Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki okap założyć w kuchni ?

martynka1

Recommended Posts

Witam :p

W styczniu mam zamiar kupić okap. Potrzebne mi są informacje o okapach kuchennych. Jak na razie mam takie coś mechaniczne :lol: , co to jest z blachy, ma kształt daszku, wyje jak wściekłe po włączeniu i nie ma wpływu na przepływ powietrza :evil: . Na jaki powinnam zmienić :roll: ? Co brać pod uwagę przy wyborze ?

Pozdrawiam

Nic tak nie zdobi kuchni, jak piękny okap! Oczywiście oprócz tego, że piękny, powinien być też funkcjonalny! Największą popularnością wśród okapów cieszą się okapy z szybą. Ja kupując, zwracałem uwagę - oprócz wyglądu, na poziom hałasu. Z rzeczy praktycznych - do czyszczenia łatwiej, gdy nie ma zbyt wielu zakamarków.

Kształt okapu dobierz do charaktery swojej kuchni, tak by pasował stylem. Ważnymi parametrami są wydajność, czyli ilość powietrza jaką jest w stanie odessać z kuchni w ciągu godziny, oraz poziom emitowanego hałasu. Rozrzut pomiędzy modelami obu tych parametrów jest ogromny.

Chciałabym zwrócić uwagę na poziom hałasu - mam wrażenie, że ta liczba decybeli jest podawana i tak przy najmniejszej prędkości - mój był drogi ze względu na to, że miał być cichy - ale jest tylko na najniższych obrotach.

Zwróć też uwagę na rozmiar - zazwyczaj sa 60 i 90 cm. Wcale nie znaczy to, że ta 90 jest do kuchenki o podobnym rozmiarze, przy standardowej 60 cm kuchence też wwygląda dobrze - niestety nie ja wpadłam na ten pomysł, tylko koleżanka. A wtedy chyba ładniej wyciąga, bo ma większa wydajność.

No i zależy, czy masz kuchnie otwartą, czy nie. Jeśli tak - to musi być i cichy i wydajny, jeśli nie - to zależy ile czasu w niej spędzasz.