motyl1719501241 30.12.2006 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2006 Chciałbym się zapytać Was jakie trzeba zachować odległości od granicy działki do budynku. wiem że od granicy ma być 4 metry lub 3m bez okien za zgoda sąsiada.I tu wszystko wiem ale... w moim przypadku z jednej strony granicze ze służebnościa drogi z sąsiadem. Ja dałem ze swojej działki 2 metry i on tyle samo i mamy droge wspólna cztero-metrową. W jakiej odległości od granicy służebności moge postawić dom? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oskar0259 30.12.2006 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2006 Moim zdaniem nie ma takiej odległości. Służebność nie jest wydzieloną geodezyjnie działką, trudno więc mówić o jakiejś granicy. W dalszym ciągu odniesieniem jest odległość od granicy działki.Ale z drugiej strony musisz wziąć pod uwagę względy funkcjonalne. Okna 2 metry od przejeżdżających samochodów - to trochę za blisko. Ale jeśli działka jest wąska, to nie masz innego wyjścia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
motyl1719501241 31.12.2006 09:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2006 oskar0259 dzięki za odpowiedź. Niestety będzie prawdopodobnie tak jak mówisz - 2 metry od ogrodzenia stanie dom, ale inaczej się nie da. Na razie jestem na etapie podziału działki i będę wiedział dokładnie na ile jest szeroka. Z moich pomiarów wynika ze jest szer na 15,5 metra Domu swoich marzeń to tam nie postawię, ale zobaczę czy wogóle coś stanie A drogę muszę zostawć na dojazd do sasiada i moich rodziców (stąd ta służebność) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts