DUNIA.MD 25.08.2023 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2023 Mieszkałeś z takim układem? No i wtedy komplet kieliszków w szafce jakiej przydatny. No, bo jak się już w tej kotłowni mieszka w sezonie grzewczym to... Adam M. Piszesz to do mnie czy jesteś w swoim świecie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DUNIA.MD 25.08.2023 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2023 Kocioł mam mieć ten https://parexkotly.pl/produkt/kotly-na-ekogroszek/optipell-duo-15-kw/ Możecie ocenić czy warto się w to pchać czy będę żałował? Kocioł jakich wiele. Jeśli ma być oszczędnie i niezawodnie to tylko wymiennik pionowy, palnik KIPI i sterowanie PLUM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alessandro 26.08.2023 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2023 Na Kipi narzekają na FB-ku.Najlepsze sa z PellasX. Mam po siódmym sezonie... bez awarii i nie wymieniałem zaparkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kon2747 29.08.2023 04:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2023 Witam jak myślicie schemat bufor- kocioł jest w porządku Czy powyższy schemat w układzie otwartym jest ok ? 1) Układ pompy będzie powyżej kotła celem wyeliminowania cofania wody z bufora po wygaśnięciu kotła 2) rury przekrój 5/4 po za pompą, filtrem skośnym, zaworami 3) zawór zwrotny klapowy 5/4 i esbe vtc 511 też 5/4 4) brakuje w tym schemacie sterowania, jak myślicie jak to najlepiej rozwiazać 5) Czy w tym układzie jest potrzeba coś dokładać, mam obawy czy bufor nie będzie ładował grawitacyjnie kotła 6) W buforze mam wspawane 4 rurki 1/2 cala ( 15 cm wystają) pod czujniku temperatur - czy wykorzystać je w jakiś sposób 7) mam zamiar założyć separator zanieczyszczeń afristo ads 160 , lepiej go założyć na krótkim obiegu kotłowy ( jeśli tak to w jakim miejscu) czy za buforem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kon2747 29.08.2023 04:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2023 Witam jak myślicie schemat bufor- kocioł jest w porządku Czy powyższy schemat w układzie otwartym jest ok ? 1) Układ pompy będzie powyżej kotła celem wyeliminowania cofania wody z bufora po wygaśnięciu kotła 2) rury przekrój 5/4 po za pompą, filtrem skośnym, zaworami 3) zawór zwrotny klapowy 5/4 i esbe vtc 511 też 5/4 4) brakuje w tym schemacie sterowania, jak myślicie jak to najlepiej rozwiazać 5) Czy w tym układzie jest potrzeba coś dokładać, mam obawy czy bufor nie będzie ładował grawitacyjnie kotła 6) W buforze mam wspawane 4 rurki 1/2 cala ( 15 cm wystają) pod czujniku temperatur - czy wykorzystać je w jakiś sposób 7) mam zamiar założyć separator zanieczyszczeń afristo ads 160 , lepiej go założyć na krótkim obiegu kotłowy ( jeśli tak to w jakim miejscu) czy za buforem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 29.08.2023 11:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2023 (edytowane) Dołóż klapowy zwrotny za manometrem w miejscu strzałki.Ciepła nie cofnie się do kotła. Kup termostat do jakiegoś piekarnika (300stC), mieszkowy z TRZEMA wyprowadzeniami.Sondę przydrutuj do czopucha a termostat ustaw na 60stC.Styki wykorzystaj jako wyłącznik pompy ładującej bufor.Palisz - pompa startuje.Dopali się - pompa stanie. Układ jest bardzo poprawny, choć pracowałby też na mniejszych przekrojach rurek. Adam M. Edytowane 29 Sierpnia 2023 przez adam_mk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Broken1Winggs 29.08.2023 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2023 Dzień dobry panowie, Teoretycznie jestem dopiero na etapie murowania ścian, ale, już powoli chce sobie rozplanować system ogrzewania w domu (dla swojego świętego spokoju, i małżonki ). Dom piętrowy (parter + piętro użytkowe) około 156 m do ogrzewania, raczej dobrze zaizolowany ściany silikatowe 24 cm + 20 cm styro/lub wełna fasadowa tutaj jeszcze nie wiem, dach wełna mineralna lub drzewna 25 cm. Zastanawiałem się nad zastosowaniem pieca zagazowywujacego firmy Atmos w połączeniu z buforem około 1000 litrów, bojler 200 - 250 litrów jak na razie, wszystkie pomieszczenia podłogówka bez grzejników. Do całego systemy chciałem dodać panele solarne w okresie słonecznym do podgrzewania wody w buforze. Tylko pytanie, czy taki system będzie miał prawo bytu i działania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 29.08.2023 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2023 ... Tylko pytanie, czy taki system będzie miał prawo bytu i działania. Tak ma prawo bytu i działał bedzie dobrze pod warunkiem zgody na bycie palaczem w swoim nowo wybudowanym i dobrze ocieplonym domu. Sa rózne sposoby spędzania wolnego czasu, jak widac obsługa kotłowni tez sie do nich zalicza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Broken1Winggs 29.08.2023 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2023 Tak ma prawo bytu i działał bedzie dobrze pod warunkiem zgody na bycie palaczem w swoim nowo wybudowanym i dobrze ocieplonym domu. Sa rózne sposoby spędzania wolnego czasu, jak widac obsługa kotłowni tez sie do nich zalicza. Jestem tego świadomy, ale w naszej okolicy gazu nie ma. Ceny gazu w butli też nie najlepsze. Zostaje ekogroszek/pellet lub drewno. Ciężko powiedzieć, jak się będą zmieniać ceny eko i pelletu po ostatnich wydarzeniach a PC to jak dla mnie śliski temat, może kiedyś jak w końcu mądre głowy z Brukseli dojdą do porozumienia czy to może być, czy nie i czy czynnik w PC jest szkodliwy i go nie zabrania ;D. A obstawiam, że przy takim set upie, nie będę musiał palić codziennie tylko raz na dwa — trzy dni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 29.08.2023 13:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2023 "bojler 200 - 250 litrów jak na razie, " Będziesz hodował legionellę? Po co?Bo ostatnio modna? Wstaw do bufora wężownicę CWU. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Broken1Winggs 29.08.2023 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2023 "bojler 200 - 250 litrów jak na razie, " Będziesz hodował legionellę? Po co? Bo ostatnio modna? Wstaw do bufora wężownicę CWU. Adam M. Jak wstępnie myślałem o systemie ogrzewania to o Legionelli nic nie było, ale może faktycznie warto by zamienić. Jako pierwszy przyszedł mi na myśl bojler bo w obecnym domu tez jest zainstalowany. Może faktycznie warto pochylić się nad takim rozwiązaniem. Pytanie tylko czy woda zdąży się nagrzać w trakcie przepływania przez bufor w trakcie np. brania prysznica czy kąpieli ? Fakt faktem na razie będą korzystać tylko dwie osoby ale w przyszłości kto wie? Bufor 1000l wystarczy jako taki dobry zapas czy warto może dobrać jeszcze jeden o podobnej pojemności ? Kotłownia na szczęście duża także z tym nie byłoby problemu. Patrzę pod względem wariantu z kolektorami słonecznymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajcik 29.08.2023 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2023 Prawie wszyscy w tym wątku grzeją wodę przepływowo, wężownicą. Po prostu działa, przy prysznicu też. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kon2747 30.08.2023 05:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2023 (edytowane) Nurtuje mnie jeszcze jedno pytanie Czy pompę zakładać w poziomie, czy może lepiej na odcinku pionowym obejścia ( zaznaczone na schemacie) kierunkiem w dół tylko nie wiem czy tak można No i o co chodzi z tym wirnikiem że ma być w poziomie https://zapodaj.net/plik-vLUPqMYPh5 Edytowane 30 Sierpnia 2023 przez kon2747 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Broken1Winggs 30.08.2023 05:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2023 Prawie wszyscy w tym wątku grzeją wodę przepływowo, wężownicą. Po prostu działa, przy prysznicu też. Jeśli wychodzi taniej, i bez żadnych problemów w użytkowaniu to tak na pewno zrobię. Nie sądze żeby większośc osób z formum sie myliła Warto dokładać drugi bufor ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chris Zielonka 30.08.2023 06:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2023 (edytowane) O ile nie wychodzi za drogo to zawsze warto dać drugi zwłaszcza że ten drugi nie musi mieć wężownic a więc może być sporo tańszy. No i o co chodzi z tym wirnikiem że ma być w poziomie Nie tyle wirnik co wał pompy ma być poziomo po to aby jego masa rozłozyła się na oba łożyska -wał umieszczony pionowo obciaża bardziej to dolne. Tak obrazowo to po prostu pompa nie może patrzeć w sufit lub na podłogę jak jest na rurze poziomej. Pracując na rurze pionowej łatwiej się sama odpowietrza . Edytowane 30 Sierpnia 2023 przez Chris Zielonka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kon2747 30.08.2023 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2023 O ile nie wychodzi za drogo to zawsze warto dać drugi zwłaszcza że ten drugi nie musi mieć wężownic a więc może być sporo tańszy. No i o co chodzi z tym wirnikiem że ma być w poziomie Nie tyle wirnik co wał pompy ma być poziomo po to aby jego masa rozłozyła się na oba łożyska -wał umieszczony pionowo obciaża bardziej to dolne. Tak obrazowo to po prostu pompa nie może patrzeć w sufit lub na podłogę jak jest na rurze poziomej. Pracując na rurze pionowej łatwiej się sama odpowietrza . OK super wyjaśnione, dziękuje bardzo Podpowiesz jeszcze czy jeśli bym chciał zastosować zawór 3 drogowy z siłownikiem jako ochronę powrotu i do tego sterownik euroster 11m to jestem w stanie panować nad pracą w krótkim obiegu Dodatkowo czy można zastąpić zawór 3 drogowy 4 drogowym i zaślepić jedno wyjście.. Bo nie raz ktoś sprzedaje 4 drogowy po pieniądzach , a drogowych jest mniej na rynku wtórnym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Broken1Winggs 30.08.2023 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2023 O ile nie wychodzi za drogo to zawsze warto dać drugi zwłaszcza że ten drugi nie musi mieć wężownic a więc może być sporo tańszy. No i o co chodzi z tym wirnikiem że ma być w poziomie Nie tyle wirnik co wał pompy ma być poziomo po to aby jego masa rozłozyła się na oba łożyska -wał umieszczony pionowo obciaża bardziej to dolne. Tak obrazowo to po prostu pompa nie może patrzeć w sufit lub na podłogę jak jest na rurze poziomej. Pracując na rurze pionowej łatwiej się sama odpowietrza . Dzięki bardzo za poradę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chris Zielonka 30.08.2023 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2023 Nie mam doświadczenia z siłownikami ale osobiście wolałbym dać zawór 3d termostatyczny - raz ustawiony działa bez potrzeby sterowania czymkolwiek. Co do zamiany zaworów trudno powiedziec bo jak mówię nie mam doświadczenia w używaniu siłownika i tego sterownika - niby powinno się udać. Osobiście jestem zwolennikiem jak najprostszych instalacji stąd polecam grawitacyjne podłączenie kotła z buforem a użycie pompy obiegowej jedynie po przekroczeniu temperatury powrotu np przy 80 C gdy grawitacja już nie nadąża studzić kotła a chcemy bufor nabić wysoko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kon2747 30.08.2023 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2023 Nie mam doświadczenia z siłownikami ale osobiście wolałbym dać zawór 3d termostatyczny - raz ustawiony działa bez potrzeby sterowania czymkolwiek. Co do zamiany zaworów trudno powiedziec bo jak mówię nie mam doświadczenia w używaniu siłownika i tego sterownika - niby powinno się udać. Osobiście jestem zwolennikiem jak najprostszych instalacji stąd polecam grawitacyjne podłączenie kotła z buforem a użycie pompy obiegowej jedynie po przekroczeniu temperatury powrotu np przy 80 C gdy grawitacja już nie nadąża studzić kotła a chcemy bufor nabić wysoko. Ja jestem za pompami, bo grawitacyjnie dłużej schodzi i ciężko nabić na 90 stopni bufor... Ogólnie też byłem zdecydowany na esbe vtc511 70 stopni jednak kolega mnie zwiódł i mówi że 3 drogowy jest dużo łatwiej serwisować i ustawić, a termostatyczny jak sie przytnie to kiepsko.. Chociaż w to wątpie przy średnicy 5/4 i kvs 14 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 30.08.2023 09:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2023 Ile ten kocioł ma kW?Ponad setkę? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts