Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

MIA § Wojtek - dom nad brzegiem morza

Mohag

Recommended Posts

uhu, jakos ubogo.. mam jeszcze dwoch kuzynow. Ale u mnie ogolnie mala rodzinka, bo na cztery pary "cioteczno-wojkowe" jedna nie ma w ogole dzieci a pozostale trzy jedynaki :wink:

Jak juz zaczynaja Ci sie snic horrory zwiazane z domem, to znaczy ze zaczyna byc naprawde "Twoj" tz tak emocjonalnie Twoj 8) :lol:

• Odpowiedzi 171
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

uhu, jakos ubogo.. mam jeszcze dwoch kuzynow. Ale u mnie ogolnie mala rodzinka, bo na cztery pary "cioteczno-wojkowe" jedna nie ma w ogole dzieci a pozostale trzy jedynaki :wink:

hmmm

w sumie ma to i dobre strony...

swieta (do wyboru ;) ) mozecie doslownie cala rodzina spedzac hihi nawet przy jednym stole :lol:

a ja wiekszosci kuzynostwa to praktycznie nawet nie znam :oops:

Jak juz zaczynaja Ci sie snic horrory zwiazane z domem, t

(o znaczy ze zaczyna byc naprawde "Twoj" tz tak emocjonalnie Twoj 8) :lol:

och tak,dom nam przysparza ciagle nowych atrakcji :roll:

nie moge sie doczekac konca miesiaca,kiedy to jedziemy do Rewy...jestem tak ciekawa tego co zmienilo sie od czasu,kiedy bylismy tam po raz ostani - dziwie sie ze w ogole sypiam ;)

Nawet takich swiat przy jednym stole na raz nie mozemy organizowac, bo jak juz pisalam kuzynka w hameryce, jeden kuzyn 600 km odemnie a drugi 800-set.... czyli jak sie widzimy to przewaznie pojedynczo, bo akurat ktorys z nas jest u rodziny we Wrocku i ten drugi tez :lol:

Na kropkowane szklo w kuchni nie bedziesz narzekac a wrecz przeciwnie bedziesz je chwalic pod niebiosa. Ekspozycja jest zawsze wystawiona z szafki ze szklem matowym w ramce aluminiowej... ale to szklo matowe jest ze tak powiem niepraktyczne. Jak sie zapapra ta matowa strone wewnetrzna czyms tlustym to umrzec mozna z wymyciem tego. To matowe szklo jest dobre do szafek meblowych a nie do kuchennych.

To co bedziesz miala w szafkach jest moze nie tak matowe i od wewnetrznej strony sa wypukle kropki ktory nadaja "wzorek" ale bardzo delikatny i prosty... za to ta matowa strona jest rewelacyjna. Myje sie bez problemu i wyglada zawsze dobrze.

Tak to wyglada... z boku sa prawdziwe matowe szafy IKEA-owskie

http://img520.imageshack.us/img520/9576/img2229zo3.jpg

Mohag

co ja bym, bez Ciebie zrobila? :wink:

ratujesz mnie od deprechy po raz kolejny :)

powiem tak cichutko,zeby Wojtek nie slyszal troche zaluje tego pospiesznego zakupu :oops: mysle,ze mozna bylo te nasza kuchnie troche lepiej "rozegrac" :( ale coz..poszlo :-?

za kilka lat,kiedy mlody podrosnie obskocze wszystkie ekspozycje z meblami w Trojmiescie (okolice tez hihi) i...bede juz na 100% pewna wyboru i zadowolona tez ;)

Kochanienka bez paniki, zobaczysz ze bedziesz z niej zadowolona. One sa tak specyficzne i przyjemne ze robia zawsze wrazenie. Ja mialam ochote wlasnie na takie jak Twoje, ale poprzednia kuchnie mialam "drewniana" i chcialam juz cos innego... dlatego jest biala.

Ale do Twojej podlogi bedzie pasowac bezblednie... dlatego nie panikuj :wink:

ale..zobacz jak z jasnymi frontami moj wymarzony blat z litego drewna fajnie sie komponuje ;)

http://img111.imageshack.us/img111/8880/91biged7.jpg

wiem..wiem..

bedzie dobrze i bedzie mi sie podobalo :) tymbardziej,ze tak na prawde to wymagajaca nie jestem :lol:

mam jakies nerwowe odczucia..poniewaz my ten dom w zbyt szalenczy sposob wykanczamy...cos,gdzies uda nam sie zobaczyc,reszta z katalogow lub netu :roll: a potem sa watpliwosci typu - co tam w domu stoi :lol:

To zrob sobie bialy blat do tej "drzewnianej" kuchni 8) :lol: bedziesz miala co chcialas tylko na odwrot :wink: dasz do tego biale dodatki i bedzie gut 8)

Ale ja to dala bym jasno piaskowy blat kuchenny i taki sam ten ala barek-stolik. Taki piaskowy jak jasniejszy odcien na kaflach... i nie dawala bym kafli na sciane tylko z tego dobrala taki sam piaskowy mdf i walnela miedzy szafki.

Ale hihi tak naprawde to dala bym ciemno zielony blat i taki sam stolik i kawalek sciany tez w takim ciemno zielonym... tylko gdzie dostac ciemnozielony blat :roll: :wink:

ps. nie Ty jedna wykanczasz dom na odleglosc i jakos to idzie do przodu :lol:

Mohag,

chcesz zebym zeszla? ;)

mnie tu 3 ewentualne odcienie brazu powalaja a Ty mi dodatkowo piasek proponujesz? :o

zielonego blatu udaje,ze w ogole nie widze 8) :lol:

hmmm

zielona koncepcja pewnie super wygladalaby,jednak obawiam sie,ze do mojego "zwyczajnego" domu to zbyt odwazna propozycja :oops: chociaz...musze sie z tym przespac :wink: takich wyzwan nie bralam pod uwage :o

ale..ale..a gdzie moj wymarzony barek z litego drzewa? :cry:

o blacie w kolorze podlogi mysle bardzo powaznie,poniewaz to propozycja na miare mojej odwagi,jesli chodzi o wyposazenie domku :wink:

jak myslisz...da sie w tym przemycic "moj" barek? :wink: :lol:

Cos sie przyczepila do tego barku z litego drewna hihi :wink: barek zrobisz sobie w identycznej formie jak na focie ale w kolorze blatu kuchennego.

Dlatego pomyslalam wlasnie o tym piaskowym, bo byla by wspojnosc z kuchnia i podloga... a nie zarlo by sie z innym drewnem tz stolu czy drzwi w przypadku gdybyc dala tam dodatkowo drewno na barek.

A ten zielony blat kuchenny i zielony barek to byloby takie jajo ze hej 8) ale to by musial byc taki prawdziwy "angielski" zielony :lol: cos ostatnio taki zielony za mna chodzi, a to znaczy ze za troche bedzie na topie :wink: :lol:

Witaj MIA.

Przeleciałam Twój dziennik i jestem w szoku. Podziwiam, podziwiam i jeszcze raz podziwiam za odwagę budowania na odległość. A miejsce na dom cuuuuuudne! I chyba nie masz wyjścia sąsiadko jak odwiedzić moje skromne progi :D Koniecznie. Jak będziecie w Polsce, to odezwij się na priv a podam namiary na siebie. Trzymam kciuki za wykończeniówkę.

ps. Kurcze ja też przymierzam sie do zmainy mojego barku (brrr) na drewniany 8)

Witam Joolu :)

oczywiscie odezwe sie przed wyjazdem :)

chociaz...ja na Twoim miejscu troszke bym sie zastanowila :-? w watku kominkowym przeczytalam,ze parapety masz marmurowe a co ja zamowilam? :oops: ale..serio,naprawde nie wiedzialam :lol: podobnie z drzwiami ;) najpierw wylukalam w necie a potem gdzies zauwazylam,ze masz podobne hihi

a zreszta fundusze nam sie koncza, wiec poki co koncza sie zakupy marmurow :-? jednak...Twoj taras tak spodobal sie Wojtkowi...nie moge zapewnic tego,ze i tego nie zgapimy :lol:

Mohag,

widzisz..widzisz..nie tylko ja uleglam urokowi drewnianego barku ;)

mysle i mysle...taki barek musze miec,aby oddzielic kuchnie od tzw.komunikacji a nie chcialam stawiac szafek,poniewaz po pierwsze po kiego mi tyle szafek? po drugie powierzchnia domu nie jest wcale wielka a taki barek jest lekki,nie przytlacza a jednoczesnie super odgrodzi czesc kuchenna od wejscia..

kiedys,gdzies zobaczylam taki kontrastowy z drewna i wsiaklam :wink:

poczekam jescze tych kilka dni,pojade do stolarza z frontem szafki pod pacha i bede dopasowywac do drewna,moze cos jednak bedzie pasowac :cry:

Witam Joolu :)

oczywiscie odezwe sie przed wyjazdem :)

chociaz...ja na Twoim miejscu troszke bym sie zastanowila :-? w watku kominkowym przeczytalam,ze parapety masz marmurowe a co ja zamowilam? :oops: ale..serio,naprawde nie wiedzialam :lol: podobnie z drzwiami ;) najpierw wylukalam w necie a potem gdzies zauwazylam,ze masz podobne hihi

Jedź, jedź MiA - nie będziesz żałować.

Joola ma tak wycacany dom, że napatrzeć sie nie można :D .

Ona trochę się tutaj ukrywa, bo nie pokazała jeszcze swoich łazienek, a zwłaszcza tej z wodospadem :wink: i z innymi atrakcjami.

Wierz mi na słowo, bo byłam i widziałam :D .

Soniko,

nawet nie smiem watpic w ten dom wycackany :D

a lazienki Jooli widzialam :) mam jej album w fotosiku w swoich ulubionych ;)

a jesli chodzi o domy wycackane...na Twoje strony to juz w ogole nie wchodze :oops: po co ma mnie potem watroba gnic z zazdrosci ? :wink:

jam prosta baba budujaca prosty domek ;)

ale...jesli trafi nam sie kolejny to (pod warunkiem,ze z zalozenia bedziemy w nim mieszkac :roll: ) wiem,gdzie szukac inspiracji :wink:

ojej :lol: ale ja wcale nie pisze zebys rezygnowala z barku :wink: wiem ze podoba Ci sie taki, ale widze tez na focie ze efekt czegos takiego jest dopiero jak wlasnie ten barek jest inny niz meble kuchenne. Na focie meble sa biale i drewniany barek, ale Ty masz juz meble... do tego drewniane hihi dlatego zaproponowalam zebys barek zrobila w kolorze blatu, bialy, bezowy ale juz nie drewniany. Czyli odwrotnie niz na zdjeciu, wlasnie po to zeby byl ten efekt odmiennosci.

No chyba ze walniesz sobie blat wenge, taki sam barek i takie same listwy przypodlogowe 8)

ojej :lol: ale ja wcale nie pisze zebys rezygnowala z barku :wink: wiem ze podoba Ci sie taki, ale widze tez na focie ze efekt czegos takiego jest dopiero jak wlasnie ten barek jest inny niz meble kuchenne.

wiem :cry:

z tego powodu tez tak rozpaczam i kombinuje ;)

Na focie meble sa biale i drewniany barek, ale Ty masz juz meble... do tego drewniane hihi dlatego zaproponowalam zebys barek zrobila w kolorze blatu, bialy, bezowy ale juz nie drewniany. Czyli odwrotnie niz na zdjeciu, wlasnie po to zeby byl ten efekt odmiennosci.

a ja...do konca tego drewnianego blatu nie skreslilam :lol:

uparta taka jestem od malenkosci ;) a widze,ze to cecha dziedziczna jest :evil: ;)

musze zobaczyc oczami te moje meble a potem uruchomie wyobraznie a moze nawet jakas deske przyloze hihi zeby - albo calkowicie rozwiac moje marzenia buu albo stwierdzic,ze nie wyglada to zle (zawsze bede mogla efekt zamierzony wciskac :lol: ) i pokusic sie na drewno..moze uda sie cos dobrac? :roll:

No chyba ze walniesz sobie blat wenge, taki sam barek i takie same listwy przypodlogowe 8)

wiesz,naraze sie pewnie wszyskim milosnikom wenge,ale...cos nie mam przekonania 8) wiem,ze wenge - wenge nie rowne ;)

jakos bardziej podobaja mi sie wszelkie czerwone odcienie...

a dodatkowo powiem baaardzo szczerze,ze w watku dla tych ktorzy poszukuja inspiracji,gdzie tyle roznych ochow i achow widzialam... takie wymyslne wnetrza moze i ladne sa,ale nigdy przenigdy nie chcialbym miec takiego domu,nawet gdybym kase na niego miala :lol:

jestem prosty czlowiek ;) i...dobrze mi z tym :)

Mozesz pokusic sie na drewno, nikt nie powiedzial zeby drewna nie laczyc... tylko to drewno musi byc specyficzne, dlatego pomyslalam o wenge.

Kolorem jest domunujace i co najwazniejsze nie ma konkretnego uslojenia. Co jest wazne przy dobieraniu dwoch gatunkow, bo w swojej brzozie masz juz uslojenie i wprowadzajac inny wzor moze sie zrobic kisz-masz :wink:

a wenge i ochy i achy... to zalezy co sie komu podoba, ja ogolnie nie przepadam za drewnem i nie robi ono na mnie wrazenia :lol: no chyba ze jest specyficzna okleina jak "zebrano" naprzyklad... albo cos zupelnie nie przypominajace naturalnego "nam dobrze znanego" drewna.

mam teraz w mieszkaniu na podlodze panele pinie alpejska i sa tak "nienaturalnie" drewniane z szarymi sekami, szarymi i niebieskawymi slojami na piaskowym tle ze dla mnie sa przez to wlasnie strawne jako ala drewno.

Mohag

musze wyznac,ze Twoja pinia tez mnie zachwycila :D

moze uda sie ja polaczyc z moim barkiem? :lol:

odnosnie podobania lub nie..nie mam pomyslu na ten dom,codzienne problemy z nim zwiazane i bezsilnosc wynikajaca z odleglosci wplywaja tak,ze jakos nie moge zmusic wlasnej kreatywnosci do dzialania..sa momenty,ze jest mi ganz egal :evil:

a decyzje podejmowac trzeba...w tej sytuacji wybieram rozwiazania w miare bezpieczne i...znane ;) meble - drewniane..kafle - bezowe..sciany - jasne itp.

gdybym miala wiecej czasu,mozliwosc pobuszowania w sklepach..moze moje wybory bylyby zupelnie inne? :roll:

ale..podobno wszystko w swoim czasie ;)

moze za jakis czas zaczniemy zabawe raz jeszcze? wtedy sie wykaze! a co! :wink:

• 4 weeks później...