Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak "to" się robi? - czyli bufor ciepła

adam_mk

Recommended Posts

Witam wszystkich specjalistów.

Czytam i czytam i już sam nic nie wiem. Może mi ktoś doradzić jaki bufor potrzebuję? z iloma wężownicami i z iloma wejściami i wyjściami?

Do buforu będzie podłączone jako źródła ciepła: Kominek z płaszczem wodnym, solary, grzałka i być może PC

Bufor będzie zasilał z kolei CWU i CO (100% podłogówki 140m2)

Rodzina 6 osobowa.

Jak wielki potrzebuję bufor? ilu metrowe wężownice? itp?

Czego muszę szukać? Jest jakiś gotowy produkt który będzie dopasowany do moich wytycznych?

A może jest tu jakiś producent który robi na zamówienie?

Dziękuję z góry za wskazówki.

• Odpowiedzi 18,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Masz jakieś możliwości i zdolnosci warsztatowe?

Potrzebujesz baniaka dedykowanego, jak układ ma być optymalny.

DWIE wężownice.

Jedna - CWU a druga do glikolu/solarów.

Bardzo dobrze sprawdza się tona wody.

To jest około fi 80 i h 220 (w cm)

Można poszukać gotowca z Paradigmy, ale...

Masz luźne jakieś 15000zł?

DLATEGO jest ten wątek, że można zrobić to samemu i taniej a bywa i lepiej technicznie.

JAKA PC?

Wygodnie, bo bardzo skutecznie, jest postawić prosty kociołek elektryczny obok baniaka.

Wklejałem rysunki - co i jak.

Masz na to miejsce większe jak szuflada w sporej szafie? No, kotłownię jaką...

Adam M.

Czyli akumulator ciepła dla CWU.

Skuteczność działania zależy od powierzchni węzownicy i czasu przepływu wody w niej (czasu wymiany ciepła).

Nieobojętna też jest prędkość przejmowania ciepła wynikajaca z samej geometrii konstrukcji. (wężownicy).

Wyobraź sobie takie sytuacje..

1. Rurka Cu lub karbowanka podobna do 3/4"

Ma stosunkowo sporą objętość dla swej powierzchni. Potrzebna będzie dość spora długość takiej rurki.

2. Rurka Cu lub karbowanka podobna do 1/2"

Aby miała wydajność trzeba by zrównoleglić takie dwie lub nawet trzy.

Wtedy masz gigantyczną powierzchnię przypadająca na jednostkę ich pojemności.

Polecam rozwiązanie nr 2.

Znacznie łatwiej pracuje się z rurkami cieńszymi, jak je trzeba zwinąć!

Tego rodzaju akumulatory ciepła bardzo dobrze się sprawdzają przy pracy z PC. CWU nie brakuje nigdy.

Wiem co piszę, bo... Ciągle to montuję w wielu kombinacjach.

Adam M.

Dziękuję za odp. Czyli jak dobrze rozumiem kręcimy wężownice do środka 2-3 razy w jednym poziomie i idziemy do góry skok powiedzmy 5cm i znowu tak samo. Przepływ wody w domu to pewnie max 15 ltr na minutę ale tylko prysznice( mogą być brane 2 w jednym czasie) bez wanny. Rozumiem że najlepiej miedź 16 bądź 18mm. Może pierwsze 25m 18 a potem 25m bądź 50m 16??.Wykonuje Pan takie zbiorniki, czy skorzystać z linku??. Nie zdobię samemu, brak warsztatu i zdolności manualnych akurat w tym temacie. Czytam od początku forum, ale często tematycznie się rozjeżdża.

Co znaczy że : " bez 3 wejścia to nie ma sensu dawać drugiego zaworu" ???

Czy w przykładzie A nie będzie się wszystko pieprzyć jak zacznie się pobór wody???

3 wyjście takie jak w zbiorniku CWU środkowe na cyrkulację. Suma sumary wyjdzie ci tak że część wody będzie ci pchało z obiegu cyrkulacji przez zasilanie wężownice z dołu przez cały zbiornik buforowy i będzie ci się szybko uśrednia temperatura w zbiorniku.

Odnośnie poboru wody to by się nie po......ło to zastosuj zawory zwrotne.

Dziękuję za odp. Czyli jak dobrze rozumiem kręcimy wężownice do środka 2-3 razy w jednym poziomie i idziemy do góry skok powiedzmy 5cm i znowu tak samo. Przepływ wody w domu to pewnie max 15 ltr na minutę ale tylko prysznice( mogą być brane 2 w jednym czasie) bez wanny. Rozumiem że najlepiej miedź 16 bądź 18mm. Może pierwsze 25m 18 a potem 25m bądź 50m 16??.Wykonuje Pan takie zbiorniki, czy skorzystać z linku??. Nie zdobię samemu, brak warsztatu i zdolności manualnych akurat w tym temacie. Czytam od początku forum, ale często tematycznie się rozjeżdża.

Już nie robię buforów.

Instaluję je i pompy ciepła.

Adam M.

Witam wszystkich!

Mało się udzielam,ale sporo śledzę, a teraz pochwalę się nowym buforkiem, który kończę instalować w swoim 50-letnim piętrowym domu.

W zeszłym roku nabyłem używany bufor z demobilu: 500 litrów, z wewnętrznym zbiornikiem na CWU (ok. 120 l). Szukałem hydraulika, który podjąłby się podłączenia go, dopiero siódmy(!) się nie przestraszył.

Podłączył. Napełniliśmy. I się załamałem, bo napełniając część zładową woda zaczęła dostawać się do zbiornika CWU:( Wewnętrzny zbiornik musiał się rozszczelnić.

attachment.php?attachmentid=458798&stc=1&d=1646742687

Telefon do sprzedającego, ten serdecznie przeprosił, bo był przekonany że szczelność była sprawdzona wcześniej, itp. Obiecał że dostarczy mi podobny, ale z miedzianym zbiornikiem CWU, który nie koroduje jak zbornik żelazny.

Trochę to trwało ale się udało, jest nowy zbiornik.

attachment.php?attachmentid=458799&stc=1&d=1646742695

Lekka przeróbka przyłączeń i jest gotowy.

attachment.php?attachmentid=458800&stc=1&d=1646742703

10cm wełny owinięte folią stretch jako ocieplenie.

attachment.php?attachmentid=458801&stc=1&d=1646742711

Napełniam deszczówką - jest szczelny!

Od 2 dni nagrzewam i sprawdzam szczelność połączeń, ciśnienie, temperatury na różnych poziomach, ustawienia pomp, itp.

attachment.php?attachmentid=458803&stc=1&d=1646742744

Jedno co mnie zastanawia - podejrzewam, że ciepło ucieka przez konwekcję. Przy kotle mam zawór zwrotny, więc tam jest OK, ale rura prowadząca od bufora, przez zawór mieszający i pompę, do grzejników jest bardzo ciepła. Nawet przy wyłączonej pompie kaloryfery nigdy do końca nie stygną. Nie spodziewałem się tego, bo mówił mi kiedyś hydraulik, że zatrzymana pompa nie przepuszcza. A jednak.

Pytanie - co teraz? Widzę dwa rozwiązania:

1) Założyć siłownik na zawór na wyjściu z bufora, żeby otwierał się tylko gdy termostat pokojowy załącza pompę, lub

2) Dołożyć pułapkę cieplną między buforem a zaworem mieszającym. A może między zaworem i pompą?

Jakies sugestie?

bufor1.jpg

bufor2.jpg

bufor3.jpg

bufor4.jpg

bufor6.jpg

...

DWIE wężownice.

.

Adam M.

Nie musi, podłaczalem kiedys solary do bufora z grzalkami poprzez wymiennik, jedna dodatkowa pompka i regulator temperatury.

Koszt materiałow nieco wiekszy niz 1000 zł oczywiscie przy lepszej pompce (wilo) Dodatkowa wezownica tez nie jest za darmo. Układ 4 kolektrów działa prawdłowo i nawet w lutym temperatura wody dochodziła do 50 oC. Zaleta jest taka ze da sie zastoswac do kazdego bufora.

Założyć za pompą zawór zwrotny sprężynowy.

A czy sprężyna w zaworze zwrotnym da radę zatrzymać konwekcję, czy najwyżej spowolni?

A może pułapkę cieplną (20cm do góry) między buforem i zaworem mieszającym, potem pompa i zawór zwrotny? Czy pułapka nic nie da?

Edytowane przez Piwoslaw

Masz jakieś możliwości i zdolnosci warsztatowe?

DWIE wężownice.

Bardzo dobrze sprawdza się tona wody.

To jest około fi 80 i h 220 (w cm)

Można poszukać gotowca z Paradigmy, ale...

Masz luźne jakieś 15000zł?

DLATEGO jest ten wątek, że można zrobić to samemu i taniej a bywa i lepiej technicznie.

JAKA PC?

Wygodnie, bo bardzo skutecznie, jest postawić prosty kociołek elektryczny obok baniaka.

Wklejałem rysunki - co i jak.

Masz na to miejsce większe jak szuflada w sporej szafie? No, kotłownię jaką...

Adam M.

Dzięki Adamie. Sam takiego buforu nie zrobię:( a możesz coś polecić tak do 7 tys +/-? Na co trzeba zwrócić uwagę?

Dzięki Adamie. Sam takiego buforu nie zrobię:( a możesz coś polecić tak do 7 tys +/-? Na co trzeba zwrócić uwagę?

Namiastka...

To co opisał Asolt.

To co bufor optymalny ma wewnatrz postawić na zewnątrz.

Wymaga miejsca, ale może działać poprawnie.

Adam M.

Namiastka...

To co opisał Asolt.

To co bufor optymalny ma wewnatrz postawić na zewnątrz.

Wymaga miejsca, ale może działać poprawnie.

Adam M.

Namiastka? gdzie widzisz problem, owszem trzeba dobrze zaizolowac wymiennik i straty zmniejszymy do minimum.

Akurat w tym okreslonym przypadku solary były jako wspomaganie, a głównym zródłem ciepła były grzałki. Regulator był ustawiony tak aby przy róznicy temperatur miedzy instalacja a buforem zalaczyła sie pompa na obiegu wtornym wymiennika. Działa juz drugi sezon i przy buforze 1000l i 4 kolektorach w praktyce 7 m-cy jest zapewniona cwu i czasem wspomaganie c.o.

Fabryczne bufory z węzownicą solarną i przepływową cwu są drozsze conajmniej o tyle ile wynosi koszt wymiennika pompy i regulatora. A co najwazniejsze mozna zastosowac w przypadku instalacji solarów bez zmiany bufora. Ta niewielka stata sprawnosci jest do pominiecia. Dodatkowe miejsce? chyba zartujesz? ile miejsca zajmuje pompa obiegowa, wymiennik o wymiarach ok 15x20x10 cm i regulator? Grupa solarna i tak byc musi jej nie liczymy do tego doatkowego miejsca. Bufor z otuliną ma ponad 1,5 m3, a ten dodatkowy zestaw 100 razy mniej?

Edytowane przez asolt

Dodatkowe miejsce? chyba zartujesz? ...

Tak na prawdę to chyba jesteś JEDYNY, który deklaruje, że powiększenie gabarytów jest OK.

Osobiście też akceptuję większe gabaryty, ale robiłem sondę wśród wielu ludzi i wszyscy jakby UMÓWIENI z sobą, wyrażali zwój sprzeciw i niechęć..

Najgorsze jednak są kobiety, bo pilnują terytorium piwnicy czy domu jak niepodległości.

Tak więc nie dlatego np.nie ma kominków z płaszczem wodnym + zbiornik wodny 200/300 l + ewentualnie bufor ceglany, że nie da się tego zrobić technicznie ale, ze w domu nie "ma miejsca", nawet jeśli zbiornik dałoby się umieścić pod schodami.

No a teraz trzęsą gaciami, bo bez prądu NIC im nie będzie działać.

To jest Adam racjonalne wytłumaczenie.

Co jednak z tymi co mają odpowiednią piwnicę i duży dom, a nie chcą oddać nawet 1 m2 ?

Zacząłem więc głosić: budujcie dom o 3m2 większy, by w razie czego nie było problemu z decyzją o buforze czy piecu ceramicznym poza piwnicą .

Zaleta- nie ma strat cieplnych :)

Asolt

Ty chyba nie widziałeś małej kotłowni...

Ludzie zostawiają sobie na nią tyle miejsca co na kociołek gazowy a potem trzeba tam zmieścić i pompę i bufor...

Adam M.

Chyba sie nie zrozumielismy, pisałem o zwiekszonych gabarytach tylko wymiennika i pompki, oczywiscie bufor i tak był. Bufor jest na ogół okragły i jest sporo miejsca niewykorzystanego i pompke i wymiennik zawsze tam zmiesci.

Widziałem mała kotłownie i w niej instalowałem byufor 600l o srednicy 99 cm. Kotłownia ta miała 115x155 cm. Miałes kiedy taką kotłownie z buforem? Nie mówie ze bufora z osprzetem nie da sie zmiescic w jeszcze mniejszej ale są jakies granice

Tak na prawdę to chyba jesteś JEDYNY, który deklaruje, że powiększenie gabarytów jest OK.

.

O jakich gabarytach jest mowa? ja pisze o ok 0,012 m3 Czy to jest naprawdę dużo? To pojemnosc zwykłego wiaderka, rozumiem ze 1 lub 2 m2 powierzchni, ale jezeli nie ma miejsca zwykle wiaderko i to zawieszne przy buforze to faktycznie jest problem

Postawiłem kolektor DZ, bufor i PC w 110 x 145.

Ciaśniej jak pod maską bolida F1.

Teraz szykują mi montaż w tramwaju 110 x 550 (w cm)...

No i drzwi szerokości 68cm. Oczywiście - wylecą w diabły.

Wiem, że się da powiesić obok to, co moze być w baniaku i nawet to działa.

Adam M.

Witam ponownie. Udało mi się zaprojektować bufor 350ltr(stal czarna) z wężownicą miedzianą fi15 75m.

I tu pytanie, czy ma sens np. dać najpierw 50m 18 a potem 25m 15, czy będą szumy i lepiej dać 15 na całości. 75 metrów w jednej wężownicy zwijana jednorzędowo.

Drugie to minimalny promień gięcia takiej wężownicy 18 i 15 jaki udało wam się zrobić bez zagięć??.

Trzecie to bufor będzie zasilany Pompą Ciepła, ale chce dodać awaryjnie 2 grzałki 3KW na wypadek awarii tego ustrojstwa i większość grzałek ma napisane że współpracują z anodą magnezową, czy ja muszę ją stosować?? Układ zamknięty.

Czwarte pytanko to umieszczenie takich grzałek, jedną chce dać na samym dole podłogówka wężownicą cwu, a gdzie najlepiej dać drugą?, w połowie bądź na ⅓ wysokości, jak myślicie??. I czy kupić grzałkę miedzianą??, jaką będzie najlepsza żeby to nie reagowało w razie jakiegoś styku grzałka wężownicą?.

Pozdrawiam i z góry dziękuję za odp.