Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• 3 months później...
  • Odpowiedzi 65
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 months później...
  • 3 months później...
Witam!!!Mam pytanie o konstrukcję dachu Subtelnego...Z czego wynika ta duza cena? Moze ktoś ma jakieś podpowiedzi jak zmienić dach, aby obniżyć koszty? Z góry dzięki za wszelaką pomoc, bo jestem bardzo początkujacym "budowlańcem" ... :wink:

Witam!!!Mam pytanie o konstrukcję dachu Subtelnego...Z czego wynika ta duza cena? Moze ktoś ma jakieś podpowiedzi jak zmienić dach, aby obniżyć koszty? Z góry dzięki za wszelaką pomoc, bo jestem bardzo początkujacym "budowlańcem" ... :wink:

Konstrukcja dachu z projektu to nieporozumienie. Wygląda niestety na nieco niechlujną adaptację z projektu z pokryciem z dachówki ceramicznej. kratownica jak do mostu kolejowego, za to w niektórych miejscach za duże odległości pomiędzy wiązarami, grożące połamaniem łat. No i wbijanie prawie 50 tys gwoździ to jakaś masakra.

Wykorzystałem wiązary prefabrykowane na płytkach kolczastych w systemie MITEK. Montaż całości w 1,5 dnia.

Konstrukcja dachu z projektu to nieporozumienie. Wygląda niestety na nieco niechlujną adaptację z projektu z pokryciem z dachówki ceramicznej. kratownica jak do mostu kolejowego, za to w niektórych miejscach za duże odległości pomiędzy wiązarami, grożące połamaniem łat. No i wbijanie prawie 50 tys gwoździ to jakaś masakra.

niestety to prawda - gwoździ cynkowanych typu gunnebo poszło 38kg!!! i to było sporo mniej niż wg projektu bo cieśla ( wiązary robiłem na budowie z gotowych elementów drewna) łapał się za głowę jak zobaczył wskazania w projekcie, no ale to niestety nie wszystko- horrendalne ilości oraz ceny to są płytek preforowanych (najdroższe 100x300 w hurtowni 12zł szt!! u producenta....7,8szt) tych największych wg projektu potrzeba 500szt, kupiłem 400 i część została przecięta na pół - wg wykonawcy będzie ok konstrukcja kosztowała mnie 24 469pln ( materiał czyli drewno, płytki, gwoździe+robocizna) powierzchnia pokrycia wynosi 370mkw-była zmiana w projekcie) + 600pln wynajem dźwigu do ustawienia. Niestety żaden projektant nie był zainteresowany przerobieniem projektu na strop gęstożebrowy

konstrukcja kosztowała mnie 24 469pln ( materiał czyli drewno, płytki, gwoździe+robocizna) powierzchnia pokrycia wynosi 370mkw-była zmiana w projekcie) + 600pln wynajem dźwigu do ustawienia.

370 m2 to o 30% więcej niż w projekcie - dość spora ta zmiana. Przy tej powierzchni cena wydaje się być atrakcyjna. Po ile płaciłeś za m3 drewna?

konstrukcja kosztowała mnie 24 469pln ( materiał czyli drewno, płytki, gwoździe+robocizna) powierzchnia pokrycia wynosi 370mkw-była zmiana w projekcie) + 600pln wynajem dźwigu do ustawienia.

370 m2 to o 30% więcej niż w projekcie - dość spora ta zmiana. Przy tej powierzchni cena wydaje się być atrakcyjna. Po ile płaciłeś za m3 drewna?

drewno akurat kupiłem po bardzo okazyjnej cenie :) za 15m3 zapłaciłem 6900pln (fakt że na drugim końcu Polski ale kupowaliśmy na 2 dachy więc transport nie był za drogi) dla mnie ceny płytek i gwoździ nieco zaskakujące były - no i fakt że przy takiej pow to blachodachówka i robocizna to także swoje musiało kosztować....cały dach 55tys pln

370 to pow krycia - podobno w projecie te dane są mniejsze bo nie obejmują czegoś tam? Tak mi mówił facet od blachy

Powierzchnia krycia to powierzchnia krycia. Zamawiana powierzchnia blachodachówki obejmuje naddatek na zakładki i straty przy cięciu. Sprzedawca powinien mieć program do którego wprowadza rzut dachu z nachyleniami i się samo liczy. Do powierzchni 285 m2 wyszło mi 337 m2 blachodachówki i jeszcze starczyło na daszek do śmietnika :-)

Powierzchnia krycia to powierzchnia krycia. Zamawiana powierzchnia blachodachówki obejmuje naddatek na zakładki i straty przy cięciu. Sprzedawca powinien mieć program do którego wprowadza rzut dachu z nachyleniami i się samo liczy. Do powierzchni 285 m2 wyszło mi 337 m2 blachodachówki i jeszcze starczyło na daszek do śmietnika :-)

no tak to chyba o to chodziło, po dokonaniu pomiarów sprzedawca "wrzucił" dane do lapika i stąd wyszło więcej, swoją drogą zmiana faktycznie nie była mała jak teraz tak popatrzyłem :D "zrobiłem garaż na 2 auta i "wyciągnąłem" garaż o 2m gdzie powstało pom gosp (graciarnia)

Moim zdaniem ten projekt jest idealny jesli chodzi o rozklad, chociaz salon i kuchnia sa mikroskopijne. Niestety ze wzgledow ekonomicznych bedziemy budowac dom z poddaszem uzytkowym. Czuje jednak sentyment do tego projektu :) Niestety na forum jest chyba bardzo malo ludzi budujacych ten dom.

Pozdrawiam wszystkich "subtelnych"!

Moim zdaniem ten projekt jest idealny jesli chodzi o rozklad, chociaz salon i kuchnia sa mikroskopijne. Niestety ze wzgledow ekonomicznych bedziemy budowac dom z poddaszem uzytkowym. Czuje jednak sentyment do tego projektu :) Niestety na forum jest chyba bardzo malo ludzi budujacych ten dom.

Pozdrawiam wszystkich "subtelnych"!

hmm to zależy jakie są oczekiwania - generalnie przy tej powierzchni to np z muratora ciężko znaleźć projekt z większą kuchnią z założeniem 4pokoje, salon i kuchnia co do salonu, to także kwestia oczekiwań, choć na razie wydaje się że nie jest za duży, ale jak zamieszkamy to zobaczymy (mam nadzieję na święta:)

• 2 months później...

Witaj!

Zakupiliśmy projekt domu "SUBTELNY"

mamy pozwolenie, i pierwszy wpis w dzienniku, ale budowa jeszcze nie ruszyła

szukamy wykonawcy

Po wielu analizach ciężko się do czegoś przyczepić choć małe zmiany wprowadziliśmy i zastanawiamy się nad spiżarnią

Pozdrawiam

Piszcie jak się zdecydujecie może będziemy budować równolegle? :lol:

Witam wszystkich!

zakupiliśmy projekt Subtelny D79 z muratora

Mamy pozwolenie na budowę i wyznaczony dom na działce

szukamy wykonawców i mamy nadzieję że niebawem się zacznie :lol:

Jeśli ktoś ma doświadczenie z takim projektem prosimy o swoje uwagi i przemyślenia

dziękujemyhttp://projekty.muratordom.pl/projekt?grupa=1&IdProjektu=218&IdKolekcji=&frm_search=1&id_grupy=0&nazwa=subtelny&typ_budynku_dom=brak_dom&typ_budynku_garaz=brak_garaz&x=0&y=0&nr=0