Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Włóczykijowa Zygmuntówka

Recommended Posts

Mam dylemat jak na działce usytuować dom. Działka to taki prawie równoległobok a powiedziałbym, że nawet prawie prostokąt o dłuższym boku mierzącym niecałe 47m, krótszy ma około 27m. Zastanawiam się czy dom dosunąć do jednego z dłuższych boków (oczywiście na odległość nie mniejszą niż przepisy pozwalają, czyli w moim przypadku 3metry (ściana nie ma okien), czy też ustawić go na środku...

• Odpowiedzi 114
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Kiepsko się czuję - ostatnio mało sypiam, bo Marcie wychodzą kolejne zęby a i sprawa z sąsiadami wciąż się ciągnie i to w nie najlepszym kierunku. Mapek wciąż nie mam - mają być na początku tygodnia. Generalnie to mam kiepski nastrój. Trochę go poprawił fakt odebrania z banku papierów, że kredyt na działkę spłacony i byłem już w sądzie złożyć wniosek o wykreślenie hipoteki.

Ale póki co to znów ruszamy z Martą do lekarza.

No i jeszcze ta oferta z rekuperatory.pl (17 810zł za reku, potrzebny osprzęt i wykonanie) humoru nie poprawia.

Siedziałem dziś przez prawie pół dnia, próbując wrysować (oczywiście na kopiach rysunków) zmiany które chcieliśmy wprowadzić w projekcie naszego przyszłego domu. I to była pouczająca lekcja, która pozwoliła zrewidować niektóre z naszych pomysłów. Na przykład z bólem serca musimy się pożegnać ze spiżarnią :cry: Kuchnia w nowym miejscu będzie miała 9m2 to nie jest dużo, a co by się stało gdybyśmy chcieli z tej powierzchni wykroić jeszcze spiżarnie?! Podobnie odstąpiliśmy od dzielenia przestrzeni którą w oryginale miała zajmować kuchnia i jadalnia (18 m2 z kawałkiem). Jeden duży pokój łatwiej zaaranżować niż dwa małe. Poza tym zobaczyliśmy (na ile to możliwe patrząc na rysunki projektowe) jak będą wyglądać elewacje po przesunięciach okien. Zresztą w poniedziałek zeskanuję oryginały i rysunki przeze mnie zmodyfikowane, żeby było wiadomo co i jak. No i to byłoby na tyle.

Acha - rozmawiałem dziś z gościem od badań geotechnicznych i jesteśmy umówieni na przełom stycznia i lutego.

No teraz to już czas spać

kiedy tak nosiłem naszą Martę na rękach (bo inaczej nie chciała spać) to wpadłem na pomysł:

- a może przesunąć którąś ścianę?

- no tak, ale którą, że było nie zrobiła się z tego rewolucja?

- hmmm prawą?...

Z takim pomysłem udało mi się w końcu ukołysać Martusię i samemu zaznać snu a rano przystąpiłem do rysowania... No i rezultat jest całkiem całkiem i wciąż jeszcze trzymam się granicach narzuconych w WZT. Dość jednak gadania czas na rysunki:

Najpierw rzut parteru. Wciąż zastanawiam się gdzie tu umieścić przejście do oranżerii, bo to które wymyśliłem okazało się niemożliwe:

http://images14.fotosik.pl/57/f7797286fcc1d7a0med.jpg

rzut poddasza (będzie robione później), w którym zapomniałem dorysować okien połaciowych:

http://images11.fotosik.pl/29/d6e492545761a4a8med.jpg

elewacja frontowa zyskała drugie okienko w łazience:

http://images4.fotosik.pl/296/bcd2f2468721bca7med.jpg

elewacja lewego boku tylko trochę została zmieniona przez nas:

http://images14.fotosik.pl/57/32cd08669ff42549med.jpg

elewacja ogrodowa wciąż czeka na wersję finalną:

http://images4.fotosik.pl/296/782a22c459bb9936med.jpg

a na koniec oryginalna elewacja prawego boku - nie miałem jeszcze czasu odwzorować to co po gryzmoliłem na rzucie parteru:

http://images4.fotosik.pl/296/82dbb5c0e4b1a74dmed.jpg

Mapki - wciąż czekam, mają być na czwartek

Gaz - dostaliśmy opinię pozytywną:

"W odpowiedzi na wniosek w sprawie ... informujemy, że istnieje możliwość przyłączenia w/w budynku do sieci gazowej, od istniejącego gazociągu średniego ciśnienia Dz 63 PE w ul. Lipowej (przy której mamy działkę) i zapewnienia dostaw gazu dla celów socjalnych i grzewczych."

Czyli teraz już tylko mapki mnie wstrzymują.

To chyba sukces... no i te dwa tygodnie oczekiwania na opinie to prawie termin ekspresowy...

Mam nowe mapki - kolejny krok do przodu. Poza tym muszę jeszcze troszkę przemyśleć ostatnie zmiany projekcie:

- pustka będzie większa niż w oryginale, ale nie aż tak, jak planowałem ostatnio

- być może garderoba zmieni położenie

- być może dorobimy się łazienki tylko dla rodziców, a może jakiegoś pokoiku

Miałem poskanować nowe zagospodarowanie poddasza, ale zapomniałem i przekazałem je naszemu projektantowi, tak więc zeskanuje je dopiero po uzyskaniu Pozwolenia na Budowę... Chyba że będzie mi się chciało wyrysować jeszcze raz nasze pomysły i o ile będę miał na jeszcze nie pobazgrane ksero rzutów.

A teraz informacja dnia:

Umowa z wykonwcą generalnym na stan surowy otwarty podpisana!

Mam nadzieje, że nie będę przeklinał tego dnia :-?

Dobre wiadomości:

- dotarła zgoda na przesunięcie ściany

- umowa o zrzut ścieków podpisana i wysłana - dziś lub jutro zobaczę ilesobie będą winszować

Zła (no może tylko nijaka) wiadomość:

- z niezbyt długiej listy potencjalnych dawców kredytów muszę skreślić BZ WBK. Przede mną jeszcze dwie rozmowy: PKO BP i mBank, za mną też dwie: oprócz wyżej wymienionego był jeszcze ING BS. Oferta tego ostatniego wygląda nieźle, ale już kiedyś się na nich przejechałem jeśli chodzi o kredyt - długo rozpatrywali wniosek (kupno działki) a potem kiedy zbliżał się termin powiedzieli NIE. Teraz mówią niby tak, ale oczywiście niezobowiązująco, bo nie złożyłem wniosku :evil:

• 2 weeks później...

23 luty 2007

Dostałem wyniki badań geotechnicznych i są bardzo zachęcające - piaskli, żwiry i gdzieniegdzie troszeczkę gliny. Wody w odwiertach nie stwierdzono, odwierty były do głębokości 4m. Lustro wody w studni na 7,20 m; dno studni na 7,50 m.

24 luty 2007

Mój kier.bud. zrobił mi kosztorys inwestorski bo potrzebować będę do kredytu. Powiedział, że przyjął standard "wyższy-średni" i wyszło mu, że koszt wyniesie 330 tys zł, co mnie ucieszyło - miałem nadzieje zmieścić się w 350 tys kredytu.

• 2 weeks później...

No tak... trochę się opuściłem w pisaniu - czas to nadrobić.

We wtorek odebrałem z starostwa postanowienie w sprawie PnB. Jak je przeczytałem to lekko się podłamałem bo:

http://images20.fotosik.pl/111/466fdcc2fee2f5dbmed.jpg

No ale kto obiecał, że będzie łatwo... Przypomniało mi się, że przecież sąsiad zza płota też musiał jakoś otrzymać PnB więc za komórkę i dzwonię. Po rozmowie humor mi się poprawił bo poznałam 2 sposoby na formalną redukcję liczby kondygnacji:

1. Obniżenie sufitu poddasza przez np. dodanie np. 40cm ocieplenia pod jętki tak by odległość między podłogą poddasza a sufitem była mniejsza niż 2m

2. przerobienie poddasza na antresolę przy czym uwaga nie ma definicji ani przepisu określającego maksymalną powierzchnie antresoli w stosunku do powierzchni kondygnacji pod nią. Upewniłem się jeszcze w starostwie i faktycznie moje poddasze da się przekwalifikować na antresolę.

Dwa dni zajęło mi zmienianie "dom jednorodzinny" na dom letniskowy" oraz wykreślanie (za zgodą projektanta adaptującego) ścianek z poddasza na wszystkich rysunkach architektonicznych i konstrukcyjnych i inne drobniejsze poprawki, teraz jeszcze tylko projektant musi rzucić na to okiem i dokumentacja wraca do starostwa i mam nadzieję że za tydzień będzie PnB

Wczoraj widziałem się z projektantem - wydawał się zadowolony, że odrobiłem za niego większość roboty. Obiecał przez weekend przeliczyć jeden podciąg który wyjdzie o około 2 m dłuższy (z powodu powiększenia pustki nad parterem) i sprawdzić całość tak by można w poniedziałek papierzyska dostarczyć ponownie do starostwa. A tak poza tym to na froncie "nowy dom" nic więcej się nie dzieje. Powinienem odwiedzić jeszcze PKO BP i wywiedzieć się co oni mogą mi zaoferować w temacie kredytu. Tak w ogóle to ostatnio nic mi się nie chce - najchętniej poszedłbym spać i obudził się już w nowym domu.

No może warto jeszcze wspomnieć że w piątek korzystając z okazji odwiedziłem budowę Marzina. Niby niewielki domek buduje, ale jak się wejdzie to wydaje się całkiem przestronny... Zobaczymy jak będzie wyglądał wykończony. dom oczywiście a nie Marzin :lol:

Miało być dziś pozwolenie, ale nie ma bo ten ....... projektant zapomniał wpisać zdanka o tym, że taka jedna rura, którą podłączyłem aktualny drewniany domek do kanalizacji a która wchodzi w obrys projektowanego budynku, będzie zdemontowana. Pani inspektor rozpatrująca mój wniosek obiecała poczekać do jutra, kiedy to ten ..... koleś podjedzie do starostwa i dopisze co miał dopisać.

I wcale nie jestem zły....

No i mam pozwolenie na budowę! To dobra wiadomość a gorsza to taka, że ponieważ pozwolenie opiewa na budynek letniskowy, całoroczny to muszę uiścić 95zł tytułem opłaty skarbowej.

Kocham moją gminę i jej powolność w uaktualnianiu planów zagospodarowania. :-?

Choć może to i tak pryszcz w porównaniu do np. drogi pochłaniającej każdy pojazd duży czy mały...

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
no cóż chyba zaniedbuje mój dziennik, ale taki czas, że nic się nie dzieje, no może poza tym, że podjąłem decyzję dotyczącą tego z czego będę budował dom: nie będzie to beton komórkowy a keramzyto-beton. Lokalny rynek w tym temacie rozpoznałem i zamówiłem dziś bloczki Thermo Optiroc 24 od pana Muchy z Tarnowa Podgórnego. A poza tym to czekam na decyzję banku w sprawie kredytu, na rozpoczęcie robót na działce i... to chyba wszystko. Za to po nocach śnią mi się negocjacje i poszukiwania kolejnych materiałów co powoduje, że budzę się zmęczony....

• 2 weeks później...