Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak "to" się robi? - czyli bufor ciepła

adam_mk

Recommended Posts

Zasadniczo w górnej dennicy bufora powinien być wspawany króciec, do poboru ciepłej wody lub dla odpowietrznika, zaworu bezpieczeństwa.

Poduszka powietrzna w buforze będzie powodowała korozję w jego górnej części, jeśli bufor jest wykonany ze stali węglowej.

Natomiast króciec dolnej dennicy, jeśli występuje, służy tylko do okresowego czyszczenia z powstałego szlamu kotłowego.

Nie należy z tego miejsca podłączać instalacji CO.

• Odpowiedzi 18,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

PILNE - proszę o radę

jutro lub we wtorek zamierzam składać instalację

czy zbiornik wyrównawczy może być umieszczony 10 cm. nad buforem ciepła ?(bufor to najwyższy punkt instalacji)

pompa ładowania bufora jest na powrocie natomiast pompa do grzejników na zasilaniu - wysokość podnoszenia pomp to 4 metry.

Gdzieś czytałem, że naczynie powinno być na wysokości 0,7 podnoszenia pompy .

Mieszkam w domku parterowym i nie mam możliwości umieszczenia naczynia tak wysoko - czym grozi umieszczenie naczynia 10 cm nad buforem ?

Pozdrawiam wszystkich

Edytowane przez Bogdan61

Naczynie wzbiorcze-przelewowe w układzie otwartym powinno być w najwyższym punkcie instalacji więc spoko możesz je tak umieszczać.

Dla jasności nabazgraj jakiś schemat to może jeszcze coś sie podpowie co do instalacji. Niejasne jest dla mnie co na którym powrocie i na jakim zasilaniu. Co do naczynia te dane nie sa potrzebne ale juz przyłączenie rury wznośnej ma ogromne znaczenie.

Edytowane przez Chris Zielonka

proszę zerknijcie na moje wypociny - co skopałem ?

na czerwono - miedź 28mm reszta PEX 25 mm

czy nie przesadziłem z filtrami ?

będzie UPS ale w przypadku awarii pompy czy to "pociągnie" grawitacyjnie na rurach 28mm ?- myślę między kotłem a buforem

Pozdrawiam

7a1d5e2cc6d5fc86.jpg

Edytowane przez Bogdan61

Witam szanowne grono.

Potrzebuję rady odnośnie schematu instalacji CO, do którego chcę dołączyć bufor 800L. Z uwagi na brak miejsca obok kotła, bufor musi stanąć za ścianą w innym pomieszczeniu. Z tego względu rury ( Cu 28) będę musiał poprowadzić nad drzwiami wejściowymi do kotłowni. W całości będzie to odległość ok. 4,5 m. Naczynie przeponowe 80 L. Zastanawiam się czy przy braku innych zabezpieczeń typu zawór schładzający na kotle, będzie to hulało. Obawiam się zapowietrzania kotła z uwagi na ilość kolan jakie będą po drodze do bufora.

projekt kotłownia -2D.jpg

projekt kotłownia -2DD.pdf

Edytowane przez Krzysztof_1

"

PC sprawuje się świetnie i nagrzewa bufor do 42*C. W buforze wężownica ze stali nierdzewnej "

Widzę pompa Konceptusa, jak sprawuje się to spiralne dolne źródło? Nie spotkałem się jeszcze z takim. Właśnie ostatnio trafiłem na ich stronę i mają ciekawe oferty. Tylko że u siebie myślę grzać bufor tak na 50°C że względu na układ mieszany (grzejniki+ podłgówka) oraz przepływowe grzanie CWU. Dodatkowe źródło ciepła dla CWU wtedy będzie zbędne.

Ciekawe jak się sprawdza lejek w buforze z wężownicą, gdy wężownicę zasila PC zamiast solarów. Jeśli działa tak dobrze jak przy solarach, to by wystarczyło sterować pompą aby produkowała 30st na okrągło, a od czasu do czasu 60st dla CWU.

Przyznam się jednak że nei wiem jak sterowanie pompą wygląda.

Przy pc nie ma potrzeby stosowania wymiennika .Mam zrobiony przepływ bezpośredni ,zasilanie cwu od góry, zasilanie podłogówki 1/3 od góry ,powrót w rzeczy jasnej na dole.Konceptus stosuje zawór przełączający co/cwu , sterownik umożliwia pracę w taniej taryfie .Schemat buforu przedstawiony tutaj przez Adama projektowany był przez niego na potrzeby wysokotemperaturowego żródła ciepła z możliwością dodania dodatkowych żródeł .Dla poprawnej pracy z konceptusem trzeba by wyprowadzić wyjście na rozdzielacz pętli podłogówki poniżej wyjścia wężownicy cwu ,W ten sposób tworzymy zład gorącej wody na potrzeby ciepłej wody .

Będę musiał przerobić wyjście u siebie bo w obecnej wersji pc będzie mi taktowała z powodu permanentnego rozbioru cwu na potrzeby podłogówki

Całe szczęście mam wyprowadzony nypel w odpowiednim miejscu ale grzebania trochę będzie ,głównie z wlutowaniem w środek kolana Hamburskiego .:(

Zrobiłem kilka testów i moje obawy się potwierdzają .Sytuację ratuję podniesienie temp na co ,pc przestaje taktować ale kosztem sprawności .

Konceptus dostarczył i uruchomił tylko PC.

Rozumiem, a dolne źródło wystarcza bez problemu? Bo też myślę nad gruntówką tylko że DZ wykonać samemu, a podłączyć pompę ciepła zlecić firmie. Pompa zasilała by bufor (ze względu na możliwość pracy w II taryfie oraz ze względu na układ mieszany kaloryfer+podłogówka) temperaturą myślę 50 może 45*c. A jak bufor to i CWU grzać przepływowo.

Jeszcze takie pytanie, czy pompy Konceptus mogą również działać jako agregaty wody lodowej, tzn chłodzenie aktywne?

"

Jak coś jest do wszystkiego - zwykle jest do... niczego.

MOŻNA dolnym źródłem

Adam M.

"

Postaram się Jak najlepiej umiem wykonać dolne źródło dobrze, tak żeby zapewniło chłodzenie pasywne, oczywiście nie grzejnikiem czy podłogówka, tylko dedykowanym systemem, myślę tylko jakim. A chłodzić aktywnie pompa ciepła będę dooieor gdy DZ nie wydoli, ale to zobaczymy. A może zamiast bawić się w chłodzenia zrobić dobrego żwirowca?