Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jak narpawić wybrzuszony parkiet po zalaniu wodą?

Cristi

Recommended Posts

• 2 months później...

MOŻE TROCHĘ Z INNEJ BECZKI ALE TEŻ O PARKIECIE.....

Mieszkam od 3 m-cy. Zainwestowałem też w parkiet(sporo) i teraz dręczy mnie taka myśl "Co będzie jak np. pęknie wężyk od wc i podczas nieobecności domowników zaleje dom"? Takie sytuacje miały miejsce u moich znajomych. Czy oprócz zamykania zaworu głównego są inne sposoby żeby się ustrzec przed taką sytuacją??

MOŻE TROCHĘ Z INNEJ BECZKI ALE TEŻ O PARKIECIE.....

Mieszkam od 3 m-cy. Zainwestowałem też w parkiet(sporo) i teraz dręczy mnie taka myśl "Co będzie jak np. pęknie wężyk od wc i podczas nieobecności domowników zaleje dom"? Takie sytuacje miały miejsce u moich znajomych. Czy oprócz zamykania zaworu głównego są inne sposoby żeby się ustrzec przed taką sytuacją??

wymieniać wężyki co pół roku :wink:

Pewnie jest to jakiś sposób......ale czy nie może trafić się wadliwy wężyk???

Kiedyś pracowaem w branży gazowej i tam były tzw. zawory bezpieczeństwa kiedy pękał wąż wzrastała szybkość przepływu i zawór zamykał wypływ.

Może coś takiego jest i do inst. wodnych???

"Elektrozawór lub zawór z siłownikiem sterowany z alarmu.

Wychodzę i załączam larmo a ono sie uzbrajając odcina"

Jakieś może bliższe informacje...mam w kotłowni, gdzie jest zawór główny wody czujkę więc może dałoby się "wysterować" alarmem po tym kabelku jeszcze taki zawór. Bardzo mi się podoba ten pomysł. Uzbrajasz alarm i spokój.:)

Elektrozawór lub zawór z siłownikiem sterowany z alarmu.

Wychodzę i załączam larmo a ono sie uzbrajając odcina

wodę

OK

prąd

czyli alarm działa tylko na akumulator?

gaz

co z kotłem gazowym? już nie grzeje?

spręzone powietrze

ha. Co masz w domu na sprężone powietrze?

piec CO

no własnie, zimno bedzie

mikrofalówkę

łona się sama nie włączy, po co ją odcinać???

lodówkę

katastrofa zupełna

inne media?

telefon? własciwie, tylko alarm nigdzie nie zadzwoni. Ale zawsze można podłączyć pod niego komórkę

inne urządzenia?

może tak?

:D :D :D 8)

chybaś się waćpan rozpędził z tym odcinaniem :lol:

domowników zaleje dom"? Takie sytuacje miały miejsce u moich znajomych. Czy oprócz zamykania zaworu głównego są inne sposoby żeby się ustrzec przed taką sytuacją??

Nie stosować gumowych wężyków w oplocie bo to jak bomba zagarowa z zasłoniętym cyferblatem.

Zamiast tego:

- elastyczne rurki połączeniowe ze stali nierdzewnej

- sztywne rurki miedziane

- PEX z końcówkami obrotowymi takimi jak w wężykach (chyba tylko Wirsbo ma coś takiego w ofercie.)

• 1 year później...

Nie stosować gumowych wężyków w oplocie bo to jak bomba zagarowa z zasłoniętym cyferblatem.

Zamiast tego:

- elastyczne rurki połączeniowe ze stali nierdzewnej

- sztywne rurki miedziane

- PEX z końcówkami obrotowymi takimi jak w wężykach (chyba tylko Wirsbo ma coś takiego w ofercie.)

Czy dobrze Wać Pan prawi bo jestem właśnie po wybuchu takiego ustrojstwa i nie za bardzo uśmiecha mi się czekać ze szmatą w ręku na następny.