Altariela 12.01.2007 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2007 Wloczykij a za co jest to 3000? za projekt instalacji wraz z wyrysowaniem wszystkich kabli, puszek i innych tym podobnych rzeczy? Dają do tego kosztorys? Ja chciałabym zrobić u siebie automatykę na bazie systemu Cardio, ale nie mogę znaleźć w necie żadnych namiarów na firmę która by się tym zajmowała pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wloczykij 12.01.2007 22:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2007 te 3000 jest za moduły, okablowanie i włączniki (mogą być takie "tradycyjne" bistabilne, ale lepiej jak są monostabilne - działają jak klawisz na klawiaturze) oraz szkic projektowy i kosztorys. W szkicu robionym w porozumieniu z inwestorem zawarta jest informacja o tym jakie odbiorniki (poszczególne lampy, rolety, czy nawet zwykłe gniazdka, punkty można łączyć w grupy) będą sterowane i w jaki sposób. Fajne jest to, że jak myślisz o takim systemie, ale nie masz na razie pieniędzy na realizacje to możesz ich poprosić o taki szkic (zrobią darmo, wraz z wypisem tego co potrzebne) kładziesz tylko odpowiednio kable (wychodzi o około 60% więcej kabla niż w instalacji bez automatyki) i łączysz tak, że funkcjonalnie instalacja działa jak zwykła. Jak już uzbierasz na moduły to je kupujesz instalujesz w szafce która już została zrobiona i prosisz pana z istpolu by moduły podłączył i działa. Trochę mało przejrzyście wyszło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wloczykij 13.01.2007 22:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2007 A oranżeria będzie? będzie, będzie, może nawet trochę większa niż w projekt przewiduje, pytanie kiedy bo raczej nie od razu. Mam nadzieję, że nie dłużej jak dwa lata po skończeniu domu, czyli jak wszystko dobrze pójdzie to w 2009. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzin 15.01.2007 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2007 www.rekuperatory.pl - tu już oferują full obsługę, czyli nie tylko wyliczenia, ale jeszcze projekt całej instalacji oraz jej wykonanie ale wstępne szacunki kosztów trochę bolą - 18 tys zł. chyba jeszcze poszperam po forum, może gdzieś zrobią to taniej... Tak sobie myślę, załóżmy, że nawet jak znajdziesz za powiedzmy 15 patyków, to ile potrzeba czasu, żeby taki rekuperator się zwrócił? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wloczykij 15.01.2007 21:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2007 dobre pytanie... Bo trudno mi oszacować o ile więcej kosztowałoby mnie ogrzewanie przy wentylacji mechanicznej. Tu przyznam się, że trochę uległem "propagandzie" ale wydaje mi się że z pięć lat no chyba że będą takie zimy jak aktualna. Ale przecież w lecie reku też robi swoje, znaczy schładza powietrze. Najbardziej bym się cieszył, gdybym mógł najpierw się wybudować a później podejmować decyzję czy robić taką czy inną wentylację, ale tak się nie bardzo da. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia w 16.01.2007 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2007 Święto!!! Dzwonił geodeta i już się z nim spotkałem na działce. Wyciągnął ten swój sprzęt geodezyjny, pomierzył co miał pomierzyć i na koniec powiedział, że do końca tygodnia mapki będą gotowe. I mam nadzieję będzie słowny. I żeby dopełnić szczęścia to rozmawiałem z projektantem co mi adaptacje robi i powiedział mi, że adaptację dostanę już jutro!!!! A projekt zagospodarowania działki zrobi jak mu dostarczę aktualne mapki. Cześć Łukasz Jestem w szoku. Naprawdę. Mój geodeta pomiary robił tydzień temu i powiedział, że mapki będą za 3 tygodnie A dodam, że to sąsiad moich rodziców To wszystko wprawiło mnie w tak dobry nastrój, że nawet samochód do myjni oddałem... ... i pieszym na przejściach ustępowałem ... i autobusy oraz innych co do ruchu chcieli się włączyć wpuszczałem a ponieważ jeszcze podkręciłem dobry humor dobrą muzyką(*) to nawet miło bym przywitał każdego usera mojej sieci - nawet tego z czarnej listy (*) The Best Classics... Ever! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
K74 16.01.2007 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2007 Dostałam kiedyś wizytówkę od gościa, który pracuje w firmie zajmującej się wentylacją mechaniczną, kominkami z DGP i klimatyzacją. Oferują full serwis. Jeszcze z nimi nie rozmawiałam i nie wiem, czy są godni polecenia, ale namiary moge Ci wysłać na prv (jeżeli chcesz). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wloczykij 16.01.2007 19:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2007 K74 - a dawaj te namiary - kto pyta (podobno) nie błądzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
K74 16.01.2007 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2007 no to masz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wloczykij 17.01.2007 11:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2007 K74 - zajrzałem na stronę i nie jestem zachwycony - te centrale co oferują to nie wydają się być specjalnie nowoczesne... Zresztą mam wrażenie, że ta firma to głównie kominkami się zajmuje, a te rekuperatory to tak trochę na doczepkę, bo modny temat. Zresztą poczytałem sobie trochę o tych centralach o których wspomina hotland (produkty firmy Dospel) - to są centrale do stosowania w marketach, halach itp pomieszczeniach. Ze stosowanych wymienników w których zapewnione jest nie mieszanie powietrza zużytego ze świeżym jest tylko wymiennik krzyżowy. Natomiast centrale nie wymienione przez hotlanda ale produkowane przez dospel - seria Dospel Comfort to już urządzenia bardziej ciekawe i to z wymiennikiem przeciwprądowym. Niestety brak dokładniejszych danych o zużyciu prądu, głośności, a podawana sprawność (80%) wypada troszku blado w porównaniu z tym co oferuje n.p. urządzenie lansowane przez rekuperatory.pl (95%)Ale nic to - zadzwoniłem, pogadałem i zapytanie ofertowe wysłałem. Wiem tylko, że jeśli na nich się zdecyduje to projekt zrobią w cenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
K74 17.01.2007 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2007 W takim razie czekam na rozwój sytuacji. Jak do tej pory też mam największe zaufanie do rekuperatory.pl. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia w 17.01.2007 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2007 Cześć Łukasz! Faktycznie z tym architektem to nieciekawie wygląda Ale daj mu szansę. Może się poprawi W sumie to nikt nie mówił, że będzie łatwo. U nas jaja z drogą dojazdową to pamiętać będę do końca życia Pozdrawiam kasia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wloczykij 17.01.2007 21:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2007 kasia> no czytałem i nie zazdroszczę. Mam nadzieję, że jakoś dacie radę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia w 17.01.2007 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2007 kasia> no czytałem i nie zazdroszczę. Mam nadzieję, że jakoś dacie radę... Jasne, że damy radę Pozdrawiam kasia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Altariela 19.01.2007 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2007 Rozumiem, że front masz przy krótszym boku? Dosunięcie do boku pozwoli Ci lepiej zagospodarować działkę, ale z drugiej strony wtedy będziesz bliżej sąsiada/ulicy (nie wiem co tam masz obok działki ). Ja akurat dosunęłam do boku ale w zasadzie zbytniego wyjścia nie miałam żeby udało się wcisnąć jeszcze garaż wolnostojący... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia w 19.01.2007 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2007 Łukasz głowa do góry! Będzie dobrze Na swędzące dziąsełka Martusi polecam żel CALGEL - u nas pomagało i Piotrek nie budził się w nocy zbyt często Gratuluję spłaty kredytu Super - duży krok do przodu Teraz dopiero doczytałam o sąsiadach. Szczerze nie zazdroszczę - trzeba mieć nadzieję, że jak wybudujecie swój wymarzony domek to i sąsiadów będziecie mieli w porządku. A jakby nie było to taki nienormalny sąsiad może trochę uprzykrzyć życie - coś o tym wiem Pozdrawiam kasia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wloczykij 19.01.2007 23:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2007 Rozumiem, że front masz przy krótszym boku? Dosunięcie do boku pozwoli Ci lepiej zagospodarować działkę, ale z drugiej strony wtedy będziesz bliżej sąsiada/ulicy (nie wiem co tam masz obok działki ). Ja akurat dosunęłam do boku ale w zasadzie zbytniego wyjścia nie miałam żeby udało się wcisnąć jeszcze garaż wolnostojący... Dobrze rozumiesz front domu będzie skierowany do krótszego boku na północ-północny zachód. I tylko ten bok działki ma kontakt z ulicą - z pozostałych trzech stron sąsiedzi. Przy dłuższych bokach są "działkowicze", a za plecami buduje się "całoroczniak" któremu zresztą pożyczałem prąd - sympatyczny koleś. Generalnie na ile poznałem sąsiadów z okolic mej działki, to dobrze trafiliśmy. Jak na razie żaden na wieść o tym że się budujemy nie zdziczał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia w 23.01.2007 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2007 Łukasz a ile będzie miał salon po tych zmianach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wloczykij 23.01.2007 13:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2007 Kasia_W\ będzie miał prawie 24m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia w 23.01.2007 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2007 Cześć Łukasz! Kiedyś pisałeś, że będziesz chciał zrobić dwa dodatkowe pokoje - sypialnie i pokój dla dzieci. Z Twoich rzutów wynika, że na dole oprócz salonu będzie jeden pokój Tak się zastanawiam czy to wejście do łazienki nie jest zbyt małe - wiem, że tak jest w oryginale, ale czy będzie to funkcjonalne? Nie myśl, że się czepiam Tak sobie tylko głośno myślę Pozdrawiam kasia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts