Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zmiany w projekcie w trakcie budowy

doli

Recommended Posts

Jesli zostały poczynione zmiany w wybudowanym domu (w trakcie budowy) i nie są to zmiany istotne:

- zmiany w stolarce okiennej i drzwiowej (jedne drzwi dodatkowo, jedno okno dodatkowe, likwidacja jednego okna)

- zabudowanie ganku ( w oryginalnym projekcie ganek miał ściany do wysokości 1,30 m - my zabudowaliśmy go i mamy dodatkowy wiatrołap

Nie zmieniła się kubatura ani powierzchnia zabudowy budynku, czyli zmiany nie są zmianami istotnymi, zatem co powinnam zrobic od strony dokumentowo / prawnej.

Ps. mam zgodę projektanta na zmiany - projekt typowy ze studia atrium gl9a

Bardzo prosze o rady

zmieniłaś elewację - jej wygląd a to istotne

generalnie takie zmiany załatwia się poprzez złożenie dokumentacji zamiennej

ale jeżeli mieszkasz w "spokojnej" okolicy (mam na myśli urząd) to pewnie im wystarczyłoby złożyć dok. powykonawczą z naniesionymi zmianami

O! Dobry temat. Wlasnie jestem w podobnej sytuacji, choc u mnie sprawa jest bardziej klarowna. Przenosze dwie sciany, powiekszajac salon. Musze wiec zrobic "nowy" projekt i zlozyc go do gminy

A wracajac do twoich zmian (mam na mysli moja opinie):

- zmiana stolarki - nieistotne

- zabudowa ganka - nieistotne

- dodatkowe drzwi i okna - zmiany istotne. Nie znam szczegolow, ale wyciecie otworow na drzwi i okna zmieniaja rowniez rozklad sil i naprezen, wiec zgode, potwierdzona stosownym projektem, powinien zlozyc architekt.

Moim zdaniem, powinnas zlozyc dodatkowa dokumentacje po uprzednim sporzadzeniu poprawki projektu u architekta.

O! Dobry temat. Wlasnie jestem w podobnej sytuacji, choc u mnie sprawa jest bardziej klarowna. Przenosze dwie sciany, powiekszajac salon. Musze wiec zrobic "nowy" projekt i zlozyc go do gminy

A wracajac do twoich zmian (mam na mysli moja opinie):

- zmiana stolarki - nieistotne

- zabudowa ganka - nieistotne

- dodatkowe drzwi i okna - zmiany istotne. Nie znam szczegolow, ale wyciecie otworow na drzwi i okna zmieniaja rowniez rozklad sil i naprezen, wiec zgode, potwierdzona stosownym projektem, powinien zlozyc architekt.

Moim zdaniem, powinnas zlozyc dodatkowa dokumentacje po uprzednim sporzadzeniu poprawki projektu u architekta.

DOŁOŻENIE stolarki - istotne

zabudowa ganku - istotne

dodatkowe drzwi i okna (na zewnątrz) istotne

zlożenie dokumentacji zamiennej, co MOŻE być w formie ksero z naniesionymi zmnianami i odpowiednimi podpisami projektanta

a swoją drogą to co napisał AW

Art.36a.1. Istotne odstąpienie od zatwierdzonego projektu budowlanego lub innych warunków pozwolenia na budowę jest dopuszczalne jedynie po uzyskaniu decyzji o zmianie pozwolenia na budowę.

2. Właściwy organ uchyla decyzje o pozwoleniu na budowę, w przypadku wydania decyzji, o której mowa w art. 51 ust. 1 pkt 3.

3. W postępowaniu w sprawie zmiany decyzji o pozwoleniu na budowę, przepisy art. 32-35 stosuje się odpowiednio do zakresu tej zmiany.

4. uchylony.

5. Nieistotne odstąpienie od zatwierdzonego projektu budowlanego lub innych warunków pozwolenia na budowę nie wymaga uzyskania decyzji o zmianie pozwolenia na budowę i jest dopuszczalne, o ile nie dotyczy:

1) zakresu objętego projektem zagospodarowania działki lub terenu;

2) charakterystycznych parametrów obiektu budowlanego: kubatury, powierzchni zabudowy, wysokości, długości, szerokości i liczby kondygnacji;

3) uchylony;

4) uchylony;

5) zapewnienia warunków niezbędnych do korzystania z tego obiektu przez osoby niepełnosprawne;

6) zmiany zamierzonego sposobu użytkowania obiektu budowlanego lub jego części;

7) ustaleń miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego lub decyzji o warunkach zabudowy i zagospodarowania terenu

oraz nie wymaga uzyskania opinii, uzgodnień, pozwoleń i innych dokumentów, wymaganych przepisami szczególnymi.

6. Projektant dokonuje kwalifikacji zamierzonego odstąpienia oraz jest obowiązany zamieścić w projekcie budowlanym odpowiednie informacje (rysunek i opis) dotyczące odstąpienia, o którym mowa w ust. 5.

Ten artykuł chyba wszystko wyjaśnia, jeśli ganek nie zmienił kubatury to wszystkie wymienione zmiany są zmianami nieistotnymi.. Kwalifikacji zgodnie z par. 6 oczywiście dokonuje projektant.

Taką również informacje uzyskalam od architekta, który jest autorem mojego projektu, podczas rozmowy telefonicznej znim.

Ps. Przy okazji chciałabym polecić studio atrium. Projekt kupiłam dwa lata temu - a nawet teraz dzwonię do nich czasami w różnych sprawach natury prawnej i innej i zawsze rozmawiam z kompetentnymi ludźmi.

Pzdr

Dorota

z powyzszego rozumiem ze jesli chce zmienic wysokosc piwnicy (tak by mogla byc pomieszczeniem uzytkowym) oraz sposob jej wykorzystania (wyszla potrzeba zrobienia z niej pomieszczenia uzytkowego na dzialalnosc gospodarcza) to to są juz zmiany istotne i nalezy je zglosic ? gdzie i jak ?

podwyzszenie bedzie o wysokosc jednego pustaka ;)

Witam :)

Skoro jest taki temat to i ja zapytam. Czy zwiększenie grubości ocieplenia z 12 cm (tak jest w projekcie) do 20 cm jest zmianą istotną czy nie? (pomijając dyskusję o sensowności tego rozwiązania, bo to nie ten wątek)

Tak na pierwszy rzut oka wydaje się, że istotna bo zwiększa wymiary zewnętrzne o jakieś 16 cm. Mój architekt twierdzi, że to zmiana nieistotna.

z powyzszego rozumiem ze jesli chce zmienic wysokosc piwnicy (tak by mogla byc pomieszczeniem uzytkowym) oraz sposob jej wykorzystania (wyszla potrzeba zrobienia z niej pomieszczenia uzytkowego na dzialalnosc gospodarcza) to to są juz zmiany istotne i nalezy je zglosic ? gdzie i jak ?

podwyzszenie bedzie o wysokosc jednego pustaka ;)

Formalnie to zmiana istotna, projektant dokonuje pisemnej kwalifikacji zmiany, nanosi na rysunki i wykonuje opis oraz zgłasza w Starostwie wniosek o zmianę decyzji pozwolenia na budowę wraz z projektem zamiennym.

Witam :)

Skoro jest taki temat to i ja zapytam. Czy zwiększenie grubości ocieplenia z 12 cm (tak jest w projekcie) do 20 cm jest zmianą istotną czy nie? (pomijając dyskusję o sensowności tego rozwiązania, bo to nie ten wątek)

Tak na pierwszy rzut oka wydaje się, że istotna bo zwiększa wymiary zewnętrzne o jakieś 16 cm. Mój architekt twierdzi, że to zmiana nieistotna.

Ciężko uznać co urzednik uzna za "charakterystyczny parametr budynku" dla mnie to wymiar bez izolacji termicznej natomiast urzędnicy mogą róznie interpretować - najprościej poprosić projektanta o to aby pisemnie zwrócił się z zapytaniem do Starostwa.

• 2 weeks później...

Witam

To i ja zadam pytanie,w moim domku nad garazem jest stryszek dostepny z garazu.w jednej z odmian mojego proejektu dostepny jest ten stryszek z klatki schodowej.Wymiary zewnetrzne,klatki schodowej itd wszystko to samo.

Roznica polega na tym, że wys.garazu jest nizsza w tej drugiej odmianie,i troszke inaczej sa zrobione schody.i teraz takie pytanie czy jesli w trakcie budowy moj kier.bud (ma upr. projektanta) dokona zmian,czyli obnizenie stropu w garazu i sie pod tym podpisze to bedzie si??Wym. zewnetrznych nie zmieniam.

pozdrawiam

Witam

To i ja zadam pytanie,w moim domku nad garazem jest stryszek dostepny z garazu.w jednej z odmian mojego proejektu dostepny jest ten stryszek z klatki schodowej.Wymiary zewnetrzne,klatki schodowej itd wszystko to samo.

Roznica polega na tym, że wys.garazu jest nizsza w tej drugiej odmianie,i troszke inaczej sa zrobione schody.i teraz takie pytanie czy jesli w trakcie budowy moj kier.bud (ma upr. projektanta) dokona zmian,czyli obnizenie stropu w garazu i sie pod tym podpisze to bedzie si??Wym. zewnetrznych nie zmieniam.

pozdrawiam

Zgodnie z PB zmiana kubatury jest zmianą istotną.