Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piec grzewczy NIEDŹWIEDŹ

Recommended Posts

Ja mam Niedzwiedzia od miesiaca. I sam nie wiem czy jestem z niego zadowolony, mysle ze nie potrafie jakos go "ustawic".

Miałem właśnie dzisjaj popytać na forum, i przyłaczę sie do tego wątku to może ktoś doświadczony nam poradzi.

Do ogrzania jest około 120m powierchni w szeregówce idealnie ocieplonej i z nowymi oknami, Niedziiedz KLO 20 sterownik Euroster 2005.

W nocy temperatura 18 a od godz 6 do 22 - 21 stopni.

Co dzien sprawdzam zużycie gazu i wychodzi przeciętnie 9 metrów, Myślę że przy tych temperaturach zewnętrzych do niezbyt oszczędnie.

Nie znam się wiele na tym ale nie podoba mi się że po osięgnięciu temperatury piec całkowcie się wyłacza i kaloryfery stygną do około 20 stopni i ponownie przy następnym załaczeniu musi je grzać na nowo.

Zastanawiam się czy nie oszczędniej jest zrezygnowanie z programatora i ustalenia na piecu jakiejś optymalnej temperatury aby kaloryfery miały cały czas zasilanie.

Oczywiscie inna tempratura ustawian by była na dzień a inna na noc.

Pozdrawiam

Zastanawiam sie i prosze o podpowiedz, jaką najlepiej temperaturę ustawić na piecu. Serwisant sugerował że powinna być jak najwyższa bo piec będzie pracował dłużej i nie za często robił przerwy. A wyłacznik pokojowy i tak w odpowiednim momencie go wyłaczy.

Mam 60 stopni i zauważyłem że podczas grzania faktycznie jest komfortowo, ale po soiągnieciu temperatury w pokoju wyłacznik wyłacza i grzejniki stygną do około 20 i wtedy pomimo tego że temperatura w pokoju dalej jest taka ale odczówa się chłód.

A wiec może powinno się piec nastawić na temperaturę niższą, jak to będzie z zużyciem gazu.

Pozdrawiam

W kotle żeliwnym można stosować trochę niższą temperaturę zasilania, co wydłuży utrzymywanie ciepła w grzejnikach i trochę poprawi komfort, o którym piszesz. Obserwuj tylko, czy nie ma wycieków kondensatu z kotła. Jeżeli pojawią sie, trzeba zwiększyć temperaturę. Na zużycie gazu taki zabieg raczej nie wpłynie. Może spowodować nieco szybsze zużycie palnika. Można także podnieść trochę temperaturę na sterowniku pokojowym i zostawić na kotle 60st. to jednak spowoduje zwiększenie zużycia gazu.

Pozdrawiam.

• 3 weeks później...
quote="RYSZARD"]Ja mam Niedzwiedzia od miesiaca. I sam nie wiem czy jestem z niego zadowolony, mysle ze nie potrafie jakos go "ustawic".

Miałem właśnie dzisjaj popytać na forum, i przyłaczę sie do tego wątku to może ktoś doświadczony na[/code]m poradzi.

Grzeje Niedźwiedziem30klz temprature mam ustawioną ogrzewania na 50st a wodę na 40st nadmienie że dom ma 180mkw i grzeję drugi sezon przy tej temp. zew to wystarcza a średnie zużycie włącznie z kuchenką gazową to około 7-8m.(rodzina 4osobowa )(temp. ustawiona w dz. 21,25 noc 19)dodam jeszcze że mam programator euroster i zaprogramowany na włączenie na dzień od 5-6 rano a potem od 15-22 a pozostale godziny to nocne, a temperatura się w miarę utrzymuje.

Tym co mają zamiar kupić to polecam się rozglądnoć u innych sprzedawców - ja kupiłem go za 4800 a nie jak u dilera za 6800.

Jeszcze dodam że ustawienie na 50stopni powoduje zuzycie mniejsze prawie o połowe więc można pozwolić sobie na to aby dłużej piec pracował i nie będzie uczucia chłodu bo piec będzie grzał przez np2,5godz a nie jak tobie np1 godz a zurzycie będzie takie samo jak na 60st.

Testoeałem to osobiście i tak np.1g na 60st to ok.3m. gazu a 50st to ok 1,2m ocywiście w moim przypadku.

Pozdrawiam!

Pozdrawiam