Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaka zmywarka ?

oliwier

Recommended Posts

O tez bede na dniach kupowac zmywarke 45-tke, tylko jeszcze sama nie wiem czy w sklepie za rogiem czy w sklepie internetowym (przez net wychodzi duzo taniej... ale czy to jest dobry sposob na kupowanie sprzetu?) i jak to jest z tym halasem? Ile decybeli wg was jest do wytrzymania w polotwartej kuchni?

Nie umiem odpowiedzieć w decybelach, ale jeśli kuchnię masz półotwartą to bierz najcichszą jaką znajdziesz. Ten szum naprawdę męczy i przeszkadza.

Tez tak mysle, ze halas moze byc problemem, tylko kurcze juz nie pamietam jak to jest z tymi decybelami, np moja lodowka jest super cicha, za nic w swiecie nie moge sobie przypomniec ile ma decybeli :oops: , eh nawet juz nie pamietam jak nazywa sie ten model hyhyhy sprawdzilabym sobie wtedy ile ma tych nieszczesnych decybeli.

To trochę subiektywne.

Skala decybelowa jest logarytmiczna, to znaczy dźwięk 2 dB jest dziesięć razy głośniejszy niż dźwięk 1dB, a dźwięk 20dB jest sto razy głośniejszy.

Poniższa tabela przedstawia orentacyjne wartości poziomu natężenia dźwięku pochodzącego z róznych źródeł.

Źródło dźwięku Poziom natężenia dźwięku (dB)

Szept ledwie słyszalny

0

(próg słyszalności)

Szelest liści

10

Szept

20

Normalna rozmowa

40

Głos zwierząt

50-60

Głośna rozmowa

60-70

Froterka elektryczna

70

Rozpędzony pociąg

80

Ruch uliczny o dużym natężeniu

90

Młot pneumatyczny

100

Wielka orkiestra symfoniczna

110

Grzmot nad głową, koncert muzyki rockowej

120

Startujący odrzutowiec

130

Start samolotu ponaddźwiękowego

140

(próg bólu)

Startująca rakieta

180

za http://republika.pl/mwalx1/falad.html

Przyjmuje się, że hałas o natężeniu około 130 dB może wywołać ból i natychmiastowe uszkodzenie ucha, podczas gdy dźwięk o natężeniu około 80 dB jest tolerowany około 2 godzin. Program zmywarki to ok. 4 godzin - choć nie przez cały czas burczy. Przy czym nie ma tu mowy o uszkodzeniach tylko o irytacji i np. zagłuszaniu telewizora.

Dla mnie 52 to byłoby dużo - jeśli to ma być o 12 dB ponad zwykłą rozmowę.

• 1 month później...

ja mam Bosch 60 cm i wszystkim polecam, jest bardzo cicha - 40 pare decybeli, bodajże 42.

Fajnie wszystko domywa, myje w niej nawet teflonowe garnki i patelnie i nic sie im nie dzieje. Drewna nie próbowalam i nie zamierzam.

Tez uważam, że 45 nie warto, nas jest na razie 2 i jakos 60 za duża nie jest.