Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tynki gipsowe

Recommended Posts

Według mnie lepiej z agregatu. Widziałem płyty po kilku latach na złączach pękają. Chociaż ktoś już tu na forum wspomniał że i tynki mogą pękać. Mój kierownik stwierdził, że jeżeli dobrze się położy tynk z agregatu to bije na głowę jakością płyty. Ja jeszcze jestem przed tym etapem, więc będę śledził ten wątek, jeżeli ktoś mógłby się podzielić swoimi doświadczeniami. Chociaż na poddaszu to nie ma wyjścia będą płyty.

Kiedyś ten temat był przedmiotem dyskuscji, z resztą z mojego powodu.

Rzeczywiście układając samemu płyty wychodzi taniej. Jednakże tynki gipsowe lub cementowo-wapienne jeżeli są równe mają pewną przewagę.

Moje wątpliwości czy tynki tradycyjne czy płyta brały się stąd, że budując dom wreszcie chciałbym mieć naprawdę proste ściany. Mieszkałem w trzech mieszkaniach i już mam serdecznie dość krzywych ścian i nierównych tynków.

Tak przy okazji, chyba w styczniowym lub lutowym Muratorze było o układaniu tynków. Przed położeniem tynku maszynowego na ścianach mocowane były listwy prowadzące. Ciekaw jestem kto tak robi? Stosując taką technologię mogę uwierzyć, że tynk będzie prosty. Ale pokażcie mi takiego wykonawcę. Jest to temat, który spędza mi sen z oczu choć do tynków jeszcze daleko.

witam

A ja znam mistrza świata który kładzie tynki gipsowe knaufa minimum 1cm grubości po 19zł/m2 z materiałem(knauf). osadza tylko narozniki, żadnych listw prowadzących i uwierzcie mi, że na 2,5 metrowej łacie zero szpar. Wiem, bo kiedy robiłem na jakiejś budowie adaptacje poddasza, oni tynkowali i sprawdzałem ich robotę , no mówię mistrzostwo.Jeżeli ktoś chce gipsowe, to dam kontakt, wprowadzacie gościa i przychodzicie dopiero na odbiór, a tynki jak malowane.

Aha, nie wiem gdzie jest ten priv :smile:, więc może na emalię :smile:.

Pzdrw

Artur