wierzba1234 04.11.2021 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2021 Do jakiej temperatury rozładowujecie bufor? Ja utrzymuję na sterowniku kotła elektrycznego 60 i rozładowuję do 50 później załącza się kocioł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek1998 04.11.2021 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2021 Co rozumiesz przez ,,działającego na grawitacji"? Taki który będzie działać bez pompy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tewu80 04.11.2021 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2021 (edytowane) Cześć Eksperci. Mam pytanie odnośnie układu kocioł-bufor i grzania CWU w bojlerze. Hydraulik zrobił u mnie coś takiego (obrazek na moim dysku google - link poniżej, z jakichś powodów nie mogę dodać obrazu wprost). Czy to będzie poprawnie działać? Zasilanie bojlera w moim układzie jest poprowadzone wprost z kotła. Chodzi mi o umiejscowienie powrotu z bojlera (powrotu wężownicy grzejącej CWU w bojlerze) względem bufora i kotła. U mnie hydraulik podpiął powrót z bojlera do powrotu z instalacji, tuż przed wejściem do bufora. Z tego, co zauważyłem zazwyczaj umieszcza się ten powrót pomiędzy buforem a zaworem termostatycznym. Czy taki układ jak u mnie może powodować jakieś problemy? Mam zawór termostatyczny z wkładką 55 stopni. https://drive.google.com/file/d/1A9TA-iduixrbUtifoW0L0R6uuDPeqTNI/view?usp=sharing Edytowane 4 Listopada 2021 przez tewu80 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek1998 04.11.2021 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2021 Po co osobny bolier mając bufor ciepłą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tewu80 04.11.2021 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2021 Po co osobny bolier mając bufor ciepłą? Mam bufor bez wężownic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gondoljerzy 04.11.2021 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2021 Taki który będzie działać bez pompy. Musisz dostosować rozmiar zaworu do rozmiaru rur w obiegu grawitacyjnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sandek 05.11.2021 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2021 Podpięcie przez wymiennik może zwiększyć uwarstwienie zladu ale sprawność solara spadnie. Do kolektorów trafiać będzie większa temperatura glikolu i do większej może się nagrzać. Ale im większa temperatura glikolu w solarach tym mniejsza sprawność układu. U siebie zastosowałem funkcje w sterowniku na dwa zbiorniki CWU. Lecz mam jeden bufor z 2 wężownica mi. Jedna (priorytet na górze dla CWU) górna i dolna. I jak mam priorytet na górę ustawiona by osiągnęła min 50⁰C i potem może grzać dolna jak by nie było warunków grzania góry to wtedy mam mniejsze uzyski z kolektorów. Moim zdaniem lepiej jest wykorzystać na maxa solary a górna część dogrzewać kociołkiem lub grzałką ( pv jak ktoś posiada). Dzięki za odpowiedź. W tym momencie dochodzę do wniosku, że tak naprawdę nie ma co kombinować z dodatkowymi wymiennikami. Lepiej nie obniżać sprawności układu, gdyż na spodzie bufora, prawie zawsze będzie miejsce na energie uzyskaną z kolektorów. Po prostu kocioł nie będzie grzał na bufora do samego spodu, jak miało to miejsce w zeszłym roku. Czujnik przełożę ciut wyżej, i po temacie. A energia, jak wspomniałem wcześniej i tak zostaje w buforze, i tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek_461 08.11.2021 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2021 (edytowane) Będę budował bufor ciepła ze zbiornika 2700 litrów. Musze wspawać króćce do podłączenia kotła i podłogówki, oraz wykonać wężownicę do CWU. Wspawanie króćców nie będzie problemem, nie mam natomiast pomysłu jak umieścić wężownicę w środku, chciałbym uniknąć rozcinania zbiornika. W zbiorniku jest właz rewizyjny o średnicy około 20cm. Ma ktoś jakieś pomysły?Zbiornik jest po propanie wygląda tak:https://www.olx.pl/d/oferta/zbiornik-na-gaz-plynny-butla-2700-l-CID628-IDKnbwH.html#1628a4c9d9Postawie go oczywiście w pionie. Edytowane 8 Listopada 2021 przez tomek_461 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajcik 08.11.2021 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2021 Nikt z nas jeszcze tego nie zrobił bez rozcinania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gondoljerzy 08.11.2021 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2021 Będę budował bufor ciepła ze zbiornika 2700 litrów. Musze wspawać króćce do podłączenia kotła i podłogówki, oraz wykonać wężownicę do CWU. Wspawanie króćców nie będzie problemem, nie mam natomiast pomysłu jak umieścić wężownicę w środku, chciałbym uniknąć rozcinania zbiornika. W zbiorniku jest właz rewizyjny o średnicy około 20cm. Ma ktoś jakieś pomysły? ... Postawie go oczywiście w pionie. Zdajesz sobie sprawę z konieczności zachowania pewnych specjalnych wymogów bezpieczeństwa przy pracy z takim zbiornikiem? Co do wężownicy, to zastanów się, jakie ograniczenia będzie miała wężownica wepchnięta przez otwór 20cm. P.S. Miałem kiedyś dokładnie taki sam pomysł. Stare zbiorniki po propanie bywają tanie jak barszcz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 08.11.2021 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2021 Oj tam. Ludzie modele żaglowców budują w butelkach o węższych szyjkach. Trzeba przemyśleć umieszczenie wężownicy z rury nierdzewnej karbowanej. Jest sprężysta i może uda się wsunąć ją tak, aby się rozprężyła w zbiorniku. Oczywiście estetyką wykonanie nie będzie grzeszyć, ale ważne żeby zwoje wisiały w górnej części bufora. Króćce wej/wyj. umieściłbym w deklu otworu rewizyjnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chris Zielonka 09.11.2021 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2021 Spirala fi około 400 powinna dać się wkrecić w dwieście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gondoljerzy 09.11.2021 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2021 Dać się wkręcić to powinna wężownica o średnicy połowy średnicy całego zbiornika. Tylko czego by się miała trzymać? Samych przyłączy w deklu? Słabe to trochę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mishungh 12.11.2021 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2021 Bez rozcinania zbiornika by coś zrobić w nim w środku to szkoda tylko czasu i nerwów. Szybciej i prościej rozciąć zrobić porządnie i zespawać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 12.11.2021 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2021 Widziałem kiedyś na jakimś filmiku, że jakiś "buforowiec" z USA nie rozcinał a miał włożoną wężownicę na całą średnice zbiornika. Potem jakoś ją podwiesił. Włożyć można na kilka sposobów jak i zrobić dla niej oparcie też na kilka sposobów. Ważne by zwoje co kilka wiązać by nie hałasowały jak będzie odkręcany kran. Jak Chińczycy zaczną nagrywać filmiki z buforami , to oni w takich sztuczkach są dobrzy ... wiec pokażą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 12.11.2021 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2021 Wprawdzie nie buduje tu kobieta buforu, ale rurą pcv łapie ryby https://youtu.be/TzYzy9JGOJg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gran torino 12.11.2021 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2021 witam.rok temu zrobiłem również bufor ciepła 1000l do kotła zgazowującego drewno atmos .bufor bez wężownic,z tego bufora zasilam c.w.u poprzez wymiennik ciepła,a także poprzez wymiennik płytowy podłączyłem solary -grawitacyjnie,niestety ale poprzez brak mozliwości montażu ,układ zamknięty (100+50l)ciśnienie w układzie po zagrzaniu bufora do 82 C -1 atm.(przy 40 ok,0,5) obecnie palę ok.5 godz.co 2 dzień .jedyny problem na jaki napotkałem to cofanie się ciepłej wody do kotła mimo zamontowanego zaworu klapowego,muszę to przerobić (tak myslę ,że zawór zwrotny bez sprężynki zrobi robotę),podłączenie rury czarne 5/4.obecnie przy cenach gazu to naprawdę dobra alternatywa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
awaria09 14.11.2021 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2021 Ma koś pomysł jak zrobić żeby pomiar temperatur z np 5 miejsc w buforze wyświetlić w formie procentowej naładowania jak naładowanie baterii lub graficznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
awaria09 14.11.2021 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2021 Mój buforek dokładnie według projektu P. Adama, 1800l kocioł atmos dc25gd. Pełne naładowanie dwa wsady, mieszkam już 2 tygodnie wiec na razie testy. Tamtą zime przy pracach budowlanych palone co 3-4 dni przy mrozach. Którędy ci tą wodę cofa zasilaniem bo powrotem to chyba nie ma opcji. Nie mam żadnych zaworów zwrotnych tylko mieszający termostatyczny 5/4 nic nie idzie z powrotem. Jedyne co to podczas ładowania ciepła woda idzie na strych do naczynia zbiorczego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gran torino 14.11.2021 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2021 też mam zawór trojdrożny i mam dwa zawory zwrotne klapowe na zasilaniu i powrocie ,niestety zawór na zasilaniu puszcza i na kotle mam tyle samo co na buforze.po zamknięciu zaworem kulowym temperatura na kotle spada do 29 st..na buforze 80. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts