Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

MIA § Wojtek - dom nad brzegiem morza

Mohag

Recommended Posts

Kolorem scian musze polaczyc bez podlogi i krem kafli na scianie :roll:

na razie sklaniam sie do jasnego bezu duluxa polaczonego z Cafe latte na scianie z kominkiem jednak nie jest to wybor,ktory mnie rzuca na kolana :-?

za chwile znowu bedziemy na budowie,wiec chyba kupie probki i pomaluje kawalek sciany coby zobaczyc jakiego mozna efektu sie spodziewac..

martwi mnie to,ze facet w sklepie nie polecal nam duluxa :evil: a wg.kolorow oferowanych przez producentow na razie tylko u nich widzialam takie,ktore byly by odpowiednie do nas :roll:

no nic szukam jeszcze..mam 2 miesiace na zastanowienie ;)

na okna baardzo podobaja mi sie dokladnie takie rolety

http://img72.imageshack.us/img72/2161/173514dsc03497zr9.jpg

niestety nie wiem komu zakosilam te fotke :oops: wiec o producenta/miejsce zakupu trudno zapytac :cry:

po przejzeniu ofert dostepnych i tu (w DE) i w Polsce coraz bardziej sklaniam sie do zlozenia zamowienia w Dekorii..problem w tym,ze nic gotowego nie kupie...w jednym pomieszczeniu kuchenno-przedpokojowo-salonowym nam 3 okna 150/150 i 2 okna 180/230 dobrze byloby aby rolety/zaslony byly takie same a po przeanalizowaniu mozliwowsci powieszenia na okna balkonowe rolet rzymskich hmmmm raczej nie bedzie to dobrze wygladalo :-?

myslelismy takze nad ikeowskimi (jak to nazwac) panelami okiennymi jednak wyszlo nam,ze bedzie ciut za modernie...i malo przytulnie..

wiec chyba :roll: na duze okna powiesimy zaslony na szelkach a na male- rolety rzymskie z tego samego materialu takze na szelkach..

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 171
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jeżeli Ty masz wrzody to ja pewnie juz nie mam żołądka :wink: :lol:

Bluźnie już tak okrutnie, że przestaję nad tym panować. Ale taka jest prawda, jak rzucę miesem to inaczej im robota idzie :lol: Wiec sie nie martw, to pewnie nam minie a sama z tym problemem nie jesteś :wink: :lol:

Mój elektryk to kuzyn. Umieram w niepewności, czy to będzie działało. Niebawem zaczniemy akcję kontaktową i wtedy się okaże :lol: Trochę żałuję, że mu to zleciłam :-? Ale jak to się mówi, teraz to po ptokach :lol: Mam nadzieję, że nie bediz emi tego robił miesiąc :-?

Co zaś się tyczy targowania to kilka dni temu sama podniosłam cenę o 50zł dla murarza. Powiedziałam, że jak zrobi mi to w poniedziałek to dostanie nie 350 a 400. Był dziś o 9 rano na budowie 8) :lol:

Witaj Mayland :)

a wcale mnie nie pociesza Twoj ewentualny brak zoladka ;) :cry:

to co dzieje sie obecnie w budownictwie..zachowanie wykonawcow wola o pomste do nieba i tylko czekam,kiedy Sprawiedliwy rzuci kilka gromow...oby celnych ;)

miesem rzucam a jak! jednak czesciej popadam w stan bezsilnosci...gdybysmy byli na miejscu lub mieli troszke blizej moze byloby latwiej? chociazby uzyskac deklaracje czy wykonawca wykona prace,ktorej sie podejmuje ewentualnie znalezc kogos innego :-? a tak...elektryk obiecywal "juz..zaraz" z tego co wiem,nie zrobil tego do tej pory ale przez telefon "jutro wchodzi" a jak znam zycie za tydzien bede musiala szukac kogos innego :evil:

tylko pojac nie moge czy naprawde stanowi tak wielka trudnosc przekazanie informacji,ze...nie chce/nie moge/nie oplaca mi sie (chociaz sam cene ustalalem :evil: ) ?? achhhh

co do pracy znajomych/rodziny na budowie,do tej pory znajomy wykonywal nam gladzie i jestem z tej wspolpracy bardzo zadowolona..kosztowalo mnie to duzo mniej niz ceny "rynkowe" (zeby nie bylo - cene sam wyznaczal ;) ) a wykonanie naprawde super! poprawil schrzanione tynki az milo popatrzec..ten sam facet bedzie powiekszal nam taras,robil ogrodzenie itp.

za to mojej osobistej kuzynki maz bedzie nam malowal i kladl panele na pietrze...generalnie zawodu malarza nie wykonuje juz od lat,ale co tam zwykly dom budujemy nie palac,wiec...bedzie dobrze :)

pozdrawiam :)

• 3 weeks później...

Bardzo ładny kominek taki nie typowy, a i widzę że bardzo duży domek macie,nie doczytałam tylko się --to bliźniaczy może?

Życzymy powodzenia na budowie. :D

My dziś ŚWIĘTUJEMY :D :D :D (ale trochę z innej paki. :D )

BUM BUM BUM DZISIAJ Została wydana -- NASZA NOWA KSIĄŻKA - a dokładnie MARKA - najnowsza na rynku.

TAK ŚWIEŻA ,ŻE JESZCZE GORĄCA - POTRZEBUJE PARU DNI ABY WEJŚĆ NA RYNEK DO WSZYSTKICH KSIĘGARŃ.

Serdecznie zapraszam na nasze forum .

Oprócz tego zapraszam również na KURSY BEZ WYCHODZENIA Z DOMU - dające CERTYFIKATY MIĘDZYNARODOWE.

Polecam bo warto ( póki jest taka szansa, wiek od 16 lat)

Bardzo ładny kominek taki nie typowy, a i widzę że bardzo duży domek macie,nie doczytałam tylko się --to bliźniaczy może?

Życzymy powodzenia na budowie. :D

My dziś ŚWIĘTUJEMY :D :D :D (ale trochę z innej paki. :D )

BUM BUM BUM DZISIAJ Została wydana -- NASZA NOWA KSIĄŻKA - a dokładnie MARKA - najnowsza na rynku.

TAK ŚWIEŻA ,ŻE JESZCZE GORĄCA - POTRZEBUJE PARU DNI ABY WEJŚĆ NA RYNEK DO WSZYSTKICH KSIĘGARŃ.

Serdecznie zapraszam na nasze forum .

Oprócz tego zapraszam również na KURSY BEZ WYCHODZENIA Z DOMU - dające CERTYFIKATY MIĘDZYNARODOWE.

Polecam bo warto ( póki jest taka szansa, wiek od 16 lat)

a dziekuje..dziekuje :)

dom wcale duzy nie jest poniewaz jaki sie slusznie domyslilas to blizniak ;)

wydania ksiazki gratuluje i trzymam kciuki za wiecej ;)

Bardzo ładne drzwi! :lol:

Jesli to nie problem to chciałabym poznać cenę drzwi i ościeżnicy. Może być na skrzynkę :wink:

wiem,ze dziwnie to zabrzmi...ja nie wiem ile kosztuja nas te drzwi :oops:

wstawial nam sasiad zza sciany a ze zajmuje sie tym zawodowo to jakies tam rabaty dostal na siebie,za montaz nic nie chcial a mamy z nim pewne nie rozliczone kwestie finansowe o ktorych nie bylo czasu konkretnie porozmawiac,wiec placic od razu nie musielismy i pozostalismy w nieswiadomosci ;)

z netu mozna ja miec za...

DRE

moze to da jakis finasowy obraz kosztow ?

Mohag,

powiem szczerze - nie wiem...

dobrac pod czerwonawy odcien drzwi i schodow ? tylko wtedy moze w oczy razic :lol: ta czerwien :roll: :wink:

czy kontrastowo jasny lub ciemny kolor?

o firmach w ogole jakos nie mam glowy pomyslec..mam jeszcze troszke czasu..wiec moze wpadne na cos g.e.n.i.a.l.n.e.g.o :D

za kilkanascie dni znowu bedziemy w domu moze znajde troche czasu aby podumac o podlodze ;)

Nie musisz wcale sugerowac sie kolorem drzwi, to jest staly element i jest jaki jest :wink: Laminat wybierz moze jednak ciemniejszy, chociaz nie za bardzo ciemny... bo bardzo ciemny laminat tak jak bardzo jasny Ahorn albo Buche wyglada billig :wink: I rozejrzyj sie za jakims specylicznym "drewnem" tz taki ktory nie wystepuje powszechnie w parkietach ... jak juz sztucznie to na calosc hihi chociaz efekt bedzie :lol:

sztucznie..sztucznie..

tosz panele chce polozyc a nie wykladzine pvc :wink: :lol:

pewnie,ze wolalbym fajne dechy :roll:

ale po pierwsze cena - obawiam sie,ze zakup odpowiednio wysuszonych desek,potem ich obrobka a i samo polozenie koniec koncow wyjdzie cenowo nie najnizej...

po drugie dostepnosc - napawde nie mam kiedy/jak biegac w poszukiwaniach czegos fajnego no nie mam i juz :cry: paneli w sklepach skolko godno wiec nie ma najmniejszego problemu z zakupem..ide moze do 2..3 sklepow wybieram najwlasciwsze (? :roll: ) i czekam na transport ;)

potem moj kuzyn kladzie mi to ladnie i mamy podloge :D

wiem,ze nie bedzie to podloga wysokich lotow :-? ale ten dom to w dalszym ciagu nasz domek letniskowy i naprawde mam dosyc tej budowy,wiec...moze i na latwizne ide :oops: ale w koncu chcialabym tam pojechac odpoczac a tu ciagle - elektryk,stolarz,kafelkarz,elektryk,malownie,podlogi a za chwile zacznie sie plot,podjazd,taras,barierki,trawniki a dopiero potem...relaks :D a ja juz jestem zmeczona :cry:

Jeśli mogę się dołączyć do rozmowy proponuję wszystkie panele ale polskie -- tylko nie niemieckie są gorszego wykonania. Nie wiem czym to jest sugerowane czy ściepy do nas wiozą czy co ale niemieckie z doświadczenia mojego i znajomych są matowe (widać każde smugi, a bez pasty się nie obejdzie) i na złączeniach wykrzywiają się i przy latach użytku odchodzą brzegi. Natomiast Polskie są lekko prążkowane nie wymagają częstego pastowania a nawet w ogóle takie miałam na pierwszym mieszkaniu( i pięknie wyglądały i wyglądają wciąż u teściów ) a tu na drugim mam niemieckie i do du....py . A i weź pod uwagę czy panel spodoba Ci się we wzorek jeżeli tak to pomyśl jak gęsty ten wzorek chcesz mieć. Ja wpadłam jak śliwka w kompot podobały nam się jedne ale w sęki ( na jednej paneli były góra dwa sęki i przy 3 deskach było ich też mało )i pomimo ze przykładaliśmy 3 deski do siebie w sklepie to ogółem po złożeniu podłogi byliśmy lekko w szoku że wyszła podłoga napaćkana. A my chcieli tylko aby gdzie nie gdzie był sęk . Teraz mamy podłogę nie tyle że sękatą to mało powiedziane ale okropną w plamki bo w całości to wygląda na plamki a nie parę sęków. Życzę powodzenia w wyborze.

• 1 month później...

Niech te Święta tak wspaniałe,

będą całe jakby z bajek.

Niechaj gwiazdka z nieba leci,

niech Mikołaj tuli dzieci.

Biały puch niech z nieba spada,

niechaj piesek w nocy gada.

Niech choinka pachnie wszędzie,

no i radość wokół będzie.

http://images23.fotosik.pl/128/aa4250b504a33136.jpg

Pozdrawiam ****** Sonika

http://kartki.onet.pl/_i/d/kaplica2_d.jpg

Niech te Święta tak wspaniałe będą całe jakby z bajek, niechaj gwiazdka z nieba leci, niech Mikołaj tuli dzieci, biały puch niech z góry spada, niechaj kotek w nocy gada, niech choinka pachnie wszędzie radość niechaj też tam będzie.

http://img248.imageshack.us/img248/2347/kartka01avc0.jpg

Świąt śnieżnych, mrozem malowanych.

Prezentów tylko takich niezapomnianych.

Sylwestra skąpanego w szampanie,

w tańcu szalonego, póki ranek nie nastanie...

Zaś w Nowy Rok, gdy zajdzie księżyc a świt się nad światem rozniesie

nich jeszcze raz odwiedzi was św.Mikołaj i ...spod stołu podniesie :lol:

Jeśli mogę się dołączyć do rozmowy proponuję wszystkie panele ale polskie -- tylko nie niemieckie są gorszego wykonania. Nie wiem czym to jest sugerowane czy ściepy do nas wiozą czy co ale niemieckie z doświadczenia mojego i znajomych są matowe (widać każde smugi, a bez pasty się nie obejdzie) i na złączeniach wykrzywiają się i przy latach użytku odchodzą brzegi. Natomiast Polskie są lekko prążkowane nie wymagają częstego pastowania a nawet w ogóle takie miałam na pierwszym mieszkaniu( i pięknie wyglądały i wyglądają wciąż u teściów ) a tu na drugim mam niemieckie i do du....py . A i weź pod uwagę czy panel spodoba Ci się we wzorek jeżeli tak to pomyśl jak gęsty ten wzorek chcesz mieć. Ja wpadłam jak śliwka w kompot podobały nam się jedne ale w sęki ( na jednej paneli były góra dwa sęki i przy 3 deskach było ich też mało )i pomimo ze przykładaliśmy 3 deski do siebie w sklepie to ogółem po złożeniu podłogi byliśmy lekko w szoku że wyszła podłoga napaćkana. A my chcieli tylko aby gdzie nie gdzie był sęk . Teraz mamy podłogę nie tyle że sękatą to mało powiedziane ale okropną w plamki bo w całości to wygląda na plamki a nie parę sęków. Życzę powodzenia w wyborze.

dziekuje za wskazowki :) bedziemy pamietac ;)