DUNIA.MD 30.08.2021 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2021 Do 60 m2 przechodzic z jednego kotła do drugiego. Trudno o bardziej durną poradę, Durna i nachalna to jest twoja porada - ma bufor więc niech go wykorzysta do kotła który jest do tego stworzony. Dlaczego inwestor ma byc skazany na bycie palaczem do konca mozliwosci uzytkowania kotłow stałopalnych (uchwały antysmogowe), Cwaniaku nie wyręczaj "inwestora" - niech się sam wypowie. Do kotła zgazowującego w każdej chwili może dołożyć zestaw pelletowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 30.08.2021 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2021 (edytowane) Durna i nachalna to jest twoja porada - ma bufor więc niech go wykorzysta do kotła który jest do tego stworzony. Cwaniaku nie wyręczaj "inwestora" - niech się sam wypowie. Do kotła zgazowującego w każdej chwili może dołożyć zestaw pelletowy. On ma tylko 60 m2 powierznichi uzytkowej, dołóz mu jeszcze zasobnik na pellet, a cala maszynownia zajmie mu cwierć domu, bardzo małego domu. Skąd taka chec szkodzenia innym mniej obeznanym w temacie? Cwaniakiem to ty jestes ze swoim nachalnym naganianiem na kotły zgazowujace. Interes sie konczy to i reklama musi byc bardziej agresywna, az dochodzi do absurdu. W czym moja porada była durna, ze wspomniałem o termomodernizacji? No cóz termomodernizacja wrogiem kotłów zgazowujacych bo zmniejszenie zapotrzebowanie na ciepło skutkuje pozbyciem sie tego rodzaju zródła grzwczego. Rózne tu sa przypadki, ale oponowac i byc przeciwnym poprawie parametrów cieplnych domu to dopiero chec zysku ponad wszystko Edytowane 30 Sierpnia 2021 przez asolt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DUNIA.MD 30.08.2021 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2021 Cwaniakiem to ty jestes ze swoim nachalnym naganianiem na kotły zgazowujace Mam więc promuję najtańsze i ekologiczne ogrzewanie gdzie emisja jest równa zeru. W czym moja porada była durna, ze wspomniałem o termomodernizacji? Wyeliminowałeś paliwo stałe - drewno (biomasę) - na korzyść innego nie mniej zanieczyszczającego źródła ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chris Zielonka 31.08.2021 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2021 (edytowane) Jakby tu napisać, moje zawory o tym nie wiedzą ze przy innym umiejscowieniu pompy mają nie działac tak jak powinny. a jednak działają poprawnie. Myślałem że w załączonym linku wyraźnie widać co mam na myśli. To że zawór działa POPRAWNIE, wg Ciebie, nie oznacza że w ten sam sposób trzeba go zastosować gdzie indziej. Chciałem tylko zwrócić uwagę autorowi pytania aby przemyślał jak chce tego zaworu użyć. Zamontowanie pompy za zaworem daje pewność że zawór z obu kierunków zasysa, a stopień podmieszania jest taki jak nastawiony- w wypadku pchania w niego wody rezultat może byc różny ale niekoniecznie zły. Nie ma sensu bić piany. Ważne aby autor pytania miał szansę sam zrozumieć swoją instalację. Co do źródła ciepła to na pewno nie jest ono jego docelowym a ogromny kocioł ma tę zaletę że zawsze mozna w nim zmieścić trochę szamotu poprawiając parametry spalania. Mozna też dokonać dowolnej przeróbki -moze nawet na zgazowujący. Edytowane 31 Sierpnia 2021 przez Chris Zielonka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 31.08.2021 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2021 Widzę, że na tym wątku siedzi wielu ekspertów - może więc ktoś mnie poratuje z wątpliwościami , które mnie męczą od jakiegoś czasu Będę miał w kotłowni Gruntową modulowaną pompę ciepłą Nibe S1255. Do tego mam już kupiony zbiornik na CWU 400l (dużo domowników ) Pozostaje jednak kwestia bufora. Bufor ma mieć 200-300l , aby zwiększać zład w instalacji przy automatycznym zamykaniu obiegów. (...) Hej, ty potrzebujesz bardziej sprzęgła jak bufora. W twoim przypadku magazynowanie (storage) to sprawa drugorzędna - właściwie zbędna. Dlaczego instalator nie zastosuje się do dokumentacji urządzenia w której nie ma ani słowa o buforze? https://www.nibe.eu/assets/documents/27288/531102-1.pdf When connecting to a system with thermostats on all radiators (or underfloor heating coils), either a bypass valve must be fitted or some of the thermostats must be removed to ensure there is sufficient flow. Zawór upustowy załatwia sprawę w twoim przypadku. Najmniejszy bufor z oferty Galmet (40 litrów) ma 48 cm To pompa inwerterowa, nie potrzebuje zbiornika 300 litrów "Problemem" jest jednoczesne zamknięcie wszystkich siłowników jednocześnie Czyli nagłe ograniczenie zładu wody na którym pracuje pompa Nie jestem w stanie sobie nawet wyobrazić takiej sytuacji w domu W dodatku siłowniki na zaworach to są zawory termiczne - czas zamknięcia takiego siłownika to zwykle 3 minuty Kupa czasu, w którym pompa może zwalniać, aż do zatrzymania. Ja to bym się 2 razy zastanowił, czy aby na pewno warto brać tego instalatora Nie dość, że nie zna sprzętu który instaluje To jeszcze z podstawami hydrauliki ma problemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chris Zielonka 01.09.2021 06:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2021 Jeśli już bufor to tak dobrany aby pompa mogła pracować tylko w taniej taryfie wtedy ma on największy sens przy ogrzewaniu elektrycznym. jakim jest też pompa ciepła. Koszt pracy pompy może wtedy spaść prawie o połowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 01.09.2021 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2021 To się finansowo nie spina.Pompa ciepła produkuje ciepło tak tanio, że koszt inwestycyjny w dodatkowy powiększony bufor, dodatkowe grupy pompowe i instalację jest nieuzasadniony ekonomicznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chris Zielonka 01.09.2021 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2021 Możliwe - to kwestia przeliczenia kosztów i energochłonności budynku bo ta zdecyduje o wielkości bufora i potrzebnej mocy pompy . Jednak jaśnie nas okradający nie pozwolą na to aby zbyt długo ta sytuacja trwała. Patrz na fotowoltaikę po polsku a dowiesz się co będzie dalej. Tu dopóki nie osiągniesz całkowitej rozdzielności od dostaw nie znasz dnia ani godziny więc póki jeszcze jest faza projektowo inwestycyjna można o ile mocno nie boli trochę zabawek dołożyć.Im mniej od nich potrzebujemy tym bezpieczniej żyjemy. Pompa pracująca z buforem zyska trochę na żywotności a to też nie jest bez znaczenia. A jeśli bufor i tak miał być to dodatkowych pomp nie będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek_461 08.09.2021 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2021 Dzień dobry wszystkim.Chciałbym zapytać czy na bufor ciepła potrzebne są jakieś "papiery", jakieś certyfikaty itp?Sprawa dotyczy nowo budowanego domu PnB będzie wydane w tym roku.Mam już zakupiony zbiornik z którego planowałem wykonać bufor ale dziś rozmawiałem z projektantem który projektuje dom i dowiedziałam się, że na kocioł i bufor potrzebny jest certyfikat, kocioł to rozumie, ale zaskoczyło mnie że na bufor też coś może być potrzebne i że mój plan budowy taniego dużego bufora może lec w gruzach. Projektant niema doświadczenia z buforami ciepła więc może wprowadził mnie w błąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajcik 09.09.2021 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2021 @tomek_461 ktoś tu wspominał że powyżej 2000l to UDT jest zainteresowany. Nic poza tym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DUNIA.MD 09.09.2021 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2021 kocioł to rozumie Jaki ma być? Chciałbym zapytać czy na bufor ciepła potrzebne są jakieś "papiery", jakieś certyfikaty itp? Nie są potrzebne żadne certyfikaty. Liczy się tylko przelicznik mocy do pojemności bufora - 50 L na 1 kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek_461 09.09.2021 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2021 Jaki ma być? Nie są potrzebne żadne certyfikaty. Liczy się tylko przelicznik mocy do pojemności bufora - 50 L na 1 kW. Planowany kocioł to Atmos DS25GS bufor 2700L. A więc jest to stosunek 108L na 1 kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DUNIA.MD 09.09.2021 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2021 Planowany kocioł to Atmos DS25GS bufor 2700L. A więc jest to stosunek 108L na 1 kW. Co do kotła to wybrałeś dziadostwo do którego trzeba dorabiać zawirowywacze bo potrafi wywalić do komina ponad 200'C. Co do bufora nie widzę sensu i możliwości naładowania tak dużego bufora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajcik 09.09.2021 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2021 @DUNIA.MD> Liczy się tylko przelicznik mocy do pojemności bufora - 50 L na 1 kWNie wiem skąd ten przelicznik, ale nie ma on sensu. Prędzej pojemność komory spalania do objętości wody. U siebie jak po jednym paleniu mam prawie 200kWh ciepła to to się musi gdzieś zmieścić. Bufor też 2700l, to się mieści. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek_461 09.09.2021 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2021 A jaki kocioł moglibyście polecić?Ten Atmos ma komorę załadunkową125 L to daje nam oko 200kWh z jednego załadunku. Bufor 2700 pomieści około 190kWh przy załadowaniu od 30st.C do 90st.C. Przynajmniej tak wyliczyłem. Więc ten zestaw w teorii powinien dobrze współpracować. Poza tym zbiornik 2700 już mam więc chciałem go wykorzystać, kotłownia będzie w wolnostojącym garażu więc to że zajmie sporo miejsca nie gra dla mnie roli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chris Zielonka 10.09.2021 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2021 (edytowane) Co do kotła to wybrałeś dziadostwo do którego trzeba dorabiać zawirowywacze bo potrafi wywalić do komina ponad 200'C. Co do bufora nie widzę sensu i możliwości naładowania tak dużego bufora. Chyba kolegę buk (celowy ort) opuścił. Po pierwsze Atmos to typowy porządny kocioł na drewno i jak kazdy inny jego temperatura spalin zależy od ustawień i wielu innych rzeczy. Ciekawe z jakiego powodu inni producenci od razu dodają zawirowywacze do swoich kotłów ? Sens ich istnienia jest zresztą żaden - jak sobie konstruktor i uzytkownik nie mogli poradzić z regulacją tempa spalania to dorzucili zawirowywacze jako panaceum na wszystko - niedopasowany komin bez RCK i dziurawe nieszczelne palenisko lub źle skonstruowany przepływ. A juz pisanie że nie ma mozliwości naładowania bufora 2700 kotłem Atmos czy innym to jakaś porażka kogoś kto bufora nie ma i nie ma zielonego pojęcia. Mam kocioł 18 i bufor 2000 plus 300 l zasobnik CWU i nabijam to od 30 do 95 C bez najmniejszego problemu. Osobiście gdybym mógł zamontowałbym nawet 4000l do tego samego kotła i rozpalał wtedy nawet w mrozy co kilka dni. Tylko kompletny ignorant mógł napisać taki tekst jak Dunia powyżej. 50 l na kilowat mocy kotła to MINIMALNY wymagany rozmiar bufora - jednak taki bufor jako magazyn ciepła jest wg mnie jeszcze sporo za mały -on tylko pozwala kotłowi pracować na wyższej temperaturze do całkowitego wypalenia zasobnika, jednak jak chcemy rozpalać kocioł jak najrzadziej musimy odpowiednio do tego powiększyć sobie bufor i wystarczy że nasz kociołek będzie produkował choć trochę energii więcej niz odbiera instalacja aby wcześniej czy później naładować dowolny bufor. Edytowane 10 Września 2021 przez Chris Zielonka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lh57 10.09.2021 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2021 W chwili obecnej ogrzewam dom o pow ok. 185 m2 piecem kondensacyjnym jednofunkcyjnym junkers cerapur smart zsb 24-5c połączony z zasobnikiem cwu 140 l.Ogrzewanie za pomocą grzejników niskotemperaturowych. Ze względu na to że posiadam instalację fotowoltaiczna z dużym zapasem mocy chciałbym wykorzystać nadprodukcję do wspomagania ogrzewania c.o. za pomocą bufora 1000L z dwoma grzałkami 6kw i 3 kw. W jaki najlepszy sposób można "spiąć" ten bufor z obecna instalacją. Czy konieczne jest zastosowanie np modułu MS200 do poprawnej współpracy tego pieca z buforem czy jest jakieś inne rozwiązanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DUNIA.MD 10.09.2021 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2021 Chyba kolegę buk (celowy ort) opuścił. Już po tym wpisie powinienem cię olac (celowy ort). Po pierwsze Atmos to typowy porządny kocioł na drewno i jak kazdy inny jego temperatura spalin zależy od ustawień i wielu innych rzeczy. Bzdura - co jeszcze powinien mieć "porządny" kocioł by nie puszczać do komina ciepła. Wymagania 5 Klasy jasno określają max. temp. spalin - 140'C. A ten "porządny" kocioł wywala do komina ponad 200'C mimo najeban.. elektroniki. Ciekawe z jakiego powodu inni producenci od razu dodają zawirowywacze do swoich kotłów ? Sens ich istnienia jest zresztą żaden - jak sobie konstruktor i uzytkownik nie mogli poradzić z regulacją tempa spalania to dorzucili zawirowywacze jako panaceum na wszystko Po tym wpisie widć że jesteś amator lub dystrybutor Atmosa. A juz pisanie że nie ma mozliwości naładowania bufora 2700 kotłem Atmos czy innym to jakaś porażka kogoś kto bufora nie ma i nie ma zielonego pojęcia. Kolejny wpis potwierdzający amatorszczyznę w każdej wypowiedzi. Z punktu ekonomii ładowanie tak wielkiego bufora do mieszkania o mniejszej powierzchni niż przelicznik jest marnotrawstwem energii i kasy. Odpowiednio dopasowany bufor i super ocieplony dom jest sensowniejszym i ekonomiczniejszym rozwiązaniem. 50 l na kilowat mocy kotła to MINIMALNY wymagany rozmiar bufora To jest przelicznik kwalifikujący dany układ w programach dofinansowań. Obliczył to ktoś inteligentniejszy od ciebie w laboratorium a nie w jakieś "szopie" przez amatora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DUNIA.MD 10.09.2021 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2021 W chwili obecnej ............ Założyłeś temat więc po co mieszasz swoją "nadprodukcję" w innych tematach. PS. I tak cię PGE wyroluje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DUNIA.MD 10.09.2021 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2021 A jaki kocioł moglibyście polecić? Ja Ci już poleciłem to co mam i jestem zadowolony. Ten Atmos ma komorę załadunkową125 L to daje nam oko 200kWh z jednego załadunku. Nie patrz na pojemność komory tylko na efektywność spalania. Poza tym zbiornik 2700 już mam więc chciałem go wykorzystać, kotłownia będzie w wolnostojącym garażu więc to że zajmie sporo miejsca nie gra dla mnie roli. Bogatemu to się nawet byk ocieli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts