Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Garaż w bryle budynku za i... przeciw

Recommended Posts

Leszko czy ty już mieszkasz w swoim domu od pewnego czasu i możesz mi opowiedzieć jak to wygląda na co dzień?

Gdzie zdejmujesz obuwie itd.???

Jednak oglądając projekty można zauważyć, że większość ma jeszcze przed garażem wciśnięte jakieś pomieszczenie typu kotłownia lub - najlepsze - wiatrołap, a nie tak bezpośrednio jak jest w naszych projektach... Nie mogę sobie darować, że to projekt indywidualny, a tu taki byk, ale mielismy dużo wymagań co do projektu i ograniczał nas metraż domu.

Pocieszam się jeszcze tym, że gdy zrobię tę ściankę, to ten pierwszy bieg nie będzie tak całkiem zabudowany, ponieważ wywalę tę ścianką hol-schody po lewej (idąc do góry)tak na cztery stopnie, najwyżej skrócę ciut wiatrołap by te schody nieco odsłonić :wink: :o

Leszko czy ty już mieszkasz w swoim domu od pewnego czasu i możesz mi opowiedzieć jak to wygląda na co dzień?

Gdzie zdejmujesz obuwie itd.???

Jednak oglądając projekty można zauważyć, że większość ma jeszcze przed garażem wciśnięte jakieś pomieszczenie typu kotłownia lub - najlepsze - wiatrołap, a nie tak bezpośrednio jak jest w naszych projektach... Nie mogę sobie darować, że to projekt indywidualny, a tu taki byk, ale mielismy dużo wymagań co do projektu i ograniczał nas metraż domu.

Pocieszam się jeszcze tym, że gdy zrobię tę ściankę, to ten pierwszy bieg nie będzie tak całkiem zabudowany, ponieważ wywalę tę ścianką hol-schody po lewej (idąc do góry)tak na cztery stopnie, najwyżej skrócę ciut wiatrołap by te schody nieco odsłonić :wink: :o

Jak przyjeżdzamy z pracy kurtki i obuwie zostawiamy w garażu nakładamy kapcie i wchodzimy do mieszkania, jak jest nieciekawa pogoda to cały bałagan zostaje w garażu. Mieszkamy od 2 lat. Jestem zadowolony z projektu na dzień dzisiejszy nic nie chciałbym zmieniać taki układ nam odpowiada.

Garaż w twoim domu jest szeroki, mój ma tylko 3m szerokości i na akcesoria typu wieszak itp. miejsca nie będzie, więc chyba jednak pokombinuję, odsłonię schody z jednej strony, skrócę wiatrołap (będzie przecież jeszcze jeden przedsionek między garażem a holem) by owo odsłonięcie obejmowało jak największą ilość stopni i mam nadzieję, że będzie ciekawie. Myślę jeszcze nad doświetleniem klatki schodowej oknem połaciowym, tylko nie wiem czy lukarna na to pozwoli by sie tam ono zmieściło... :wink:

AAgnieszk@, mam 11-letnie doswiadczenie z garazem w domu [wejscie bylo tez z domu]. Bylo mi z tym b.wygodnie, a zadne zapachy nie sączyly sie do wewnatrz, chyba, ze ma ktos starego grata i do tego ropniaka. Teraz tez bede budowala swoj domek i nie wyobrazam sobie tachac zakupy dalej niz to konieczne. Wybralam projekt CICHY ZAKATEK z Muratora. Taki starczy mi w zupelnosci, juz mialam kolos 170 m - pozdrawiam. Renata

resu ja też jestem za garażem w bryle domu i tylko takie rozwiązanie wchodzi w grę, jednak kombinuję, żeby miedzy garażem a cz. mieszkalną była jakaś śluza, tak jak w twoim projekcie pom. gosp. U mnie jest wprost do holu i obawiam się takiego rozwiązania. Dlatego wymyśliłam zmianę biegu schodów o czym pisałam wcześniej... :wink:

MiA&Wojtek- Witaj, zrob Wojtkowi kolacje przy swiecach i go przekonaj. Jeszcze Ci podziekuje i on zrobi kolacje dla ciebie w nowym domku przy drzwiach prowadzacych do garazu , wtedy szepnie do twojego ucha, ze ma madra zone.Trudno jest z facetami [ nieraz], ale bez nich......szkoda mowic. ŻYCIE to sztuka kompromisu WOJTEK. Pozdrawiam Was- Renata Czy nikt nie buduje Cichego Zakątka ?????Co lepsze keramzytobeton czy beton komorkowy????

Chociaż autorka się już w zasadzie zdecydowała, dorzucę kilka argumentów za garażem wolnostojącym (który zresztą planuję zbudować):

- będzie mnie odgradzał od ruchliwej szosy

- jak budowałam dom nie byłam pewna jak będzie z kasą, a garaż w bryle też sporo kosztuje

- jest ładny, będzie mi organizował przestrzeń - dzielił ogród na 2 części: "ozdobną" i "użytkową"

Fakt, trzeba odśnieżać, ale podjazdu nie trzeba robić z pełnej kostki. I można garaż budować w standardzie gorszym niż dom (bez ocieplenia, dachówki ceramicznej).

Podatek jest wyższy, ale wg moich obliczeń trochę ponad 100 zł rocznie, więc bez przesady :wink:

Ja na tle tych wypowiedzi jestem samobójcą, mam przejscie do garażu bezpośrednio z kuchni a drzwi jakie zastosowałem to zwykłe drzwi pokojowe, dokleiłem tylko uszczelki i taki grzebień na dole :o

Nie jest zimno, nie śmierdzi, z zakupami wchodzę prosto tam gdzie mają być, mieszkam ponad rok, w garażu trzymam dwa samochody.

MiA&Wojtek- Witaj, zrob Wojtkowi kolacje przy swiecach i go przekonaj. Jeszcze Ci podziekuje i on zrobi kolacje dla ciebie w nowym domku przy drzwiach prowadzacych do garazu , wtedy szepnie do twojego ucha, ze ma madra zone.Trudno jest z facetami [ nieraz], ale bez nich......szkoda mowic. ŻYCIE to sztuka kompromisu WOJTEK. Pozdrawiam Was- Renata

no patrz! o tym nie pomyslalam :wink:

dziekuje za podsuniecie pomyslu :D

Pozdrawiam :)

wypowiedzi poszly w strone "polaczyc garaz z domem czy nie", co nie do konca jest tematem ;_))

ale ....

ja mam cos pomiedzy: garaz wlasciwie poza bryla budynku, ale polaczony z nim poprzez pom. gospodarcze.

architektonicznie mi pasuje, w przypadku mojego planu zagospodarowania odsuwa wejscie do domu od frontu dzialki (co u mnie jest plusem).