Bogusław_58 06.01.2010 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2010 Wojtek.No to super!Teraz trzeba tylko wymyślić jak na bazie kaloryfera zbudować prosty wymiennik.O tym żeliwie,to może gdzieś znajdę.Poradnik był stary i na dodatek dla jeszcze starszych zdunów.Może chodziło o inne żeliwo.Mam taki wstępny projekt,gdzie jeden kaloryfer będzie w piecu a dwa w wymienniku i do niego w piety bufor.Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jani_63 06.01.2010 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2010 Bogusław. Poradnik inżynierski podaje nawet dla stali "lambdę" w zakresie 22 do 45, a dla żeliwa węglowego 35 do 50. Pozdrawiam Artykuł podaje nawet: Współczynnik przewodności cieplnej żeliwa szarego 45-58 W/m*deg. Gęstość 7000 – 7500 kg/m3 Współczynnik przewodności cieplnej stali węglowych i niskostopowych 42-50W/m*deg. Gęstość 7850 kg/m3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 06.01.2010 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2010 Wojtek, link który wkleiłeś chwali żeliwo jako super materiał.Nigdy bym się nie spodziewał ,że aż tak z tym jest.Wynika z tego,że kaloryfer, to jest super produkt. Na szczęście kupiłem już na "złomie" parę rożnych typów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 06.01.2010 16:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2010 Bo to JEST super produkt! Jest WPROST dopasowany do kotła i komina! Tyle, że ma mało nowoczesny wygląd - to won! (i zaczynają się kłopoty). Ale coś za coś! Jak najpiękniejsze są takie np. Regulusy.... A wodę da się nad ogniskiem zagotować nawet w papierowym kubku czy butelce PET - to o uszczelki w kaloryferze ZALANYM wodą można się przesadnie nie obawiać... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m-mormon 06.01.2010 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2010 I pompka i zaworek zwrotny, żeby nie rozładowywało bufora, jak się nie pali. Ale pompka - maleństwo.. Adam M. A jak to zabezpieczyć na wypadek awarii prądu?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 06.01.2010 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2010 Bo to JEST super produkt! Jest WPROST dopasowany do kotła i komina! Adam, jakbyś robił takie wymienniki z kaloryferem w środku,to" ustawiam" się w kolejkę.Do końca lata muszę go mieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_796 06.01.2010 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2010 Bogusław. Poradnik inżynierski podaje nawet dla stali "lambdę" w zakresie 22 do 45, a dla żeliwa węglowego 35 do 50. Pozdrawiam Artykuł podaje nawet: Współczynnik przewodności cieplnej żeliwa szarego 45-58 W/m*deg. Gęstość 7000 – 7500 kg/m3 Współczynnik przewodności cieplnej stali węglowych i niskostopowych 42-50W/m*deg. Gęstość 7850 kg/m3 Tylko dla porządku - w tych dwóch cytatach są inne jednostki, co zaznaczyłem. Chociaż liczbowo po przeliczeniu nie będzie jakiejś wielkiej różnicy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 06.01.2010 18:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2010 "A jak to zabezpieczyć na wypadek awarii prądu?."Akumulatory i przetwornica.UPSAgregat prądotwórczyalbo...http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=3788419#3788419(tylko to od początku trzeba...)Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 06.01.2010 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2010 A wie może ktoś gdzie można kupić złączki na przejścia miedzi przez zbiornik? Witam wreszcie zaczynam składać buforek ,miałem go robić z gotowej rury ale najcieńsza ścianka jaka była w firmie Hermes, która handluje takimi rurami to7mm, średnica 70cm, długość2,40m, koszt takiej rury to ok800zł a gdzie tu jeszcze cała reszta. Postanowiłem w końcu ze zrobię zbiornik z blachy 4mm(nie za cienka może5mm?) ,średnica 70cm i wysokość 180cm ,niestety większy do piwnicy mi nie wejdzie(jeśli sie sprawdzi dołożę obok drugi taki sam) wysokość piwnicy to 206cm,10cm styroduru pod zbiornikiem(zbiornik bez nóżek) i 16cm nad powinno chyba wystarczyć? Z tej blachy będzie wykonany walec na giętarce dno będzie przyspawane ,a górny dekiel będzie odkręcany, wspawane będzie 13króćców z gwintem i łuki hamburskie koszt 1600zł cena chyba w miarę przyzwoita ,środek będę upiększał sam Ponawiam również pytanie odnośnie przejśc miedzi przez zbiornik wężownica od solara będzie miała18mm wężownica do cwu chyba 15mm jakiej średnicy króćce wspawać? I jeszcze jedno pytanie czy dawac osobne króćce do pieca gazowego czy może wpiąć się za pomocą trójników do króćców od pieca węglowego? Pozdrawiam i proszę o pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 06.01.2010 21:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2010 Sporo na raz. "A wie może ktoś gdzie można kupić złączki na przejścia miedzi przez zbiornik?" Tak. Wie. Ja. Te wężownice... CWU fi 22 Solar 2 x fi 16 (równolegle) Tak bym radził (było tu wściekle liczone czas jakiś temu) Piec gazowy - ? A co on "lubi?" (jaki to typ?) A te przejścia to dla większej pewności, to ja lutuję lutem twardym. Ag45... A złączki to widziałem ostatnio w Castoramie (wszystkie mają to samo). Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 06.01.2010 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2010 Pieca gazowego jeszcze nie mam (chodzi ci o ciśnienie)jeśli nie będzie dobrze działał w układzie otwartym to zrobię w zamkniętym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teves 06.01.2010 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2010 Malujecie swoje baniaczki czymś w środku czy zostawiacie czystą żywą korozję ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 06.01.2010 22:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2010 O CO CIEBIE IDZIE? Bierzesz rurkę nówkę z metką (12mb) odcinasz ile Ci trzeba a resztę oddajesz na złom i... Ci się bardzo cena nie podoba!!! Bierzesz taką z odzysku i duży młot. Karcisz urządzenie raz koło razu do trzeciego potu... Żelazo utlenione na odpowiednim poziomie (zwykle Fe2O3) w płatkach wymiatasz "zmiotką do odgarniania śniegu z autka". Rurkę odtaczasz w okolicę spawarki. Tam dokonujesz odpowiednich czynności dalszych. Powoli lub szybko powstaje praktyczna realizacja projektu. Stawiasz ją gdzie należy i podpinasz jak należy. Napełniasz wodą "rurzaną" i grzejesz. Po odgazowaniu i zrzuceniu węglanu wapnia i magnezu na ścianki buforka zład staje się nieaktywny a ścianki zabezpieczone przed dalszą jakąkolwiek degradacją. (zwykle od 3 dni to trwa do tygodnia) A jakby jeszcze jaki płatek rdzy się zapętał to majestatycznie opada na dno. Tam jest sporo miejsca! Celowane - około 1000 literków. Nie ma problemu... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teves 07.01.2010 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2010 O CO CIEBIE IDZIE? Adam M. A mam takiego zardzewiucha z tego samego komina co Piczman, Piczmanowy złom głaskany był od środka kątówka z drucianą szczotką i powleczony jakimś pięknym podkładem. Ja chciałem mój lekko podczyścić Karcherem z piaskiem ino zima mnie zaskoczyła. Od młota tam nic nie odskoczy bo rdza twarda dobrze przylega, a na ocieplenie nie zanosi się. Nawet do piaskowania już przymiarkę robiłem tylko mi zal dwóch stówek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gelus 07.01.2010 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2010 WITAM Wczoraj miałem możliwość wreszcie poobserwować jak się zachowuje buforek w trakcie pracy na wysokich temperaturach gdy dom jest nagrzany wreszcie No i coś nieciekawego zaobserwowałem... temperatura w buforze szybko się uśrednia... bo gdy zawory termostatyczne na grzejnikach się zamkną/prawie zamkną pompa przetłacza ciepłą wodę z góry na dół bufora... Mam zawór trójdrożny... na razie ręcznie sterowany. ustawiony gdzieś 1/2...pompa..najmniejszy bieg..(5W) jak elegancko zbudować układ, żeby powrót był zimny, a jednocześnie zapotrzebowanie na ciepło w domu było zrealizowane? Pozdrawiam Edit: Po rozmowie z Piczmanem doszedłem do wniosku że któryś kaloryfer może być gorący na całej połaci... i przepuszczać gorącą wodę przez siebie.... muszę to sprawdzić...może coś z głowicą termostatyczną? w chacie 15st... grzejniki na ustawione na 1-2... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m-mormon 07.01.2010 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2010 Mam dylemat..robić cyrkulacje czy nie. Pomóżcie. Przepływowe podgrzewanie w buforze powoduje to, że woda będzie miała temperaturę bardzo zróżnicowaną, nawet czasami 90stopni. Mieszacz za buforem odpada bo momentalnie go rozładuje. Bez mieszacza, to trzeba robić w miedzi i wszędzie baterie termostatyczne. Z kuchennymi może być problem. Dodam jeszcze że woda z własnej głębinówki i przydomowa oczyszczalnia więc straty wody nie aż takie kosztowne. Łazienki - dolna obok a górna nad kotłownią, jedynie do kuchni dalej (ok 10m). Doradźcie czy mam racje żeby zrezygnować z cyrkulacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teves 07.01.2010 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2010 Mieszacz za buforem odpada bo momentalnie go rozładuje. Dlaczego ? Piczman ma mieszacz i cyrkulacje (która chwilowo nie działa) i nie zgłaszał takich problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m-mormon 07.01.2010 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2010 Nie bardzo rozumiem jak to jest u niego zrobione. Bez poboru wody cyrkulacja pracuje jako obwód zamknięty. Jak w takim przypadku mieszacz doda zimną wode żeby nie poszło mu na krany 90 stopni ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 07.01.2010 23:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2010 Nie bardzo rozumiem jak to jest u niego zrobione. Bez poboru wody cyrkulacja pracuje jako obwód zamknięty. Jak w takim przypadku mieszacz doda zimną wode żeby nie poszło mu na krany 90 stopni ?Np. tak jak opisałem to w tym wątku trochę wcześniej : http://forum.muratordom.pl/post1792555.htm#1792555 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 07.01.2010 23:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2010 W instalacji krąży woda o temp. takiej jaką puści zawór mieszający.Nie ma żadnego rozładowywania bufora.Coś Ci się myli chyba ,,, Działa to poprawnie ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts