AAgnieszk 05.01.2007 07:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2007 Leszko czy ty już mieszkasz w swoim domu od pewnego czasu i możesz mi opowiedzieć jak to wygląda na co dzień? Gdzie zdejmujesz obuwie itd.??? Jednak oglądając projekty można zauważyć, że większość ma jeszcze przed garażem wciśnięte jakieś pomieszczenie typu kotłownia lub - najlepsze - wiatrołap, a nie tak bezpośrednio jak jest w naszych projektach... Nie mogę sobie darować, że to projekt indywidualny, a tu taki byk, ale mielismy dużo wymagań co do projektu i ograniczał nas metraż domu. Pocieszam się jeszcze tym, że gdy zrobię tę ściankę, to ten pierwszy bieg nie będzie tak całkiem zabudowany, ponieważ wywalę tę ścianką hol-schody po lewej (idąc do góry)tak na cztery stopnie, najwyżej skrócę ciut wiatrołap by te schody nieco odsłonić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leszko 05.01.2007 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2007 Leszko czy ty już mieszkasz w swoim domu od pewnego czasu i możesz mi opowiedzieć jak to wygląda na co dzień? Gdzie zdejmujesz obuwie itd.??? Jednak oglądając projekty można zauważyć, że większość ma jeszcze przed garażem wciśnięte jakieś pomieszczenie typu kotłownia lub - najlepsze - wiatrołap, a nie tak bezpośrednio jak jest w naszych projektach... Nie mogę sobie darować, że to projekt indywidualny, a tu taki byk, ale mielismy dużo wymagań co do projektu i ograniczał nas metraż domu. Pocieszam się jeszcze tym, że gdy zrobię tę ściankę, to ten pierwszy bieg nie będzie tak całkiem zabudowany, ponieważ wywalę tę ścianką hol-schody po lewej (idąc do góry)tak na cztery stopnie, najwyżej skrócę ciut wiatrołap by te schody nieco odsłonić Jak przyjeżdzamy z pracy kurtki i obuwie zostawiamy w garażu nakładamy kapcie i wchodzimy do mieszkania, jak jest nieciekawa pogoda to cały bałagan zostaje w garażu. Mieszkamy od 2 lat. Jestem zadowolony z projektu na dzień dzisiejszy nic nie chciałbym zmieniać taki układ nam odpowiada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AAgnieszk 06.01.2007 09:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2007 Garaż w twoim domu jest szeroki, mój ma tylko 3m szerokości i na akcesoria typu wieszak itp. miejsca nie będzie, więc chyba jednak pokombinuję, odsłonię schody z jednej strony, skrócę wiatrołap (będzie przecież jeszcze jeden przedsionek między garażem a holem) by owo odsłonięcie obejmowało jak największą ilość stopni i mam nadzieję, że będzie ciekawie. Myślę jeszcze nad doświetleniem klatki schodowej oknem połaciowym, tylko nie wiem czy lukarna na to pozwoli by sie tam ono zmieściło... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
resu 07.01.2007 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2007 AAgnieszk@, mam 11-letnie doswiadczenie z garazem w domu [wejscie bylo tez z domu]. Bylo mi z tym b.wygodnie, a zadne zapachy nie sączyly sie do wewnatrz, chyba, ze ma ktos starego grata i do tego ropniaka. Teraz tez bede budowala swoj domek i nie wyobrazam sobie tachac zakupy dalej niz to konieczne. Wybralam projekt CICHY ZAKATEK z Muratora. Taki starczy mi w zupelnosci, juz mialam kolos 170 m - pozdrawiam. Renata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AAgnieszk 07.01.2007 17:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2007 resu ja też jestem za garażem w bryle domu i tylko takie rozwiązanie wchodzi w grę, jednak kombinuję, żeby miedzy garażem a cz. mieszkalną była jakaś śluza, tak jak w twoim projekcie pom. gosp. U mnie jest wprost do holu i obawiam się takiego rozwiązania. Dlatego wymyśliłam zmianę biegu schodów o czym pisałam wcześniej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiA Wojtek 07.01.2007 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2007 Kurcze a u nas mozna byloby zrobic przejscie garaz/wiatrolap a Wojtek nie chce bardzo chcialabym miec przejscie z garazu prosto do domku, widze same zalety... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel78 07.01.2007 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2007 Nie czytałem wszystkiego więc nie wiem czy się nie powtórzę ale przy wstawieniu drzwi pożarowych ewentualny smrodek będzie szedł do wentylacji nie na mieszkanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
resu 07.01.2007 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2007 MiA&Wojtek- Witaj, zrob Wojtkowi kolacje przy swiecach i go przekonaj. Jeszcze Ci podziekuje i on zrobi kolacje dla ciebie w nowym domku przy drzwiach prowadzacych do garazu , wtedy szepnie do twojego ucha, ze ma madra zone.Trudno jest z facetami [ nieraz], ale bez nich......szkoda mowic. ŻYCIE to sztuka kompromisu WOJTEK. Pozdrawiam Was- Renata Czy nikt nie buduje Cichego Zakątka ?????Co lepsze keramzytobeton czy beton komorkowy???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
telesforek 11.01.2007 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2007 Chociaż autorka się już w zasadzie zdecydowała, dorzucę kilka argumentów za garażem wolnostojącym (który zresztą planuję zbudować): - będzie mnie odgradzał od ruchliwej szosy - jak budowałam dom nie byłam pewna jak będzie z kasą, a garaż w bryle też sporo kosztuje - jest ładny, będzie mi organizował przestrzeń - dzielił ogród na 2 części: "ozdobną" i "użytkową" Fakt, trzeba odśnieżać, ale podjazdu nie trzeba robić z pełnej kostki. I można garaż budować w standardzie gorszym niż dom (bez ocieplenia, dachówki ceramicznej). Podatek jest wyższy, ale wg moich obliczeń trochę ponad 100 zł rocznie, więc bez przesady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JM 11.01.2007 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2007 Ja na tle tych wypowiedzi jestem samobójcą, mam przejscie do garażu bezpośrednio z kuchni a drzwi jakie zastosowałem to zwykłe drzwi pokojowe, dokleiłem tylko uszczelki i taki grzebień na dole Nie jest zimno, nie śmierdzi, z zakupami wchodzę prosto tam gdzie mają być, mieszkam ponad rok, w garażu trzymam dwa samochody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiA Wojtek 11.01.2007 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2007 MiA&Wojtek- Witaj, zrob Wojtkowi kolacje przy swiecach i go przekonaj. Jeszcze Ci podziekuje i on zrobi kolacje dla ciebie w nowym domku przy drzwiach prowadzacych do garazu , wtedy szepnie do twojego ucha, ze ma madra zone.Trudno jest z facetami [ nieraz], ale bez nich......szkoda mowic. ŻYCIE to sztuka kompromisu WOJTEK. Pozdrawiam Was- Renata no patrz! o tym nie pomyslalam dziekuje za podsuniecie pomyslu Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 14.01.2007 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2007 wypowiedzi poszly w strone "polaczyc garaz z domem czy nie", co nie do konca jest tematem ;_)) ale ....ja mam cos pomiedzy: garaz wlasciwie poza bryla budynku, ale polaczony z nim poprzez pom. gospodarcze. architektonicznie mi pasuje, w przypadku mojego planu zagospodarowania odsuwa wejscie do domu od frontu dzialki (co u mnie jest plusem). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aruchna 14.01.2007 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2007 Witam,A u mnie garaż w bryle domu - przejscie pod schodami. Nie wyobrażam sobie innego rozwiązania. garaż od holu oddzielony 2 dzwiami i krótkim korytarzykiemI tak ma być pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 21.01.2007 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2007 my mamy w piwnicy bo mala dzialka. inaczej niz czesciowo w ziemi to chyba bym nie chcial Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts