Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

MIA § Wojtek - dom nad brzegiem morza

Mohag

Recommended Posts

• Odpowiedzi 171
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Z tego jednego mozesz bez problemu zrobic podwojne gniazdko, bo z tego co widze u Ciebie na rysunku byly dwa gniazdka na tej samej lini przewodowej.

dokladnie tak,tyle ze to gniazdko blizej drzwi raczej mi potrzebne nie bedzie,wiec poszukamy drugiego i jak madrze piszesz zrobimy podwojne ;)

Ja tez tak zamaszyszcie kupowalam kafle 8) :wink:

tyle,ze ja tu podwojna ilosc zakupilam :o tak jakos w sklepie oszacowalam pasek na kuchennej scianie na 7 metrow :o :oops:

nie chcialo mi sie jechac do sklepu oddawac pozostalej polowy :roll: chciaz bywalam w tym sklepie nie raz :oops: a co tam,skladzik kolo domu sama sobie tymi kafelkami wykafelkuje noooo przynajmniej kawalek sciany ;)

i jaki wymyslilas ten barek, tz jaki ciemny czy jasny ?

koniec koncow zamowilam w kolorze stolu i krzesel,ktory to ma byc zblizony do koloru frontow..

ale nie mowie koniec w tym temacie - moj wymarzony barek w kolorze natruralnego drewna (nie wiem jeszcze jakiego ;) ) stanie w mojej nowej kuchni w moim nowym domu/mieszkaniu juz za kilka lat,kiedy tylko dokonczymy dom w Rewie..

i tez bedzie to kuchnia Ikea tylko w zupelnie innej kolorystyce i zupelnie inaczej zaaranzowana..tu jest minimum a planuje wypas na maksa - ikeowskiego naturalnie :lol:

Wiesz sprobuj wyciagnac te dwa kontakty, ten blizej blatu zrob podwojny... a ten ktory wychodzi pod blatem albo sobie odpusc, albo tez go odkuj i zrob sobie jedno gniazdko pod blatem..... przy koncu blatu mozesz sobie zrobic dziure ktora sie zakrywa takim plastikowym pierdolniczkiem zeby bylo ladnie i mozna tamtedy przeciagnac kabel do lampki ktora bedziesz mogla sobie na blacie postawic.

Ostatnio sasiadka zrobila sobie IKEA-owska czerwona kuchnie na wysoki polysk, normalnie miodzio .... tak ladnej czerwonej kuchni jeszcze nie widzialam. Kumpelka z pracy ma tez ich czarna na wysoki polysk, ale to juz od kilku lat - kiedys byly czarne teraz nie wiem czy jeszcze maja to w ofercie, ale wyglada zajefajnie.

Ja ogolnie jestem fanka IKEA ... no moze oprocz mebli tapicerowanych, ale w tym sklepie dla siebie zawsze cos wybiore.

Mohag,

czy mowilam Tobie juz,ze...masz super pomysly ? :D

kurcze nawet nie pomyslam o lampce na blacie :oops: lampka,nie lampka prad dostarczony do tego miejsca pewnie sie przyda... lampka,radio,wentylator,t.e.l.e.w.i.z.o.r :o nieeee ten ostani w ogole nie jest planowany do tego domu ;)

Jesli chodzi o Ikea jeszcze do niedawna nie bylam zadna fanka :-? tkwilo we mnie przekonanie,ze styl jakis zbyt surowy i tylko nakladane ogomne prostakatne zlewy maja :oops:

kiedy,kiedys..kiedys kolezanka ublagala mnie,zebym z nia pojechala do Ikea, z zamknietymi oczami jakby za kare, przemaszerowalam przez sklep nie widzac NIC ladnego :oops:

A teraz przekonuje sie ;) przynajmniej do mebli kuchennych :lol:

Mamy tu w De taki moderny pokoj z niskimi polkami na plyty CD,sprzet grajacy i na TV,niskim stolikiem i wypoczynkiem (nie z IKEA) i...fajny jest ten pokoj ;)

Z mebli tapicerowanych widzielismy w Dortmundzie fajna kanape narozna ze skory, jednak slysze dosyc sporo negatywnych opinii o ikeowskich kanapach :( i na pewno kupowac takowych w Ikea nie bedziemy...

• 2 weeks później...

WITAJCIE,..

podzwiam budowanie na odległość,...chociaz sama piszesz ile to energi kosztuje, i masz racje, wiec tym bardziej WAS podziwiam!!!!

gratuluje udanych połaczeń kolorystycznych i dobrego smaku.....

jasny gres i listwy ciemne z drewna-..... wpadlo mi najbardziej w oko....też tak zrobie,

taras- masz rację że drewniany jest cudowny, cieplejszy i jakoś tak przyjemniej, tym bardziej w domku wakacyjnym...- jestem ZA: są odpowiednie farby i zabezpieczenia, a męża przekonaj tym iż dawniej budowali drewniane mosty , a nawet zwykłe kładki przez rzekę-....zwykłe polskie drewno i nikt takiej kładki nie malował...i wytrwała tuż nad strumykiem wody conajmniej pare lat...-więc DA SIE!!!!

powodzenia!!!

p.s. mieszkałam kiedys w Iserlohn......

ANNNJA,

witaj :) milo Ciebie tu widziec :)

i dziekuje za super rady dotyczace drewna na tarasie - dajesz mi swietne argumenty dla Wojtka,ktory juz zaczal marudzic o krotkiej zywotnosci drewna :evil:

co do naszych polaczen kolorystycznych....zobaczymy za kilka miesiecy jak bedzie wygladal efekt koncowy :-?

o podloge sie nie martwie,tu WIEM ze bedzie super..mam watpliwosci co do scian,ale...co tam...w nastepnym domu nie popelnimy juz bledow :lol:

ostatnio sama przegladalam na forum rózne linki na temat drewnianego tarasu...

są naprawde i różne linki, świetne wzory i pomysły....

kiedys widzielismy taki drewniany taras w muratorze- ale tam był zadaszony, to było naszą inspiracją,

nawet w murowańcu przewidywaliśmy drewniany taras,

teraz-to sami nie wiemy jaki robic, czy drewniany czy poprostu trawka.....-a to dlatego żę bardzo wysoko wyszedł nam taras, a to odbiera troche radości z przebywania wśród zieleni..bo jakie to przebywanie jak bedziemy prawie 1m. nad gruntem działki....., zastanawiamy się nad przeniesieniem życia tarasowego do altanki......- która pare metrów dalej powstanie już z pewnością na poziomie "0"= czyli gruntu........

na działce chcemy jak najmniej betonu.......-( z racji wybranej konstrukcji domku ....

u nas takze taras wychodzi wysoko :( moze nie metr,ale jednak..

tez marzylaby sie trawka prawie od wejscia z domu...jednak tyle ziemi nawiesc nie mozemy :o

przy kolejnej wizycie na budowie planujemy rozmowe z naszym kier.budowy na ten temat i osoba,ktora nam taras bedzie powiekszala zobaczymy co nam zaproponuja ...wiesz...co innego chciec a co innego moc :roll:

tak jak z moimi schodami - chcialam z podestem..przyjechal stolarz pomierzyl,pomyslal i stwierdzil,ze..sie nie da :evil: przy naszym otworze na schody na wysokosci podestu i jeszcze sufitu wyszloby 1.40 :o i raczej utrudnilaloby to korzystanie ze schodow :wink: my lekko roslejsi jestesmy :lol:

tak wiec z wszelkim chceniem jestem juz duzo bardziej ostrozna :roll:

• 2 weeks później...
Mia, a nie mozesz zrobic stopniowanego tarasu ? tz pierwszy podest wypadal by na wyjsciu, ale podest nie szerszy niz dwa stopnie, tak tylko do wygodnego wyjscia... pozniej juz mozna dolny podest zrobic na poziomie trawy i tam zrobic wlasciwy taras.

Mój sąsiad tak ma - mały podeścik, schody i na dole taras i powiem, że wygląda to tak sobie :-? , w sumie dziwnie wygląda.

Może przez te schody :roll: .

dlugo szukalam jakis fotek gdzie byloby widac roznice pomiedzy tarasem a gleba

mniej wiecej wyglada to tak -

to taras i moj kuzyn (mam nadziej,ze mnie nie zabije :o )

http://img517.imageshack.us/img517/6374/img6442vz4.jpg

dalszy spadek poziomu nie jest widoczny na fotce...

roznice od tarasu a granica dzialki szacowalabym na..ok 1 metra! to dosyc duzo poniewaz dzialka niewielka :cry:

chcemy ten taras poszerzyc i dodatkowo przedluzyc a dokladniej zakrecic za rog domu :roll: :wink: i tam zrobic kolejny taki 3x3 z tym,ze to wszystko na jednym poziomie :roll:

sadze,ze z (jak to ostatnio okreslam) chceniem poczekam do listopada,kiedy to omowimy ten problem z naszym kier.budowy i przyszlym wykonawca wtedy podejmiemy ostateczne decyzje bo ta,ze taras MUSI byc powiekszony jest podjeta,uchwalona,zaklepana :wink:

doradzcie mi dobrzy ludzie :D

niedlugo w jednym z marketow beda w cenie dosyc a nawet bardzo przystepnej :wink: takie akcesoria -

http://img259.imageshack.us/img259/2610/bild13ly5.jpg

http://img259.imageshack.us/img259/396/bild18at6.jpg

jak sadzicie - kupic,nie kupic?

Wojtek chcialby do obu lazienek a ja sie waham czy do ikeowskich mebli takie ustrojstwo bedzie pasowac?

noszzz kurde nie mozemy wg.cen meblowac chalupy chociaz inspiracji wygorowanych nie mamy :roll:

kurde to dosyc duzo :roll: ziemi nawiezdz zawsze mozna, ale jak to sie bedzie mialo do innych dzialek i do drogi ? Najlepiej chyba wyjdzie jak jednak zrezygnujesz z wizji tarasowo-trawowej na jednym poziomie :wink:

Nie kupuj dwoch takich samych, do Ikeowskiej nie za bardzo bedzie... poczekaj przeciez sie nie spieszy, moze kiedys znowu rzuca w innym wydaniu :lol:

u nas takze taras wychodzi wysoko moze nie metr,ale jednak..

tez marzylaby sie trawka prawie od wejscia z domu...jednak tyle ziemi nawiesc nie mozemy

MiA a może skarpka wokół tarasu np. z kamiennymi stopniami byłaby jakimś częściowym rozwiązaniem :roll: Podoba mi się też propozycja tarasu wklejonego przez Mohag

Co do akcesoriów łazienkowych, to również zgadzam się z Mohag, że do Ikejowej nie pasują :roll:

dzieki dziewczyny za rady :)

odnosnie dzialki..podniesc ja troszke musimy,tylko wesze problem z sasiadami zza sciany :roll: nasadzili sobie jablonek czy innych gruszek :o i jakos nie zanosi sie aby chcieli cokolwiek podnosic :-? kolejny sasiad graniczacy z dzialka z ich strony ma podmurowke tak +/- 50 cm jesli my na granicy naszych dzialek podniesiemy troche a oni nie - znajda sie w rynience ..a dodatkowo cos nam ostatnio poprawnosc komunikacji szwankuje :evil: i trudno o jasne ustalenia wrrrr

ale...za 3 tygodnie kolejny raz jedziemy do Rewy :D poruszymy ponownie kwestie powiekszenia tarasu (oni zrobili wielkie oczy na sygnal od nas o naszych zamiarach) hmmm moze im ta chuda kiszka wystarczy? :roll: a przy okazji kwestie ogrodzenia i podniesienia terenu..te prace powinny ruszyc juz wczesna wiosna i dobrze byloby gdybysmy mieli te sprawy uzgodnione..

kurde - NIGDY WIECEJ BLIZNIAKOW !!! alez mam wnioski na czasie :wink:

co do akcesoriow powyzej takze sadze,ze do ikeowskiej lazienki nie bardzo :roll: poszukam kiedys cos lzejszego..jednak do dolnej bedzie pasowac a i kosztuja niewiele :wink: jeszcze tylko wybrac rozwiazanie zamkniecia prysznica oraz wneki -kotlowni,dodac lustro i lampy,pomalowac i jedno pomieszczenie bedzie skonczone :)

Do tej z IKEA-i pomysl moze o jakims drewnianym zestawie pod kolor mebli, bedzie superancjo wygladac.

Wiesz z sasiadami to jest tak ze zawsze sie z kims tam graniczy, nawet dzialkami i "klopoty" moga sie i tak zdarzac :wink: moja sasiadka po lewej jest taka troche nie do zycia, ale mi osobiscie to zwisa 8) ale sasiadow po prawej to wszyscy powinni mi zazdroscic, normalnie ludzie do rany przyloz i z niczym nie maja problemu. Pomagaja jak moga, kosza mi trawe przed domem przy okazji swojej, chcialam sie pozbic drzew na dzialce to zaproponowali ze oni to zrobia i beda mieli do pieca.... nawet ostatnio wpadli na pomysl ze jak chce sobie kominek zrobic to moge sie przebic do ich komina przez sciane w pokoju (nasz komin jest po drugiej stronie) bo oni i tak maja wolny jeden kanal.

a tak jeszcze patrze sobie na zdjecie Twojej kuchni i zastanawiam sie kto wpadl na pomysl zeby plytki polozyc do sufitu w miejscu gdzie jest pochlaniacz ?

Sasiedzi...temat rzeka :roll:

jestem bardzo ciekawa jak uloza sie nasze relacje :-?

co do kafli do sufitu,to jest pomysl.....MOJ! :o

a powaznie to efekt pochopnych decyzji :oops: kiedys...gdzies...widzialam kafle do sufitu i podobalo mi sie,wiec na pytanie kafelkarza jak ma kleic odpalilam "do sufitu" i pognalam dalej :-?

wiem,ze generalnie zasadniczo wg.ostatnich terendow :wink: kladzie sie DO okapu :roll: ale...jakos mi te kafle nie przeszkadzaja znaczaco..kuc ich mi sie nie chce 8) stwierdzilam,ze w przyszlosci dolozymy jeszcze 2 szafki wiszace i bedzie GUT ;)