Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Chciałbym się zapytać Was jakie trzeba zachować odległości od granicy działki do budynku. wiem że od granicy ma być 4 metry lub 3m bez okien za zgoda sąsiada.I tu wszystko wiem ale... w moim przypadku z jednej strony granicze ze służebnościa drogi z sąsiadem. Ja dałem ze swojej działki 2 metry i on tyle samo i mamy droge wspólna cztero-metrową. W jakiej odległości od granicy służebności moge postawić dom?
https://forum.murator.pl/topic/68556-odleg%C5%82o%C5%9B%C4%87-budynku-od-s%C5%82u%C5%BCebno%C5%9Bci/

Moim zdaniem nie ma takiej odległości.

Służebność nie jest wydzieloną geodezyjnie działką, trudno więc mówić o jakiejś granicy.

W dalszym ciągu odniesieniem jest odległość od granicy działki.

Ale z drugiej strony musisz wziąć pod uwagę względy funkcjonalne. Okna 2 metry od przejeżdżających samochodów - to trochę za blisko. Ale jeśli działka jest wąska, to nie masz innego wyjścia...

oskar0259 dzięki za odpowiedź.

Niestety będzie prawdopodobnie tak jak mówisz - 2 metry od ogrodzenia stanie dom, ale inaczej się nie da.

Na razie jestem na etapie podziału działki i będę wiedział dokładnie na ile jest szeroka. Z moich pomiarów wynika ze jest szer na 15,5 metra :(

Domu swoich marzeń to tam nie postawię, ale zobaczę czy wogóle coś stanie

A drogę muszę zostawć na dojazd do sasiada i moich rodziców (stąd ta służebność)