Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Generalnie jest zawsze problem z podłączeniem kotła na paliwo stałe do instalacji z kotłem bezobsługowym (olej, gaz, prąd) ale ze względu na przepisy (dwie różne instalacje) Dwa kotły na paliwo stałe można podłączyć razem do instalacji bez żadnego problemu tylko prawie nikt tego nie robi bo poco komu dwa kotły na opał stały ( kominek z płaszczem wodnym jest kotłem na opał stały)

Witam.

Jeżeli będziecie mieć kocioł na drewno to darujcie sobie jakiekolwiek rozbudowane (DGP lub płaszcz wodny) ogrzewanie kominkiem.

To niepotrzebne i co za tym idzie kosztowne dublowanie systemów grzewczych.

Zróbcie "zwykły" kominek, który będziecie odpalać dla komfortu i relaksu, ewentualnie pomyślcie nad kumulującą ciepło obudową.

Pozdrawiam.

Witam

Gdybym stał przed takim wyborem, to zdecydowanie wybrałbym kominek z płaszczem wodnym bo:

system byłby w jednym obiegu wody, oraz wymagałby jednego otwartego zbiornika wyrównawczego

Przy małych mrozach i dodatnich temperaturach, do ogrzania pomieszczeń i wody wystarczałoby palenie tylko w kominku bez pieca

zapewne w takim systemie byłyby spore oszczędności w kosztach ogrzewania

U siebie mam taki kominek i jestem z niego zadowolony

Moje koszty za energię w 2006 podałem w

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=89308