Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kominek - wkład i obudowa - gdzie kupić -Warszawa

Dotty123

Recommended Posts

chciałam tylko powiedzieć, że mój kominek ma być tylko do celów wizualno - rozrywkowych a nie takie do ogrzewania całego mieszkania i nie chciałabym płacić za niego masy pieniędzy :) standard.

Dlatego proszę polećcie mi wkłady takie do palenia raz na jakis czas i żeby na szybie nie osadzał się osad.

chciałam tylko powiedzieć, że mój kominek ma być tylko do celów wizualno - rozrywkowych a nie takie do ogrzewania całego mieszkania i nie chciałabym płacić za niego masy pieniędzy :) standard.

Dlatego proszę polećcie mi wkłady takie do palenia raz na jakis czas i żeby na szybie nie osadzał się osad.

Z mojego krótkiego doświadczenia w użytkowaniu kominka, mogę powiedzieć że mimo że mamy "względnie dobry" wkład w całości odlewany z żeliwa z szybą która miała nie zachodzić (samoczyszcząca czy coś) to bardzo dużo zależy od tego czym się pali (jakie drewno jak suche itp :-? ) no więc czyszczenia szyby nie uniknąłem :-? ale w dobie tak rozwiniętych detergentów nie jest to wielki problem 8) , może nie jest to dla mnie zbyt uciążliwe bo nie musze tego robić po każdym paleniu - więc może to jest efekt tej samoczyszczącej się szyby że naprawdę to dopiero po kilkunastu paleniach widać miejscowe zakopcenia na szybie (no ale też miałem całą czarna szybę już po chwili używania jak paliłem jakimiś sosnowymi odpadami z budowy - były wilgotne i zażywicone :oops: :cry: ) - to pierwszy mój kominek i nie mam tego do czego porównać więc mówię co mam 8) - ale klimat warty czyszczenia 8) :p

A mógłby ktoś napisać ile kosztuje taki montaż kominka przez sprawdzoną, solidną firmę ?

Ja wprawdzie kominka jeszcze nie wybrałem, choć mam już kilka "na oku", ale damian, mógłbyś mi wysłac namiar na wkłady na priva?

Z mojej wiedzy na ten temat; cena zależy od tego jaki wybierasz wkład oraz jaka jest zabudowa znaczy bardzo istotne jest jak ma ten kominek wyglądać bo to są elementy cenotwórcze (marmurowe płyty, jakie grubości itp) więc wycena to indywidualna sprawa. Ostatecznie nie mogę jeszcze polecić wykonawcy takiego kominka bo na razie posiadam i eksploatuje tylko wkład a nad obudowaniem zastanawiam się czy sam tego nie zrobię (ale na razie się zastanawiam). Jak szukałem wkładów i ewentualnych wykonawców to przeszedłem całą Bartycką i w TTWOPEX tez coś fajnego znalazłem (warszawa) i tam było tego od groma, polecam też przestudiowanie i obdzwonienie periodyków typu „kominki” itp (widziałem pełno takich pism nawet w Castoramie) - no a z własnego doświadczenia nie mogę jeszcze polecić konkretnego wykonawcy całego kominka.

Powodzenia