Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zmiany w projekcie w trakcie budowy

doli

Recommended Posts

Witam

To i ja zadam pytanie,w moim domku nad garazem jest stryszek dostepny z garazu.w jednej z odmian mojego proejektu dostepny jest ten stryszek z klatki schodowej.Wymiary zewnetrzne,klatki schodowej itd wszystko to samo.

Roznica polega na tym, że wys.garazu jest nizsza w tej drugiej odmianie,i troszke inaczej sa zrobione schody.i teraz takie pytanie czy jesli w trakcie budowy moj kier.bud (ma upr. projektanta) dokona zmian,czyli obnizenie stropu w garazu i sie pod tym podpisze to bedzie si??Wym. zewnetrznych nie zmieniam.

pozdrawiam

Zgodnie z PB zmiana kubatury jest zmianą istotną.

Ale o jakiej zmianie kubatury mowa, całego budynku czy pojedyńczego pomieszczenia ?

ale kubatura budynku sie nie zmieni.kubatura garazu i stryszku owszem,ale budynku zostaje ta sama.

Właśnie dlatego zadałem to pytanie bo jestem tego amego zdania :wink:

Która kubatura nie może byc zmieniona ?

No ale jak zmieniasz kubature pojedyńczego pomieszczenia, to również - niestety - kubature całego budynku.

Pozdrawiam

Niekoniecznie, jak zrobię wyżej sufit na poddaszu lub niżej bez zmiany gabarytów zewnętrznych to się nie zmieni. Niestety kubatura budynku podawana na projektach i liczona zgodnie z normą to w przybliżeniu dł*wys*szer bryły (są na to jakieś magiczne wzorki). U mnie w projekcie kubatura domu to 693, a kubatura pomieszczeń mieszkalnych (z każdym skosem odjętym) to 445.

do sSiwy 12

Nie zgadzam sie z toba.Dlaczego?Ano dlatego,ze zabierjac kubaturke z jednego pomieszczenia,dokladasz ja do drugiego.Jesli obnize sufit w garazu to automatycznie zmniejszajac kubature garazu,powiekszam kubature strychu,nie zmieniajac kubatury domu.

pozdrawiam

PS moje pytanie tylko czy obnizenie wysokosci pomieszczenia,nie ingerujac w gabaryty zewnetrzne to zmiana istotna??

zamierzam przesunąć szambo o 3metry w bok od miejsca w którym było zaprojektowane czy muszę zmieniać pozwolenie na budowę-proszę o rady

a architekt który robił projekt/adaptację nie wie ?

W sumie, jeśli trzymać się odległości od granic/okien/inne oraz innych mediów to why nie ?

• 3 weeks później...