Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

Chciałbym poznać Wasze opinie o projekcie który wybrałem z żonką

Projekt jest z pracowni Z500 a nazywa się Z27. Fotka obok mojego profilu

Projekt dostepny jest poda adresem: http://www.z500.pl/index.php?projekt=27&podwarianty=1&PHPSESSID=240524c60b7bb1e692fa37bcd6cdbbce

Mój projekt to wersja z garażem dwustanowiskowym. Bezpośredni skrót do plików pdf-a nie zawiera garażu, reszta jest.

W skrócie:

- pow. użytkowa/netto 148.9/219.1 m2

- pow. zabudowy 153 m2

- kąt nachylenia dachu 40 stopni

Z modyfikacji:

- kotłownia będzie w garażu,

- likwidujemy podcień po północnej stronie, czyli uzyskam większy salon

- kuchnia z salonem zamieniam miejscami - mam wejście od południa - kuchnia otwarta na salon dla doświetlenia salonu południowym słońcem

Z wad do projektu:

- nie mam kosztorysu, nawet ilościowego

Chętnie posłucham opini osób.

• Odpowiedzi 48
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

No dobra, jak mój wątek to sobie będę chyba sam w nim pisał

Poniżej zdjęcia planów jakie zamiany są przewidziane. Celowo usunąłem wymiary żeby nie zaciemniać rysunku. Tak sobie wysmyśliłem że w salonie będzie stał słup obudowany kominkiem. Kominek chciałbym dać dwu-trójstronny tak aby siedząc w salonie móc patrzyć na niego.

A oto i plan:

http://images11.fotosik.pl/20/b3fbc87e2c78869bm.jpg

• 2 weeks później...

Zakupilem projekt i wyglada na to , ze przymierzam sie do budowy tego domku. Na razie zalatwiam formalnosci i niestety porobiono mi wyceny poszczegolnych czesci-etapow budowy domu. Wychodzi tego troszke,ceny mazowieckie,reszta ogolnopolskie i to niektore ze stycznia 2007 a od lutego beda juz niestety inne....wiec licze sobie i....troche sie boje...moze inny projekt?????...................Decyzja zapadnie niebawem....

PS. Z JEstersem...to my juz jestemy na ''Ty'' :-))))))

No witam w końcu się odważyłeś coś napisać. Co do pisania sobie per Pan to chyba nie bardzo się zdarza na forum.

Co projektu i jego kosztów: Wstępnie skalkulowałem sobie na ten dom jakiś budżet. Oczywiście z mocnym zapasem. Wszystko co uda się zagospodarować będzie mnie cieszyć.

Na pocieszenie Ciebie dodam że nieruchomość wybudowana jest dużo więcej warta niż faktycznie poniosłeś koszty budowy. No chyba że zapłaciłeś firmie "pod klucz".

Tak więc gdybys niedajborze się przeliczył to możesz to sprzedać. Projekt jest bardzo ładny.

• 1 month później...
  • 4 weeks później...

do jesters:

Witam.

Właśnie dziesiaj geodeta wytyczył fundamenty. W przyszłym tygodniu jak tylko bedzie kredyt (a jest "obiecany") ruszamy z kopyta.

Nasze kalkulacje na wykończony, bez mebli i zagospodarowania działki to 330.000,00 zł, a kosztorysanta 360.000,00zł.

A jak Wasze postepy, na jakim etapie jesteście?

• 3 months później...
Czy ktos buduje lub mieszka juz w domu wybudowanym według projektu Z27? Szukamy z mężem projektu i ten podoba nam się nawet bardzo, ale chcielibyśmy poradzić się czy może warto coś w nim udoskonalić, ewentualnie jaki sa koszty budowy. Dziękuje za uwagi.

• 1 year później...
  • 1 month później...

Nie mialem zadnych klopotow :-)-ja to facet...

Klopoty bylyby,jak dla mnie,3 balkony to przesada,mam jeden ,nie wiem,czy go uzyje 4x w roku,a mam juz wielki mostek termiczny.Poza tym dodatkowy to koszt wykonczenia-niemaly,powazny w sensie porzadnego wykonczenia...Dom za ladny,jak na moja dzialke i okolice....Robilem symulacje kosztow,o 1/4 bylby dla mnie drozszy....

• 3 weeks później...
Na stronie studio Z 500,jest jedna realizacja Z27.Przyznam,ze podoba mi sie wykonanie z klinkieru,zapewne to sciana 3w,ale nie dam glowy...Jednak sciana kolorystycznie dobrana ladnie,domek...tez mily,jednak ciesze sie,ze go nie wybralem.....Diametralnie po budowie jednego domu,zmienilem gust i widzenie mieszkania i utrzymania domu...:-)

• 6 months później...

Witam wszystkich zamierzających budować Z27, budujących Z27 i już mieszkających w Z27. Ja startuję z budową na wiosnę, więc może ktoś może mi udzielić kilku wskazówek i niespodzianek jakie czekają mnie podczas budowy oraz jak się mieszka w Z27.

Nie zamierzam się do nikogo wpraszać na oględziny domu ani też namawiać do wklejania zdjęć, bo sam tego bym nie zrobił, cenię sobie swoją i czyjąś prywatność.

Zależy mi na informacjach dotyczących budowy tego domu, więc jeżeli ktoś miałby ochotę porozmawiać to zapraszam do dyskusji.

Cześć Lookita

Po pierwsze gratuliję Ci wspaniałego domku, kiolorystyka wnętrz jest super, też będziemy mieć u siebie podobne kolory. Też przrglądałem forum Jestersa bardzo fajne ale niestety się urwało :-(

Poruszałem też forum na stronie Z500 narazie cisza :-(

Nie ma obecnie fajnego forum na temat budowy Z27, więc bazuję na podobnych projektach np.

Libra: http://forum.muratordom.pl/czy-ktos-budowal-libre-z-firmy-domus,t33068-1920.htm

Opałek: http://www.happiest.mojabudowa.pl/

Bardzo podobnie będzie u nas wyglądał (po przeróbkach) parter, jest to realizacja domu APS 119:

http://images.google.pl/imgres?imgurl=http://img81.imageshack.us/img81/7503/aps119bu5.jpg&imgrefurl=http://forum.muratordom.pl/aps-119-agola-czyli-jak-wykonczyc-dom-i-nie-zwariowac,t131995.htm&usg=__ohZASW_eJkDVgUODCllm2M8lvDw=&h=420&w=560&sz=54&hl=pl&start=1&um=1&tbnid=9uraPp6IINaTiM:&tbnh=100&tbnw=133&prev=/images%3Fq%3Daps%2B119%26hl%3Dpl%26lr%3D%26um%3D1

Pozdrawiam

Witam.Milo mi.

Widzialem w necie,fotke rozpoczetej budowy Z27.Musisz poszukac.Z tego ,co pamietam,gosc nie odezwal sie,budowal z cegly Z27.Ale ten,na stronie Studio 500,z klinkieru jest fajny,niemniej...mnie nie pasuja te domy.Moj przyjaciel ma Libre,ja przymierzalem sie do niej.Skosy pogmatwane,w ogole skosy sa tragiczne.Przemysl,zmien,wez stropodach :-)

Witaj Lookita

Na zmianę już za późno, projekt po adaptacji, w tym tygodniu odbieram pozwolenie na budowę - przyjnajmniej urzędnicy tak obiecują :-)

Wiem, że na poddaszu jest mało miejsca, dlatego podniosłem ścinę kolankową do wys. 1m. przedłużyłem nieco krokwie tak, że podbitka ma szerokość 1m. Wiem, że będą pękać płyty g-k na łączeniach itd. itd. mimo tego bardzo nam się podoba bryła tego domu i jesteśmy gotowi przyjąć wszelkie minusy jakie łaczą się ze skosami wszystko dla "klimatu" jaki panuje na poddszu.

Pozdrawiam