Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czy ktoś zbudował/buduje dom z silikatów 18cm?

Recommended Posts

A możesz wypowiedzieć się o tym trochę szerzej ?

Większa smukłość,inny schemat statyczny ściany,konieczność stosowania trzpieni w miejsce ścian usztywniających i wiele innych czynników. Nie można ot tak sobie zmieniać konstrukcji bez analizy skutków. Konstruktor musi od nowa zaprojektować taki układ , architek sobie z tym nie poradzi.

• Odpowiedzi 58
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A jak oceniasz mozliwość zastosowania wiązarów przy takim układzie budynku:

http://c.wrzuta.pl/wi6663/bfae64a8001b1c554f3ec577/eryk2_1

nad strefa nocna nie będzie problemów, gdyż jest wewn, ściana nośna, a nad salonem ?

Szerokość salonu to 4,60m, rozpiętość (licząc od ściany kuchni do drzwi przesuwnych) 9,80m

Będąc w biurze arch. rozmawiałem na ten temat (pracuje tam tez konstruktor z uprawnieniami arch.) powiedziano mi, że przy tej rozpiętości, braku sił rozporowych działających na ściany od wiązarów, dużej sztywności kratownic 18cm nie jest problemem...

Będąc w biurze arch. rozmawiałem na ten temat (pracuje tam tez konstruktor z uprawnieniami arch.) powiedziano mi, że przy tej rozpiętości, braku sił rozporowych działających na ściany od wiązarów, dużej sztywności kratownic 18cm nie jest problemem...

Nie pisałem ,że to jest problem tylko,że nie można skopiować układu 24/18 1:1, tym bardziej jeśli mamy przypadek np. rezygnacji ze stropu żelbetowego na rzecz wiązarów. To trochę jakby 120 kilowego kolegę nie odprowadzali kompani do domu tylko 55 kg koleżanka ;)

To jest oczywiste, nikt nie mówi o kopiowaniu 1:1.

Przy adaptacji projektu zażyczylem kilku zmian (m.in. sciany na silikat 18cm i nachylenia dachu z 26 na 30stopni, bo tyle wymaga plan, i konstrukcję z dźwigarów).

Biuro przyjęło, wyceniło koszt zmian no i się robi.

Oni za to skasują i oni sie pod tym podpiszą.

Edytowane przez fotohobby

• 11 months później...

Ostatnio zainteresowałam sie materiałami do budowy domów. odwiedziłam targi budma i trafiłam na nowość na polskim rynku - moduł styrobetonowy. Gotowe panele o wymiarach: szer. 60cm, wys. do 3m, grubość 15 cm lub 10cm (na scianki działowe). O wysokiej dźwieko- i wodoszczelności i niskiej przenikalności cieplnej. Polska produkcja. Wygląda to interesująco i myslę, że warto wziąć pod uwagę MSB podczas budowy.

informacje na temat modulow znajdziecie na moim blogu. Juz wkrótce post w całości poświecony modułom styrobetonowym.

http://www.zaczarowanewnetrze.blogspot.com/

zapraszam

• 1 year później...
  • 3 years później...

Czy ktoś jeszcze, kto budował z silikatu 18cm mógłby się wypowiedzieć. ?

Ja zamierzam budować parterową "stodołę" o wymiarach 21,5 x 9 i w projekcie mam silikat 18 cm, bez żadnych dodatkowych rdzeni.

Konsultując "Zeszyt techniczny" Silki wychodzi, że ściana podparta od dołu i z dwóch boków może mieć ok. 18 metrów długości. U mnie najdłuższa taka ściana ma około 10 metrów, więc teoretycznie jest ok. Z tym, że w ścianie są otwory okienne, o tym, w zeszycie technicznym nie ma juz mowy i nie wiem, czy to jest ok.

Ale kiedy pomęczyłem trochę projektanta, mówiąc mu, że często widzi się domy z silki, które mają wykonane zbrojone pionowe rdzenie, przyznał, że tutaj tez powinny być rdzenie.

Ale on tego już w projekcie nie zmieni, bo pozwolenie na budowę już jest wydane.

Czy ktoś jeszcze, kto budował z silikatu 18cm mógłby się wypowiedzieć. ?

Ja zamierzam budować parterową "stodołę" o wymiarach 21,5 x 9 i w projekcie mam silikat 18 cm, bez żadnych dodatkowych rdzeni.

Konsultując "Zeszyt techniczny" Silki wychodzi, że ściana podparta od dołu i z dwóch boków może mieć ok. 18 metrów długości. U mnie najdłuższa taka ściana ma około 10 metrów, więc teoretycznie jest ok. Z tym, że w ścianie są otwory okienne, o tym, w zeszycie technicznym nie ma juz mowy i nie wiem, czy to jest ok.

Ale kiedy pomęczyłem trochę projektanta, mówiąc mu, że często widzi się domy z silki, które mają wykonane zbrojone pionowe rdzenie, przyznał, że tutaj tez powinny być rdzenie.

Ale on tego już w projekcie nie zmieni, bo pozwolenie na budowę już jest wydane.

Mam 15m ściane nośną z otworami bez rdzeni.

ściany działowe owszem, ale łączone na łączniki stalowe. Otwory ? Trzy dwukwaterowe okna, jedne drzwi...

Ktoś, kto projektował Twój (zmiana na silikat 18cm) pewnie ocenił, czy rdzenie są potrzebne.

Jeżeli piszesz, że teraz mówi o tym, że mijając samochodem budowy z silikatów widzi tam rdzenie i żebyś sobie też zrobił, to nie wydaje się odpowiednim człowiekiem na odpowiednim miejscu....

Ktoś, kto projektował Twój (zmiana na silikat 18cm) pewnie ocenił, czy rdzenie są potrzebne.

Nie było żadnej zmiany na silikat 18. Od razu chciałem silikat 18 ...

Jeżeli piszesz, że teraz mówi o tym, że mijając samochodem budowy z silikatów

nie mijając samochodem, tylko przeglądając internet ...

widzi tam rdzenie

nie on, tylko ja ...

i żebyś sobie też zrobił.

nie, żebym ja sobie zrobił, tylko, żeby on sprawdził, czy ich nie powinno być

to nie wydaje się odpowiednim człowiekiem na odpowiednim miejscu....

a reszta się zgadza :-)

@fotohobby: Pamiętasz jaką masz konstrukcję wieńca na murach parteru ?

Edytowane przez gp69