Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak "to" się robi? - czyli bufor ciepła

adam_mk

Recommended Posts

Kupowałem używkę, więc brałem co było blisko i niedrogie :)

Zasilanie śmieciuchem "miałowcem" z Pleszewa 14kW, palone drewnem od góry na naturalnym ciągu.

Podejrzewam, że żeby nagrzać bufor trzeba będzie co najmniej raz podrzucić - poza ograniczonym miejscem w kotłowni to jest kolejny powód dla którego przynajmniej na ten moment wolę nie zostawiać stojącej 160-tki, ani leżącej 140-tki - bo taką kombinację mam obecnie :)

Do tego zrobione tymi ręcami solary "grzejnikowce" - i tu kolejne pytanie: podłączać je do wężownicy ,czy bezpośrednio do bufora? Tak czy inaczej będą na wodzie i nie będę inwestował w glikol, bo od listopada do marca są zacienione i od 8 lat chodzą na wodzie.

Wolałbym mieć zapas cwu z tego względu, że wracam późno do domu, a żonie łatwiej przepalić w kominku jak mnie nie ma. Więc jak się bufor rozładuje to dogrzanie domu nie jest problemem, ale nagrzanie cwu już tak.

Przyszło mi jeszcze do głowy podłączyć zasilanie grzejników do dwóch króćców i zaworem trójdrożnym przełączać w razie potrzeby szybkiego ciepła w grzejnikach - co sądzisz o tym Adamie? Jeśli jest to jakaś droga to może termostatycznym, żeby zostawił mi np. 43 st. cwu? Da się??

Nie wykluczam opcji zostawienia drugiego bojlera na cwu - więc jeśli uważasz tą opcją za dużo bardziej słuszną to podaj proszę argumenty, bo ja będę musiał przekonać żonę do totalnego zagracenia kotłowni ;)

Edytowane przez Tropas

• Odpowiedzi 18,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Czołem,

Chciałem poinformować, że mój bufor uruchomiony około 2010 wciąż działa i zaspakaja potrzeby bytowe mieszkańców, nie naginając praw fizyki. Jednakże, grzałki elektryczne nigdy nie zostały wykorzystane, tak samo jak wężownica solarna :).

Po 11 latach nachodzi mnie chęć nowych kombinacji. Mam więc pytanie: Czy wymiennik klimatyzacji z jednostki wewnętrznej mogę wsadzić bezpośrednio do wody czy jest to proszenie się o kłopoty i trzeba instalować wymiennik płytowy, albo rura w rurze ?

Teves

Przecież masz wężownicę solarną niewykorzystaną, jak piszesz.

Zrób z niej skraplacz klimatyzatora.

Adam M.

Adam

To byłoby za proste :( nie starczyło mi wtedy umiejętności lutowania lutem twardym i jest polutowana miękkim.

Dlatego dołożę jakiś wymiennik zewnętrzny - najprościej byłoby wepchnąć ten wyjęty z JW w jakąś rurę z wodą o średnicy kilkunastu centymetrów i zamknąć.

Teves

#17582 @Tomasz Mi

Wystarczy Ci bufor 1000 litrów i kocioł ok 20 KW, Jeżeli chcesz większy bufor to musisz wziąć większy kocioł bo na jednym załadunku nie nagrzejesz go do 100%

..co może być zaletą - załadowany na 100% kocioł nie musi czekać na ostatni moment, można odpalić wcześniej

#17583 @maroFX

Fuuj (ta pompka + wymiennik w szereg). Wężownica w baniaku do wstępnego zagrzania CWU idealnie tu pasuje.

#17587 @maroFX

schemat OK, zaworem 3D może pompa sterować (nie wiem czy każda, tani Haier może)

#17589 @maciejos178

dlatego myślę o bojlerze grzałce i solarach

Jak by co - mam na sprzedaż zestaw solarny (fabrycznie zapakowany) po zeszłorocznych cenach ;)

#17592 @Tomasz Mi

Ja ma wpięte bojler do bufora. Plus taki, że nie trzeba codziennie rozpalać, aby mieć ciepłą wodę, gdy nie potrzebne jest ciepło na grzejnikach

Alternatywnie - kruciec do odbioru dla CO zamontowany nie na czubku tylko niżej - zostawia rezerwę gorącej kranówy

#17594 @grejo2475

Niestety nie zamontowałem w buforze wężownicy do solarow, a chciałabym zamontować pompę ciepła

Pare dni temu zamontowałem PC i wpiąłem ją właśnie do wężownicy solarnej.

Niby plus taki że glikolem mogłem zalać i to nie zamarznie.

Ale wydajność tego wymiennika jest dyskusyjna. Płyn opuszczający wężownicę jest kilka st cieplejszy niż woda która tam została.

Już myślę o przeróbce, przy okazji likwidacji kotła bezklasowego ;)

A może to z powodu braku lejka?

Witam wszystkich!

Przejrzałem część najstarszych wpisów co zajeło mi kilka wieczorów, niestety nie mam realnie możliwości w bliskim terminie przejrzeć całe 881 stron i jestem człowiekiem średnio ojętnym technicznie (św. pamięci tatuś hydraulik załamuje się gdy na mnie patrzy...), więc proszę o wyrozumiałość.

Dom z ok 1980, 100-110m parter, nieogrzewana piwnica i poddasze ten sam metraż co parter, 5cm styropianu na elewacji, okna z 2003-2005r,, żeliwna instalacja.

W 2022/2023 planuję wymianę dachu i ocieplenie dachu 25cm wełną lub pianka PUR oraz wymianę drzwi wejściowych, drzwi na poddasze i drzwi do piwnicy na nowe i szczelne/cieplejsze bo teraz wiatr hula....

Moc grzewcza na stronie Ciepło Własciwe wyliczona aktualnie na 13,7kw, zakładam, po ociepleniu dachu potrzebna moc grzewcza troche spadnie, a grzejniki w pokojach będą troche przewymiarowane.

Docieplenie elewacji styropianem, wymiana okien i remont + podłogówka będą raczej za jakieś 5+ lat (z powodu ograniczeń budżetowych) a kopciucha musze wymienić w 2022.

Nie chcę gazu i oleju, piec na ekogrosze/pellet/zgazowanie drewna wymagają remontu komina, który jest w b. złym stanie (więc ok. 20 000 na komin nie musi być wydane w opcji z pompą ciepła)

Planuje pompę ciepła powietrze-woda moc zapewne 10-12 kw 55stopni, kominek z płaszczem wodnym (ew. z wkłądem kumulacyjnym) na parterze żeby dogrzewać w mrozy i na wypadek braku energii oraz okazjonalnie rekreacyjnie nim popalać. Bufor ciepła 500L z wężownicami i ew. dogrzaniem grzałkami (niska piwnica) w buforze przepływowe CWU (bez odrębnego zbiornika na CWU). Jeśli wygospodaruję kiedyś miejsce i budżet, może dołoże drugie 500L.

Zaproponowano mi ofertę PC ze zwykłym zbiornikiem CWU 300L w pakiecie,, jednak wolę bufor aby nie czyścić/wymieniać anod w zbiorniku + legionella itp.

Pytania:

1. Czy jest sens wkładu kumulacyjnego w kominku, gdy jest bufor?

2. Czy konstrukcja kominek z płaszczem wodnym na parterze a bufor w piwnicy piwnica jest ok jesli chodzi o sprawność?

3. Czy można grzać bufor jednocześnie PC i kominkiem w ten sposób, że w tym samym czasie działa PC i pali się kominek?

4. Czy gdy temp. w buforze dochodzi do górnej granicy, wyłącza sie automatycznie jego ogrzanie (gdzie wtedy kieruje sie ciepło z PC i kominka)? Zakłądam, że PC powinna się wtedy wyłączyć/zminimalizować grzanie, a co z palącym sie kominkiem?

Ps. Pytań miałem jakieś 5 razy wiecej ale lektura wątku bardzo pomogła, wielki szacun wszystkim za wiedzę i dzielenie sie nią. DOczytam ten wątek do końca, ale zajmie mi to pewnie z 3-4 miesiące (notoryczny brak czasu)

Pozdrawiam wszystkich

....

Pytania:

2. Czy konstrukcja kominek z płaszczem wodnym na parterze a bufor w piwnicy piwnica jest ok jesli chodzi o sprawność?

3. Czy można grzać bufor jednocześnie PC i kominkiem w ten sposób, że w tym samym czasie działa PC i pali się kominek?

4. Czy gdy temp. w buforze dochodzi do górnej granicy, wyłącza sie automatycznie jego ogrzanie (gdzie wtedy kieruje sie ciepło z PC i kominka)? Zakłądam, że PC powinna się wtedy wyłączyć/zminimalizować grzanie, a co z palącym sie kominkiem?

Ps. Pytań miałem jakieś 5 razy wiecej ale lektura wątku bardzo pomogła, wielki szacun wszystkim za wiedzę i dzielenie sie nią. DOczytam ten wątek do końca, ale zajmie mi to pewnie z 3-4 miesiące (notoryczny brak czasu)

Pozdrawiam wszystkich

Masz masz sporo nadmiarowej kasy skoro sie chcesz bawic w kominek z płaszczem wodnym.

Ja bym to widział tak:

1) PC wysokotemperaturowa - moc policzona po wszystkich termomodernizacjach ale policzona jako rzetelne i dokladne ozc a nie CW

2) Do tego zasobnik cwu ok 500l z wezownicą przepływową cwu

3) Ewentualne do tego zestawu podłaczyc kolektory termiczne ok 5 szt.

Tyle i az tyle. Kolektory zapewnią praktycznie darmową cwu w okresie od marca/kwietnia do pazdziernika/listopada, a gdy bedzie słonecznie to wspomogą cwu w miesiacach zimowych.

Mam podłaczone 4 kolektory u klienta i gdy tylko słonce swieci to bez problemu ponad 40 oC uzyskuje.

Gdyby cos zostało z wolnych srodków to przeznacz je na docieplenie scian zewnetrznych co bedzie skutkowało mniejsza mocą pompy a tym samym mniejszym kosztem

Wszystkie te symulacje nalezy wykonac przed podjeciem ostatecznej decyzji jaki ma byc ostateczny zakres wszelkich robót termomodernizacyjnych i instalacyjnych..

Symlację taką zawiera audyt energetyczny, tu moze byc uproszczony bo przeliczenia efektów ekologicznych srednio inwestora interesują.

Nie wspominam o rekuperacji bo po wymianie okien na ogół jest zwiekszona wilgotnosc i mogą sie pojawic problemy z plesnią. W kazdym razie temat do zastanowienia sie bo czesto mam tel od klientów którzy wymienili okna na nowe lub co gorsza od wlascicieli nowych domów gdzie nie ma rekuperacji i pojawił sie grzyb i plesn. zadna wentylacja grawitacyjna nie bedzie działała wlasciwie gdy nie zastosujesz nawiewników lub rozszczelnienia. Z drugiej strony po co szczelne okna skoro musimy je rozszczelniac.

Edytowane przez asolt

Asolt, dziękuje z odp.

Kominek nie jest zabawą a rezerwą dogrzania w mrozy + awaryjne ogrzewanie na wypadek przerw w zasilaniu.

Bedę wdzięczny za odp. na pytania:

Edytowane przez Sekret_

Kominek wtedy też trzeba wygasić lub więcej nie podkładać, by sam się wygasił.

Może jednak być tak, że bufor ma jeszcze sporo miejsca a WYŁĄCZĄ PRĄD a wtedy jeśli płaszcz wodny kominka nie chodzi na grawitacji, to po paru minutach będzie się w nim gotować woda, co da się usłyszeć za pomocą UCHA.

Asolt, dziękuje z odp.

Kominek nie jest zabawą a rezerwą dogrzania w mrozy + awaryjne ogrzewanie na wypadek przerw w zasilaniu.

Bedę wdzięczny za odp. na pytania:

Jest zabawą i dosyc drogą. Jezeli chodzi o awarię zasilania to musi byc falownik z duzym akumulatorem i automatyka sterujaca pompą ładująca bufor i obiegową do instalacji c.o.

Skoro ma byc PC to muszą byc zawory trojdrozne aby oddzielic PC i zasilac instalacje co z bufora. Jezeli te przerwy są tak dokuczliwe a bez kominka nie wyobrazasz sobie zycia to zamontój zwykły kominek. Zamontowałem kilka kominków z buforem i automatyką ładnie to działa ale jest kosztowne i lepiej te srodki przeznaczyc na inne przedsiewziecia termomodernizacyjne i dlatego staram sie je odradzac, jezeli jednak inwestor sie uprze to ktoz bogatemu zabroni.

Jezeli chodzi o pytania to

1) Nie

2) Jest, nie ma znaczenia bo i tak musi byc pompa ładujaca bufor

3) Mozna

4) PC sie sama wyłaczy, natomiast kominek nie i wtedy trzeba miec lopatkę i wiaderko na zar z kominka i po prostu oproznic kominek. Ani to wygodne ani czyste ani bezpieczne. W mysl starorzymskiej zasady "chcącemu nie dzieje sie krzywda" kazdy własciciel kominka z płaszczem zgadza sie na te niedogodnosci.

Sadze ze szukasz tu na forum potwierdzenia słusznosci swojego wyboru i niezaleznie od opinii innych decyzje juz podjąłes.

Dziękuję za odpowiedzi.

Kominek bez albo z płaszczem wodnym - to w takim razie do zastanowienia się. Komplikacje dot. tego co opisaliście przy "pełnym" buforze lub odcieciu prądu, zniechęcają trochę do płaszcza. Na marginesie przerw prądu nawet jak nie ma dzis, to będą. Ale to oddzielny wątek, nie w temacie bufora i fakt, sam kominek bez płaszcza może wystarczyć awaryjnie.

Zostawiając kominek na razie: czytałem, że PC lubią bardziej pracowac non stop niż sie wyłączać i włączać. Czy konstrukcja z PC i buforem nie jest obarczona tym, że po nagrzaniu bufora (500L to niewiele) pompa sie wyłącza, potem włącza aby podgrzac znowu i tak w kółko, i ergonomia/sprawnośc ukłądu/PC na tym cierpi?

Reasumując czy dla efektywności PC, lepiej miec PC z 500L buforem (i w nim CWU też), czy też PC bez bufora, grzanie PC wprost do CO i do tego zwykły zasobnik na CWU?

Kominek bez albo z płaszczem wodnym - to w takim razie do zastanowienia się. Komplikacje dot. tego co opisaliście przy "pełnym" buforze lub odcieciu prądu, zniechęcają trochę do płaszcza. Na marginesie przerw prądu nawet jak nie ma dzis, to będą. Ale to oddzielny wątek, nie w temacie bufora i fakt, sam kominek bez płaszcza może wystarczyć awaryjnie.

Kominek z płaszczem śmiało może posiadać własny zbiornik 150 - 300 l zespolony na grawitacji. Nawet jak zbiornik ten nie będzie grzał ani użytkowej ani c.o, to będzie zasobnikiem dodatkowej energii dla domu a wtedy inny układ będzie sporo odciążony i to najczęściej za pomocą sterowania. Zbiornika takiego nie trzeba ocieplać a szyba też daje ciepło. proste jak obręcz :)

Kominek z płaszczem śmiało może posiadać własny zbiornik 150 - 300 l zespolony na grawitacji. Nawet jak zbiornik ten nie będzie grzał ani użytkowej ani c.o, to będzie zasobnikiem dodatkowej energii dla domu a wtedy inny układ będzie sporo odciążony i to najczęściej za pomocą sterowania. Zbiornika takiego nie trzeba ocieplać a szyba też daje ciepło. proste jak obręcz :)

Moze, ale przeczytaj dokladnie pyt. nr 2, bufor jaki by nie był ma byc w piwnicy, kominek na parterze. Tylko i wyłacznie pompa obiegowa wraz z cała automatyką.

Zanim napisałem , to przeczytałem ze zrozumieniem :)

Bufor na dole a kominek z płaszczem na górze, więc w razie utraty prądu - w domu nic nie będzie działać.

Obserwuję taką "polkę" u sąsiada, który zamiast bufora założył na olej napędowy + kominek z płaszczem. Jak są awarie, to ubiera się w kożuch :).

Jeśli chodzi o unijną dyrektywę Eko Design, to wymusza w krajach członkowskich przejście na 5 generację czyli współpracę paleniska o sprawności przynajmniej 88% z buforem.

Zwykły kominek, to dziś inwestycja ryzykowna jeśli nie będzie posiadać określonej sprawności i nie będzie posiadać bufora. Ten zaś może być ceramiczny lub wodny.

Dziękuję za przydatne informacje, na parterze nie planuję żadnego zbiornika i nie bardzo jest na niego miejsce, więc pewnie zrezygnuję z płaszcza i zrobię kominek z wkładem akumulacyjnym (jeśli strop wytrzyma). Planuję oczywiście kominek spełniający normy.

A co możecie doradzić w poniższej sprawie?

Czy konstrukcja z PC i buforem nie jest obarczona tym, że po nagrzaniu bufora (500L to niewiele) pompa sie wyłącza, potem włącza aby podgrzac znowu i tak w kółko, i ergonomia/sprawnośc ukłądu/PC na tym cierpi?

Reasumując czy dla efektywności PC, lepiej miec PC z 500L buforem (i w nim CWU też), czy też PC bez bufora, grzanie PC wprost do CO i do tego zwykły zasobnik na CWU?

Dziękuję za przydatne informacje, na parterze nie planuję żadnego zbiornika i nie bardzo jest na niego miejsce, więc pewnie zrezygnuję z płaszcza i zrobię kominek z wkładem akumulacyjnym (jeśli strop wytrzyma). Planuję oczywiście kominek spełniający normy.

...

Można też zrobić hybrydę, czyli ciężar akumulacyjny + zbiornik grzany "mniejszym płaszczem". Wtedy zbiornik można umieścić nawet np 5 m dalej od paleniska. Zbiornik taki może być prostopadłościenny a wtedy może być ustawiony w ścianie dla oszczędności miejsca.

Użytkuję taką hybrydę już 7 lat i jestem zadowolony. Zbiornik 150 l wisi u mnie na ścianie.

Oczywiście piszę o tym tylko dlatego, by rozszerzyć nieco horyzonty grzewcze :)