agnieszkakusi 30.12.2006 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2006 Dowiedziałam się dziś, że regipsy na suficie powinno się kłaść podwójnie co minimalizuje prawdopodobieństwo pęknięć. Czy to chodzi o pracę więźby, która zazwyczaj nie jest zbyt sucha? Jak robiliście u siebie? Pojedyncze czy podwójne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vanderbobo 30.12.2006 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2006 mozna też dać na sufit płyty OSB a później G-K, ja dam u siebie jednak tylko G-K i liczę że nie popęka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 30.12.2006 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2006 Pdwójnie płyty powinno sie dawać na suficie na poddaszu pod takie płyty jeszcze najlepiej zastsowac ruszt krzyzowy.Więźba na poddaszu pracuje caly czas wiec jest mniejsze prawdopodobienstwo ze łaczenia plyt zaczna pekać jezeli zastosuje sie takie rozwiazanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 30.12.2006 22:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2006 A co w przypadku domów parterowych bez poddasza i strychu? Więźba to gotowe wiązary kratowe suszone termicznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 30.12.2006 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2006 Z tego co widze masz strop drewniany i tam tez by wypadało dac ruszt krzyzowy i podwójnie płyty. Pewnie beda głosy ze jak bedzie dobrze zrobione to nic nie bedzie pekac przy pojedynczej płycie, ja bym jednak nie ryzykowł. Ostatnio własnie sie przygladam sufitom i scianom u znajomych co maja regipsy i u wszystkicj na sufitach sa drobne rysy na laczeniach płyt. I albo robic taniej i liczyc sie z tym ze moze pekac albo zrobic podwójnie i miec spokój. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 30.12.2006 22:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2006 Tak tylko podwójne też pękają - mój tata zajmuje się wykończeniówką i spotkał się już z takimi sytuacjami. Dlatego zastanawiam się czy warto inwestować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 30.12.2006 23:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2006 Skoro twój tata zajmuje sie tym na codzien musisz samama z nim to przeanalizowac co Ci sie bardziej opłaca,ja tez na poczatku robilem u siebie ruszt pojedynczy teraz jednak bede go przerabial na podwójny i przykrece podwójnie plyty. U mnie w domu bedzie dach pracowal i konsultowałem sie juz z kilkoma firmami co robia docieplenia i regipsy, kazdy mi radzil zeby zamontowac podwójnie płyty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andre59 30.12.2006 23:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2006 Agnieszko, pojawianie sie rys na połaczeniach płyt k-g niekoniecznie jest wynikiem "pracy" więźby dachowej.U mnie pokazało się kilka rys na połączeniach ciętych i wg mnie były rezultatem właściwości masy szpachlowej tzn. jej wrażliwości na wilgoć.Rysy pokazały się po pierwszym wymalowaniu sufitu.Zajrzyj tu:http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=87572&highlight= Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rezi 31.12.2006 00:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2006 jedna płyta spoinowanie tasmą papierową lub flizeliną - żadną siatka !!!zagruntować przykleć gładka tapetę z włókna szklnaego przeciągnąc całość akryl-putzem sprawdzone u mnie - żadnych pęknięć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 31.12.2006 00:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2006 Rezi a gdzie montowales te plyty chodzi mi czy na poddaszu czy na parterze. Bo tak jak juz pisalem wczesniej wszyscy mi odradzaja na poddaszu montowac plyty pojedynczo. No i ocyzwiscie jaki robies ruszt pod plyty zwykly czy krzyzowy, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rezi 31.12.2006 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2006 Rezi a gdzie montowales te plyty chodzi mi czy na poddaszu czy na parterze. Bo tak jak juz pisalem wczesniej wszyscy mi odradzaja na poddaszu montowac plyty pojedynczo. No i ocyzwiscie jaki robies ruszt pod plyty zwykly czy krzyzowy, troszke wstępu dach w moim przypadku ma ponad 500 m2 i zrobiony jest w konstrukcji stalowo-drewnianej, najdłuższe krokiwie stalowe maja ponad 12 mb,dodatkowo czarny dach powoduje ze cala konstrukcja naprawdę "prcuje" od środka antresoli widac ponad 200m2 dachu, płaszczyzna sufitu w najdłuższym miejscu ma 14 mb ruszt 2 poziomowy krzyżowy rozstaw mocowania do krokwi co 50 cm, drugi poziom co 40 cm, wszytskie krawędzie płyt mocowane do stelaża, profile oryginalne z blachy 0,6 pokrytą filizelina mam wszystkie skosy dachu oraz większosć zabudowy sufitów w pozostałej części domu w łazienkach i sypialni ( troche materiału zostalo więc go wykorzystaliśmy) od roku żadnych pęknięć fotki dowodowe na zycznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 31.12.2006 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2006 Rezi z tego co sie u Ciebie doczytalem sufity i skosy masz pokryte tapeta z włókna szklanego, w takim wypadku moge sie z toba zgodzić ze zadne pekniecia nie powstana. Z tego co na i nternecie własnie przegladalem sa dostepne tapety o róznych faktórach które wystaczy tylko pomalowac. Tapetowanie sufitu tapeta z włkona nie jest czestym rowiazaniem i dlatego sie do tej pory z tym rozwiazniem nie spotkalem aczkolwiek chyba jest to dobre rowiazanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rezi 31.12.2006 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2006 w Poznaniu coraz więcej ekip zaczyna to robić najlepiej zwykłą gładką bez żadnej faktury - zwana inaczej "fliz malarski"technologia dostępna w marketach sieciowych, lafarge etc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 31.12.2006 18:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2006 no to muszę podpytać tatę o ten "fliz malarski". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
filip-bud 15.03.2010 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2010 to mimo wszystko konstrukcja jest za wszystko odpowiedzialna nic nie pęka jak sie ją prawidłowo zrobi ,a tapety czy tez ine rzeczy to na stare budynki ,po co ktos ma stosować w nowym budownictwie tapety ,tapeta z włókna szklanego zostawia jakąs fakture ,wiec to tylko dla miłosników tapet ,proponuje niech panu wykona to poządna firma ,i nie bedzie trzeba acic za dodatkową płyte czy tez tapete ,no i oszczedza pan na zdrowiu miej nerwów miej stresu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 15.03.2010 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2010 no to nieźle proponujesz temu panu zwłaszcza biorąc pod uwagę to, że ten pan miał problem 3 lata temu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 15.03.2010 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2010 I do tego to była pani Tapeta z włókna szklanego może byc zupełnie gładka - to taka szersza taśma wykończeniowa. Tylko ta zupełnie gładka jest najcieńsza. Grubsze (jesli są problemy z pęknieciami na łączeniach płyt - lepsze) maja wzorki - najczęściej jakiś "worek" i wariacje na ten temat. Można takie tapety wielokrotnie malować na różne kolory. Wyglada to nawet fajnie, a jak wnętrze trochę rustykalne - nadaje charakteru. Tylko jak coś jest solidnie spartolone w samym mocowaniu płyty, to tapeta niespecjalnie pomoże. Dobra jest na uniknięcie drobnych rys powstających na łączeniu płyt i na styku płyta/ściana. Taśmy z włókna szklanego są naprawdę dobre i warto w to zainwestować (tzn w dobrą taśmę, mimo że są obok 3 razy tańsze). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elmeros 15.03.2010 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2010 Zgadzam sie, dobrym i sprawdzonym sposobem na pęknięcia jest tapeta z włókna szklanego, ja stosuje i jak na razie nie pęka.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts