wloczykij 17.01.2007 21:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2007 Mam dylemat jak na działce usytuować dom. Działka to taki prawie równoległobok a powiedziałbym, że nawet prawie prostokąt o dłuższym boku mierzącym niecałe 47m, krótszy ma około 27m. Zastanawiam się czy dom dosunąć do jednego z dłuższych boków (oczywiście na odległość nie mniejszą niż przepisy pozwalają, czyli w moim przypadku 3metry (ściana nie ma okien), czy też ustawić go na środku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wloczykij 19.01.2007 18:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2007 Kiepsko się czuję - ostatnio mało sypiam, bo Marcie wychodzą kolejne zęby a i sprawa z sąsiadami wciąż się ciągnie i to w nie najlepszym kierunku. Mapek wciąż nie mam - mają być na początku tygodnia. Generalnie to mam kiepski nastrój. Trochę go poprawił fakt odebrania z banku papierów, że kredyt na działkę spłacony i byłem już w sądzie złożyć wniosek o wykreślenie hipoteki.Ale póki co to znów ruszamy z Martą do lekarza.No i jeszcze ta oferta z rekuperatory.pl (17 810zł za reku, potrzebny osprzęt i wykonanie) humoru nie poprawia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wloczykij 20.01.2007 23:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2007 Siedziałem dziś przez prawie pół dnia, próbując wrysować (oczywiście na kopiach rysunków) zmiany które chcieliśmy wprowadzić w projekcie naszego przyszłego domu. I to była pouczająca lekcja, która pozwoliła zrewidować niektóre z naszych pomysłów. Na przykład z bólem serca musimy się pożegnać ze spiżarnią Kuchnia w nowym miejscu będzie miała 9m2 to nie jest dużo, a co by się stało gdybyśmy chcieli z tej powierzchni wykroić jeszcze spiżarnie?! Podobnie odstąpiliśmy od dzielenia przestrzeni którą w oryginale miała zajmować kuchnia i jadalnia (18 m2 z kawałkiem). Jeden duży pokój łatwiej zaaranżować niż dwa małe. Poza tym zobaczyliśmy (na ile to możliwe patrząc na rysunki projektowe) jak będą wyglądać elewacje po przesunięciach okien. Zresztą w poniedziałek zeskanuję oryginały i rysunki przeze mnie zmodyfikowane, żeby było wiadomo co i jak. No i to byłoby na tyle. Acha - rozmawiałem dziś z gościem od badań geotechnicznych i jesteśmy umówieni na przełom stycznia i lutego. No teraz to już czas spać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wloczykij 22.01.2007 21:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2007 kiedy tak nosiłem naszą Martę na rękach (bo inaczej nie chciała spać) to wpadłem na pomysł: - a może przesunąć którąś ścianę?- no tak, ale którą, że było nie zrobiła się z tego rewolucja?- hmmm prawą?... Z takim pomysłem udało mi się w końcu ukołysać Martusię i samemu zaznać snu a rano przystąpiłem do rysowania... No i rezultat jest całkiem całkiem i wciąż jeszcze trzymam się granicach narzuconych w WZT. Dość jednak gadania czas na rysunki: Najpierw rzut parteru. Wciąż zastanawiam się gdzie tu umieścić przejście do oranżerii, bo to które wymyśliłem okazało się niemożliwe:http://images14.fotosik.pl/57/f7797286fcc1d7a0med.jpg rzut poddasza (będzie robione później), w którym zapomniałem dorysować okien połaciowych:http://images11.fotosik.pl/29/d6e492545761a4a8med.jpg elewacja frontowa zyskała drugie okienko w łazience:http://images4.fotosik.pl/296/bcd2f2468721bca7med.jpg elewacja lewego boku tylko trochę została zmieniona przez nas:http://images14.fotosik.pl/57/32cd08669ff42549med.jpg elewacja ogrodowa wciąż czeka na wersję finalną:http://images4.fotosik.pl/296/782a22c459bb9936med.jpg a na koniec oryginalna elewacja prawego boku - nie miałem jeszcze czasu odwzorować to co po gryzmoliłem na rzucie parteru:http://images4.fotosik.pl/296/82dbb5c0e4b1a74dmed.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wloczykij 23.01.2007 21:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2007 Mapki - wciąż czekam, mają być na czwartekGaz - dostaliśmy opinię pozytywną: "W odpowiedzi na wniosek w sprawie ... informujemy, że istnieje możliwość przyłączenia w/w budynku do sieci gazowej, od istniejącego gazociągu średniego ciśnienia Dz 63 PE w ul. Lipowej (przy której mamy działkę) i zapewnienia dostaw gazu dla celów socjalnych i grzewczych."Czyli teraz już tylko mapki mnie wstrzymują. To chyba sukces... no i te dwa tygodnie oczekiwania na opinie to prawie termin ekspresowy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wloczykij 25.01.2007 19:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2007 Mam nowe mapki - kolejny krok do przodu. Poza tym muszę jeszcze troszkę przemyśleć ostatnie zmiany projekcie: - pustka będzie większa niż w oryginale, ale nie aż tak, jak planowałem ostatnio- być może garderoba zmieni położenie- być może dorobimy się łazienki tylko dla rodziców, a może jakiegoś pokoiku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wloczykij 29.01.2007 16:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2007 Miałem poskanować nowe zagospodarowanie poddasza, ale zapomniałem i przekazałem je naszemu projektantowi, tak więc zeskanuje je dopiero po uzyskaniu Pozwolenia na Budowę... Chyba że będzie mi się chciało wyrysować jeszcze raz nasze pomysły i o ile będę miał na jeszcze nie pobazgrane ksero rzutów. A teraz informacja dnia: Umowa z wykonwcą generalnym na stan surowy otwarty podpisana! Mam nadzieje, że nie będę przeklinał tego dnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wloczykij 31.01.2007 16:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2007 Dostałem mapkę z wrysowanym domem, jutro jadę do gminy uzgodnić wyjazd z działki.http://images11.fotosik.pl/36/f45d27b0652b5118med.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wloczykij 06.02.2007 14:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2007 kolejne kroczki w papierolandii zrobione: mam odpis księgi wieczystej oraz wypis z rejestru gruntów. No i miałem dziś badania geotechniczne gruntu na działce - raport pewnie za tydzień ale generalnie jest bardzo dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wloczykij 08.02.2007 16:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2007 Dobre wiadomości: - dotarła zgoda na przesunięcie ściany - umowa o zrzut ścieków podpisana i wysłana - dziś lub jutro zobaczę ilesobie będą winszować Zła (no może tylko nijaka) wiadomość: - z niezbyt długiej listy potencjalnych dawców kredytów muszę skreślić BZ WBK. Przede mną jeszcze dwie rozmowy: PKO BP i mBank, za mną też dwie: oprócz wyżej wymienionego był jeszcze ING BS. Oferta tego ostatniego wygląda nieźle, ale już kiedyś się na nich przejechałem jeśli chodzi o kredyt - długo rozpatrywali wniosek (kupno działki) a potem kiedy zbliżał się termin powiedzieli NIE. Teraz mówią niby tak, ale oczywiście niezobowiązująco, bo nie złożyłem wniosku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wloczykij 12.02.2007 16:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2007 Wielki dzień - złożyłem papiery o "Pozwolenie na budowę" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wloczykij 15.02.2007 20:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2007 Coś ostatnio mało wpisów robię... ale to dlatego, że jakoś nic się nie dzieje, poza tym, że dziś w końcu dotarła do mnie umowa z Aquanetu na zrzut ścieków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wloczykij 27.02.2007 10:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2007 23 luty 2007Dostałem wyniki badań geotechnicznych i są bardzo zachęcające - piaskli, żwiry i gdzieniegdzie troszeczkę gliny. Wody w odwiertach nie stwierdzono, odwierty były do głębokości 4m. Lustro wody w studni na 7,20 m; dno studni na 7,50 m. 24 luty 2007Mój kier.bud. zrobił mi kosztorys inwestorski bo potrzebować będę do kredytu. Powiedział, że przyjął standard "wyższy-średni" i wyszło mu, że koszt wyniesie 330 tys zł, co mnie ucieszyło - miałem nadzieje zmieścić się w 350 tys kredytu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wloczykij 08.03.2007 18:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2007 No tak... trochę się opuściłem w pisaniu - czas to nadrobić.We wtorek odebrałem z starostwa postanowienie w sprawie PnB. Jak je przeczytałem to lekko się podłamałem bo:http://images20.fotosik.pl/111/466fdcc2fee2f5dbmed.jpg No ale kto obiecał, że będzie łatwo... Przypomniało mi się, że przecież sąsiad zza płota też musiał jakoś otrzymać PnB więc za komórkę i dzwonię. Po rozmowie humor mi się poprawił bo poznałam 2 sposoby na formalną redukcję liczby kondygnacji:1. Obniżenie sufitu poddasza przez np. dodanie np. 40cm ocieplenia pod jętki tak by odległość między podłogą poddasza a sufitem była mniejsza niż 2m2. przerobienie poddasza na antresolę przy czym uwaga nie ma definicji ani przepisu określającego maksymalną powierzchnie antresoli w stosunku do powierzchni kondygnacji pod nią. Upewniłem się jeszcze w starostwie i faktycznie moje poddasze da się przekwalifikować na antresolę. Dwa dni zajęło mi zmienianie "dom jednorodzinny" na dom letniskowy" oraz wykreślanie (za zgodą projektanta adaptującego) ścianek z poddasza na wszystkich rysunkach architektonicznych i konstrukcyjnych i inne drobniejsze poprawki, teraz jeszcze tylko projektant musi rzucić na to okiem i dokumentacja wraca do starostwa i mam nadzieję że za tydzień będzie PnB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wloczykij 11.03.2007 20:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2007 Wczoraj widziałem się z projektantem - wydawał się zadowolony, że odrobiłem za niego większość roboty. Obiecał przez weekend przeliczyć jeden podciąg który wyjdzie o około 2 m dłuższy (z powodu powiększenia pustki nad parterem) i sprawdzić całość tak by można w poniedziałek papierzyska dostarczyć ponownie do starostwa. A tak poza tym to na froncie "nowy dom" nic więcej się nie dzieje. Powinienem odwiedzić jeszcze PKO BP i wywiedzieć się co oni mogą mi zaoferować w temacie kredytu. Tak w ogóle to ostatnio nic mi się nie chce - najchętniej poszedłbym spać i obudził się już w nowym domu. No może warto jeszcze wspomnieć że w piątek korzystając z okazji odwiedziłem budowę Marzina. Niby niewielki domek buduje, ale jak się wejdzie to wydaje się całkiem przestronny... Zobaczymy jak będzie wyglądał wykończony. dom oczywiście a nie Marzin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wloczykij 19.03.2007 15:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2007 Miało być dziś pozwolenie, ale nie ma bo ten ....... projektant zapomniał wpisać zdanka o tym, że taka jedna rura, którą podłączyłem aktualny drewniany domek do kanalizacji a która wchodzi w obrys projektowanego budynku, będzie zdemontowana. Pani inspektor rozpatrująca mój wniosek obiecała poczekać do jutra, kiedy to ten ..... koleś podjedzie do starostwa i dopisze co miał dopisać. I wcale nie jestem zły.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wloczykij 21.03.2007 16:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2007 No i mam pozwolenie na budowę! To dobra wiadomość a gorsza to taka, że ponieważ pozwolenie opiewa na budynek letniskowy, całoroczny to muszę uiścić 95zł tytułem opłaty skarbowej. Kocham moją gminę i jej powolność w uaktualnianiu planów zagospodarowania. Choć może to i tak pryszcz w porównaniu do np. drogi pochłaniającej każdy pojazd duży czy mały... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wloczykij 31.03.2007 21:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2007 Rozmawiałem dziś z moim generalnym wykonawcą - narzekał że strasznie ciężko z betonem komórkowym i lepiej go już teraz zamówić i kupić, tylko że on nie ma teraz na to forsy.... No cóż po pierwsze trza pospieszyć się z kredytem po drugie poszukać tego chędożonego solbetu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wloczykij 11.04.2007 16:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2007 no cóż chyba zaniedbuje mój dziennik, ale taki czas, że nic się nie dzieje, no może poza tym, że podjąłem decyzję dotyczącą tego z czego będę budował dom: nie będzie to beton komórkowy a keramzyto-beton. Lokalny rynek w tym temacie rozpoznałem i zamówiłem dziś bloczki Thermo Optiroc 24 od pana Muchy z Tarnowa Podgórnego. A poza tym to czekam na decyzję banku w sprawie kredytu, na rozpoczęcie robót na działce i... to chyba wszystko. Za to po nocach śnią mi się negocjacje i poszukiwania kolejnych materiałów co powoduje, że budzę się zmęczony.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wloczykij 22.04.2007 08:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2007 Znów się zapuszczam jeśli chodzi o prowadzenie dziennika. Teraz napiszę tylko tyle że we czwartek 19-04-2007 rozpoczęły się na naszej działce roboty budowlane - została zdjęta warstwa humusu i narazie na tym koniec. Zdjęcia zostały zrobione i zostaną wklejone później. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts