Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wykrojnik do gresłów

ferrus3101

Recommended Posts

Są na rynku wykrojniki do glazury. Mozna nimi wykonac otwory w glazurze np.do baterji.Mam pytanie-czy sa jakies narzędzia do wykonywania otworów w gresie przed ich położeniem na scianę ,jakimi technikami można takie otwory o średnicy ok. 30 mm zrobic .Będę wdzięczny za pomoc.Pozdrawiam.

Są na rynku wykrojniki do glazury. Mozna nimi wykonac otwory w glazurze np.do baterji.Mam pytanie-czy sa jakies narzędzia do wykonywania otworów w gresie przed ich położeniem na scianę ,jakimi technikami można takie otwory o średnicy ok. 30 mm zrobic .Będę wdzięczny za pomoc.Pozdrawiam.

gres jest twardy i niestety trzeba zastosowac wiertła z koronką diamentową

ja zleciłem to w zakladzie szklarskim za 10 otworów 30mm zapłaciłem 50 zł

Ja używałem ostatnio z dobrym skutkiem takich okrągłych w przekroju brzeszczotów wolframowych montowanych do zwykłej piłki (ramki) ręcznej do metalu . Kupiłem to w Castoramie .
A jak wykonujesz otwór?

Najpierw wierciłem otwór wiertarką a potem przekładałem brzeszczot przez otwór i dopiero teraz zamontowywałem go w ramce . Jak otwór wypadł mi z brzegu kafla nie było tego problemu . Jedynym problemem w tej metodzie jest ramka mogła by być trochę o większym wygięciu (w kształcie litery U) takim jaki miały giedyś ramki do brzeszczotów włośnicowych (kiedyś wyżynarki nie były tak dostępne) .

• 2 weeks później...
  • 3 months później...

Witam

Nie ma na rynku wykrojników ani do glazury, ani do gresu. Jedyną metodą pocięcia gresu bez ryzyka uszkodzenia jest cięcie wodą. Czynność taką wykonuje się specjalnymi maszynami, wodą z gigantycznym cisnieniem. Urządzenie to jest niezwykle precyzyjne i może wycinać bardzo skomplikowane elementy. Większość producentów ceramiki w ten sposób wycina wzorki ze swoich płytek. Jest to jednak kosztowne przedsięwzięcie i raczej nie opłacalne w przypadku wycinania otworów pod baterie, czy gniazdka elektryczne. Można by się pokusić o takie wycinanie, jak się chce uzyskać efekt dywau wykonanego z terakoty czy gresu.

Pozdrawiam

Nie trzeba być artystą, żeby wycinać wzorki przy pomocy maszyn, które tną wodą - zaprojektowany wzór "wrzuca" się do komputera i maszyna tnie. Swoją drogą, to zaskakujące, że Twój artysta tnie wodą płytki, ponieważ ta technologia choć nie skomplikowana jest bardzo droga, takich maszyn nie mają nawet firmy produkujace płytki ceramiczne, im nie opłaca się takich maszyn kupować, zlecają tego rodzaju prace firmie, która się tylko cięciem zajmuje. Sam stół takiej maszyny ma ponad 20m2, więc może sprawdź swojego artystę, czy oby dysponuje tą technologią, czy tylko tak twierdzi. Nie neguję zdolności tego Pana, ale chyba wzorki wycina innym sposobem :wink:

Pozdrawiam