Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Włóczykijowa Zygmuntówka

Recommended Posts

Od ostatniego wpis minęło przeszło 10 dni a na budowie znacznie posunęły się prace przy suchej zabudowie. Poza tym jestem w trakcie załatwiania drzwi do kotłowni i garażu. Moją budowę nawiedził też hydraulik i poinstalował grzejniki (oczywiście do malowania/kafelkowania będą zdjęte) oraz zestawy do mocowania kibelków i bidetu. Robiłem też zdjęcia, tylko wciąż ne mam czasu ich obrobić i zamieścić. Miałem też wizytę kogoś kogo zainteresował mój dziennik a przede wszystkim projekt według którego budujemy. I przypadkowo okazało się, że znają część mojej dalszej rodziny - Świat jest mały!

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 114
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

I znów mnóstwo czasu upłynęło, a w dzienniku zastój. No nic trza wziąć się do pisarstwa. Dziś zdjęcia: (jak zwykle kliknięcie na zamieszczone niżej zdjęcia uruchamia cały pokaz slajdów)

1. Najpierw rzut oka na zakryte już instalacje:

http://lh3.ggpht.com/wloczykijb/R5JkgASsbmI/AAAAAAAAAjY/1n50v4i5rF0/s288/P1180028-small.jpg

2. Tynki... były śliczne, takie gładzidkie... a potem wrócili elektrycy...

http://lh4.ggpht.com/wloczykijb/R5JnFQSsb7I/AAAAAAAAAmI/X5azCvlTvlY/s288/P1140011-small.jpg

3. Wreszcie sucha zabudowa (jeszcze nie zakończona) w dwóch odsłonach

http://lh3.ggpht.com/wloczykijb/SBJN63Md3dI/AAAAAAAAAsU/ASpjR09rGjE/s288/P1010030.JPG

http://lh4.ggpht.com/wloczykijb/SBOct3Md3wI/AAAAAAAAAv0/Iu9nkkYBlbs/s288/DSC04158-small.jpg

Byłem dziś na działce by otworzyć elektrykom - mieli być dobry tydzień temu... Poza tym dom schnie, a my mozolnie zbieramy pieniądze na ciąg dalszy i szukamy oszczędności i planujemy co należy zrobić w pierwszej kolejności a co może poczekać.

Acha oczywiście zrobiłem jeszcze parę zdjęć. ciekawe kiedy będę miał czas je wstawić do dziennika ;-)

Sąsiedzi wracają do starych zwyczajów - nocnych imprez. Dziś musieli późno zacząć bo chyba już spałem ale raz po raz rozkręcana muzyka obudziła najpierw mnie potem Kasię a tuż przed chwilą naszą córeczkę. Zazoniliśmy też na policję - nawt długo nie czekałem na odebranie telefonu. Odebrała jakaś panispytała co się stało, spytała o adres i stwierdziła: "Już wysyłam patrol" No i to "już" trwa od godziny. Ciekaw jestem czy wogóle przyjadą i czy czasem do tego czasu sąsiedzi nie zmogną.

No i co tu zrobić?... Ech żeby tak wygrać szóstke w totka

o! przyjechali... no nieżle... jak uchy sąsiedzi cynka nie dostali więc "panowie władza" słyszeli imprezę. Pogadałem z nimi trochę, teraz poszli na góre i już po 5 minutach dobijania się zostało im otworzone.

Pojechali... ciekaw jestem, jak upłynie reszta nocy?... Co prawda samochód przestawiłem na inne miejsce, ale jak "nieznani sprawcy" będą bardziej zawzięci to szybko go znajdą. A może ktoś zechce złożyć nam "dobro"-sąsiedzką wizytę?...

Zastanawiając się jak tu szybko doprowadzić nowy dom do stanu używalności dochodzę do wniosku, że chyba trzeba będzie dobrać kredytu.

Oj, nie lubię, nie lubię, nie lubię... ale chyba inaczej się nie da.

Sytuacja na teraz jest taka: muzyka co prawda wyłączona, ale sąsiedzi spać jeszcze nie poszli - gadają i od czasu do czasu chyba specjalnie złośliwie tupią.

Mnie się spać odechciało więc piszę i chyba pooglądam sobie lampy, bo musimy wybrać jakieś do kuchni, łazienki i wiatrołapu.

O!!! Zrobiło się zupełnie cicho...

kolejny etap akcji brama za mną. Dziś wraz z ojcem dokonaliśmy "resekcji" słupka na którym wisi prawe skrzydło bramy. W jego miejsce wstawiliśmy zwykły słupek ( z odzysku). Słupek obsługujący lewe skrzydło już od dawna był wystawiony, a jakieś dwa tygodnie temu doczekał się ponownego wmurowania. A wracając do dzisiejszej działalności, to dodatkowo zaczęliśmy porządkować miejsce przyszłego podjazdu, a było co robić bo trzeba było przenieść sporą kupę gruzu, parę taczek żwiru oraz usunąć pozostałości 3 krzaków.

Może w przyszłym tygodniu uda się pociągnąć dalej...

• 1 month później...

Znów długie milczenie... wybaczcie

A co na budowie?

- Sucha zabudowa prawie na ukończeniu, w pewnych miejscach (wewnętrzne narożniki) trzeba "zaszpachlować" akrylem

- Lampki do sufitów podwieszanych kupione:

do łazienki wybraliśmy Massive Aqua Lutea (59905/17/10)

do kuchni, wiatrołapu i przyległego korytarza Oscaluz Square Chassis (0301 00 00 Z)

a na korytarz na poddaszu Spotline Turno MR16 (112098)

- Mamy pierwsze drzwi wewnętrzne: są to zwykłe, białe stalowe "p.pożki" hormanna. Jedne zamykające garaż a drugie zamykające kotłownię. Zastanawia mnie jedynie to, że monterzy po przykręceniu ościeżnicy do boków otworu drzwiowego szczeliny wypełnili pianką, która może i jest niepalna, ale także raczej nie ogniotrwała.

Na koniec tematu budowlanego przyznam, że zdecydowaliśmy się podnieść kwotę kredytu. Wniosek od tygodnia kisi się w banku, ale przy jego składaniu od razu mówili, że na decyzję możemy czekać nawet do 3 tygodni.

A nasi aktualni sąsiedzi? Obawialiśmy się głośnej imprezy w czasie meczów naszej drużyny piłkarskiej, na szczęście zbytecznie. Za to dziś wystawiają naszą cierpliwość na próbę. Około 23 przez parę minut było głośno na tyle, ze postanowiłem przestawić samochód i potem zadzwonić na policję. Jednak jak wróciłem było wyraźnie ciszej, więc się wstrzymaliśmy. Potem parę razy podkręcali na króciutko głośność, a aktualnie słychać że impreza trwa, choć nie na tyle głośno by reagować. O teraz znów podkręcili... i już skręcili.

Korzystając z tego, że ze względu na sąsiadów i tak bym nie zasnął przygotowałem kolejną serię zdjęć - tu wstawię tylko kilka a resztę można zobaczyć na pokazie slajdów klikając pierwsze zdjęcie:

Nasz dom w całej okazałości

http://lh3.ggpht.com/wloczykijb/SF2HwczkmZI/AAAAAAAAA1Y/Xw4KfWmrVmk/s144/P1010001.JPG

Nasze pierwsze drzwi wewnętrzne

http://lh5.ggpht.com/wloczykijb/SF2I28iAkYI/AAAAAAAAA3c/9qwVcwp_VXc/s144/P6130018.JPG

Pierwszy w pełni wykończony fragment domu - sufit i ściana nad pustką

http://lh6.ggpht.com/wloczykijb/SF2Jt1QlArI/AAAAAAAAA5I/7KKdCoezHBs/s144/P1010033.JPG

• 1 month później...

i znów miesiąc minął bez żadnego wpisu. A co się zdarzyło przez ten czas? Ano sucha zabudowa zakończona na 99%

Elektrykom też nie wiele zostało: różnicówka, zakładanie gniazdek i montaż lamp wpuszczanych w sufit podwieszany - ale wszystko to i tak nie może być teraz robione, bo na różnicówkę to wciąż za wilgotno zwłaszcza w kotłowni a zakładanie gniazdek i lamp to dopiero po malowaniu.

Apropo malowania: to że "pustka nad parterem" jest już pomalowana już pisałem wcześniej, zaś wczoraj i dziś własnoręcznie (z pomocą ojca) zagruntowałem ściany i sufit w obu pokojach dziecięcych oraz ściany korytarza na poddaszu. Może uda mi się złapać wolny dzień w piątek to zabiorę się za naszą sypialnię.

Poza sprawami czysto budowlanimi właściwie nie dzieje się nic. Wniosek o podwyższenie kwoty kredytu kisi się wciąż w banku. Dziś dzwoniłem do bankowca który zajmuje się moim kredytem i dowiedziałem się, że w końcu jakiś analityk łaskawie zajął się moim wnioskiem i "już" w przyszłym tygodniu ma być decyzja, która będzie raczej pozytywna, ale będzie musiało wzrosnąć ubezpieczenie "niskiego wkładu własnego". Jak to usłyszałem, to pomyśłałem że czas zainteresować się ofertami innych banków.

• 1 month później...

Dziś na 95% zakończyliśmy temat bramy (tymczasowej) - brama i furtka osadzone, siatka ogrodzeniowa przymocowana. Pozostaje jedynie ją naciągnąć, ale to zrobi się jak fundamenty słupków dobrze zwiążą. Poza tym dało się dziś jeszcze zagruntować kotłownię oraz sufity podwieszane oraz zrobić porządek z górką odpadów po suchej zabudowie.

A w piątek złożyliśmy w Open Finance wnioski - chcemy po pierwsze przenieść kredyt do innego banku, po drugie zmienić walutę a po trzecie dobrać z 50 tys. zł. Miła pani która nas obsługiwała twierdzi że są BGŻ. No zobaczymy co z tego wyniknie.

Na dobre pogodziłem się z myślą kolejnej zimy na starych śmieciach. Co nie zmienia faktu, że wyć mi się chce, zwłaszcza tuż po przyjeździe z działki - ten kontrast mnie dołuje.

A tak wogóle to szukam dobrej ekipy do wykańczania wnętrz, bo moi "szwagrowie" zawaleni robotą i dopiero pod koniec października mogliby wejść. Acha i jeszcze wykonawcy schodów o konstrukcji stalowejz drewnianymi stopniami

• 2 weeks później...

z dziennikarskiego obowiązku:

1. zakończony temat bramy tymczasowej: siatka po naciągana, kłódki założone, otwieranie bramy sprawdzone.

2. kotłownia pomalowana pierwszy raz - nawet nieźle to wyszło. Jak przemaluję drugi raz i będzie dobrze, to sam zabiorę się za malowanie reszty.

Na froncie finansowym narazie bez zmian, od czasu do czasu jakaś wymiana ognia, oops!!! miało być: dokumentów.

• 2 years później...

Witam

Jestem na etapie wybierania projektu i Zygmuntówka jest jednym z 3 które rozważam. Generalnie chodzi o koszty budowy

Stąd moje pytanie jakie koszty do tej pory i gdzie Pan buduje? Co robił Pan sam?

Myślę o ogrzewaniu podłogowym w całym domu, rekuperatororze i płycie fundamentowej? Czy robiliście Pan wycenę płyty? Pozdrawiam, gratuluję wyboru i życzę pomyśności w podczas budowania.