AAgnieszk 03.01.2007 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2007 Witam! W moim projekcie wejście do garażu jest z holu. Zastanawiam się jak to będzie, gdy juz zamieszkamy, czy pożałujemy takiego rozwiązania bo niepożądane zapachy z garażu powędrują do wnętrza domu i będzie niezbyt przyjemnie... Czy jest ktoś zadowolony z takiego rozwiazania, ma je u siebie i może powiedzieć, że jest dobre i w ogóle nie przeszkadza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek Rz 03.01.2007 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2007 witam Myślę że wejście do garażu bezpośrednio z holu to najgorsze z możliwych rozwiązań . Ja mam z wiatrołapu i nie wyobrażam sobie wejścia w innym miejscu .Takie usytuowanie ma chyba same wady ,niestety . pozdro D.RZ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leszko 03.01.2007 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2007 witam Myślę że wejście do garażu bezpośrednio z holu to najgorsze z możliwych rozwiązań . Ja mam z wiatrołapu i nie wyobrażam sobie wejścia w innym miejscu .Takie usytuowanie ma chyba same wady ,niestety . pozdro D.RZ A Ja mam wejście z końca podłużnego holu, tak chciałem ,tak mam , i nie chciałbym inaczej . Smrodu nie ma żadnego, bo to jest garaż dla samochodu a nie graciarnia. U mnie jest samochód ,wieszak z ubraniami i obuwie, na drobiazgi i narzędzia mam inne pomieszczenie gospodarcze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AAgnieszk 03.01.2007 16:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2007 Leszko jesli to nie kłopot, to chcialabym zobaczyć rzut twojego parteru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qdlaty 03.01.2007 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2007 Swojego czasu założyłem taki wątek: http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=76704&highlight= Może będzie pomocny. Q. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mularz 03.01.2007 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2007 Ja budując swój dom wyrzuciłem garaż na koniec działki z dala od domu. Nie mam smrodu w chałupie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kris2222 03.01.2007 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2007 pewnie smrodu nie masz ale za to masz zajebiście długi dojazd do garazu i ogromne koszty z tego powodu, mase odsnieżania .wiem cos o tym , bo siostra ma tak samo "przemyślaną sprawe "i wyszło tyle z tego ze ma działke 1250m i całą zajetą przez zabudowe, bo dom z przodu a garaz z tyłu działki, podjazdu ma 40mb szerokosci 4 metrów (to masz 160m2) Ja mam garaz pod jednym dachem , z wejsciem od piwnicy ,nic nie czuje a przy okazji moge szlake wynies bez zapylania domu , no chyba ze masz osobne wejscie z piwnicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mynia_pynia 03.01.2007 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2007 Mam wejście do garażu z wiatrołapu. W garażu będę tylko parkować nie będzie to warsztat samochodowy, w trakcie wjazdu samochodu zazwyczaj są otwarte drzwi garażowe, więc spaliny mają jak się wydostać, w trakcie wyjazdu też zazwyczaj się otwiera drzwi garażowe więc cyrkulacja powietrza również występuje. Nie przewiduje zapalania samochodu przy zamkniętych drzwiach garażowych na dłuższą chwile - no chyba, że samobójstwo będę popełniać.Więc skąd mają się znaleźć spaliny i smród spalin w domu??? A to że czasem może coś wfrunąć do domu to równie dobrze przez uchylone okno w trakcie odpalania samochodu na podjeździe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kris2222 03.01.2007 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2007 Nie tylko o spaliny chodziW garazu unosi sie zapach oleju, (zwłaszcza w starszych samochodach)smarów i takie tam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leszko 03.01.2007 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2007 Leszko jesli to nie kłopot, to chcialabym zobaczyć rzut twojego parteru. Projekt STUDIO ATRIUM GL134 ze zmianami łazienka (7) zlikwidowana i zrobione wejście do garażu, a w miejscu pomieszczenia gospodarczego ( jest łazienka-drzwi do garażu zamurowane http://www.studioatrium.pl/projekt-domu-GL-134,145,61,parter.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pjr 03.01.2007 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2007 Podatek za garaż wolno stojący może byc wyższy niż podatek za dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek Rz 03.01.2007 22:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2007 pewnie smrodu nie masz ale za to masz zajebiście długi dojazd do garazu i ogromne koszty z tego powodu, mase odsnieżania .wiem cos o tym , bo siostra ma tak samo "przemyślaną sprawe "i wyszło tyle z tego ze ma działke 1250m i całą zajetą przez zabudowe, bo dom z przodu a garaz z tyłu działki, podjazdu ma 40mb szerokosci 4 metrów (to masz 160m2) Ja mam garaz pod jednym dachem , z wejsciem od piwnicy ,nic nie czuje a przy okazji moge szlake wynies bez zapylania domu , no chyba ze masz osobne wejscie z piwnicy Witam Nie jest to tylko kwestia długiego dojazdu choć to ogromne koszty .Wypadało by mieć w takim wolno stojacym garażu prąd ,a to dodatkowe koszty ,wodę -kolejne koszty .Garaż w bryle to niekoniecznie tylko pokoik dla samochodu . Można przeciez zagospodarować w nim kącik do majsterkowania -w wolno stojącym też ,ale czy tam da sie pomajsterkować zimą przy mrozie -15 stopni ..........wątpliwa przyjemnosć . pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raffran 03.01.2007 23:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2007 Podatek za garaż wolno stojący może byc wyższy niż podatek za dom. Tak jak i Vat bedzie wyzszy niz za dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AAgnieszk 04.01.2007 07:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2007 Leszko rzuty twojego domu bardzo przypominają mi mój i bedę miała tak samo Zastanawiam sie jednak czy nie wstawic ściany pomiędzy schody by utworzył sie taki drugi "miniwiatrołap", byłoby gdzie zdjąć obuwie, przebrać się... no i zapachy z garażu miałyby poważną przeszkodę by przedostać się do wnętrza domu. Jest jedno ale... nie lubię schodów między dwiema ściankami, nie o takich marzyłam...Co radzicie?Zostawić tak jak jest w projekcie, czy zmieniać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leszko 04.01.2007 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2007 Leszko rzuty twojego domu bardzo przypominają mi mój i bedę miała tak samo Zastanawiam sie jednak czy nie wstawic ściany pomiędzy schody by utworzył sie taki drugi "miniwiatrołap", byłoby gdzie zdjąć obuwie, przebrać się... no i zapachy z garażu miałyby poważną przeszkodę by przedostać się do wnętrza domu. Jest jedno ale... nie lubię schodów między dwiema ściankami, nie o takich marzyłam...Co radzicie?Zostawić tak jak jest w projekcie, czy zmieniać? Nie bardzo mogę się pokapować w tej ściance pomiędzy schody, jeśli możesz to nanieś swoją poprawkę na rzucie parteru i prześlij ponownie. Tak ogólnie według mojego gustu projekt jest dobry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AAgnieszk 04.01.2007 13:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2007 http://images4.fotosik.pl/278/2e2893f42e9993d4.jpgMyślę nad takim właśnie rozwiązaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms. 04.01.2007 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2007 Sprytnie to wymyśliłaś. Zagospodarowałaś miejsce przeznaczone w zasadzie tylko na komunikację z garażem. Dzięki temu będzie śluza (to dla tych, którym śmierdzi), nie będziesz wychładzała wnętrza domu (gdyby się zostawiło tylko jedne drzwi) + zyskałaś pakamerka np. na rowery (pomieszczenie gospodarcze nie jest za duże). Myślę, że korzyści z takiego rozwiązania osłodzą względy estetyczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leszko 04.01.2007 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2007 http://images4.fotosik.pl/278/2e2893f42e9993d4.jpg Myślę nad takim właśnie rozwiązaniem. No nie wiem schody będą wąskie jeżeli dasz mur z 6-tki pustaka, to po tynkach wyjdzie ci około 96cm szerokość stopni , będzie to tzw. tunel schody stracą urok.Z czego miałby być nieprzyjemny zapach!, U mnie jesteśmy wrażliwi na smrody garażowe, ale nie odczuwamy tego, przecież jest wentylacja.Fakt że Twój garaż mógł być troszeczke szerszy chociaż 20-30cm. to są moje myśli-jeżeli masz swoją opcję to musisz wiedzieć dlaczego tak ma być, zrób tak żeby nie utrudniało Ci w praktyce życia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AAgnieszk 04.01.2007 16:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2007 Ta ewentualna ścianka między schodami nie zmieni rozmiarów stopni ponieważ ścianka umieszczona zostanie pod górny bieg schodów, idąc dalej od spocznika będzie będzie już normalna balustrada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leszko 04.01.2007 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2007 Ta ewentualna ścianka między schodami nie zmieni rozmiarów stopni ponieważ ścianka umieszczona zostanie pod górny bieg schodów, idąc dalej od spocznika będzie będzie już normalna balustrada. Jeżeli chodzi ci o nieprzyjemne zapachy z garażu to po dostawieniu ścianki pujdą na poddasze.Ja mam w drzwiach gumowe uszczelki i naprawdę nie mam z tym problemu.No nie wiem jaki samochód zamierzasz garażować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts