ferrus3101 01.01.2007 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2007 Są na rynku wykrojniki do glazury. Mozna nimi wykonac otwory w glazurze np.do baterji.Mam pytanie-czy sa jakies narzędzia do wykonywania otworów w gresie przed ich położeniem na scianę ,jakimi technikami można takie otwory o średnicy ok. 30 mm zrobic .Będę wdzięczny za pomoc.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kuna 01.01.2007 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2007 Ja używałem ostatnio z dobrym skutkiem takich okrągłych w przekroju brzeszczotów wolframowych montowanych do zwykłej piłki (ramki) ręcznej do metalu . Kupiłem to w Castoramie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rezi 01.01.2007 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2007 Są na rynku wykrojniki do glazury. Mozna nimi wykonac otwory w glazurze np.do baterji.Mam pytanie-czy sa jakies narzędzia do wykonywania otworów w gresie przed ich położeniem na scianę ,jakimi technikami można takie otwory o średnicy ok. 30 mm zrobic .Będę wdzięczny za pomoc.Pozdrawiam. gres jest twardy i niestety trzeba zastosowac wiertła z koronką diamentową ja zleciłem to w zakladzie szklarskim za 10 otworów 30mm zapłaciłem 50 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ferrus3101 03.01.2007 20:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2007 Serdeczne dzięki za podpowiedz Rezi .Pozdrawiam i życze powodzenia w Nowym Roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ferrus3101 03.01.2007 20:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2007 Ja używałem ostatnio z dobrym skutkiem takich okrągłych w przekroju brzeszczotów wolframowych montowanych do zwykłej piłki (ramki) ręcznej do metalu . Kupiłem to w Castoramie . A jak wykonujesz otwór? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kuna 03.01.2007 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2007 Ja używałem ostatnio z dobrym skutkiem takich okrągłych w przekroju brzeszczotów wolframowych montowanych do zwykłej piłki (ramki) ręcznej do metalu . Kupiłem to w Castoramie . A jak wykonujesz otwór? Najpierw wierciłem otwór wiertarką a potem przekładałem brzeszczot przez otwór i dopiero teraz zamontowywałem go w ramce . Jak otwór wypadł mi z brzegu kafla nie było tego problemu . Jedynym problemem w tej metodzie jest ramka mogła by być trochę o większym wygięciu (w kształcie litery U) takim jaki miały giedyś ramki do brzeszczotów włośnicowych (kiedyś wyżynarki nie były tak dostępne) . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mis Uszatek1719499023 03.01.2007 23:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2007 Czy to aby na pewno był gres, a nie zwykłe płytki ścienne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ferrus3101 04.01.2007 21:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2007 To już sam nie wiem, czy nie ma na rynku przyżądów typu wykrojnik którym mozna wykonac otwór w gresie bez ryzyka ze pęknie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kanton 13.01.2007 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2007 Szklaż albo kamieniarz wychodzi najtaniej (nie płacisz za eksperymentowanie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kanton 13.01.2007 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2007 Przepraszam oczywiście szklarz się pisze przez "rz" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e-Mandzia 19.04.2007 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2007 WitamNie ma na rynku wykrojników ani do glazury, ani do gresu. Jedyną metodą pocięcia gresu bez ryzyka uszkodzenia jest cięcie wodą. Czynność taką wykonuje się specjalnymi maszynami, wodą z gigantycznym cisnieniem. Urządzenie to jest niezwykle precyzyjne i może wycinać bardzo skomplikowane elementy. Większość producentów ceramiki w ten sposób wycina wzorki ze swoich płytek. Jest to jednak kosztowne przedsięwzięcie i raczej nie opłacalne w przypadku wycinania otworów pod baterie, czy gniazdka elektryczne. Można by się pokusić o takie wycinanie, jak się chce uzyskać efekt dywau wykonanego z terakoty czy gresu.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dabell 19.04.2007 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2007 Wycinanie wzorków w glazurze jest możliwe bez większych dodatkowcyh kosztów, jeżeli się ma specjalistę - artystę glazurnika, który sprzętem do cięcia wodnego dysponuje . Ja takiego mam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e-Mandzia 20.04.2007 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2007 Nie trzeba być artystą, żeby wycinać wzorki przy pomocy maszyn, które tną wodą - zaprojektowany wzór "wrzuca" się do komputera i maszyna tnie. Swoją drogą, to zaskakujące, że Twój artysta tnie wodą płytki, ponieważ ta technologia choć nie skomplikowana jest bardzo droga, takich maszyn nie mają nawet firmy produkujace płytki ceramiczne, im nie opłaca się takich maszyn kupować, zlecają tego rodzaju prace firmie, która się tylko cięciem zajmuje. Sam stół takiej maszyny ma ponad 20m2, więc może sprawdź swojego artystę, czy oby dysponuje tą technologią, czy tylko tak twierdzi. Nie neguję zdolności tego Pana, ale chyba wzorki wycina innym sposobem Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts