Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co zadecydowało o Twoim wyborze projektu?

Co zadecydowało o Twoim wyborze?  

54 użytkowników zagłosowało

1. 1. Co zadecydowało o Twoim wyborze?

• Koszt budowy - nasze mo

Recommended Posts

Niestety ale punkty z ankiety trzeba łączyć. Ja musiałem wybrać funkcjonalny nieduży dom o prostej konstrukcji co wiąże się z niskimi kosztami budowy. Położenie działki( a raczej warunki zabudowy) również miały

wpływ.

jak wyżej nie da się zastosować jednej odpowiedzi: dom powinien być funkcjonalny, powinien sie podobać, być na naszą kieszeń i powinien komponować się z otoczeniem (wz), a zdanie fachowca (czyt) architekta było ważne już przy wyborze działki (takie "drobiazgi" jak ustawienie działki względem stron, media etc)

pozdrawiam

Był to jedyny projekt, gdzie było : oddzielne mieszkanie na parterze z możliwością oddzielnego wejścia, garaż na dwa samochody, mieścił się na działce szerokiej na 20 m., miał salon większy niż 40 mkw z antresolą . No to wybrałam "funkcjonalność" :)

I był najmniejszy spełniający powyższe warunki :)

Przekonaly mnie:

- moje(nasze) potrzeby

- estetyka

- funkcjonalnosc

- koszt budowy

- bryla budynku i jej uklad wzgledem stron swiata

- optymalny uklad pomieszczen

- to czy budynek bedzie pasowal do otoczenia

:wink: :lol:

aha ! jeszcze opinia mojego architekta mnie przekonala :wink: :lol: [moja znaczy sie :wink: :lol: ]

Niestety ale punkty z ankiety trzeba łączyć. Ja musiałem wybrać funkcjonalny nieduży dom o prostej konstrukcji co wiąże się z niskimi kosztami budowy. Położenie działki( a raczej warunki zabudowy) również miały

wpływ.

jak wyżej nie da się zastosować jednej odpowiedzi: dom powinien być funkcjonalny, powinien sie podobać, być na naszą kieszeń i powinien komponować się z otoczeniem (wz), a zdanie fachowca (czyt) architekta było ważne już przy wyborze działki (takie "drobiazgi" jak ustawienie działki względem stron, media etc)

pozdrawiam

Taka też jest moja opinia - chcieliśmy dom prosty, funkcjonalny, taki, który nam się oczywiście podoba, spełniający wymagania tj. wz, położenie na działce, układ i liczba pomieszczeń :)

U nas:

Na pewno nie opinia rodziny, bo zarówno moi jak i męża rodzice uważają, że powinniśmy wybudować dom o pow. co najmniej 140m2 i z podziemnym garażem dwustanowiskowym - tu opinia mojego taty samochodziarza :wink: :wink: :wink:

Wybraliśmy projekt patrząc na

- nasze możliwości finansowe przede wszystkim,

- nasze potrzeby (teraz mamy dwa pokoje i tak naprawdę to przydał by się jeszcze jeden - w naszym domku będą cztery - dla nas w zupełności wystarczy)

- wielkość, a raczej małość domu

- dopasowanie domu do wielkości (a raczej małości) działki

- prostotę i łatwość w budowaniu

- funkcjonalność parteru (w miarę duży salon, otwarta kuchnia)

Pozdrawiam kasia

Nie bylem oryginalny (choc dom jest oryginalny)... funkcjonalnosc (tak glosowalem, poniewaz jest tylko jeden wybor), ale jest kilka innych cech i korzysci. Dodam, ze dom kupilem w stanie surowym, wiec nie my go projektowalismy.

Oto "dobre" czynniki poza funkcjonalnoscia:

- ksztalt i wielkosc dzialki (duzy prostakat)

- projekt domu (przejrzysty, funkcjonalny, niebanalny, indywidualny, fajny dach)

- duza lazienka (ok. 18 m2)

- duzy garaz (na 2 samochody, kosiarke, i duzo innych gratow)

- jadalnia "bez dachu" (znaczy bez stropu nad nia)

- jest w stanie surowym zamknietym (idealny stan: wiekszosc papierologii zalatwiona, wiekszosc na wierzchu, wiec moge zweryfikowac jakosc materialow i prac)

Wady:

- troche za maly salon, choc w roznych projektach widzialem znacznie mniejsze

- za drogi (jednak z pewnoscia w okresie 10-15 lat, a moze nawet 5, nie strace; ceny i tak poszybuja)