Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

co polecacie na podłogę w salonie?

Recommended Posts

zastanawiam się nad podłogą w salonie, nie będą to płytki bo jakoś zimno to wygląda, ale miały być panele. Jednak co do paneli to chyba zrobimy je tylko w pokojach a w salonie coś z drewna i tu jest problem. czy:

parkiet, deskę barlinecką, coś egzotycznego, może dechy, a może coś innego... co się sprawdza? i za ile?

• Odpowiedzi 62
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Co do płytek zgadzam się z Tobą całkowicie. Mamy postanowione że tylko drzewo (merbau) do salonu. W tym momencie decyjza padła na podłogę typu "deska barlinecka", choć powiem że jeżeli byłoby mnie stać i byłbym peweniem że do końca życia będę chciał mieć merbau :) to nakleił bym parkiet bo to najlepsze rozwiązanie :)

dodi

Co do płytek zgadzam się z Tobą całkowicie. Mamy postanowione że tylko drzewo (merbau) do salonu. W tym momencie decyjza padła na podłogę typu "deska barlinecka", choć powiem że jeżeli byłoby mnie stać i byłbym peweniem że do końca życia będę chciał mieć merbau :) to nakleił bym parkiet bo to najlepsze rozwiązanie :)

dodi

A jak cenowo wychodzi deska barlinecka- Merbau vs parkiet merbau np z DLH?

Czy kwoty nie są podobne?

zastanawiam się nad podłogą w salonie, nie będą to płytki bo jakoś zimno to wygląda, ale miały być panele. Jednak co do paneli to chyba zrobimy je tylko w pokojach a w salonie coś z drewna i tu jest problem. czy:

parkiet, deskę barlinecką, coś egzotycznego, może dechy, a może coś innego... co się sprawdza? i za ile?

Witam,

Teraz w sprzedaży są płytki wyglądające jak piękny parkiet.

Weź pod uwagę, że salon to miejsce, w którym zwykle dopuszcza się chodzenie w butach a w takich miejscach najlepiej sprawdza się jednak ceramika...

[email protected] - a czy wTy widziałeś cenę tych płytek które wyglądaja jak deska????

Ja w bloku takie miałam (no nie takie jak ostatnio widziałam - bo te to dopiero jak dotknęłam to poznałam że to płytka - tylko cena: ca. 250PLN/m2 :o :o :o ) tylko że płaciłam za nie prawie 100PLN/m2 i to prawie 7 lat temu.

A, polecam drewno na podłogę (najlepiej parkiet), ja mam niestety tylko panele drewniane (dąb klasyczny).

Jak wszyscy kłada drewno w domkach na wsi, za przeproszeniem, gdzie piach i inne błoto jest prawie nonstop, to co jaki czas zamierzacie je odnawiać? Mój znajowmy mieszka 10lat na wsi, 3 razy wymieniał dechy na podłodze, 4 raz połozy płytki.

Ja również zastanawiam sie co lepsze, a na wiosne musze podjać decyzje.

Jak wszyscy kłada drewno w domkach na wsi, za przeproszeniem, gdzie piach i inne błoto jest prawie nonstop, to co jaki czas zamierzacie je odnawiać? Mój znajowmy mieszka 10lat na wsi, 3 razy wymieniał dechy na podłodze, 4 raz połozy płytki.

Ja również zastanawiam sie co lepsze, a na wiosne musze podjać decyzje.

Niestety popieram!

Niestey, bo mieszkam na wsi i na podłodze mam drewno, a chodzi się u mnie w butach.

Wole drewno na podłodze, ale gdybym miała jeszcze raz wybierać to tym razem do salonu wybór padłby na płytki.

Ja mam płytki i to był dobry pomysł, mieszkam ponad rok. drewno, owszem fajnie wygląda ale z utrzymaniem czystości to już osobny problem. Drewno w salonie sprawdzić się może w dużych domach, z dużym holem, dużym wiatrołapem i bez psa mieszkającego w domu.

Mieszkamy trzy lata. Dom malutki, holu - prawie brak, wiatrołap 1-osobowy i pies mieszkający w domu. W pokojach na parterze mam parkiet lamelowy, dębowy, lakierowany na mat. Do tego chory kręgosłup i "niechęć" do wiecznych porządków. Po tym okresie jest tylko jedna mała czarna plamka od iskry z kominka (moja wina!), która tylko dodaje uroku kaflowemu kominkowi.

Zagorzała fanka naturalnych drewnianych podłóg w salonie! :lol: :wink:

• 2 months później...

Choć pracuję w branży drewna , parkietów itp. i naoglądałam się już naprawdę mnóstwo gatunków drewna krajowych i egzotycznych to jednak wiem że w Naszym salonie będą deski dębowe , jak najbardzie rustikalne, z sękami i wielkimi słojami . Deska szeroka około 160-180mm no i długa 2000-3000mm Mówię Wam nie ma nic piękniejszego ;) Egzotyki owszem sa ciekawe - np. teak, oliwka , lapacho , orzech brazylijski, i z pewnością skorzystamy z któregoś z tych gatunków , ale raczej jako wstawki np. do obudowania wanny, czy blatu w łazience

Zapraszam forumowiczów z Poznania i Wielkopolski do zapoznania się z naszą ofertą .

No tak , tylko że kiedyś nie przywiązywało się takiej wagi do wyglądu podłogi . Deski leżały i nikt nie wnikał co się z nimi dzieje. Może kolega szybko się nudzi i co chwile podoba Mu sie co innego ?? ;) bo wybór na rynku rzeczywiście przyprawia o zawrót głowy.