SławekD 19.01.2007 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2007 Witam To i ja zadam pytanie,w moim domku nad garazem jest stryszek dostepny z garazu.w jednej z odmian mojego proejektu dostepny jest ten stryszek z klatki schodowej.Wymiary zewnetrzne,klatki schodowej itd wszystko to samo. Roznica polega na tym, że wys.garazu jest nizsza w tej drugiej odmianie,i troszke inaczej sa zrobione schody.i teraz takie pytanie czy jesli w trakcie budowy moj kier.bud (ma upr. projektanta) dokona zmian,czyli obnizenie stropu w garazu i sie pod tym podpisze to bedzie si??Wym. zewnetrznych nie zmieniam. pozdrawiam Zgodnie z PB zmiana kubatury jest zmianą istotną. Ale o jakiej zmianie kubatury mowa, całego budynku czy pojedyńczego pomieszczenia ? ale kubatura budynku sie nie zmieni.kubatura garazu i stryszku owszem,ale budynku zostaje ta sama. Właśnie dlatego zadałem to pytanie bo jestem tego amego zdania Która kubatura nie może byc zmieniona ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sailor_ro 19.01.2007 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2007 wg mnie budynku,a nie pojedynczego pomieszczenia.No bo przeciez projekt podaje kubature calego budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 19.01.2007 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2007 No ale jak zmieniasz kubature pojedyńczego pomieszczenia, to również - niestety - kubature całego budynku.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 19.01.2007 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2007 No ale jak zmieniasz kubature pojedyńczego pomieszczenia, to również - niestety - kubature całego budynku. Pozdrawiam Niekoniecznie, jak zrobię wyżej sufit na poddaszu lub niżej bez zmiany gabarytów zewnętrznych to się nie zmieni. Niestety kubatura budynku podawana na projektach i liczona zgodnie z normą to w przybliżeniu dł*wys*szer bryły (są na to jakieś magiczne wzorki). U mnie w projekcie kubatura domu to 693, a kubatura pomieszczeń mieszkalnych (z każdym skosem odjętym) to 445. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sailor_ro 19.01.2007 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2007 do sSiwy 12 Nie zgadzam sie z toba.Dlaczego?Ano dlatego,ze zabierjac kubaturke z jednego pomieszczenia,dokladasz ja do drugiego.Jesli obnize sufit w garazu to automatycznie zmniejszajac kubature garazu,powiekszam kubature strychu,nie zmieniajac kubatury domu.pozdrawiam PS moje pytanie tylko czy obnizenie wysokosci pomieszczenia,nie ingerujac w gabaryty zewnetrzne to zmiana istotna?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 19.01.2007 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2007 Ja pisałem o sytuacji "zabudowania ganku i zrobienia z niego wiatrołapu" jak w tytułowym poście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andreas 22.01.2007 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2007 zamierzam przesunąć szambo o 3metry w bok od miejsca w którym było zaprojektowane czy muszę zmieniać pozwolenie na budowę-proszę o rady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 22.01.2007 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2007 zamierzam przesunąć szambo o 3metry w bok od miejsca w którym było zaprojektowane czy muszę zmieniać pozwolenie na budowę-proszę o rady a architekt który robił projekt/adaptację nie wie ? W sumie, jeśli trzymać się odległości od granic/okien/inne oraz innych mediów to why nie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stan.w 09.02.2007 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2007 Ja zabudowałem ganek na wiatrołap i musiałem zmienić usytuowanie okna- bo wychodziłoby do wiatrołapu - uznano to za zmiany nieistotne. Za to obniżenie dachu - za oczywiście istotne i trzeba było dać projekt zamienny, nowe obliczenia wytrzymałości dachu itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts