Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KROK PO KROKU DOKUMENTACJA

pan Janek

Recommended Posts

• Odpowiedzi 82
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam ponownie, jestem w szoku co się dzieje z materiałami budowlanymi.Suporex ma być w cenie 12 zł za 1 szt.Facet powiedział mi,że cement idzie 40% w górę.Co wy na to?.Powiedzcie mi czy można budować się etapami .Bo jeden gość powiedział mi że nie może być przerwa dłuższa niż1rok w budowie ponieważ trzeba załatwiać kwity od nowa.

Witam

Może moja rada wyda Ci sie na na miejscu na tym forum.

Ja jestem po dwumiesięcznym załatwianiu i kompletowaniu wszystkich dokumentów do projektu na który dopiero mam uzyskac zgodę.

I jeszcze nie mam wszystkiego. Znajomy architekt zrobił swoją działkę w moim projekcie, opłaciłem projektanta do przeliczeń fundamentów i konstrukcji

Pozostali mi jeszcze branżyści czyli prąd, woda, gaz i kanaliza

I po tych dwóch miesiącach latania wiem jedno:

wolałbym dać te 1200 zł za to latanie i załatwianie, w ciągu dwóch miesięcy do jakiegoś biura niż to co ja robiłem sam i jeszcze nie mam wszystkiego

Wydawalo mi się że te 1200 zł to sporo pieniędzy a efekt mam taki że 2 miechy minęły a ja dalej mam roboty papierkowej na kolejny miesiąc.

Biuro oddaje Ci komplet materiałów a jak chcesz to Ci wytłumaczą co do czego.

Pozdrawiam

Buduję w Bydgoszczy

Na kwestie tzw. załatwiania papierkowej roboty mogę spojrzeć w miarę obiektywnie. Moim skromnym zdaniem nie polecam załatwiania osobiście spraw dokumentacji, uzgodnień i pozwoleń osobom, które z procesem budowlanym nie miały nic do czynienia. Jeśli na samym początku, gdy podejmujesz decyzję o budowie domu, nie wiesz do jakiego urzędu będziesz występować o pozwolenie na budowę, to zastanów się, czy chcesz przejść drogę, która będzie dla Ciebie bardzo trudna, sam. Ale jeśli masz nieco pojęcia na czym polega papierologia budowlana, zrób to sam!, Będziesz mieć satysfakcję i zaoszczędzone czasem naprawdę spore pieniądze. Gdybym dysponował wolnym czasem, będąc przedstawicielem wolnego zawodu jakim jest projektant, to z miłą chęcią zaoferowałbym niezorientowanym swoje usługi, bo jest to dobry pieniądz, na który, posiadając oczywiście pewną wiedzę, zbyt ciężko pracować nie trzeba. Zatem konkludująć, jeśli już chcesz zlecić poprowadzenie procesu administracyjnego i projektowego komuś na zewnątrz, targuj się, bo kwota, którą ten ktoś proponuje Ci na dzień dobry, jest naprawdę wysoka :)

pozdrawiam i życzę szybkich pozwoleń na budowę !

• 1 month później...
  • 4 months później...
Mam male pytanko. Kiedy wystepujemy do geodety po mapke do celow projektowych? Czy najpierw musimy posiadac warunki techniczne dla mediow na dizalce, czy moze to isc rownoczesnie. Wydawalo mi sie, ze nie trzeba miec warunkow i w sumie zlecilam geodecie wykonanie tychze mapek i nic slowem nie wspominal, ze potrzebne sa warunki. Gdzies jednak czytalam, ze ktos musial czekac na warunki i z nimi dopiero zlecal zrobienie mapek. Wiec jak to jest, bo troszke sie pogubilam?

Najpierw zlecamy zrobienie mapki 1:500 geodecie, potem z kopią mapki składamy podanie o warunki techniczne przyłączenia wody, gazu, prądu...

Bez mapki nie załatwisz warunków.

Pozdrawiam

mylisz się. Wszysto zależy od gestora/urzędu. Do uzyskania warunków z energetyki wystarcza mapa zasadnicza nieaktualizowana, z wodociagami jest różnie, a z gazowni na bazie mapy nieaktualizowanej dostaniesz informację o możliwości przyłacznienia, a żeby dostać własciwe warunki trzeba mieć pozwolenie na budowę

pozdrawiam

Do wnioskow o wydanie warunkow zalaczalam wszedzie mapki zasadnicze, bo takie wymagano, nawet z gazowni otrzymalam juz warunki. Widac jest wszystko w porzadku. Myslalam tylko, ze moze geodeta potrzebuje tych warunkow, zeby zrobic mapke do celow projektowych, ale jedno z drugim sie nie wiaze. Rozumiem, ze potem to wszystko wykorzystuje architekt i tzw. branzysci?

Do wnioskow o wydanie warunkow zalaczalam wszedzie mapki zasadnicze, bo takie wymagano, nawet z gazowni otrzymalam juz warunki. Widac jest wszystko w porzadku. Myslalam tylko, ze moze geodeta potrzebuje tych warunkow, zeby zrobic mapke do celow projektowych, ale jedno z drugim sie nie wiaze. Rozumiem, ze potem to wszystko wykorzystuje architekt i tzw. branzysci?

Geodeta do sporządzenia mapy do celów projektowych nie potrzebuje warunków technicznych :) Mapki aktualizowane do celów projektowych będą potrzebne do sporzadzenia projektu budowlanego, również projektów branżowych. Także gazownia zażąda od Ciebie 4 egz. mapy aktualizowanej przed podpisaniem umowy. Ile mapek przygotuje Ci geodeta ?

Dlaczego az 4 egz. potrzebuje gazownia? Wiesz, ze nawet nie wiem ile dostane mapek od geodety. Jutro bede dzwonic do niego to sie od razu spytam ile mapek dostane, wiem ze bede miala taz wtornik na CD, bo tego potrzebuje architekt.

bo taki ma wymysł gazownia (przynajmniej u mnie) Zadałem dokładnie to samo pytanie przesympatycznej pani w gazowni i nie potrafiła mi logicznie odpowiedzieć (czyli opierając się na jakimś rozporządzeniu czy innych przepisach)

Co to za architekt, który potrzebuje mapę aktualizowaną w wersji elektronicznej do wrysowania domku jednorodzinnego ?> pamiętaj że w projekcie wg przepisów zagospodarowanie powinno być wrysowane na mapie aktualizowanej, czyli posiadajacej KOLOROWE pieczątki. Potwierdzonej przez geodetę. W praktyce urząd moze dopuścić (spotkałem sie z tym) że w dwóch projektach jest mapka z pieczęcia geodety a w dwóch jest ksero tejże mapki (oczywiście na tej mapce musi być wrysowany Twój domek). Nie zgadzaj sie na to, zeby projektant wrysował Ci dom na mapkę, a której nie będzie kolorowej pieczątki geodety! Jeśli chce tak zrobić, t zapytaj go na bazie jakich swoich znajomości chce przepchnać projekt przez urząd zebyś dostała pozwolenie na budowę. Co do ilosci mapek, 12 starczy na pewno. I na pewno taniej będzie zrobić 12 od razu niż dorabiać później brakujace 2 czy 3 egzemplarze

pozdrawiam

• 2 months później...

witam Wszystkich,

zaczynam starac sie o pozwolenie na budowe. Czytając to wszystko co napisaliście odechciało mi się samemu załatwiać. To w zasadzie do kogo mam się zgłosić - do projektanta? A projektant to ta sama osoba co architekt?

Mam decyzje o warunkach zabudowy, projekt oraz mapke do celów projektowych. Z tego co rozumiem, powinienem znalezc projektanta z uprawnieniami, ktory delikatnie przerobi mi projekt - do moich potrzeb, naniesie ten projekt na mapke i jeszcze zalatwi wszelka papierologie, a ja zaniose to do Starostwa i wystapie o pozwolenie na budowe.

Prosze niech mnie ktos poprawi, jezeli namieszalem.

witam Wszystkich,

zaczynam starac sie o pozwolenie na budowe. Czytając to wszystko co napisaliście odechciało mi się samemu załatwiać. To w zasadzie do kogo mam się zgłosić - do projektanta? A projektant to ta sama osoba co architekt?

Mam decyzje o warunkach zabudowy, projekt oraz mapke do celów projektowych. Z tego co rozumiem, powinienem znalezc projektanta z uprawnieniami, ktory delikatnie przerobi mi projekt - do moich potrzeb, naniesie ten projekt na mapke i jeszcze zalatwi wszelka papierologie, a ja zaniose to do Starostwa i wystapie o pozwolenie na budowe.

Prosze niech mnie ktos poprawi, jezeli namieszalem.

Sam sobie to komplikujesz.Weź te zgromadzone papiery i idź do człowieka ,który potrafi zrobić adaptacje.Lisę takich osób bez problemu dostaniesz np. we wspomnianym przez siebie Starostwie.

• 1 year później...

Witam,

bede wdzięczna za informacje, bo nie wiem czy czegoś nie zawaliłam. :o

Wniosek o WZ został złożony na mnie i na męża, jesteśmy oboje właścicielami działki i obydwoje bedziemy chcieli złożyć wniosek o pozwolenie na budowę.

Warunki przyłaczy prądu, wody i gazu zostały wystawione tylko na mnie.

Czy tak może byc?

Pozdrawiam,

Anna