Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

...(ale adaptacja i tak pewnie cie czeka? czy projektant od razu przeprowadza adaptację?

Zupelnie przypadkiem znalazlem architekta za 6500 brutto. I jeszcze do tego mieszka obok mnie :). W tej cenie jest wszystko wlacznie z zalatwieniem pozwolenia na budowe. Jest to na pewno nadal drozej niz gotowy projekt adaptowany dla celow dzialki, ale ta roznica juz nie jest tak drastyczna, zeby nie bylo warto jej wydac, zeby uniknac tych problemow o ktorych piszesz. Jesli wszystko dobrze pojdzie to pozwolenie bedzie na poczatku lutego a na wiosne rzucam sie w wir robot. Byle kasy starczylo :)

Tak przy okazji. Deskowanie robisz deskami czy OSB? Jesli tym pierwszym to ile mniej wiecej wyniesie Cie metr takiego poszycia? z tego co sie orientowalem to plyta OSB kosztuje troche powyzej 20PLN za metr czyli calkiem drogo i ciekawi mnie czy drewno wyjdzie taniej czy nie bo i tak chyba nie unikne deskowania niezaleznie czy wybiore gonty czy ceramike.

• Odpowiedzi 65
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

chochla72 napisał: [Wiekszosc nawet nie pyta o przyszly ksztalt tylko o rozmiar i rzuca cene 10-12KPLN netto]

sorki, ale chyba popełniłam gafę, :oops: pisząc, ze mój projekt z adaptacja wychodzi drożej niż twój indywidualny, ale niestety nie wiem co oznacza to 10-12KPLN (10 - 12 tys.? czy 10-12 zł za metr? bo to istotna różnica!) zasugerowałam się tym drugim

A tak na marginesie to wielka szkoda, że nie budujesz Subtelnego, bo miło było wymieniać różne opinie, ale oczywiście życzę wspaniałych pomysłów na własny projekt i powodzenia w jego realizacji M.

ale niestety nie wiem co oznacza to 10-12KPLN (10 - 12 tys.? czy 10-12 zł za metr? bo to istotna różnica!)

no roznica jest istotna :) oznacza to pierwsze, KPLN->kiloPLN taki zart informatyczny z roboty :)

A tak na marginesie to wielka szkoda, że nie budujesz Subtelnego, bo miło było wymieniać różne opinie, ale oczywiście życzę wspaniałych pomysłów na własny projekt i powodzenia w jego realizacji M.

jesli znajdziesz wolna chwile to wejdz na ten adres

http://www.wuwo.home.pl/project.php?cat=2&project=31

znajdziesz tam wizualizacje, ktora powielimy w swoim projekcie ze zmiana wielkosci budynku i zabudowania scian garazu. zobaczysz, ze subtelny i ten projekt to praktycznie blizniaki. Z tego co pamietam to nie budujesz garazu wiec u Ciebie odpadl problem niemoznosci zadaszenia wejscia do domu po zlikwidowaniu podcienia. Jakos mi ten ksztalt budynku w subtelnym nie lezal po tej operacji i zupelnie przypadkiem natknalem sie na ten projekt, ktory idealnie to rozwiazuje - niewielkie obnizenie scianki garazu i voila mamy elegancki daszek nad drzwiami. Ale nadal jest to bardzo bliskie koncepcji subtelnego wiec mysle, ze opiniami nadal mozna sie wymieniac bez problemu tym bardziej, ze moj projekt praktycznie odziedziczyl po nim uklad pomieszczen :)

rzeczywiście bardzo podobny domek, powiem więcej - układ pomieszczeń ciekawszy i chyba bardziej funkcjonalny od Subtelnego. Ja właśnie dlatego dokonalam tylu przeróbek w swoim Subtelnym domku, aby odpowiadał mi i mojej rodzinie (tak odległa sypialnia małżeńska jak w proponowanym oryginale Subtelnego jest do przyjęcia tylko przy dużo starszych dzieciach niż moje); ale nie będę żałować, bo jednak ten wybrany przez Ciebie nie zmieściłby mi się na działce

aha, a propos podcienia u nas - nad wejściem on nadal istnieje i jest fajnie, całkiem sporo miejsca

CHCIAŁABYM JUŻ TAM MIESZKAĆ!!!!!!!!!!!!!!!

• 2 months później...

Witam,

czy ktoś z Was miał okazję wybudować ten właśnie dom ???

http://www.projekty.murator.pl/projekt?IdProjektu=218&IdKolekcji=

Generalnie chciałbym podyskutoać na temat realnych kosztów budowy tego domu w stanie surowym zamkniętym.

Z góry dziękuję za wszelkie i9nformacje,

pzdr.

tomi

• 2 weeks później...
  • 3 weeks później...

witam, witam! u mnie nadal na dachu tylko dechy i papa, ale jest i połowa łatowania, to już coś; dachówka wybrana, dekarz zamówiony, tylko kupować i kłaść; mam nadzieję, że ładnie wyjdzie :-?

a&zb - a jak u Ciebie (u Was)? prace ruszyły?

a czy chochla72 jeszcze odwiedza to forum? chyba wkrótce zaczynasz budowę?

pozdrowionka M[/b]

Witam,

Na razie była wizja lokalna z udziałem wykonawcy i inspektora nadzoru na działce. Przeszkód nie stwierdzono :) Przyłącza są w trakcie realizacji.

Aktualnie pilnie szukam architekta z uprawnieniami do obliczeń wytrzymałościowych, bo postanowiliśmy zmienić podparcie wiaty, tzn. zredukować liczbę słupów. Oryginalni projektanci są obecnie z różnych powodów niedostępni. W sobotę wybieramy się do mareckich składów budowlanych zobaczyć jak się mają ceny materiałów 2007 r :o

Poza tym zbieram oferty na pompy ciepła z ogrzewaniem podłogowym i negocjuję z bankami który da więcej znaczy mniej w kwestii marży i prowizji.

• 1 month później...

a czy chochla72 jeszcze odwiedza to forum? chyba wkrótce zaczynasz budowę?

pozdrowionka M[/b]

Czesc Malgorzato. Jakos malo czasu na forum ostatnio mialem :/ W cholere roboty w robocie i drugie tyle z zalatwianiem papierologii. Ale projekt juz juz praktycznie wykonczony ze wszystkim badaniami geologicznymi itd itp i lada dzien powinien powedrowac do gminy po pozwolenie. Start w okolicach maja, stan surowy w okolicy czerwca. Przynajmniej w/g zapewnien budowlanca. A jajestem coraz bardziej przerazony perspektywa budowy. Szczegolnie patrzac na szalenstwo cenowe w tej chwili. Padon my French ale wlascicieli cegielni i skladow chyba do szczetu poj....lo. Raz, ze nie ma pustakow na rynku, a ci co je maja rzucaja ceny rzedu 4,5-5PLN za maksa! Skonczy sie na tym ze domek powstanie z BK, co zreszta bralem pod uwage bo jest w tej chwili o 30% tanszy i przede wszystkim jest w miare dostepny. Odezwe sie za jakis czas jak juz wbije pierwsza lopate w ziemie :)

/Marcin

>Dlatego cieszę się że pozostałem przy bk.

Jakiego producenta bierzesz?

A jak z innymi materiałami?

Zalezy o co pytasz. wiezbe dachowa w systemie mitek zalatwilem bez wiekszego problemu. Dachowke biore Tondach'a, (cena wyjsciowa sie nie zmienila od czasu kiedy wstepnie rozmawialem z przedstawicielem czyli kilka miesiecy temu), nie wiem jeszcze jak z materialami na fundament ale w tym przypadku glownym skladnikiem bedzie beton bo sie zdecydowalem na lawy wylewane w ziemi i na to sciana z bloczkow ale tylko trzy warstwy.

• 3 months później...

witam witam, jak postępy w waszych pracach?

u mnie już idzie ku końcowi (tak mniemam :-? ), chociaż co nie liczni straszą mnie, że to dopiero zaczyna się!!!!! mam już dom, okna, dach, tynki wewnętrzne, posadzki, instalacje, podwieszone sufity, przyłącza, przywiezione płytki.... to kiedy w takim razie zaczyna się budowa? bo myślałam, że od fundamentów i tych prac około ziemnych

dachówka Tondacha pięknie wygląda (grafitowa marsylka) i cieszę się, że to nie blacha, bo to widzisz nie zadzierając zbytnio głowy (tzn. przy tym projekcie) - postaram się wkleić jakieś zdjęcia, jak się nauczę i będę miała czas

proponuję uważnie wyliczyć wysokość środka, bo u nas jest troche nisko po założeniu stelaża i płyt na sufity

domek z zewnątrz sprawia wrażenie niedużego, ale każdy jest szczerze zaskoczony ilością miejsca we wnątrz

mam nadzieję, że już w sierpniu w nim zamieszkam!!!!

>sikorka123

No to cieszymy się i zazdrościmy.

Temat sufitu podwieszanego bardzo mnie interesuje.

Ile cm niżej od poziomu spodu dźwigarów wyszedł Ci sufit podwieszany? Czy są dwie warstwy płyt jak zaleca projekt? Jak rozwiązano kwestię łączeń płyt gk ze ścianami aby zapobiec pęknięciom?

a&zb

Czy są dwie warstwy płyt jak zaleca projekt

projekt sobie, a my sobie - mam jedną warstwę, ale była również ekipa, która miała kłaść dwie warstwy nidy (ale i tak każdy ze wspólników miał inne zdanie na ten temat)

dziś mam zrobione już ocieplenie tegoż stropu lekkiego materiałem "ekofiber" (celuloza), zajęło to ekipie 3 godzinki

płytki "się kładą", w przyszłym tygodniu ocieplenie zewnętrzne, czekam na drzwi zewnętrzne i niektóre wewnętrzne, trochę zrobić porządku na działce i ....PRZEPROWADZKA! niestety z wieloma niedokończonymi rzeczami, ale jak mus to mus, zrobi się powoli wszystko :)

M.

Witam wszystkich zaangażowanych w projekt Subtelny. Jestem na etapie papierkowym więc zazdroszczę wielu z Was. Wszyscy macie jakieś przeróbki w Subtelnym i u mnie też się na nie zanosi. Jak na razie miło mi dołączyć do Waszego grona :D .

Pozdrawiam Marek.

• 1 year później...