AnetaS 03.01.2007 03:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2007 Jeszcze jedno posiadam następujące dokumenty z 18.08 2003 .opis i mapa.wypis z rejestru gruntów.projekt podziału.Przy opisie w pk-cie 71 napisali.Dla obszaru ozn.na rys.planu symb. ll.5J(czyli moja działka) ustala się podstawowe przeznaczenie:zab mieszk.1-rodz.wolnostojąca i bliżniacza.Pytanie-co dalej załatwiać. Jak będziesz w urzędzie wybierał wniosek to zapytaj się czy możesz wykorzystać mapy i wypisy z 2003 r. jesli powiedzą tak to ok. odpada Ci wizyta w geodezji, ale wątpię w to bardzo przez ten czas mogło się wiele zmienić w terenie, nie koniecznie na Twojej działce. Wszędzie gdzie będziesz, mów że potrzebujesz to na cele mieszkaniowe wtedy nie będzie opłaty skarbowej, do wszystkich innych celów jest opłata. Jeśli tam gdzie się budujesz jest to obręb miasta no to tak jak napisała agnieszkakusi jeśli nie to gmina. Może najpierw przedzwoń tu i tu, to dowiesz się gdzie trzeba jechać. Telefon mniej czasu zajmuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms. 03.01.2007 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2007 Czy w waszych stronach w urzędach środa jest dniem bez intresantów? Zanim cokolwiek zaczęłam załatwiać w urzędach (w moim przypadku starostwo i gmina) sprawdziłam godziny przyjęć interesantów (np. składanie wniosków tylko poniedziałki i czwartki). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 03.01.2007 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2007 Ja załatwiałam dokumenty w gminie pod Toruniem (Lubicz) i w starostwie w Toruniu. NIe sptokałam się z czymś takim jak dzień bez interesantów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pan Janek 03.01.2007 09:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2007 Witam.Jestem zły samochód odmówił rano posłuszeństwa,to chyba zły znak,albo pierwsze kłopoty z budową............Gdzie mieści się w Toruniu (Starostwo). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 03.01.2007 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2007 Wieżowiec koło I US na Szosie Chełmińskiej - naprzeciwko targowiska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pan Janek 03.01.2007 10:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2007 Dzięki jadę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnetaS 03.01.2007 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2007 Dzięki jadę tylko że warunki zabudowy wydaje gmina a starostwo dopiero pozwolenie na budowę. powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 03.01.2007 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2007 ale w starostwie w piwnicy jest geodezja. Można wyciągnąć mapki działki. Znam tam jedna geodetkę. Mogę podać namiary na priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnetaS 03.01.2007 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2007 ale w starostwie w piwnicy jest geodezja. Można wyciągnąć mapki działki. Znam tam jedna geodetkę. Mogę podać namiary na priv. to zmienia postać rzeczy, geodezję trzeba odwiedzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 03.01.2007 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2007 tylko czy Janek to doczytał czy zdążył już pojechać?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pan Janek 03.01.2007 14:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2007 Jestem.Sprawa wygląda następująco. Byłem w Urzędzie Miasta w Toruniu.Jedna z Pań powiedziała mi że warunki zabudowy są mi nie potrzebne,ponieważ wypis i wyrys z planu zagospodarowania jest aktualny.Chciałem ten wypis odebrać ,ale ona powiedziała,że nie jest to konieczne,ponieważ projektant może sam zrobić wgląd do tych dokumentów. Kazała mi zacząć od projektanta z uprawnieniami .Co mam teraz robić.Co znajduje się w obowiązkach projektanta,czy proj...może dokonać zmiany częściowo mojego projektu .A co z badaniem geotechnicznym gruntu.Aco to jest umowa z MPWIK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolayi 03.01.2007 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2007 Wypis i wyrys niekoniecznie musi Ci być potrzebny. Zadzwoń do starostwa i zapytaj jeszcze, czy do projektu budowlanego składanego z wnioskieo o pozwolenie na budowę MUSISZ dołączyć wypis i wyrys czy wystarczy kopia uchwały o miejscowego planu zagospodarowania terenu dla terenu gdzie masz działkę. U mnie to przeszło. .Co znajduje się w obowiązkach projektanta,czy proj...może dokonać zmiany częściowo mojego projektu . Obowiązki projektanta reguluje Prawo budowlane. Jesli zlecisz mu opracowanie kompletnego projektu na podstawie którego chcesz uzyskać pozwolenie na budowę, to na mocy pełnomocnictwa, które powinieneś mu wystawić (jeśli dobrze pamiętam) sam wyciągnie wypis i wyrys z MPZT i sam za niego zapłaci. Zmiana w projekcie to adaptacja, na ten temat nie wypowiem się wiążąco, zależy to od autora projektu (biura architektonicznego), czy wyrażają zgodę na adaptację przez uprawnionego porjektanta, czy adaptacji dokonują sami (na Twoje życzenie, często za spore pieniądze) .A co z badaniem geotechnicznym gruntu.Aco to jest umowa z MPWIK. najpierw porozmawiaj z sąsiadami jakie mieli warunki gruntowe kiedy oni się budowali (piasek, glina, woda) jesli 3, 4 sąsiadów miało to samo, z dużym prawdopodobieństwem u Ciebie będzie podobnie. Jesli nie mieli wysokiej wody gruntowej (stojąca w wykopach fundamentowych) to na Twoim miejscu badania bym sobie odpuścił. MPWiK to Miejskie Przedsiębiorstwo Wodociągów i Kanalizacji. Z nimi będziesz załatwiał przyłączenie kanalizacji i wody A propos znaczków skarbowych: od 1 1stycznia już nie ma opłat skarbowych w formie znaczków, co nie oznacza, że urzedy będą mniej łupić petentów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pan Janek 03.01.2007 15:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2007 ALe facetka powiedziała mi że pozwolenie na budowę składam do niej czyli do UM ,a nie do starostwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pan Janek 03.01.2007 15:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2007 Kasia daj mi namiary na tego projektanta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolayi 03.01.2007 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2007 moje przeoczenie jeśli działka znajduje się w granicach administracyjnych miasta, to oczywiście wniosek składał będziesz w urzędzie miasta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pan Janek 03.01.2007 16:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2007 mikolayi masz może na kompie skype to pogadamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bernadetta 04.01.2007 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2007 osobiście robiłam troszeczke inaczej.najpierw wybraliśmy z mężem projekt i z niam udaliśmy sie do projektanta z uprawnieniami. po wnikliwej analizie projektu i licznych przemyśleniach dokonane zostały przez niego drobne zmiany (w każdym projekcie gotowym mozna dokonać zmian chyba w 20%) i ten sam projektant zają się całą resztą tzn. załatwił nam całą dokumentację do projektu, my sami musieliśmy tylko wystąpić o warunki zabudowy do gminy, a póżniej o pozwolenie na budowe w starostwie. zapłaciliśmy mu 1200 zł za wszystko - ale niestety to było 2 lata temu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 04.01.2007 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2007 Panie Janku czy ten namiar ma być ode mnie? Bernadetta podał dobre rozwiązanie. Projektanci często maja znajomości w urzędach i może dużo rzeczy załtwic szybciej. Namiar na projektanta wysyłam na priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolayi 04.01.2007 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2007 niestety z racji wykonwyanej pracy nie dysponuję żadnym, nawet najprostszym komunikatorem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bernadetta 04.01.2007 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2007 naprawdę polecam takie rozwiązanie - może kosztuje troszeczkę drożej niż załatwianie na własną rekę ale niestety jest strasznie czasochłonne. razem z mężem pracujemy i szukaliśmy rozwiązanie które wymagałoby od nas minimalnego nakładu straty czasu. u mnie wszystko przebiegło bez problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts