Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

układanie pustaków w Terrivie

Recommended Posts

wieniec opuszczony w terivie to wymysł ostatnich lat. Wcześniej belki kładło się na zaprawie i było dobrze. A niby dlaczego teraz miałoby być źle? Czy rozkład nacisku na podporę zmienia się istotnie w jednym i drugim przypadku??? Ja mam mur 30 cm. Od zewnątrz PTH 8,8 potem zbrojenie wieńca i ułożone belki na zaprawie. Pustaki przy ścianach z jednej strony wspierają się na belce a z drugiej są ułożone na zaprawie. To wszystko zalane betonem B20. Przestało to zimę, była na tym woda, która zamarzła, a teraz robią na tym dach i wszystko wygląda ok. No to hey

Witam.

U mnie wychodziło, tak, że nie mieściła się jedna belka... Wychodziła już na ścianie w środku wieńca. Dlatego jeden z boków skrajnego rzędu pustaków opiera się tak jak na belce, ale bezpośrednio na wieńcu opuszczonym. Stoi drugi rok i nic nie pęka. Technicznie też nie ma problemu z takim wykonaniem. Mój kierownik budowy dopuści takie rozwiązanie.

Sebastian

wspomnę tylko że elementem konstrukcyjnym w takim stropie są tylko i wylącznie zbrojone belki. One to przenoszą obciązenia stropu na ściany slupy , podciągi itp. Pustak w stropie terriva sjest tylko i wylącznie wypelniaczem mającym dzięki któremu żużywamy mniej betonu i zaly strop jest przez to lżejszy. Poprzez postawienie takiego pustaka na ścianie nosnej dobrowadzamy do tego że częśc obciązenia na ściany nośne przekazywane są przez te pustaki w wyniku czeką mogą one popekać i w efekcie na suficie mogą ( ale nie muszą) pojawić się rysy. Oczywiście taki strop się nie zawali i nie nastąpi żadna katastrofa budowlana po prostu w przyszlości mogą wystąpić problemy natury estetycznej

z kolei w przypadku polożenia belek stropowych bezpośrednio na ścianie nośnej (bez wienca opuszczonego) nacisk stropu przenoszony jest punktowo poprzez belki stropowe na ściany co może ( ale znowu nie musi) powodować powstawanie rys na scianach. Tego typu rozwiązanie również nie spowoduje zawalenia się domu :grin:

Ja wybrałem Winebergera. Festem zadowolony. Pustaki i belki są bardzo solidne. Przed położeniem stropu robiliśmy jak to mój kierownik nazywał "poduszki beronowe" ( taki wieniec bez zbrojenia) Na tym układalem belki i pusraki, również na ścianie. Kirowik bardzo doświadczony i dokładny byl zadowolony, ja też. Pamiętajcie o żebrach poprzecznych. Wiem że nie wszyscy tego dopilnują a wówczas mogą być problemy.

Witam.

On 2003-05-20 11:21, dobrzykowice wrote:

wspomnę tylko że elementem konstrukcyjnym w takim stropie są tylko i wylącznie zbrojone belki. One to przenoszą obciązenia stropu na ściany slupy , podciągi itp. Pustak w stropie terriva sjest tylko i wylącznie wypelniaczem mającym dzięki któremu żużywamy mniej betonu i zaly strop jest przez to lżejszy. Poprzez postawienie takiego pustaka na ścianie nosnej dobrowadzamy do tego że częśc obciązenia na ściany nośne przekazywane są przez te pustaki w wyniku czeką mogą one popekać i w efekcie na suficie mogą ( ale nie muszą) pojawić się rysy. Oczywiście taki strop się nie zawali i nie nastąpi żadna katastrofa budowlana po prostu w przyszlości mogą wystąpić problemy natury estetycznej

Tylko chyba nie całkiem sie rozumiemy... Ciekaw jestem czy Pawłowi chodziło o oparcie na ścianie tej krawędzi, która zwykle opiera się na belce, czy tej która styka się z sąsiednim pustakiem?

Bo to co piszesz to wszystko prawda z tym , że jeśli belka leży tuż przy wieńcu, stykając się z nim, lub nawet troche na ścianie to bez żadnych obliczeń można przyjąć, że działa jak ściana i nie robi to już różnicy czy na belce czy na ścianie...

Wręcz można podejrzewać, że to oparcie na belce może powodować pęknięcia, bo będzie się ona skręcać, a jest związana z monolitem wieńca tylko zbrojeniem.

Ale nie jestem konstruktorem, a tylko chłopskorozumującym więc mogę się mylić :wink:

Sebastian.

dobrzykowice pieprzycie głupoty, tczarek także... Elementem nośnym są oczywiście belki i one przenoszą obciążenie stropu na dwie a nie 4 ściany i dlatego nie ma przeszkód żeby opierać pustak z jednej strony na belce a drugiej na ścianie. Zbrojenie oczywiście powinno być, nikt tego nie kwestionuje. hey