Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Warunki kredytowe w MULTIBANKU - prośba o komentarz

seblo

Recommended Posts

Witam,

otrzymałem następujące warunki kredytowe w Multibanku. Bardzo proszę o skomentowanie i ewentualne rady:

kredyt na 100.000 zł we CHF na 30lat.

wkład własny: 75%

Warunki:

oprocentowanie: 2,86%

prowizja: 2%

ubezpieczenie kred.: 0,2%

ubez. od zdażeń losowych: 0,01%

bez opłat za: inspekcję przed wypłatą transz, za konto, za przewalutowanie i wcześniejszą spłatę.

Z góry dziękuję za wszelkie spostrzeżenia i sugestie.

Ja na początku grudnia miałem tak:

410 000 tys w CHF na 30 lat

- 0% wkładu własnego

- 2,86% oprocentowanie - LIBOR 3M + 1% marży

- prowizja 0,8%

- ubezpieczenie przejściowe do czasu wpisu hipoteki 820 PLN

- zadnych dodatkowych ubezpieczeń kredytu

- bezpłatne konto

- bez opłat za inspekcje, przewalutowania, wcześniejszą spłatę, itp.

Ja miałem takie warunki dzięki firmie doradczej GoldenEgg oraz słynnemu kuponowi z Muratora.

--

Pozdrawiam,

Grzegorz

Hello,

mam podobne warunki jak gzajac. do czasu wpisu hipoteki dla multi mam podniesione oprocentowanie o 1,5pp. trochę dużo, ale to tylko kilka miesięcy z 360... :lol:

myślę, że obecnie multi ma jedne z najlepszych kredytów na rynku, ale to oczywiście moje prywatne zdanie. do tego korzystam z całego pakietu usług finansowych w multi, które i tak musiałbym wziąć w innych bankach. tu mam w ramach jednego konta za przyzwoite pieniądze.

przy tak wysokim wkładzie własnym powinieneś popytać jeszcze np. w millennium i kredyt banku. weź ofertę z multibanku i pójdź z nią do konkurencji. jeśli będą tylko mogli przebić ofertę multi, to z pewnością dostaniesz lepsze warunki... :wink:

pozdrawiam,

PILNE!!!

Dla zainteresowanych kredytem z Multibanku.

Posiadam jeden kupon gwarantujący początkowe oprocentowanie w CHF 2.55% i prowizję 0.8% - niezależnie od wkładu własnego!

Tylko nie wiem do kiedy jest on ważny, ale chyba do 15.01.2007r. Zorientujcie się i kto pierwszy ten lepszy.

Witam,

otrzymałem następujące warunki kredytowe w Multibanku. Bardzo proszę o skomentowanie i ewentualne rady:

Warunki:

Bez żartów - negocjuj ! z takim wkładem własnym to po prostu rozbój...

Witam,

Warunki:

Bez żartów - negocjuj ! z takim wkładem własnym to po prostu rozbój...

jak wyżej i dołącz jaja 8) :wink:

Inne warunki - ale wygląda tak ( sprzed 2 tygodni)

Propozycja Fortis Bank

350.000 kredyt

50 % wpłaty własnej

kredyt na 30 lat

waluta CHF

oprocentowanie: marża banku 1,00% + Libor 3m

Prowizja banku 0 %

Wcześniejsza spłata po 3 latach 0%

Ubezpieczenie na życie – brak

Ubezpieczenie nieruchomości – tak

Ubezpieczenie pomostowe – 0,96% x kredyt (ok. 3360 z góry)

Propozycja Multibank

350.000 kredyt

50 % wpłaty własnej

kredyt na 30 lat

waluta CHF

oprocentowanie: marża banku 1,1% + Libor 3m

Prowizja banku 1,2 %

Wcześniejsza spłata zawsze 0%

Ubezpieczenie na życie – brak

Ubezpieczenie nieruchomości – tak

Ubezpieczenie pomostowe – + 1,5 % do dnia wpisu do KW

[/b]

Ja też byłam w Multibanku. Przy wkładzie własnym ok. 30%, kredyt 150 tys. we frankach zaproponowali mi: prowizja 2% ( bardzo duża, do tego powiększona o 0,2% za ubezpieczenie pomostowe), stała marża banku 1,35%+WIBOR. Może uda mi się jakoś z nimi negocjować. Troszkę dziwne jest to, że nie wliczają działki jako wkładu własnego.

Zbiłem prowizję do 1,3%.

Co o tym sądzicie?

Wiem, że to i tak dużo.

Napiszcie, czy przystać na to.

Z góry dzięki za odpowiedzi.

Jeśli weźniemy jaka jest to kwota to nie jest żle. Ja bez negocjacji dostałam ofertę z prowizją 2% na kwotę kredytu 250tyś. Nigdy nie zapłace im takich pieniędzy.

Wziełam ofertę z trzech banków: Millenium, Multibank i Kredyt Bank i jak narazie oferta Multibanku wydaje się najkorzystniejsza mimo tej szalonej prowizji. Teraz bedziemy z mężem przystepować do negocjacji. Zobaczymy co i jak.

• 2 weeks później...

Odświerzam temat. Niestety u mnie Multibank odpadł bo okazało się że jako wkład własny nie może byc mieszkanie. To jakas paranoja. Nie wiem czy tylko u mnie na prowincji( bo chyba tak tylko moge nazwać moje miasteczko 80tyś) tak jest czy was też to spotkało.

W innym banku w którym mamy konto od 5 lat napisaliśmy podanie o obniżenie marży. Kolejna głupota bo czekamy już tydzień ponieważ wszystko idzie do centrali do której spływaja wnioski z całej Polski. Ręce opadają. Narazie zachowuję spokój ale czasami nachodzi mnie myśl żeby dać spokój. A to dopiero poczatek.

Odświerzam temat. Niestety u mnie Multibank odpadł bo okazało się że jako wkład własny nie może byc mieszkanie. To jakas paranoja. Nie wiem czy tylko u mnie na prowincji( bo chyba tak tylko moge nazwać moje miasteczko 80tyś) tak jest czy was też to spotkało.

W innym banku w którym mamy konto od 5 lat napisaliśmy podanie o obniżenie marży. Kolejna głupota bo czekamy już tydzień ponieważ wszystko idzie do centrali do której spływaja wnioski z całej Polski. Ręce opadają. Narazie zachowuję spokój ale czasami nachodzi mnie myśl żeby dać spokój. A to dopiero poczatek.

Roboty maja tyle, ze taczek nie ma kiedy zaladowac... :evil:

To mnie najbardziej wku... no wiecie co... ze banki tak traktuje wiekszosc potencjalnych kredotobiorcow. Maja po prostu za dobrze przez boom gospodarczy i mieszkaniowy (czytaj: kredytowy)

hejo

A mnie potraktowali bardzo dobrze (Gdynia).

Dostalem takie warunki (z listem żelaznym) - kredyt 280 000 w CHF:

prowizja - 0.8%

prowizja tytułem ubezpieczenia kredytu - 0.2% (czyli cała prowiza 1% co jest dla mnie akceptowalnym maksimum)

oprocentowanie - LIBOR 3M + 1p.p marży stałej w całym okresie

wkład własny to działka - (poniżej 20%), dochodzi więc ubezpieczenie niskiego wkładu - 3.5% części brakującej do 20% płatne raz na 3 lata

do tego brak obowiązkowego ubezpieczenia na życie, brak opłat za wcześniejszą spłatę i nadpłaty, obowiązkowe ubezpieczenie budynku (ale nie narzucaja ubezpieczyciela), darmowy ROR...

Czy wiecie może jakie kruczki zawierają w umowach?? Brać czy nie brać???

:)

hejo

A mnie potraktowali bardzo dobrze (Gdynia).

Dostalem takie warunki (z listem żelaznym) - kredyt 280 000 w CHF:

prowizja - 0.8%

prowizja tytułem ubezpieczenia kredytu - 0.2% (czyli cała prowiza 1% co jest dla mnie akceptowalnym maksimum)

oprocentowanie - LIBOR 3M + 1p.p marży stałej w całym okresie

wkład własny to działka - (poniżej 20%), dochodzi więc ubezpieczenie niskiego wkładu - 3.5% części brakującej do 20% płatne raz na 3 lata

do tego brak obowiązkowego ubezpieczenia na życie, brak opłat za wcześniejszą spłatę i nadpłaty, obowiązkowe ubezpieczenie budynku (ale nie narzucaja ubezpieczyciela), darmowy ROR...

Czy wiecie może jakie kruczki zawierają w umowach?? Brać czy nie brać???

:roll: