Krzysztof_1 24.09.2021 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2021 Witam szanowne grono. Potrzebuję rady odnośnie schematu instalacji CO, do którego chcę dołączyć bufor 800L. Z uwagi na brak miejsca obok kotła, bufor musi stanąć za ścianą w innym pomieszczeniu. Z tego względu rury ( Cu 28) będę musiał poprowadzić nad drzwiami wejściowymi do kotłowni. W całości będzie to odległość ok. 4,5 m. Naczynie przeponowe 80 L. Zastanawiam się czy przy braku innych zabezpieczeń typu zawór schładzający na kotle, będzie to hulało. Obawiam się zapowietrzania kotła z uwagi na ilość kolan jakie będą po drodze do bufora. Panowie ktoś coś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajcik 24.09.2021 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2021 @Krzysztof_1 układ zamknięty jest na tym forum mocno niezalecany. A bez wężownicy schładzającej to nawet chyba nielegalny - ubezpieczyciel kręciłby nosem gdyby pół chałupy ta bomba rozwaliła.Co do rur i zapowietrzania - trzeba odpowietrzniki w najwyższych punktach i się odpowietrzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BettaR 30.09.2021 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2021 Dzien dobry. Widzę to dużo osób doświadczonych buforem... moje pytanie - czy bufor się zużywa? Pytając inaczej - czy zakup z drugiej ręki jest obarczony ryzykiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ne 30.09.2021 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2021 Tak i nie. Zależy od grubości blachy, jak długo bufor pracował, nie pracował. Ogólnie to długowieczny sprzęt, nie znam przypadku wycieku, chyba że to była beczka a nie bufor. Dam mam używkę ze skandynawii i chwalę sobie. Woda kotłowa po nagrzaniu zrzuca tlen i korozja jest dużo mniejsza. Ogólnie temat rzeka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BettaR 01.10.2021 05:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2021 Hej, a dobra grubość blachy na bufor to ? Pozostaje jeszcze kwestia wężownic - w gotowcach są nierdzewne, karbowane. Ciekawym, czy awarie wężownic się zdażają ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZygOma 01.10.2021 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2021 Podpowiedzcie mi proszę czy takie wpięcie bufora jak na załączonym obrazku będzie poprawne. Aktualnie jest bez bufora i zaworu mieszającego na grzejnikach i wszystko działa prawidłowo. Schemat jest uproszczony o zawory ręczne i filtry przed pompami. Kocioł to dolniak na węgiel 26kW a bufor joule bbmsd-1000. Dodatkowo: 1. Jakim przekrojem robić połączenie kocioł->bufor? Króćce w buforze mają 6/4 cala. 2. Czy upierać się na grawitację po stronie kotła czy skupić się na obiegu wymuszonym? Czy w obiegu z pompką nagrzewanie bufora nie będzie efektywniejsze? 3. W instrukcji zbiornika podłączenie jest inne niż u mnie. Ja chcę wyjść u samej góry teoretycznie króćcem na odpowietrznik. Tam też jest 6/4. Czy tak może być? 4. Czy powroty mogę połączyć w jeden? Chciałbym zastosować jedną pompę. 5. Czy ma sens różnicowanie króćców z których będę brał ciepłą wodę z bufora? Np grzejniki z K5 a CWU z K4? 6. Czy ma sens różnicowanie króćców do których będę wchodził powrotami? Np grzejniki do K1 a CWU do K2? 7. Czy gdy zamknę zawór z siłownikiem na powrocie z grzejników to możliwe jest że ciepło i tak pójdzie na grzejniki czy do tego musi być jakiś choćby minimalny przepływ. Chcę wyeliminować taką sytuację np. na lato, gdybym nagrzał bufor tylko dla CWU? Na rysunku: ZT - zawór temperaturowy 55st lub trójdrogowy z siłownikiem ZK - klapowy ZM - termostatyczny ZE - z siłownikiem odcinający Dziękuję za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek1998 01.10.2021 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2021 Dzień dobry.Chce dołożyć do instniejącej instalacji grawitacyjnej bufor ciepła 2000 litry i nwm jak to podłączyć żeby po podłączeniu bufora cała instalacja nadal działa grawitacyjnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 02.10.2021 08:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2021 Podpowiedzcie mi proszę czy takie wpięcie bufora jak na załączonym obrazku będzie poprawne. Aktualnie jest bez bufora i zaworu mieszającego na grzejnikach i wszystko działa prawidłowo. Schemat jest uproszczony o zawory ręczne i filtry przed pompami. Kocioł to dolniak na węgiel 26kW a bufor joule bbmsd-1000. Dodatkowo: 1. Jakim przekrojem robić połączenie kocioł->bufor? Króćce w buforze mają 6/4 cala. 2. Czy upierać się na grawitację po stronie kotła czy skupić się na obiegu wymuszonym? Czy w obiegu z pompką nagrzewanie bufora nie będzie efektywniejsze? 3. W instrukcji zbiornika podłączenie jest inne niż u mnie. Ja chcę wyjść u samej góry teoretycznie króćcem na odpowietrznik. Tam też jest 6/4. Czy tak może być? 4. Czy powroty mogę połączyć w jeden? Chciałbym zastosować jedną pompę. 5. Czy ma sens różnicowanie króćców z których będę brał ciepłą wodę z bufora? Np grzejniki z K5 a CWU z K4? 6. Czy ma sens różnicowanie króćców do których będę wchodził powrotami? Np grzejniki do K1 a CWU do K2? 7. Czy gdy zamknę zawór z siłownikiem na powrocie z grzejników to możliwe jest że ciepło i tak pójdzie na grzejniki czy do tego musi być jakiś choćby minimalny przepływ. Chcę wyeliminować taką sytuację np. na lato, gdybym nagrzał bufor tylko dla CWU? Na rysunku: ZT - zawór temperaturowy 55st lub trójdrogowy z siłownikiem ZK - klapowy ZM - termostatyczny ZE - z siłownikiem odcinający Dziękuję za pomoc. [ATTACH=CONFIG]457922[/ATTACH] Nie bardzo rozumiem czemu chcesz sobie tak utrudniać życie... Da się to zrobić lepiej. Cały wątek jest o tym - jak. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 02.10.2021 08:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2021 Dzień dobry. Chce dołożyć do instniejącej instalacji grawitacyjnej bufor ciepła 2000 litry i nwm jak to podłączyć żeby po podłączeniu bufora cała instalacja nadal działa grawitacyjnie. Postaw ten bufor PONAD kotłem. Pójdzie w grawitacji bez problemów. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 02.10.2021 08:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2021 Hej, a dobra grubość blachy na bufor to ? Pozostaje jeszcze kwestia wężownic - w gotowcach są nierdzewne, karbowane. Ciekawym, czy awarie wężownic się zdażają ? Bufor z blachy ok.3mm wytrzymuje jakieś 60-80 lat. No, jezeli będzie zalany wodą kotłową, (odgazowaną, odkamienioną, co się samo robi po nagrzaniu go ponad 55stC) Karbowanka to droga na skróty. łatwiej się ją wykonuje. Działa i starannie wykonana nie jest podatna na awarie. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek1998 02.10.2021 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2021 Postaw ten bufor PONAD kotłem. Pójdzie w grawitacji bez problemów. Adam M. Jak w mam pomieszczenie 2m wysokości a bufor ma mieć 1.6metra. A z bufora będzie samo szło do kaloryferów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek1998 02.10.2021 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2021 Bufor z blachy ok.3mm wytrzymuje jakieś 60-80 lat. No, jezeli będzie zalany wodą kotłową, (odgazowaną, odkamienioną, co się samo robi po nagrzaniu go ponad 55stC) Karbowanka to droga na skróty. łatwiej się ją wykonuje. Działa i starannie wykonana nie jest podatna na awarie. Adam M. A z blachy 1mm ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZygOma 02.10.2021 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2021 Nie bardzo rozumiem czemu chcesz sobie tak utrudniać życie... Da się to zrobić lepiej. Cały wątek jest o tym - jak. Wiem, że to frustrujące powtarzać pewnie setki razy te same zasady ale ten wątek na prawie 20 tys. wypowiedzi i wybranie tych merytorycznie poprawnych nie jest łatwe dla osoby bez doświadczenia. Jeżeli możesz to napisz choćby samymi hasłami co źle albo co inaczej zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 02.10.2021 12:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2021 A z blachy 1mm ? No, ze 20 latek mniej... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 02.10.2021 12:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2021 Jak w mam pomieszczenie 2m wysokości a bufor ma mieć 1.6metra. A z bufora będzie samo szło do kaloryferów? A ile wysokosci ma kocioł? Bo grawitacja zadziała TYLKO ponad kotłem! 20cm? - odpuść... 120cm? No, zadziała, ale bardzo leniwie. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 02.10.2021 12:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2021 Wiem, że to frustrujące powtarzać pewnie setki razy te same zasady ale ten wątek na prawie 20 tys. wypowiedzi i wybranie tych merytorycznie poprawnych nie jest łatwe dla osoby bez doświadczenia. Jeżeli możesz to napisz choćby samymi hasłami co źle albo co inaczej zrobić. Poczytaj - zawory termostatyczne - mieszajace (Afriso lub ESBE) ZERO prądu i siłowników! Wężownicę CWU wstawiłbym do bufora. BARDZO redukuje ilość potrzebnego miejsca. Laddomat - da się tymi ręcami za ułamek ceny... Jakby co - pytaj! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZygOma 02.10.2021 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2021 Poczytaj - zawory termostatyczne - mieszajace (Afriso lub ESBE) ZERO prądu i siłowników! Adamie, zwróć uwagę na mój szybki schemat. Jest tam mieszający przy grzejnikach i termperaturowy na powrocie kotła. Cały układ po prawej strony bufora na rysunku jest teraz i funkcjonuje. Zawory odcinające z siłownikami pełnią funkcję zamykania przepływu gdy tego nie chcę na wybranym obiegu przy założeniu, że korzystam z jednej pompy na całą prawą stronę bufora. Zawory z siłownikami biorą znikomą ilość energii w porównaniu z dodatkową pompą - do tego całkowicie zamykają przepływ, a to rozwiązuje wiele problemów. Wężownicę CWU wstawiłbym do bufora. BARDZO redukuje ilość potrzebnego miejsca. Bojler już sobie jest i wisi. Poza sezonem ogrzewam go prądem w taryfie G12w. Dlatego bez wężownicy. W moich warunkach i tak musiałbym grzać poza sezonem prądem. Laddomat - da się tymi ręcami za ułamek ceny... Nie chcę laddomatu. Chcę ogarnąć to sam. Dodatkowo chcę wykorzystać ciepłą wodę z kotła która zostaje po wygaszeniu. Normalnie zawór temperaturowy np. 55 nie pozwoli pójść tej wodzie do bufora. A ja chcę zrobić tak że po wygaszeniu gdy jeszcze jest szansa na zwiększenie temperatury w buforze pójdzie woda nawet o temp 40 st. (temp. powrotu kotła < temp. wyjścia z kotła) Dlatego zamiast temperaturowego myślę o zastosowaniu trójdrogowego z siłownikiem na powrocie kotła. Znalazłem Twój rysunek (układ ładowania bufora gorącą wodą) w tym poście: https://forum.muratordom.pl/showthread.php?74235-Jak-quot-to-quot-si%C4%99-robi-czyli-bufor-ciep%C5%82a&p=7656547&viewfull=1#post7656547 Czy górny zawór klapowy nie lepiej gdyby znajdował się zaraz za wyjściem zimnej wody z bufora (na dole). Rozumiem, że ma zapobiegać odwrotnemu przepływowi wody ciepłej przez kocioł. Czy wtedy też nie zadziała tak samo? Dodatkowo nie byłby (i jego uszczelnienia) narażony na wysokie temperatury. Jakby co - pytaj! Bardzo dziękuję. Jeżeli znajdziesz czas to proszę daj mi odpowiedzi na pytania z posta z rysunkiem (#17446). Na pkt 2 już nam odp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek1998 02.10.2021 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2021 (edytowane) A ile wysokosci ma kocioł? Bo grawitacja zadziała TYLKO ponad kotłem! 20cm? - odpuść... 120cm? No, zadziała, ale bardzo leniwie. Adam M. Kocioł stoi 20 cm nad podłogą ma 1 metr wysokości i powrót na wysokości 42cm nad podłogą (nwm na jakiej wysokości będzie powrót w nowym). A grzejniki są na parterze a kocioł jest w piwnicy. A i ewentualnie czy bufor ciepła może leżeć? Edytowane 2 Października 2021 przez Tomek1998 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 02.10.2021 20:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2021 Kocioł stoi 20 cm nad podłogą ma 1 metr wysokości i powrót na wysokości 42cm nad podłogą (nwm na jakiej wysokości będzie powrót w nowym). A grzejniki są na parterze a kocioł jest w piwnicy. A i ewentualnie czy bufor ciepła może leżeć? Idź do apteki i kup nadmanganian potasu (kali do płukania gardła) Zagotuj czajnik wody. Nalej do szklanki i CENTRALNIE wrzuć do niej kilka kryształków nadmanganianu. Następne 10 minut da Ci WSZYSTKIE odpowiedzi na stawiane pytania. Koszt tej lekcji to nie wiecej jak 10zł. Jak dotąd jest tu 873 strony opisu TEGO doświadczenia. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 02.10.2021 20:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2021 Adamie, zwróć uwagę na mój szybki schemat. Jest tam mieszający przy grzejnikach i termperaturowy na powrocie kotła. Cały układ po prawej strony bufora na rysunku jest teraz i funkcjonuje. Zawory odcinające z siłownikami pełnią funkcję zamykania przepływu gdy tego nie chcę na wybranym obiegu przy założeniu, że korzystam z jednej pompy na całą prawą stronę bufora. Zawory z siłownikami biorą znikomą ilość energii w porównaniu z dodatkową pompą - do tego całkowicie zamykają przepływ, a to rozwiązuje wiele problemów. Bojler już sobie jest i wisi. Poza sezonem ogrzewam go prądem w taryfie G12w. Dlatego bez wężownicy. W moich warunkach i tak musiałbym grzać poza sezonem prądem. Nie chcę laddomatu. Chcę ogarnąć to sam. Dodatkowo chcę wykorzystać ciepłą wodę z kotła która zostaje po wygaszeniu. Normalnie zawór temperaturowy np. 55 nie pozwoli pójść tej wodzie do bufora. A ja chcę zrobić tak że po wygaszeniu gdy jeszcze jest szansa na zwiększenie temperatury w buforze pójdzie woda nawet o temp 40 st. (temp. powrotu kotła < temp. wyjścia z kotła) Dlatego zamiast temperaturowego myślę o zastosowaniu trójdrogowego z siłownikiem na powrocie kotła. Znalazłem Twój rysunek (układ ładowania bufora gorącą wodą) w tym poście: https://forum.muratordom.pl/showthread.php?74235-Jak-quot-to-quot-si%C4%99-robi-czyli-bufor-ciep%C5%82a&p=7656547&viewfull=1#post7656547 Czy górny zawór klapowy nie lepiej gdyby znajdował się zaraz za wyjściem zimnej wody z bufora (na dole). Rozumiem, że ma zapobiegać odwrotnemu przepływowi wody ciepłej przez kocioł. Czy wtedy też nie zadziała tak samo? Dodatkowo nie byłby (i jego uszczelnienia) narażony na wysokie temperatury. Bardzo dziękuję. Jeżeli znajdziesz czas to proszę daj mi odpowiedzi na pytania z posta z rysunkiem (#17446). Na pkt 2 już nam odp. Ten układ dobrze się sprawdza zawsze. Próbowano wielu jego wariantów i nie zawsze z optymalnym rezultatem. Schemat w poście #15447 widziałeś? To bufor i bojler. Kiedyś takie popełniłem, jak były potrzebne i dobrze działało. (Teraz instaluję pompy ciepła z buforami i jak trzeba integruję z kotłami, solarami cieczowymi czy innymi źródłami ciepła) Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts