dobrzykowice 28.05.2003 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2003 hmm Artmedia móglbyś wrzucić jakis szkic ? Na podstawie twojego opisu jakoś ciężko mi sobie to wyobrazić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArtMedia 28.05.2003 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2003 Jedna krawędź pustaka opiera sie na belce, a druga na wieńcu opuszczonym. Oczywiście możnaby w wieniec "wtopić" belkę, ale to będzie to samo na chłopski rozum. Chodzi o krawędź, która leży na belce, czyli cały rząd pustaków. Sebastian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dobrzykowice 28.05.2003 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2003 nie zauważylem anonimie abym ruszal czterema literami ale ty z pewnością to robisz bo nie wiem czy wiesz ale istnieje coś takiego jak żebro rozdzielcze, które usztywnie strop i przenosi obciążenie wlaśnie na te dwie sciany na których ty chcesz polozyc pustaki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArtMedia 28.05.2003 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2003 A jeśli ściana jest krótka i nie ma żeber rozdzielczych? ...że sie wtrącę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dobrzykowice 28.05.2003 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2003 Artmedia, do tej ściany powinna przylegać belka i na niej powinny byc oparte pustaki. Takie jest moje zdanie, Twoje może byc inne, w każdym bądź razie napewno nie bedę uważal że http://socjopatus.w.interia.pl/sex_piesek.gif pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dobrzykowice 28.05.2003 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2003 jak to ktoś powiedzial, obraz jest wart więcej niż 1000 slówhttp://www.vera-s.com.pl/Nadbeton.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArtMedia 28.05.2003 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2003 Ponawiam pytanie: dlaczego? Bez uzasadnienia obraz jest wart tyle co moje zdanie Jeszcze dzisiaj mogę podesłać obrazek z pustakami opartymi na ścianie... Sebastian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dobrzykowice 28.05.2003 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2003 belki i żebra rozdzielcze tworzą konstrukcję nosną które przenoszą CALY cieżar stropu i wszystkiego co na nim stoi poprzez wieniec na podpory stale np. ściany nośne. W tej sytuacji poszczególny pustak musi wytrzymac jedynie cięzar warstw umieszczonych bezpośrednio nad nim i to jest OK. W podanym przez ciebie przypadku brzegowa warstwa pustaków staje się niejako mostkiem, lącznikiem pomiędzy stropem a wiencem, który zaczyna przenosić część naprężen, w wyniku których część pustaków może popękać. Zasada jest prosta pustak nie powinien się stykać bezpośrednio z żadną stalą podporą, jedyni za pośrednictwem belek żeber rozdzielczych. Zauważ że nawet w miejscach w któych ma być na stropie postawiona ścianka dzialowa nie daje się pustaków (przynajmniej nie powinno) a jedynie zbroi się to miejsce i zalewa betonem bądź daje się dwie, trzy belki obok siebie. Chyba lepiej nie potrafie tego wyjaśnić... pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greg98 28.05.2003 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2003 Właśnie sprawdziłem zdjęcia. Jest dokładnie tak jak opisał Dobrzykowice. Żaden pustak nie opiera się bezpośrednio o ścianę nośną, a tam gdzie są ścianki działowe są albo dwie belko, albo wieniec lany. Nie muszę chyba pisać, że oprócz tego pod każdą belką na ścianie nośnej jest umieszczony pręt (dystans), żeby podczas zalewania powstała poduszka.Grzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel_l 28.05.2003 17:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2003 Dzięki za dyskusję.Zrobiono tak:cżęść pustaków opiera się na ścianie (równoległej do belek), ale głównie w pomieszczeniach o małej powierzchni. Ściana jest z MAXa25 z warstwą cegły pełnej (kl. 150) na wierzchu (kwestia wysokości). Belki leżą na cegłach (bez zaprawy). W sumie całość nie jest książkowa ale zdałem się na wykonawcę (30 lat praktyki, widziałem jego domy) i kierownika budowy. Wolę to niż zaprojektowane mnóstwo podciągów i pełnych zbrojonych belek. W sumie strop jest odchudzony o jakieś 5 m3 betonu. Jutro wylewam. Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel_l 28.05.2003 17:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2003 Dzięki za dyskusję.Zrobiono tak:cżęść pustaków opiera się na ścianie (równoległej do belek), ale głównie w pomieszczeniach o małej powierzchni. Ściana jest z MAXa25 z warstwą cegły pełnej (kl. 150) na wierzchu (kwestia wysokości). Belki leżą na cegłach (bez zaprawy). W sumie całość nie jest książkowa ale zdałem się na wykonawcę (30 lat praktyki, widziałem jego domy) i kierownika budowy. Wolę to niż zaprojektowane mnóstwo podciągów i pełnych zbrojonych belek. W sumie strop jest odchudzony o jakieś 5 m3 betonu. Jutro wylewam. Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArtMedia 28.05.2003 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2003 Witam ponownie. Tylko jakie niby dodatkowe obciążenia ma przenosić ten pustak?!? Przeniesie dokładnie takie same jakby był na belce czy też bez niej. Z punktu widzenia obciążeń nic się nie zmienia.To tłumaczenie jest bezpodstawne.Oczywiście cała reszta, czyli wieniec opuszczony, jego zbrojenie (4x) ma być ułożone tak samo.Jedyna różnica to może być brak ugięcia wieńca, w stosunku do ugięcia belek. I tutaj mogłyby powstać naprężenia. Jednak jeżeli belka będzie przy ścianie tak jak na rysunku, to naprężenia będą takie same, a ponadto belka będzie ulegac dodatkowym obciążeniom skrętnym, ze względu na obciążenie jej tylko z jednej strony. I tu mogłyby powstac pęknięcia wzdłuż belki.Podwójne belki pod ścianami działowymi to oczywiste, ale ma tyle do opisywanego przypadku co piernik do wiatraka.Nadal twierdzę, że to jedynie sposób na sprzedaż większej ilości belek, nie mający wpływu na cokolwiek innego. Brak argumentów. Sebastian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tad 29.05.2003 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2003 Witam- zasada jest jedna- ani belki, ani pustaki nie mogą leżeć bezpośrednio na murze. Powinny być poniesione minimum 3 cm ponad mur,a więc będą zalane, raczej wtopione w wieńce, rozkładają równomiernie obciążenie na ściany. Źle robi pawel_l , że uwierzył wykonawcy, który przez 30 lat papra ludziom robotę. U mnie też robili "majstrowie" z 30-letnim doświadczeniem. Lepszy jest kumaty wykonawca, który przy budowaniu drugiego domu wykorzysta doświadczenie z tej jednej tylko budowy, niż partacz z 30 letnim doświadczeniem, na dodatek nie myślący logicznie. Powodzenia- Tad. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dobrzykowice 29.05.2003 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2003 OK ArtMedia poddaję się, widzę że nie jestem w stanie Ciebie przekonać. Poza tym nasza polemika staje sie powoli bezpodstawna bo i Ty i ja mamy ten etap za sobą a i autor tego wątku podjąl już ostateczna decyzję.Przy okazji, kiedy wrzucisz coś nowego na swoją stronę ? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArtMedia 29.05.2003 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2003 To fakt. Wieniec opuszczony powinien być. Ja kazałem swoim robić. Nie jest to trudne. Właściwie to nic się nie zmienia, tyle, że podpory montażowe robi sie kilka cm. wyżej.Chociaż pamiętam dyskusję na ten temat dawno temu na forum i wniosek płynął taki, że w przypadku wytrzymałych materiałów ściennych położenie bezpośrednio na nich jest błędem, który jednak nie powinien wpłynąć negatywnie na konstrukcję.Z drugiej strony, sprawa jest jednak tak prosta, że nie warto "oszczędzać". Sebastian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyrka 29.05.2003 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2003 Jeśli podnosić strop to przynajmniej na 5cm nad mur, bo pręty zbrojeniowe wieńca wsunięte pod belki stropowe wg wzoru książkowego skutecznie blokują dopływ betonu pod belki. Mam niestety kilka takich miejsc w swoim stropie. Krótko mówiąc : wąska szpara, duży kruszec, gęsty beton i pupa zimna. Na obrazku wszystko ładnie wygląda a rzeczywistość ,to co innego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 30.05.2003 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2003 dobrzykowice chyba produkują te belki i bardzo zależy im aby sprzedać ich więcej. te belki nie są do niczego potrzebne i pustaki można oprzeć na ścianie z jednej strony a z drugiej na belce. W mojej dokumentacji technicznej od terivy słowa o tym o czym piszesz nie było. Masz kase to wydawaj na belki - twoja sprawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dobrzykowice 30.05.2003 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2003 ale jesteś bystry, jak na to wpadleś ? Szczególnie że belki Terivy są baaaardo drogie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts