słabo spełnia swą rolę. Kocioł gazowy jest dobrze sterowalny i bufor za bardzo mu nie potrzebny. Oczywiście, nie przeszkadza mu. Wężownica w buforze grzanym nisko ma mały gradient względem obiegu CO więc aby działała to MUSI mieć bardzo dużą powierzchnię. Ma? Jak dużą? Najpierw trzeba sporo poczytać aby dowiedzieć się jakie muszą być spełnione warunki aby było dobrze. Potem starać się je spełnić. CO dla ciebie jest DOBRZE? Tanio? Bezobsługowo? Określ co najważniejsze. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dbx 02.02.2020 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2020 CO dla ciebie jest DOBRZE? Tanio? Bezobsługowo? Określ co najważniejsze. Adam M. wszystko w temacie Mały domek. https://forum.muratordom.pl/showthread.php?361286-Ma%C5%82y-domek&p=7903732&viewfull=1#post7903732 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Juras44 02.02.2020 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2020 Ja u siebie z racji braku gazu i z faktu ,że będę montował PV w tym roku to poszedłem w Bufor 1000l plus do tego trzy grzałki po 6kw. Grzanie bufora sterowane w g12w. Do tego CWU 300l z jedną wężownicą pod solary i z grzałką 3kw na zimę. Oba zrudła działają nie zależnie. Na grzejnikach termostaty elektroniczne i w pokoju ustawiony regulator na 22stC i tak to hula. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dbx 02.02.2020 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2020 Ja u siebie z racji braku gazu i z faktu ,że będę montował PV w tym roku to poszedłem w Bufor 1000l plus do tego trzy grzałki po 6kw. Grzanie bufora sterowane w g12w. Do tego CWU 300l z jedną wężownicą pod solary i z grzałką 3kw na zimę. Oba zrudła działają nie zależnie. Na grzejnikach termostaty elektroniczne i w pokoju ustawiony regulator na 22stC i tak to hula. jak hulają rachunki za prąd? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Juras44 02.02.2020 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2020 W taniej taryfie 25gr brutto w drogiej 68gr brutto w tauronie.Mam umowe z gwarancją ceny.Roczne zużycie.Tania taryfa 8,800kwh x 0,25gr =2200zł.Droga taryfa 1500kwh x 0,68gr= 1020zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 02.02.2020 21:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2020 wszystko w temacie Mały domek. https://forum.muratordom.pl/showthread.php?361286-Ma%C5%82y-domek&p=7903732&viewfull=1#post7903732 Czyli wszystkie klasyczne błędy... Ja rozumiem, ze ma być tanio, ale czy nie moze być jednocześnie dobrze? Szkieletowiec na murowańcu. Wszystkie wady i zalety obu technologii. 10cm ocieplenia podłogi to absolutne obecne minimum. Obojętne gaz miejski czy własna butla. Kocioł jednofunkcyjny, najprostszy z prostych, z ZAMKNIĘTĄ komorą za niecałe 2000zł i bufor z wężownicą CWU. Termet ma takie co pracują w układzie otwartym z buforem. Bufor grzany do około 70stC. KOCIOŁ NIEKONDENSACYJNY! Drabinka w łazience z grzałką elektryczną! Powiesisz gdzie chcesz, robotę robi dobrze a pracuje krótko. Kilka godzin raptem. Bufor można dogrzewać (głównie latem) solarami cieczowymi czy małą powietrzną PC. Ten dom (z opisu sądząc) to sito! Pomyśl o jak najdoskonalszym uszczelnieniu go. Wstaw tam wentylację mechaniczną. Pisałem - dom weźmie ile musi. W ten sposób będzie musiał brać mało a to oznacza - taniej. Żadnych kabli czy mat grzewczych! Podłogówka wodna. MOŻESZ grzać ją prądem, ale NIE MUSISZ! Kable - tylko pradem, a prąd ma drożeć, drożeć, drozeć... Uszczelniaj co się da i ocieplaj ile się da. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość mtdeusz 03.02.2020 06:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2020 [ATTACH=CONFIG]440265[/ATTACH] Będzie działać? Albo inaczej jak to powinno być podłączone??? Powie mi ktoś jak to powinno być podłączone ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
innyinwestor 03.02.2020 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2020 https://czysteogrzewanie.pl/jak-to-sie-robi/bufor-ciepla/ Wszystko już zostało powiedziane i narysowane. !! Czytamy czytamy czytamy !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chris Zielonka 03.02.2020 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2020 "Powie mi ktoś jak to powinno być podłączone ??? " Nie wiem dlaczego jest problem po lekturze tego wątka. Ja po tej samej lekturze tak to widzę Jest parę nielubianych przez Tadka zaworów ale chyba przydatne. Można dodać jeszcze na powrocie Co do kotła aby nie spuszczać całej wody z grzejników w razie jego wymiany ale to wg uznania. Można również dodać pompę i zawór 3d do kotła celem ochrony powrotu ale jak w buforze utrzyma sie na dole temp ok 40C to tez niekoniecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 03.02.2020 11:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2020 Tam gdzie jest napis "grawitacja" trzeba zawór zwrotny wstawić.Idzie pompka - zawór zamknięty.Pompa stoi - zawór otwiera obieg grawitacji. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts