Piczman 10.01.2010 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2010 U mnie to ocieplenie to po to żeby kotłowni nie przegrzać. I chyba dobrze ociepliłem bo zimno tam w mrozy jak cholera A grzeję cały ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teves 10.01.2010 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2010 Czy jest tu ktoś, kto wytłumaczy mi niechęć do nagrzewania całego bufora? Bo ja NI CHOLERY nie mogę załapać - co to szkodzi? Zakładając, że robimy/instalujemy bufor sprawny. Bardzo dobrze ocieplony. CZEMU mamy podgrzewać tylko jego mały kawałek? CZEMU trzeba w takim razie korzystać tylko z części tej wężownicy, którą tam wstawiliśmy? Po to, żeby napisać że ten pomysł z buforem jest do du... ? Adam M. Ja zrobiłem wężownice według pomysłu semira, w tym rozwiązaniu wężownica nie jest rozłożona na całej wysokości, wiec dlatego planuje grzać tylko kawałek. Ma to chyba tez sens w momencie gdy nie mamy ciepła w buforze a potrzebujemy szybko mieć cwu, zostawiamy wtedy chłodny dół dla solara który w przebłysku słońca coś nam dorzuci, a grzejemy górę która może i nie da nam pełnego komfortu ale zawsze ciepła woda poleci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jani_63 10.01.2010 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2010 myślę nad tym już 2-gi dzień i nic nie wymyśliłem... A myślałeś o uszczelce miedzi przegrzanej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jani_63 10.01.2010 22:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2010 Ja zrobiłem wężownice według pomysłu semira, w tym rozwiązaniu wężownica nie jest rozłożona na całej wysokości, wiec dlatego planuje grzać tylko kawałek. Ma to chyba tez sens w momencie gdy nie mamy ciepła w buforze a potrzebujemy szybko mieć cwu, zostawiamy wtedy chłodny dół dla solara który w przebłysku słońca coś nam dorzuci, a grzejemy górę która może i nie da nam pełnego komfortu ale zawsze ciepła woda poleci. Przecież właśnie lejek transportuje to ciepło pod sam szczyt bufora. Masz ciepło dostępne prawie od ręki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teves 10.01.2010 23:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2010 Przecież właśnie lejek transportuje to ciepło pod sam szczyt bufora. Masz ciepło dostępne prawie od ręki. W patencie semira trochę kłóci się jednoczesne grzanie z rozładowywaniem, druga sprawa ze tej 3 to już nie mam pod lejkiem jak upchnąć. jak będę potrzebował kiedyś 12,6 kW naraz to bez znaczenia w jakim miejscu będę grzał, a tak mam wolną rękę tzn. grzałkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samir 11.01.2010 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2010 Ja zrobiłem wężownice według pomysłu semira, w tym rozwiązaniu wężownica nie jest rozłożona na całej wysokości, wiec dlatego planuje grzać tylko kawałek. Ma to chyba tez sens w momencie gdy nie mamy ciepła w buforze a potrzebujemy szybko mieć cwu, zostawiamy wtedy chłodny dół dla solara który w przebłysku słońca coś nam dorzuci, a grzejemy górę która może i nie da nam pełnego komfortu ale zawsze ciepła woda poleci. Wydaje mi się, że po tylu opisach na forum i na priv jest wszystko jasne a tu tworzą się nowe prawa fizyki Niewiele mam teraz czasu na śledzenie forum ale takie wpisy typu "semir ma układ zamknięty" czy" ładowanie kłóci się z rozładowniem" itp. są wyssane z palca. Każdy kto mie prosił o dodatkowe wyjaśnienia takowe przesłałem i proszę nie piszcie na forum bzdur niczym nie popartych bo inni czytając to mają mętlik w głowie a nie oto tu chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jani_63 11.01.2010 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2010 a może chłopak sprzedaje bo kaloryfer cieknie ?? Może być, może być Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 11.01.2010 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2010 mpoplaw, Ty chcesz to dać w środku zasobnika ? jeśli tak to farba z tego grzejnika będzie szybko złazić. pozdr adam teves, jak grzałkę na dole ustawisz na niższą temperaturę to tylko górę będziesz miał mocniej podgrzaną, a w razie czego grzejesz cały bufor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
igo 12.01.2010 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2010 Po odgazowaniu i zrzuceniu węglanu wapnia i magnezu na ścianki buforka zład staje się nieaktywny a ścianki zabezpieczone przed dalszą jakąkolwiek degradacją. (zwykle od 3 dni to trwa do tygodnia) ...ale czy taka sytuacje nie zajdzie w pierwszej kolejności w kotle - gdzie będzie wyższa temeratura i ostatecznie zdecydowana większość tego kamienia odłoży się właśnie w kotle? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 12.01.2010 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2010 Po odgazowaniu i zrzuceniu węglanu wapnia i magnezu na ścianki buforka zład staje się nieaktywny a ścianki zabezpieczone przed dalszą jakąkolwiek degradacją. (zwykle od 3 dni to trwa do tygodnia) ...ale czy taka sytuacje nie zajdzie w pierwszej kolejności w kotle - gdzie będzie wyższa temeratura i ostatecznie zdecydowana większość tego kamienia odłoży się właśnie w kotle?Istotne jest to, co wytłuściłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jani_63 12.01.2010 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2010 Proces wytracania się kamienia kotłowego rozpoczyna się już podobno powyżej 37 st, ale jest szczególnie intensywny dopiero przy temperaturze wody powyżej 60°C. Kamień będzie się wytracał w całym zładzie, ale im mniejsza prędkość przepływu, tym chętniej będzie się odkładał. A najmniejsze prędkości przepływu woda będzie osiągała właśnie w buforze. Zanim dojdzie do obniżenia sprawności kotła z powodu złogów, to woda będzie już zobojętniona. Ten problem jest najpoważniejszy w bojlerach, gdzie występuje cały czas napływ świeżej wody do podgrzania. Tutaj układ jest zamknięty. Jak Adam napisał: - 3 dni do tygodnia, i po problemie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
igo 12.01.2010 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2010 Czyli uzdatnianie wody do c.o. nie jest konieczne a nawet niewskazane?Nie stosuje się już takich zabiegów? Kiedyś było to chyba stosowane ale może tylko w dużych kotłowniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jani_63 12.01.2010 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2010 Niektórzy producenci kotłów Co nie pozwalają na stosowanie inhibitorów. Podobno uszczelnienia tego nie lubią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janekbo 12.01.2010 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2010 Tutaj układ jest zamknięty. Zamknięty na stały dopływ świeżej wody. Bo najlepszy ekonomicznie i jak dowodzi Adam najrozsądniejszy jest układ otwarty - chyba, że chce się wam robić te kolosalne naczynia przeponowe do potężnych buforów tylko po to żeby nazwać swój układ zamkniętym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mr_Mabram 12.01.2010 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2010 Tak czytam o tym buforze i czytam... i tak sobie myśle... a jak by się sprawdził taki bufor ale tylko do ogrzewania C.W.U. przepływowo oczywiście? Jaka by musiała być jego pojemność żeby wydolił na dzienne zapotrzebowanie wody. 300L? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jani_63 12.01.2010 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2010 Zamknięty na stały dopływ świeżej wody. . To miałem na myśli. Nie chodziło mi układ zamknięty w pełnym tego słowa znaczeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janekbo 13.01.2010 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2010 Tak czytam o tym buforze i czytam... i tak sobie myśle... a jak by się sprawdził taki bufor ale tylko do ogrzewania C.W.U. przepływowo oczywiście? Jaka by musiała być jego pojemność żeby wydolił na dzienne zapotrzebowanie wody. 300L? Ja mam odwrotnie. 300L CWU ogrzewane przepływowo z wężownicy zasilanej z kominka przed buforem głównym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mr_Mabram 13.01.2010 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2010 Janekbo napisal: Ja mam odwrotnie. 300L CWU ogrzewane przepływowo z wężownicy zasilanej z kominka przed buforem głównym. No własnie o to mi chodziło. (Czy np. 300L zbiornik wystarczy żeby grzać tylko wodę przepływowo ?) Bufora nie będę grzał wysoko. Temp. jaka zapewne będzie to 50 st.... w większosci czasu. Trzeba będzie to sprawdzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janekbo 13.01.2010 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2010 Janekbo napisal: Ja mam odwrotnie. 300L CWU ogrzewane przepływowo z wężownicy zasilanej z kominka przed buforem głównym. No własnie o to mi chodziło. (Czy np. 300L zbiornik wystarczy żeby grzać tylko wodę przepływowo ?) Bufora nie będę grzał wysoko. Temp. jaka zapewne będzie to 50 st.... w większosci czasu. Trzeba będzie to sprawdzić Nie no chodziło i dalej Ci chodzi o coś odwrotnego tak przynajmniej ja rozumiem kiedy piszesz o ogrzewaniu przepływowym CWU. Moja woda będzie podgrzewana grzałką (wężownicą) - ta wężownica ma wydajność aż nadto. Czyli będę miał zawsze te 300L gorącej wody, a bufor będę ładował po naładowaniu CWU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giver3 13.01.2010 23:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2010 Witam wszystkich. Bardzo mnie interesuje jak wyjdzie test Piczman'owi z nowym węglem. Czy coś już w tej sprawie wiadomo? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts