Dotty123 02.01.2007 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2007 Bardzo proszę o pomoc w podaniu sprawdzonych adresów gdzie w Warszawie można taki piec nabyć. Czy macie na jego temat pozytywne opienie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
askala 02.01.2007 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2007 ja widziałem tu stoi http://www.platformamaterialybudowlane.pl/platforma/view/site.Index na jerozolimskich tez sie skłaniam ku temu piecu i prosze o opinie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RYSZARD 03.01.2007 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2007 Ja mam Niedzwiedzia od miesiaca. I sam nie wiem czy jestem z niego zadowolony, mysle ze nie potrafie jakos go "ustawic". Miałem właśnie dzisjaj popytać na forum, i przyłaczę sie do tego wątku to może ktoś doświadczony nam poradzi. Do ogrzania jest około 120m powierchni w szeregówce idealnie ocieplonej i z nowymi oknami, Niedziiedz KLO 20 sterownik Euroster 2005. W nocy temperatura 18 a od godz 6 do 22 - 21 stopni. Co dzien sprawdzam zużycie gazu i wychodzi przeciętnie 9 metrów, Myślę że przy tych temperaturach zewnętrzych do niezbyt oszczędnie. Nie znam się wiele na tym ale nie podoba mi się że po osięgnięciu temperatury piec całkowcie się wyłacza i kaloryfery stygną do około 20 stopni i ponownie przy następnym załaczeniu musi je grzać na nowo. Zastanawiam się czy nie oszczędniej jest zrezygnowanie z programatora i ustalenia na piecu jakiejś optymalnej temperatury aby kaloryfery miały cały czas zasilanie. Oczywiscie inna tempratura ustawian by była na dzień a inna na noc. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukol-bis 03.01.2007 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2007 Tak jak jest - jest dobrze. Chyba nie jest ci zimno. Jeśli zrezygnujesz z programatora zużycie gazu wzrośnie o ca 20%. Szukaj innych możliwości zaoszczedzenie, a jest ich mnóstwo.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
askala 03.01.2007 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2007 Szukaj innych możliwości zaoszczedzenie, a jest ich mnóstwo. Pozdrawiam np. ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pjr 03.01.2007 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2007 Mam go trzeci sezon ..... nuda, nic się z nim nie dzieje. CO i ciepła woda dwa sezony w nowym domku o pow. 86 m kw plus pom. gospodarxcze ok. 7 m kw. zużycie ok. 3200 m szesc. Gotuje na kuchni elektrycznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RYSZARD 04.01.2007 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2007 Zastanawiam sie i prosze o podpowiedz, jaką najlepiej temperaturę ustawić na piecu. Serwisant sugerował że powinna być jak najwyższa bo piec będzie pracował dłużej i nie za często robił przerwy. A wyłacznik pokojowy i tak w odpowiednim momencie go wyłaczy. Mam 60 stopni i zauważyłem że podczas grzania faktycznie jest komfortowo, ale po soiągnieciu temperatury w pokoju wyłacznik wyłacza i grzejniki stygną do około 20 i wtedy pomimo tego że temperatura w pokoju dalej jest taka ale odczówa się chłód. A wiec może powinno się piec nastawić na temperaturę niższą, jak to będzie z zużyciem gazu. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukol-bis 04.01.2007 22:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2007 W kotle żeliwnym można stosować trochę niższą temperaturę zasilania, co wydłuży utrzymywanie ciepła w grzejnikach i trochę poprawi komfort, o którym piszesz. Obserwuj tylko, czy nie ma wycieków kondensatu z kotła. Jeżeli pojawią sie, trzeba zwiększyć temperaturę. Na zużycie gazu taki zabieg raczej nie wpłynie. Może spowodować nieco szybsze zużycie palnika. Można także podnieść trochę temperaturę na sterowniku pokojowym i zostawić na kotle 60st. to jednak spowoduje zwiększenie zużycia gazu.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
askala 05.01.2007 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2007 a macie może kontakt do sprawdzonego serwisanta tegoż kotła. Okolice Błonia, Grodziska Mazowieckiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukol-bis 05.01.2007 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2007 Kociołek jest dobry i ma dobre opinie, jeśli o to Ci chodzi. Wiem, że kiedyś był serwisowany w Nadarzynie. Tu jest namiar:http://www.instalsan-bud.pl/Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
askala 05.01.2007 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2007 Będe potrzebował serwisanta do uruchomienia nowego pieca, tego chyba wymaga gwarancja? To dopiero w kwietniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yonagold 05.01.2007 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2007 Ja też miałem kupić Niedźwiedzia ale kupiłem Ferolli Tantaqua ... DUŻO tańszy i moim (i nie tylko) moim zdaniem lepsze parametry jeśli chpodzi o kocioł z wbudowanym zasobnikiem ZOBACZ: http:// http://www.sklep.domgaz.pl/go/_info/?id=347&sess_id=8c22b08ace5caca3de7863e22a588fe9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yonagold 05.01.2007 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2007 Ja też miałem kupić Niedźwiedzia ale kupiłem Ferolli Tantaqua ... DUŻO tańszy i moim (i nie tylko) moim zdaniem lepsze parametry jeśli chpodzi o kocioł z wbudowanym zasobnikiem ZOBACZ: http:// http://www.sklep.domgaz.pl/go/_info/?id=347&sess_id=8c22b08ace5caca3de7863e22a588fe9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
askala 05.01.2007 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2007 niedźwiedź tez nie jest drogi tu akurat nawet tańszy http://www.allegro.pl/item153875734_kociol_saunier_duval_niedzwiedz26e_dwufunkcyjny.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukol-bis 05.01.2007 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2007 Nie mam żadnego interesu w jedną, czy drugą stronę, ale ze względu na estetykę i bardziej rozbudowane funkcje, zdecydowanie wybrałbym Niedźwiedzia. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
askala 05.01.2007 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2007 DUŻO tańszy i moim (i nie tylko) moim zdaniem lepsze parametry jeśli chpodzi o kocioł z wbudowanym zasobnikiem a które parametry są lepsze - nie jestem fachowcem w tej dziedzinie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yonagold 05.01.2007 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2007 Jest przede wszystkim dużo tańszy, zasobnik wody użytkowej pokryty tworzywem porcelanowym, prostota obsługi, można zamontować sterownik zwykły bądź pogodowy..... Jak dla mnie jest naprawdę lepszy od Niedźwiedzia.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jepet 22.01.2007 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2007 quote="RYSZARD"]Ja mam Niedzwiedzia od miesiaca. I sam nie wiem czy jestem z niego zadowolony, mysle ze nie potrafie jakos go "ustawic". Miałem właśnie dzisjaj popytać na forum, i przyłaczę sie do tego wątku to może ktoś doświadczony na[/code]m poradzi. Grzeje Niedźwiedziem30klz temprature mam ustawioną ogrzewania na 50st a wodę na 40st nadmienie że dom ma 180mkw i grzeję drugi sezon przy tej temp. zew to wystarcza a średnie zużycie włącznie z kuchenką gazową to około 7-8m.(rodzina 4osobowa )(temp. ustawiona w dz. 21,25 noc 19)dodam jeszcze że mam programator euroster i zaprogramowany na włączenie na dzień od 5-6 rano a potem od 15-22 a pozostale godziny to nocne, a temperatura się w miarę utrzymuje. Tym co mają zamiar kupić to polecam się rozglądnoć u innych sprzedawców - ja kupiłem go za 4800 a nie jak u dilera za 6800. Jeszcze dodam że ustawienie na 50stopni powoduje zuzycie mniejsze prawie o połowe więc można pozwolić sobie na to aby dłużej piec pracował i nie będzie uczucia chłodu bo piec będzie grzał przez np2,5godz a nie jak tobie np1 godz a zurzycie będzie takie samo jak na 60st. Testoeałem to osobiście i tak np.1g na 60st to ok.3m. gazu a 50st to ok 1,2m ocywiście w moim przypadku. Pozdrawiam! Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts