Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak "to" się robi? - czyli bufor ciepła

adam_mk

Recommended Posts

• Odpowiedzi 18,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Acha i mam pytanie chce zrobić mały buforek ale bardziej ma pełnić rolę kotła elektrycznego - mam zbiornik ok 120l 4mm grubosci ścianki 36cm śr 120 wysokości. Chcę sprawdzić ile tego prundu pójdzie przez sezon bo jeżeli bardzo dużo to trzeba będzie inwestować w PC. Planuje to zrobić tak jak na obrazku z lewej miejsce na 3 grzałki albo 4 po 3kW z termostatem a z prawej zasilanie i powrót. Jakies uwagi? Zagrozenia?

Screenshot_20200415-224237~2.jpg

Edytowane przez Ssss

To Twoje to zrobisz jak zechcesz...

Ale...

Wez palnik i zagrzej szkalankę wody OD GÓRY!

Zastanów się CZEMU czajnik grzeje się OD DOŁU.

Powtórz wiadomości o konwekcji (unoszeniu).

POTEM projektuj.

Sprzęgło wodne narysowałes a do tego - kulawe...

Po co?

Adam M.

• 3 weeks później...

Dzień dobry,

Świetny temat, przeczytałem całość.

Zdecydowałem się na postawienie bufora w swoim domu, (3 tys. l)

Podoba mi się idea możliwości dywersyfikacji źródeł energii,

Mam jedno pytanie,

wężownice miedzianą (2x25m fi 18 ), pospawałem sam do trójników metodą tig, ale połączenie nie jest szczelne...

Znajomy profesjonalny spawacz zaproponował, że polutuje mi to lutem twardym mosiężnym. - czy takie połączenie będzie szczelne i trwałe ?

Mam problem z buforem, który grawitacyjnie rozładowuje się przez grzejniki. Choć instalacja jest w układzie zamkniętym z wymuszonym obiegiem.

Przewidziałem ten problem i zrobiłem taki mały syfon na ok 25 cm, ale to nie działa. Poniżej rysunek z mojej instalacji

Bufor 1.jpg

Jednym z rozwiązań, które rozważam, to zawór zwrotny za pompą, ale wolałbym ten problem rozwiązać nie mechanicznie tylko hydraulicznie poprzez zrobienie głębszego syfonu. Nie wiem czy lepiej ten syfon zrobić przed zaworem 3D, czy za zaworem (samego zaworu ze względu na brak dobrego miejsca niżej nie chciałbym ruszać).

No i pytanie do osób, które maja pojęcie o instalacjach grawitacyjnych, czy taki głębszy syfon zadziała? Poniżej schemat z naniesionymi poprawkami.

Bufor 2.jpg

Chyba, że można ten syfon inaczej poprowadzić? Ma ktoś jakiś pomysł?

szanowni koledzy dokupiłem buforek atmosa 750l. wysokośc bez płaszcza 170/79cm,grubość blachy 3mm ,zwlcowałem 40cm blachy ,żeby go powiększyć do 1000l,pytanie jest takie,jakiej metody spawania użyć ,żeby było szczelnie,.wasze bufory stoją już kilka i kilkanaście lat, więc prosżę o konkretne info.dzięki .pozdro

witam.czy ma sens włożenie do bufora drugiego zbiornika ,zeby słuzył jako zasobnik c.w.u..trafiłem na zbiornik c.w.u do podkowy bez wężownicy o poj.140 l (100 x 40cm )wewnątrz emaliowany, nieużywany,a że gorę bufora mam odciętą ,więc tak sobie pomyślałem,żeby go przyspawać do górnej dennicy,gdzie będzie wejście i wyjście c.w.u wody.więc robić czy nie?????

fakt,legionella istnieje ,niemniej jednak bufor grzeje się do wysokich temperatur 80-90 st poza tym kocioł atmos też musi pracować na wysokich obrotach ,by go nie zjadło,.neokuba22 na w ten sposób zrobiony bufor i bardzo sobie chwali..zbiornik kupiłem za stówę więc można było by coś z niego zrobić.

fakt,legionella istnieje ,niemniej jednak bufor grzeje się do wysokich temperatur 80-90 st poza tym kocioł atmos też musi pracować na wysokich obrotach ,by go nie zjadło,.neokuba22 na w ten sposób zrobiony bufor i bardzo sobie chwali..zbiornik kupiłem za stówę więc można było by coś z niego zrobić.

W ujęciu statycznym wszystko się zgadza. Bufor naładowany do 90 stopni woda w zasobniku zagrzana do 90. I teraz robisz kąpiel i do zasobnika wpływa woda o temp 10 stopni i woda na górze bufora schładza się jest cięższą i opada, ale po drodze miesza się z ciepłą i cały zład zaczyna pracować góra - dół, układ warstwowy zostaje zaburzony i cały obniża temperaturę. Jeżeli w buforze masz 100 l wody o temperaturze 90 i wlejesz do zasobnika 100 l o temperaturze 10 to wodę w zasobniku podgrzejesz do max 50 a woda w buforze obniży temp. do 50. Ale już kolejny raz wody w zasobniku nie zagrzejesz bo kolejne 100 l wody zagrzeje się do max 30 stopni.

Innym problemem jest unoszenie sie wody z dna zasobnika do góry wraz z całym syfem, który sie na nim osiada. Ten problem można ograniczyć zanurzając cały zasobnik w buforze, ale przez to tracimy na pojemności bufora.

Lepszym rozwiązaniem będzie podpięcie bojlera do bufora, a jeżeli podłączysz go grawitacyjnie to wprawdzie będzie się wolniej nagrzewał ale unikniesz wszystkich negatywny zjawisk.