wloczykij 02.01.2007 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2007 Plany były inne: spokojne spłacić działkę i w 2009 wystartować z budową. Bez pośpiechu przeglądaliśmy sobie różne katalogi projektów gotowych, próbując dopasować któryś do naszych wymagań oraz warunków zabudowy (budynek parterowy o max pow zabud. 150m2). Zakupioną działkę dozbroiliśmy też w łączę wod/kan, bo miała tylko przyłącze prądowe i studnię. Na działce był też 35-metrowy domek drewniany (oj bardzo się on przyda na budowie). Jednak zadymę jaką zrobili nam sąsiedzi z pierwszego na drugi dzień Świąt spowodował, że postanowiliśmy przy pomocy rodzinki spłacić od razu co zostało z kredytu na działkę i przystąpić do budowy od wiosny 2007.....Dzwoniłem do gminy - podobno są widoki na aktualizację planu zagospodarowania terenu, więc wystosowałem piękny wnioseczek (znaleziony na stronie gminy) o zmiany warunków zagosp. terenu dla mojej działki....Dziś dostałem zamówiony projekt. Teraz adaptacja, projekt zagospodarowania działki i wniosek o pozwolenia na budowę. Aż mi się z głowy dymi jak pomyślę co przed nami... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wloczykij 03.01.2007 12:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2007 Odwiedziłem dziś pierwszego architekta - pan całkiem sympatyczny i kompetentny się wydaje, zobaczymy jaką cenę zaśpiewa za adaptację i resztę papierów... Może się nawet podjąć nadzoru autorskiego budowy - więcej szczegółów jutro... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wloczykij 03.01.2007 13:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2007 No i już dodałem wątek dla komentarzy do mojego dziennika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wloczykij 04.01.2007 17:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2007 No fakt, zupełnie zapomniałem powiedzieć co chcemy zbudować. Ano wybraliśmy projekt gotowy "Zygmuntówka" z kolekcji Muratora (kod WM22a) i trochę zmieniliśmy (opis względem rzutu zamieszczonego w sieci):- poddasze zostawiamy (narazie) nieużytkowe- wentylację grawitacyjną zmieniamy na mechaniczną nawiewno-wywiewną z odzyskiem ciepła oczywiście.- kuchnię przenosimy z lewej na prawy dolny róg a sam ten róg chcemy zagospodarować na spiżarnię- zrezygnować z okna na lewej ścianie (tego położonego przy lewym-górnym rogu)- drugie okno z tego rogu (umieszczone na górnej ścianie) zmienić z balkonowego na normalne i przesunąć trochę na prawo- dla symetrii skrajnie prawe okno z wyżej wspomnianej ściany również zmienić na normalne i przesunąć nieco w lewoTo chyba wszystko jeśli chodzi o zmiany. powiem jeszcze że umiejscowienie na działce będzie mniej więcej takie dolny lewy róg garażu będzie wskazywać północ dodane 5 stycznia 2007przestrzeń która była w rzucie oryginalnego projektu oznaczona jest jako "kuchnia + jadalnia" chcemy podzielić ściankami działowymi na dwa pokoje - sypialnie dla nas i pokój dla naszych dzieci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wloczykij 05.01.2007 11:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2007 4 stycznia 2007 Jestem po rozmowie z architektem (taki znajomy znajomego, siódma woda po kisielu) - za adaptację i inne papierki zaśpiewał 3500 netto. Trochę mnie przytkało, no ale zobaczymy co jutro powie mi drugi, który współpracuje z generalnym wykonawcą, którego chyba zatrudnię.Rozmawiałem jeszcze z być może przyszłym moim inspektorem nadzoru - namiar od Atki13 (wielkie dzięki). Rozsądny facet... zobaczymy jak się w praniu sprawdzi... 5 stycznia 2007Jestem po spotkaniu z drugim architektem. Cena zdecydowanie bardziej przystępna: 1600zł i to brutto. Pytanie tylko o jakość tej adaptacji... Ofertę od firmy budowlanej mam dostać w poniedziałek... Już mi skóra cierpnie jak sobie pomyślę o liczbach mianowanych w "zł" które tam znajdę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wloczykij 05.01.2007 23:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2007 jeszcze 5 stycznia 2007Za chwilę (no taką dłuższą) będzie północ. W mieszkaniu cisza prawie jak makiem zasiał, z dala tylko dudni jakiś pociąg, albo samochód przejedzie. Córeczka wreszcie śpi (jej usypianie to mój obowiązek i moja przyjemność), żona cicho krząta się po domu a sąsiedzi jakby wyparowali. Jutro początek weekendu, czyli niby sielanka, ale... No właśnie ja już poniedziałku wyglądam, bo trzeba jeszcze przyłącze gazowe załatwić, oferta z Investdomu ma przyjść, a i geodeta ma nawiedzić nasze skromne włości by mapkę zaktualizować nie wspominając o wykonaniu badania geotechnicznego (niby nie muszę, ale strzeżonego... Kiedy ja to wszystko pozałatwiam! Skoro już czuję się tak podpalony, że mógłbym działać na okrągło, to co będzie później?! Wolę nie myśleć już 6 stycznia 2007musiałem wrócić na chwilę do naszej Martusi bo się przebudziła.... Dyskutowałem dziś (a właściwie to już wczoraj) z kolegą również się budującym na temat jaka "skład" ściany dwuwarstwowej o danym współczynniku U będzie tańszy - czy gruby mur + cienkie ocieplenie czy na odwrót. Oczywiście ten "odwrót" nie znaczy mur cieńszy od ocieplenia. No i sobie wyliczyliśmy za pomocą pewnego kalkulatora umieszczonego na stronie producenta wełny mineralnej URSA, że np. ściana o U=0,16 (W/(m2 * K)) może być zbudowana następująco (nie uwzględniam równych dla każdego wariantu warstw tynków itp):A) 15cm wełny + 24cm bet.kom. B) 12cm wełny + 30cm bet.kom.C) 10cm wełny + 36cm bet.kom.D) 8cm wełny + 42cm bet.kom.Po czym posługując się zamieszczonymi w interku cennikami (ceny netto) betonu kom.(http://www.solbet.pl) i wełny min. (http://www.ursa.pl) wyliczyliśmy koszt wykonania metra kwadratowego ściany dla każdego wariantu. Oto wyniki:A) 87,92 zł B) 98,42 złC) 110,63 złD) 120,50 złOd razu przyznam, że nas te wyniki lekko zaskoczyły. Być może wkradł się jakiś błąd... Na pewno warto by wziąć cenniki innych producentów i zobaczyć jak sprawa wygląda. Idzie weekend, może będzie czas się pobawić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wloczykij 08.01.2007 22:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2007 jeszcze 8 stycznia 2007"nie cierpię poniedziałków" - Marta dostała zapalenia uszu, oferta z Investdomu nie przyszła i chyba już wiem czemu ten drugi architekt chce tylko 1600zł za adaptacje. Ale jak tak teraz się zastanawiam to zauważam pozytywy - szczęście w nieszczęściu zapalenia uszu jest takie, że zaczęło się na tyle wcześnie, że zdążyliśmy jeszcze do laryngologa, który zaordynował (mam nadzieje) skuteczną terapię i że Marta nie gorączkuje. Co do architekta to dobrze, że odkryłem to już teraz, że on nie bardzo wie jak zaprojektować wentylacje mechaniczną z odzyskiem ciepła, ani nie ma nikogo kto by mógłby to dla niego zrobić. A i z innymi bardziej nowoczesnymi instalacjami pewnie byłby podobny problem. Teraz kiedy to wiem spokojnie mogę uderzyć to właściwych firm/ludzi, którzy się w tym specjalizują i na pewno(?) dobrze zrobią i projekt i wykonawstwo.A że jeszcze nie ma oferty to może i dobrze, bo zaczynam wątpić czy dobrym pomysłem jest zlecić Investdomowi budowę do stanu deweloperskiego.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wloczykij 09.01.2007 11:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2007 No jest oferta!1 przygotowanie placu budowy2 roboty ziemne3 tyczenie geodezyjne4 wykopy pod ławy fundamentowe5 podbeton pod ławy fundamentowe6 ławy fundamentowe7 ściany fundamentowe z bloczków betonowych M68 izolacje przeciwwilgociowe pionowe stanu zerowego9 zasypanie ścian fundamentowych wewnątrz10 wykonanie podsypki piaskowej pod posadzki11 elementy kanalizy12 chudy beton pod posadzki13 izolacje poziome przeciwwilgociowe pod ściany nośne14 ściany nośne parteru z betonu komórkowego 40 cm15 nadproża okienne parteru16 kominy parteru z cegły pełnej17 schody wewnętrzne żelbetowe (jeśli są w projekcie)18 strop nad parterem typu Teriva19 ściany nośne poddasza z betonu komórkowego 40 cm20 nadproża okienne poddasza21 kominy poddasza z cegły pełnej22 konstrukcja więźby dachowej + impregnacja23 akcesoria dodatkowe, łączniki i śruby metalowe24 pokrycie dachu folią paroprzepuszczalną25 łaty i kontrałaty dachowe26 wykończenie kominów cegłą klinkierową27 dachówka Braas celtycka28 wyłaz dachowy 29 rynny dachowe30 opierzenia dachoweStan surowy otwarty: 132 200 zł (brutto) 1 ściany działowe2 instalacje elektryczne, tablica rozdzielcza 3 drzwi zewnętrzne antywłamaniowe4 brama garażowa5 stolarka okienna PCV – 5 komorowe (K-1,1)6 okna dachowe Fakro7 tynki wewnętrzne maszynowe (gipsowe)8 instalacje wod-co-kan, rura wielowarstowa pex9 Instalacje co10 grzejniki Purmo lub Cosmonova11 piec dwufunkcyjny12 wykonanie posadzek13 wylanie tarasu14 ocieplenie fundamentów (styropian 6cm + siatka)15 cokół – tynk kamyczkowy16 ocieplenie budynku - styropian 12 cm17 tynk mineralny (elewacyjny)18 parapety zewnętrzne 19 podbitka zewnętrzna drewniana20 ocieplenie stropu wełna mineralna 18 cm21 schody wejścioweStan deweloperski 283 200 zł (brutto) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wloczykij 10.01.2007 10:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2007 po medytacji w miejscu odosobnienia i lekturze wypowiedzi różnych forumowiczów również dostrzegłem zalety wybranego architekta:1. lepiej jednak zlecić projekt danej instalacji firmie, której instalację chcę kupić, bo faktycznie często jest to w cenie2. podobno cena adaptacji ma być zaliczona na poczet zapłaty wykonawcy za dom. (Tak, tak wiem, że łatwo te 1600zł schować w kosztorysie wybudowania domu)Smutno mi trochę, bo myślałem, że można zrobić tak - wybrać, zakupić i zaadaptować projekt, następnie dogadać się (pisemnie) z wykonawcą i po paru miesiącach odebrać produkt gotowy. Choć z drugiej strony takie załatwienie sprawy pozbawiłoby mnie sporej dozy emocji i zaangażowania w tworzenie swego miejsca na Ziemi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wloczykij 10.01.2007 15:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2007 No i stanęło - architekt twierdzi, że nie ma sensu robić adaptacji kiedy nie ma aktualnych mapek. Do geodety dzwoniłem już tydzień temu i w poniedziałek, ale podobno jakichś papierów brakuje w starostwie Chyba zadzwonię do architekta by zrobił choć samą adaptację bym miał na czym oprzeć kosztorys. A na dodatek to mnie chyba jakiś szlag trafia - rano nawet śniadanka przełknąć nie mogłem bo gardło protestowało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wloczykij 10.01.2007 15:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2007 No i stanęło - architekt twierdzi, że nie ma sensu robić adaptacji kiedy nie ma aktualnych mapek. Do geodety dzwoniłem już tydzień temu i w poniedziałek, ale podobno jakichś papierów brakuje w starostwie Chyba zadzwonię do architekta by zrobił choć samą adaptację bym miał na czym oprzeć kosztorys. A na dodatek to mnie chyba jakiś szlag trafia - rano nawet śniadanka przełknąć nie mogłem bo gardło protestowało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wloczykij 10.01.2007 15:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2007 jak pomyślałem, tak zrobiłem - adaptacja ma być gotowa na za tydzień Oczywiście adaptacja "podstawowa" instalacje będą później i pewnie robione będą przez firmy od których będę brał instalacje. Zapomniałbym jeszcze odnotować, że wczoraj odwiedziłem gazownię. Sympatyczna pani (polecona przez budującą się sąsiadkę) szybko zorientowała się w sytuacji, wyszukała odpowiedni papierek do wypełnienia, pomogła wypełnić, po czym z pominięciem kolejki wniosek do właściwego "okienka" złożyła (no przecież koleżance z innego działu nie każą czekać jak zwykłym "szaraczkom"). Powiedziała, że teraz trzeba się tylko uzbroić w cierpliwość, bo rozpatrzenie papierka, który został złożony trwa około miesiąca (czemu tak długo? może wszyscy w gazowni to też zapaleni forumowiczowie, całymi dniami wystukujący swoje forumowe wypowiedzi ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wloczykij 10.01.2007 22:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2007 dostałem wezwanie w charakterze świadka na komisariat - pewnie w sprawie tego co działo się między świętami... Marzę o wiośnie, o tym żeby już się budował dom, o tym że będzie można często i na długo jeździć na działkę... i myślę jak bardzo daleko do tego nieba... ale by trochę te czarne myśli, które mnie nachodzą rozjaśnić to wkleje parę zdjęć z mojej działki. Są to zdjęcia sprzed niemal 3 lat i przedstawiają naszą działkę w czasie kiedy właśnie stała się naszą własnością:ulica przy której będziemy mieszkać nazywa się Lipowahttp://images13.fotosik.pl/12/f99a8284f3b03fedmed.jpg widok na nasze włości od ulicyhttp://images13.fotosik.pl/12/15524b0fd41dac65med.jpg a to mały ładny domek, który całkiem polubiliśmy i nawet troszkę zmodyfikowaliśmy. Niestety chyba będziemy musieli go rozebrać po zbudowaniu całorocznego lokumhttp://images11.fotosik.pl/19/65cb67b5c9094430med.jpg a to róg działki w który po 2,5 roku przeniesiona zostanie bramahttp://images13.fotosik.pl/12/cbf9d88ddf5dd1a4med.jpg a teraz zapraszam do środka domkudwa zdjęcia kolejne zdjęcia pokazują jak wygląda główny pokójhttp://images14.fotosik.pl/16/96f026e1b05f48f6med.jpghttp://images13.fotosik.pl/12/563ac78fc4d263damed.jpg nie mniej ważna od głównego pokoju kuchniahttp://images14.fotosik.pl/16/8e5c58281d3adf0cmed.jpg oraz namiastka łazienki, która siłami moimi i rodziny została powiększona i przebudowana, tak że teraz mam prawie pełen luksus i nie muszę biegać za domek do wychodkahttp://images13.fotosik.pl/12/7ddc457695f3e9f8med.jpg[/img] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wloczykij 11.01.2007 19:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2007 Dziś miałem dwie ważne rozmowy. Pierwsza ze specem od systemów automatyki budynku. Instalację na mniej więcej 12 kanałów (moduły i okablowanie) wycenił na około 3000 zł. Instalacja ma sterować oświetleniem i roletami, symulować obecność (kiedy nie będzie nas w domu), umożliwiać wyłączanie i włączanie wybranych obwodów jednym przyciskiem (oczywiście umiejscowionym tam gdzie będę chciał) oraz tzw "funkcję paniki" tzn włączenie wszystkich obwodów tak by nie można ich wyłączyć innymi przyciskami. Druga rozmowa była nawet ważniejsza, bo z moim przyszłym kierownikiem budowy a właściwie nadzorcą inwestorskim (ależ to brzmi ) cena była trochę wyższa - 1800zł - ale i tak facet wydał się na tyle kompetentny, że już podjąłem decyzję (Atka13 dzięki za namiary) i na koniec miły akcent - nasza rozmowa toczyła się w kafejce i kiedy przyszło do płacenie to pan Zbyszek powiedział, że już zapłacił. Ale się zdziwiłem(!), bo to ja ustaliłem miejsce rozmowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wloczykij 12.01.2007 23:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2007 12 sytcznia 2007generalnie nuda, geodeta jak milczał tak milczyza to miałem wizytę na komisariacie bo sąsiedzi wnieśli zawiadomienie, że moja rodzinka ich napadła. A prawda jest taka, że to oni rozróbę zaczęli. Ich pech, że bardziej ucierpieli (fizycznie) i mam nadzieję że ucierpią również prawnie. Jutro chyba pojadę na działeczkę rzucić okiem na nasze włości oraz zobaczyć co u sąsiadów (tych budujących i tych już wybudowanych). Może parę zdjątek zrobię... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wloczykij 13.01.2007 22:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2007 13 stycznia 2007Na działce byłem zdjęć porobiłem trochę ale nie są najwyższych lotów. Tym razem najpierw parę detali z wnętrza domku:tunel nadprzestrzenny do kuchnihttp://images14.fotosik.pl/26/bb5324cafe9c7035med.jpg miejsce wypoczynku dla znużonego działkowaniem włóczykijahttp://images11.fotosik.pl/21/2de9f3e21bfd27cemed.jpg Za tymi drzwiami jest ziemia obiecana i czas płynie wolniej...http://images13.fotosik.pl/14/1ac69b952c044943med.jpg szkło - artykuł pierwszej potrzebyhttp://images14.fotosik.pl/26/3c9a2c35e78c9379med.jpg A teraz czas wyjść na zewnątrz:http://images14.fotosik.pl/26/6f79847de2fb5685med.jpg Moje ulubione brzózkihttp://images11.fotosik.pl/21/e19025bba5664da0med.jpg potaskie zachody słońca zawsze przynajmniej tak ładne jak ten dzisiejszyhttp://images13.fotosik.pl/14/ee0c272dde2ddddfmed.jpg w okolicy jest więcej brzóz, a ta zielona szopka z "antenami" to nie punkt nasłuchu tylko hydroforniahttp://images12.fotosik.pl/15/9889b32f867a387fmed.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wloczykij 15.01.2007 15:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2007 Kolejne rozmowy, tym razem o wentylacji mechanicznej. Wyniki:Istpol - oni mogę tak naprawdę jedynie sprzedać rekuperator, ale projekt instalacji wraz z wyliczeniami jak intensywną wymianę powietrza ma umożliwiać urządzenie to muszę już sobie sam załatwić - z takim doradztwem niech spadają na drzewo http://www.rekuperatory.pl - tu już oferują full obsługę, czyli nie tylko wyliczenia, ale jeszcze projekt całej instalacji oraz jej wykonanie ale wstępne szacunki kosztów trochę bolą - 18 tys zł. chyba jeszcze poszperam po forum, może gdzieś zrobią to taniej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wloczykij 16.01.2007 14:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2007 Święto!!! Dzwonił geodeta i już się z nim spotkałem na działce. Wyciągnął ten swój sprzęt geodezyjny, pomierzył co miał pomierzyć i na koniec powiedział, że do końca tygodnia mapki będą gotowe. I mam nadzieję będzie słowny. I żeby dopełnić szczęścia to rozmawiałem z projektantem co mi adaptacje robi i powiedział mi, że adaptację dostanę już jutro!!!! A projekt zagospodarowania działki zrobi jak mu dostarczę aktualne mapki. To wszystko wprawiło mnie w tak dobry nastrój, że nawet samochód do myjni oddałem... ... i pieszym na przejściach ustępowałem ... i autobusy oraz innych co do ruchu chcieli się włączyć wpuszczałem a ponieważ jeszcze podkręciłem dobry humor dobrą muzyką(*) to nawet miło bym przywitał każdego usera mojej sieci - nawet tego z czarnej listy (*) The Best Classics... Ever! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wloczykij 17.01.2007 19:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2007 mówiłem dokładnie temu projektantowi o co mi chodzi, że potrzebuję głównie uaktualnionego spisu materiałów potrzebnych do zbudowania domu według projektu z naniesionym już zmianami. A on co mi dziś przynosi? Skserowany (na kiepskim ksero) rzut parteru z naniesionymi długopisem zmianami. I to nie wszystkimi lub nie takimi, które chciałem. Taki zmiany to sam mógłbym zrobić I jeszcze dał mi wrysowany na mapce (nieaktualnej, ale to akurat nie jego wina) kontur domu, bym wiedział gdzie zrobić badania geotechniczne. Taki wyrys, to ja sobie sam zrobiłem wczoraj wieczorem - zajęło mi to kwadrans. Ciąg dalszy przemyśleń nastąpi - idę usypiać naszą Martusię (najlepszy trening cierpliwości jaki mogę sobie wymyślić) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wloczykij 17.01.2007 21:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2007 tak jak obiecałem - ciąg dalszy przemyśleń.Jutro idę kupić linijkę, trójkąt, może cyrkiel i zrobię parę kopii rzutów i sam spróbuje wrysować (oczywiście na kopiach) zmiany które planujemy. Zwłaszcza, że nie ingerują one w konstrukcję. A później przedstawię to projektantowi do przerysowania i podbicia swoją pieczątką. I tylko znów mam poczucie, że niepotrzebnie strawiłem czas na czekaniu... Ech człek się uczy całe życie, a i tak umiera głupi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts