Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak "to" się robi? - czyli bufor ciepła

adam_mk

Recommended Posts

Bufor z PC jest szkodliwy do duże uproszczenie.

Jeżeli wstawisz bufor 1800l z wężownicą i cały będziesz grzał PC do ok 45, aby mieć odpowiednią temperaturę do CWU, podczas gdy na cele CO wystarczy Ci 35 to taki układ z buforem będzie szkodliwy.

Ale jeżeli górną warstwę buforu ok 300 l będziesz grzał do 45 stopni a pozostałą do 35 to taki układ będzie neutralny (wystarczy odpowiednio podłączyć do bufora PC i odbiorniki). A jeżeli pokombinujesz z wykorzystaniem taniej taryfy lub grzaniem kiedy na zewnątrz jest najcieplej to może nawet uzyskasz jakieś niewielkie korzyści.

Rozumiem, że kocioł ma pozostać szczytowym źródłem ciepła, a tania pompa ma być wykorzystywana w cieplejszych okresach zimy, bo jeżeli docelowo chcesz tylko wykorzystywać PC to nie ma sensu bawić się w Bufor

Nasunęła mi się podobna konkluzja, aby przenieść zasilanie podłogówki z góry buforu na 2/3 wysokości ,problem z tym że mam już wszystko pospinane .Zobaczę co pan Adam zadecyduję .

• Odpowiedzi 18,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jak masz podłogówkę, to bufor zbędny - a przy PC nawet szkodliwy, bo PC ma tym wyższy COP, im niższa temperatura zasilania, a zawsze na wymienniku musi być różnica temperatur, żeby ciepło przekazywał.

Przemyślałeś to?

Jest jeszcze kilka innych aspektów problemu.

Wiele zależy od tego - JAK użyjesz tego bufora w systemie grzania domu i CWU.

Adam M.

• 2 weeks później...

Czytam,czytam i coraz więcej szczegółów staje się jasne, nie dotarłem jeszcze do kilku kwestii

Bufor muszę wykonać skręcany z 3 plastrów (drzwi 70cm) czy na połączenie skręcane wystarczy masa uszczelniająca dirko ?

https://allegro.pl/oferta/masa-uszczelniajaca-silikon-elring-szary-dirko-310-7844098074

Nie robię wężownicy do solarów i lejka Jak w typ przypadku optymalnie podłączyć pompę ciepła ?

Będę wdzięczny za jakieś foto lub kilka zdań

Mam dużą tylko drzwi wąskie :) A możesz rozwinąć dlaczego kiepski ? przez uszczelnienie ? czytając wątek widziałem skręcane dekle, tu było by podobnie tylko na kołnierzach skręcany środkowy "plaster" a dekle na stałe.

Wywal ściankę działową, albo poszerz drzwi na stale na dwudrzwiowe..

• 3 weeks później...

Witam Szanowne forum. Mam pytanie odnosnie wielkosci naczynia wzbiorczego. Otoz mam zakupione wiekszosc czesci do mojego CO i nie wim jak wielkosc tego naczynia bym potrzebowal. Otoz dom 156 m - 80 m podlogowki i 7 kaloryferow, ogrzewanie dotychczas bylo piecem elektrycznym.

Kupilem nowy piec EKCO.LN3 do tego zasobnik na CWU 100 litrow do tego bufor bez wezownicy 800L tylko do CO i pare innych zaworow, sterowniki itd. Jaka wielkosc tego naczynia potrzebuje?

Druga rzecz moj instalator ktory mial sie pojawic w dzien w ktorym mial byc przestal odbierac telefonow i tyle go widzialem. Jest moze na forum ktos z szybko dostepnymi terminami z kujawsko -pomorskiego ( bydgoszcz ) kto podjal by sie wymainy pieca i podlaczenia bufora to chetnie skorzystam bo terminy u instalatorow jakiies 2 miesice do przodu a ja szukam kogos jak najszybciej.

Jesli ktos by szukal opcji ocieplenia swojego bufora to polecami zerknac do firmy METAL PUR z Bydgosczy maja tam fajne opcje do wykorzystania min "kostke" czyli

ponacinane plyty PUR o roznych grubocicach tak zeby zawinely sie na bufor gotowe odlewy na zbiorniki o roznych srednicach. Mi podpasowalo powninno ladnie trzymac cieplo bo wspolczyniik przenikania ciepla ma 0.026 a welna ma gdzies kolo 0.036.

Ja kupilem gotowy odlewy o nazwie DN700 na bufor koszt 3 czesc ( dwa razy po 160 cm wysokie i 3 przecialem na pol bo wysokosc bufora 190 cm mam) to chyba jakies 110 zl za sztuke plus dwie dennice po 50 zl za sztuke.kolo 600 zl z pianka w sprayu zeby to polaczyc jakos sensownie. Bufor kosztowal mnie 800 zl plus otulina +/- 600 i mam bufor jakie sprzedaja po 3000+.

Trochę poczytałem. Wiem, to droga najbardziej na skróty ale może się nie obrazicie i poprowadzicie.

Mam system do CO i CWU z piecem gazowym vaillant (sprzed 10 lat ecotec), system solarny tej samej firmy, systemowo połączony zasobnik 300l z 2 weżownicami.

Było dobrze ale zalożylem fotowotaike. I co teraz. System fotowolt przewartosciowany x2 z mysla, co nadprodukuje pradu, to pojdzie w ogrzewanie. Co radzicie jesli chcialbym budzetowo rozwiazac problem dogrzewania wyprodukowanymi kilowatami...?

Pompa ciepla z dotacja dobra opcja, ale trzeba mimo wszystko dolozyc sporo. Szukam tanszego rozwiazania.

Bede wdzieczny.

Kup kocioł elektryczny np coś takiego :

https://www.olx.pl/oferta/piec-kociol-elektryczny-kospel-CID628-IDG3NAZ.html#3ac68b9913

i zamontuj równolegle do kotła gazowego -będziesz miał wybór czy chcesz pradem czy gazem.

Edytowane przez Chris Zielonka

Efektywność grzałek zawsze jest taka sama ale posiadanie bufora przy grzaniu grzałkami jest bardzo korzystne o ile ma się różne taryfy np G12 W lub G13 w Tauronie. Wtedy grzejesz bufor tylko w tańszej taryfie a mieszkanie cały czas . Kocioł z linku też by mógł grzać bufor ale on raczej za mądry by tylko zasuwać. Do grzania bufora wystarczy rura z grzałkami i pompką sterowana termostatem i programatorem za 20 zł .

Ja zeszły sezon z buforem 2000 opykałem kotłem EKW 12 kw. Dokładnie takim :

https://www.olx.pl/oferta/kociol-elektryczny-co-na-sile-CID628-IDGNkIY.html#890a72a4bc

Czyli bez bufora KOSPEL z buforem coś w rodzaju EKW choć nowe EKW posiadają też sterowanie ale KOSPEL widzi mi się lepszy.

P.S

Nie kupuj czasem jakichś wynalazków typu elektrodowy czy indukcyjny bo to pic na wode fotomontaż i niepotrzebny koszt.

Wymiana grzałki w EKW dziecinnie prosta Kospel ma w sprzedaży wszystkie elementy nawet do starych kociołków i też z wymianą sobie sam poradzisz.

Edytowane przez Chris Zielonka

..... Do grzania bufora wystarczy rura z grzałkami i pompką sterowana termostatem i programatorem za 20 zł .

....

Podaj przykład programatora za 20 zł odpowiedniego dla taryfy G13 Tauronu. Musi uwzglegniac czas letni i zimowy dla tej taryfy oraz dni swiateczne na tygodniu, czyli musi miec kalendarz roczny.

Niestety w dobrej cenie jest tylko jeden model który spełnia te wymagania w 99% ale nie nie kosztuje 20 zł a wiecej.