Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zawaliła się ściana

AKE

Recommended Posts

Witam Wszystkich,

W II połowie roku zacząłem budowę domu z deweloperem na Dolnym Śląsku.

Do tej pory "niby" wszystko było OK. Firma budowlana doszła do ścian szczytowych w połowie grudnia, ociepliła je (styropian) i otynkowała - bez okien. Teraz miał być rozpoczęty dach. Niestety po wczorajszych nocnych wichurach zawaliła się (dosłownie) jedna ze ścian szczytowych poddasza użytkowego (ściany z gazobetonu). Czy to jest winą wykonawcy ? Zastanawiam się co z tym faktem dalej począć ? Proszę o porady

Witam Wszystkich,

W II połowie roku zacząłem budowę domu z deweloperem na Dolnym Śląsku.

Do tej pory "niby" wszystko było OK. Firma budowlana doszła do ścian szczytowych w połowie grudnia, ociepliła je (styropian) i otynkowała - bez okien. Teraz miał być rozpoczęty dach. Niestety po wczorajszych nocnych wichurach zawaliła się (dosłownie) jedna ze ścian szczytowych poddasza użytkowego (ściany z gazobetonu). Czy to jest winą wykonawcy ? Zastanawiam się co z tym faktem dalej począć ? Proszę o porady

Jak kiedyś napisałem na forym ,że generalnie powinno się w niektórych przypadkach projektować wieńce obwodowe ścian szczytowych to mi forumowicze prawie zarzucili histerię budowlaną. Udowodnić winę będzie trudno bo to nie jest raczej sprawa narzucana a indywidualna , projektanci czasami projektują takie wieńce a przychodzi Pan Wiesio co z zapchajdziury nigdy nosa nie wyścióbił i mówi,ze nie trza....

Geno ma rację, czasem nawet te wience się robi na scianach działowych .

Widziałem też ostatnio inne rozwiązanie - robi się wieniec obwiedniowy do wysokoci nadproży, wylewa się nadproża jako belkę nad oknami/balkonem a od tego nadproża w górę do końca/czubka ściany szcyztowej wylewa się pionowy filarek.

Niestety ściana z bloczków jakichkolwiek zwłaszcza na zaprawie ma praktycznie zerową wytrzymałość na momenty zginające.

Jeżeli przy ścianach szczytowych nie robi się wzmocnień to unika się stawiania ścian szczytowych do końca przed więźbą