pawel_l 12.05.2003 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2003 Czy dużym błędem jest opieranie jednej strony pustaków na ścianie nośnej? Mój wykonawca chce tak zrobić, twierdząc że jest to dopuszczalne i stosowane. Dla mnie to lepiej bo pójdzie mniej betonu, ale czy nie będzie jakichś złych konsekwencji? Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 13.05.2003 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2003 Ja mam tak zrobione i jest ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maniekjg 13.05.2003 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2003 Nie wolno tak robić.Na ścianach powinien być wieniec,a jeśli masz szerokie ściany to możesz z zewnątrz je obmurować np.na 12cm a nie stawiać na ścianie pustaka stropowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maniekjg 13.05.2003 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2003 Nie wolno tak robić.Na ścianach powinien być wieniec,a jeśli masz szerokie ściany to możesz z zewnątrz je obmurować np.na 12cm a nie stawiać na ścianie pustaka stropowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyszt17 13.05.2003 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2003 Ja również uważam, że nie powinno się tak robić, porozmawiaj o tym z kierownikiem budowy, czy architektem adaptującym projekt.Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arek99 13.05.2003 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2003 Nie wolno tak robić z uwagi na to, że w Terrivie stosuje się tzw. wieniec opuszczony - tzn. wieniec jest zalewany łącznie ze stropem, a pustaki będą się opierały na wieńcu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 13.05.2003 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2003 wieniec opuszczony w terivie to wymysł ostatnich lat. Wcześniej belki kładło się na zaprawie i było dobrze. A niby dlaczego teraz miałoby być źle? Czy rozkład nacisku na podporę zmienia się istotnie w jednym i drugim przypadku??? Ja mam mur 30 cm. Od zewnątrz PTH 8,8 potem zbrojenie wieńca i ułożone belki na zaprawie. Pustaki przy ścianach z jednej strony wspierają się na belce a z drugiej są ułożone na zaprawie. To wszystko zalane betonem B20. Przestało to zimę, była na tym woda, która zamarzła, a teraz robią na tym dach i wszystko wygląda ok. No to hey Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyszt17 13.05.2003 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2003 Anonimie życzę aby stało to kolejne 100 zim, ale pamiętaj że jedna zima o niczym nie świadczy i lepiej stosować rozwiązania które są zalecane i mieć rzeczywiście spokój na przynajmniej 100 zim.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 13.05.2003 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2003 krzyszt - wierzysz że tyle wytrzyma? może - pewnie już będę w grobie znacznie wcześniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyszt17 13.05.2003 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2003 Wobec tego i Tobie życzę (w zdrowiu) co najmniej 100 zim i może byś się wreszcie ujawnił.Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArtMedia 13.05.2003 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2003 Witam. U mnie wychodziło, tak, że nie mieściła się jedna belka... Wychodziła już na ścianie w środku wieńca. Dlatego jeden z boków skrajnego rzędu pustaków opiera się tak jak na belce, ale bezpośrednio na wieńcu opuszczonym. Stoi drugi rok i nic nie pęka. Technicznie też nie ma problemu z takim wykonaniem. Mój kierownik budowy dopuści takie rozwiązanie. Sebastian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyrka 19.05.2003 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2003 Niektórzy producenci pustaków w swojej instrukcji układania stropu zalecają opieranie pustaka na ścianie na szer. ok. 2 cm (np.Wienerberger). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dobrzykowice 20.05.2003 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2003 wspomnę tylko że elementem konstrukcyjnym w takim stropie są tylko i wylącznie zbrojone belki. One to przenoszą obciązenia stropu na ściany slupy , podciągi itp. Pustak w stropie terriva sjest tylko i wylącznie wypelniaczem mającym dzięki któremu żużywamy mniej betonu i zaly strop jest przez to lżejszy. Poprzez postawienie takiego pustaka na ścianie nosnej dobrowadzamy do tego że częśc obciązenia na ściany nośne przekazywane są przez te pustaki w wyniku czeką mogą one popekać i w efekcie na suficie mogą ( ale nie muszą) pojawić się rysy. Oczywiście taki strop się nie zawali i nie nastąpi żadna katastrofa budowlana po prostu w przyszlości mogą wystąpić problemy natury estetycznej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dobrzykowice 20.05.2003 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2003 z kolei w przypadku polożenia belek stropowych bezpośrednio na ścianie nośnej (bez wienca opuszczonego) nacisk stropu przenoszony jest punktowo poprzez belki stropowe na ściany co może ( ale znowu nie musi) powodować powstawanie rys na scianach. Tego typu rozwiązanie również nie spowoduje zawalenia się domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
clark 26.05.2003 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2003 mam wlasnie problemjaki strop wybrac i zaciekawilo mnie to z tym wiencem opuszczanymgdzie moge poczytac na ten temat?mam zaprojektowany strop terivy ale majster mi go skutecznie odradza na rzecz lanego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szadam 26.05.2003 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2003 Ja wybrałem Winebergera. Festem zadowolony. Pustaki i belki są bardzo solidne. Przed położeniem stropu robiliśmy jak to mój kierownik nazywał "poduszki beronowe" ( taki wieniec bez zbrojenia) Na tym układalem belki i pusraki, również na ścianie. Kirowik bardzo doświadczony i dokładny byl zadowolony, ja też. Pamiętajcie o żebrach poprzecznych. Wiem że nie wszyscy tego dopilnują a wówczas mogą być problemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArtMedia 28.05.2003 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2003 Witam. On 2003-05-20 11:21, dobrzykowice wrote: wspomnę tylko że elementem konstrukcyjnym w takim stropie są tylko i wylącznie zbrojone belki. One to przenoszą obciązenia stropu na ściany slupy , podciągi itp. Pustak w stropie terriva sjest tylko i wylącznie wypelniaczem mającym dzięki któremu żużywamy mniej betonu i zaly strop jest przez to lżejszy. Poprzez postawienie takiego pustaka na ścianie nosnej dobrowadzamy do tego że częśc obciązenia na ściany nośne przekazywane są przez te pustaki w wyniku czeką mogą one popekać i w efekcie na suficie mogą ( ale nie muszą) pojawić się rysy. Oczywiście taki strop się nie zawali i nie nastąpi żadna katastrofa budowlana po prostu w przyszlości mogą wystąpić problemy natury estetycznej Tylko chyba nie całkiem sie rozumiemy... Ciekaw jestem czy Pawłowi chodziło o oparcie na ścianie tej krawędzi, która zwykle opiera się na belce, czy tej która styka się z sąsiednim pustakiem? Bo to co piszesz to wszystko prawda z tym , że jeśli belka leży tuż przy wieńcu, stykając się z nim, lub nawet troche na ścianie to bez żadnych obliczeń można przyjąć, że działa jak ściana i nie robi to już różnicy czy na belce czy na ścianie... Wręcz można podejrzewać, że to oparcie na belce może powodować pęknięcia, bo będzie się ona skręcać, a jest związana z monolitem wieńca tylko zbrojeniem. Ale nie jestem konstruktorem, a tylko chłopskorozumującym więc mogę się mylić Sebastian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tczarek 28.05.2003 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2003 Nie powinno się opierać pustaków stropowych o ściany. Dokoła powinien być winiec, a pustaki oparte o specjalne belki montażowe, dostarczene od producenta.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArtMedia 28.05.2003 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2003 Witam ponownie. Uzasadnij proszę jaka jest różnica między oparciem o belkę, która leży tuż przy ścianie łącząc się z wieńcem, a oparciu bezpośrednio na wieńcu? Bez uzasadnienia Twoja opinia jest warta tyle co moja. Sebastian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 28.05.2003 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2003 dobrzykowice pieprzycie głupoty, tczarek także... Elementem nośnym są oczywiście belki i one przenoszą obciążenie stropu na dwie a nie 4 ściany i dlatego nie ma przeszkód żeby opierać pustak z jednej strony na belce a drugiej na ścianie. Zbrojenie oczywiście powinno być, nikt tego nie kwestionuje. hey Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts