Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KROK PO KROKU DOKUMENTACJA

pan Janek

Recommended Posts

• Odpowiedzi 82
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

My w tym roku również zapłaciliśmy 1200 zł. Adaptacja projektu, drobne zmiany (powiększenie budynku o 0,5m z każdej strony, przeniesienie kominów, powiększenie okien). Załatwianie dokumentacji z ZUD-z, złożenie dokumentów o pozwolenie na budowę.

drobne zmiany w projekcie: zmiana kilku okien, podniesienie stanu zerowego, zmianakonstrukcji stropu i schodów na żelbetonowy. dokonał wszystkich uzgodnień: instalacja wodno - kanalizacyjna, elektryczna, co. dodatkowo podpisywał umowy z sąsiadami na zgodę o podłączenie się do ich studzienki oraz przeprowadznie przyłącza energetycznego.

dostaliśmy na koniec projekt z naniesionymi zmianami oraz z całym szeregiem piexczątek i roznych dokumentów z uzgodnieniami

nie kierownikiem jest znajomy. ZUT- źle napisałam, sorki. Zakład uzgodnień technicznych (czy jakoś tak :roll: ). Oni wydają dokumenty czy np. wg. energetyki czy tpsa nie ma problemu z budowaniem domu na danej działce

ZUD - Zespół Uzgadniania Dokumentacji :) funkcjonuje pod różnymi nazwami :0 Ale nurtuje mnie co innego. Na jakim etapie i z jakimi dokumentami u Was w regionie zgłaszasz się do ZUD-u ?. Bo z tego co piszesz wynikałoby, że nie występowałaś o warunki techniczne do gestorów (energetyka, wodociągi, gazownia), tylko załatwiał to za Ciebie ZUD :) wyprowadź mnie z błędu jeśli się mylę :)

pozdrawiam

Witam .

by co kolwiek złożyć na Zudzie trzeba najpierw zrobić projekt zagospodarowania terenu lub inaczej projekt lokalizacji sieci uzbroenia terenu. Aby cokolwiek zaprojektować najpierw rzea otrzmć warunki techniczne.

A więc na początku są warunki tchniczne pryłączeń. Oczywiście nie zawsz trzeba uzbrojenie to uzgadniać . Obowiązkowo uzgadnia się wszystko co poza granicą naszej działki. Na terenie działki to różnie.

Marcinie - czyli jeśli u mnie wodę mam na działce, prąd też (stoją 2 słupy) to nie muszę tych przyłączy zgłaszać do ZUD ? I od razu jeszcze taki pytanie: czy Zakład Energetyczny może uzależniać podłączenie prądu od dostarczenia Pozwolenia na budowę? Na razie mam tylko WZ i w tym roku raczej nie będę budował, ale przyłącze wodne i elektryczne przydałoby się...

Tak jak napisałem. Jeśli w ramach własnej działki to różnie z tym bywa. Wymaga się na pewno uzgadniania szamba . Jeśli masz słup na działce to jeśli zgodzisz się na przyłącze napowietrzne czyli na wiszącą skrzynkę na słupie to żebyś chciał to nic nie uzgodnisz bo nie ma co. Jeśli złącze będziesz miał w granicy działki i kabel ze słupa do niego to trzeba będzie uzgadniać ze względu na złącze w granicy . Wodę masz na działce ale co to znaczy? Masz rurę do której musisz się włączyć czy studzienkę? . Tu z racji tego ,że masz obcą rurę na działce to uzgodnienia będą potrzebne.

Co do drugiego pytania to aby występować o przyłącze dla budynku mieszkalnego to trzeba bynajmniej mieć prawomocne pozwolenie na budowę domu. W innym przypadku trzeba mówic o przyłączu do działki i tu wystarczy tytuł własności lub inne prawo do dysponowania nieruchomością.

Jeśli ma się słupa na działce to przyłącze to pryszcz. generalnie chodzi tylko o opłatę przyłączeniową.

Dziękuję za szybką odpowiedź! Na działce mam rurociąg PCW 160. Planuję podłączyć się do niej, wykonać studzienkę z zaworami i wodomierzem i tyle na razie. Woda przyda się - na razie do podlewania - mam nadzieję że możliwe jest wykonanie przyłącza bez rozpoczynania budowy domu.

Pozdrawiam!

Witam ponownie, jestem w szoku co się dzieje z materiałami budowlanymi.Suporex ma być w cenie 12 zł za 1 szt.Facet powiedział mi,że cement idzie 40% w górę.Co wy na to?.Powiedzcie mi czy można budować się etapami .Bo jeden gość powiedział mi że nie może być przerwa dłuższa niż1rok w budowie ponieważ trzeba załatwiać kwity od nowa.