Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

BUDOWLANE MITY - sondaż "Muratora"

Recommended Posts

na forum budowlanym chyba wykładnia powinna być opinia geotechnika lub geologa a nie ogrodnika

Z całym szacunkiem, Geno, a gdzie ty w mojej wypowiedzi widzisz jakąś opinię? Podałem suche fakty, tzn. procentową zawartość próchnicy w glebach Polski. I tyle.

Ps. nie lubisz ogrodników? :D

A jeśli chcesz opinii :wink: . Ja bym wybrał- z prostego powodu- dla spokojnego snu, z powodu stosunkowo niewielkich kosztów,no i jest na czym urządzić ogród.

• Odpowiedzi 79
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

na forum budowlanym chyba wykładnia powinna być opinia geotechnika lub geologa a nie ogrodnika

Z całym szacunkiem, Geno, a gdzie ty w mojej wypowiedzi widzisz jakąś opinię? Podałem suche fakty, tzn. procentową zawartość próchnicy w glebach Polski. I tyle.

Ps. nie lubisz ogrodników? :D

A jeśli chcesz opinii :wink: . Ja bym wybrał- z prostego powodu- dla spokojnego snu, z powodu stosunkowo niewielkich kosztów,no i jest na czym urządzić ogród.

Nie mam nic do ogrodników :) uważam jedynie,że niekoniecznie suche fakty w tym przypadku prowadza do prawidłowych wniosków - tego typu gruntu przebadali geotechnicy i podejrzewam,że wyciagneli prawidłowe wnioski ;)

- że koniecznie trzeba podwyższać w projektach gotowych ścianki kolankowe, bo architekci na złość robia je za niskie, żeby inwestor męczył się na poddaszu, a podniesienie ścianki "nie zespuło bryły, bo wydłużyliśmy okapy"

- że koniecznie trzeba podnosić poziom domu, bo gdy nie będzie na skarpie i z wysokimi schodami, to zaleje nas woda i zjedzą robale

- że budowa ściany jednowarstwowej z Ytonga jest skrajnie trudna, będzie się wlewać woda przez szpary, ściana "pije wodę jak gąbka" i są masowe włamania do domów z Ytonga za pomocą piłki ręcznej

- że dom parterowy z poddaszem nieużytkowym to marnotrawstwo przestrzeni (przecież na pewno dzieci bedą chciały z nami mieszkać na starość! :wink: )

Największe bzdury:

- "nie ogrzeje pani domu samym kominkiem"

- jak ocieplisz dom styropianem to woda będzie się lać po ścianach i oknach

- uwaga - teraz najlepsze - w domu parterowym zasadniczo zawsze będzie ciemno bo im wyżej idą kondygnacje tym więcej światła wpada, a na parterze przez okna światło prawie nie dociera :lol:

- taras na parterze wiąże się z tym że do domu będą włazić ślimaki (to opinia mojej mamy :) )

- "pani, znam firmę co same tarasy robi i żadnych dylatacji nigdy nie robią"

Dla relaksu:

Rozsypala się sól - będzie klótnia.

Rozsypal się cukier - na zgodę.

Rozsypala się kokaina - będa wizje.

Upadl widelec - ktos przyjdzie.

Upadlo mydlo - oczekuj nieoczekiwanego.

Jaskólki nisko lataja - będzie deszcz.

Krowy nisko lataja - rozsypala się kokaina.

Pęklo lustro - będzie nieszczęscie.

Pękl rozporek - będzie wstyd. Mniejszy lub większy...

Pękla prezerwatywa - lepiej, zeby pęklo lustro.

Swędzi nos - będzie pijaństwo.

Swędzi dupa - mydlo upadlo.

Pozdrawiam

moje ulubione które ciągle słyszę

panie za silikatów to sie smietniki i obory tylko stawia nikt normalny domu by z tego nie budował

w jednej hurtowni to mnie nawetwłasciciel próbował namówić na maxa twierdząć źe jak znajde nowobudowany dom z silki w mojej wsi to mi tego maxa gratis da

cfaniak bo zna okolice i wie źe całe dwa domy są stawiane nasz i drugi kanadyjczyk

i kolejny - ja tego panu nie źycze ale jak pan bedziesz chciał kiedyś dom sprzedać to nikt nie chce z silikatów kupić bo to niezdrowe i promieniowanie i grzyby sie rozwijają na silikatach :lol:

Może na temat mitó budowlanych to nie az tak , ale mity powiedzmy eksploatacyjne :wink: "

:o "ogrzewanie elektryczne" - o Boże jak drogo!!!

:o "gotowanie na płycie elektrycznej" - to samo co wyżej, niewazne że kuchenka gazowa emituje lepką mazię która zatłuszcza sciane i okap, mycie kuchenki gazowe to wieczny horror, a oszczędnsc moze z 5 zł taniej / miesiac(bo piekarniki i tak wszyscy maja juz elektryczne a one własnie konsumują najwiecej prądu)

:o "dom murowany i drewniany o identycznych rozmiarach i parametrach cieplnych równie łatwo ogrzać" niestety nie wiem z czego to wynika ale w kanadyjczyku jest zdecydowanie cieplej a rachunki nizsze, pewno wiekszosc sie nie zgodzi ztakim twierdzeniem ale trudno nie wiem dlaczego tak jest :roll:

:o "kanadyjczyk ma bardzo małą (albo wcale) akumulacyjnosc cieplną" - na pewno mniejszą niz murowaną ale ma :D

:o "przepływowy ogrzewacz wody jest ekonmiczny bo pobiera prąd tylko w momencie czerpania wody" - roznica pomiedzy zuzyciem pradu przez bojler to ok 1-1,5 kwh na dobe a komfort korzystania nieporównywalny, nie wspomne o zarzynaniu instalacji (przy ogrzewaczu powiedzmy powyzej 36 kw swiatło ciemnieje :D )

Gość Kero

""przepływowy ogrzewacz wody jest ekonmiczny bo pobiera prąd tylko w momencie czerpania wody" - roznica pomiedzy zuzyciem pradu przez bojler to ok 1-1,5 kwh na dobe a komfort korzystania nieporównywalny, nie wspomne o zarzynaniu instalacji (przy ogrzewaczu powiedzmy powyzej 36 kw swiatło ciemnieje"

Jakkolwiek nie dyskutuję z innymi tak z tym tematem zamierzam.

"przepływowy ogrzewacz wody jest ekonmiczny bo pobiera prąd tylko w momencie czerpania wody"

To zdecydowana prawda, a różnicę w zużyciu to chyba wyliczyła jakaś wróżka bo to zadanie nie lada wyczyn.

Co do zarzynania instalacji to kompletna bzdura wynikająca z niewiedzy bo chcąc zaoinstalować POW należy wykonać dla jego potrzeby oddzielny obwód elektryczny obliczony na odpowiednie obciążenie. POdłączanie do istniejącej instalacji, w której nie był przewidywany POW to nieporozumienie.

Bardzo podobnie ma się sprawa z podłączaniem dodatkowych grzejników do c.o. - nie da się tego wykonać bezkarnie a jedynie kosztem istniejących. To samo dotyczy takze zwu. Nie można bez końca dokonywać dodtakowych punktów poboru wody bez więksdzenia przekroju instalacji lub też bez zwiększenia ciśnienia co jednak jest ogranioczone PN w użytych materiałach do teże instalacji.

Na margoinesie 36KW przepływowy ogrzewacz to chyba dla zasilania centralnego ogrzewania jakiejś świetlicy a nie punktu poboru wody:-)

Po za tym takiego zapotrzebowania prądu ZE nie przyznają dla budynków jednorodzinnych zatem proszę obniżyć parametry swojej fantazji.

U mnie były takie hasła:

1. Przy folii wstępnego krycia dachu nie trzeba dawać kontrałat - teraz nie mam szczeliny pomiądzy łatą a folią bo wełna od spodu przyciska folię do łat.

2. Panie fundamentu NIE WOLNO mazać lepikiem bo wypali panu styropian (fundament ocieplany). Trzeba zastosować folię. No i mam folię... i mokre plamy na ścianach piwnicy po każdym deszczu (domek podpiwniczony).

3. Gdy odbierałem komin zobaczyłem kawałki nieba przez obróbki blacharskie (na złączach).

- Panie majster te obróbki są źle uszczelnione

- Pan się nie znasz - usłyszałem - tak jest dobrze.

4. Zamówiłem kręgi (na studnię) i płytę do przykrycia. Jadę po towar a tu w płycie nie ma otwotu. Na moje pytanie dlaczego nie ma otworu usłyszałem:

- Bo taka płyta jest lepsza. Przynajmniej nikt Panu do studni nie wejdzie i pompy nie ukradnie

5. Chciałem kupić parapety zewnętrzne. Zielone bo dach mam zielony i okna zielone. Okazuje się że w Posce parapety są tylko mniej lub bardziej brązowe. Pozostałe kolory są na zamówienie. Ale nalepszą odpowiedź z jednego sklepu zacytuję:

- Mamy tylko białe i brązowe. Można co prawda pomalować parapet na zielono ale boczki prosze Pana są plastikowe i tylko w 2 kolorach: brązowe i białe. Pomalować sie ich nie da. To na które się Pan decyduje?

6. A teraz najlepsze: Podłoga domu (strop nad piwnicą) przechodzi w taras. Na tym postawiony jest domek drewniany. Niestety spad jest w stronę od tarasu do domku i w stanie surowym woda wciekała do domu. "Panie zrobi się wylewkę, odpowiedni spad i będzie dobrze". Po zrobieniu wylewki woda owszem odpływa od domu ale jakimś cidem dostaje się pomiędzy wylewkę a strop i napływa z powrotem do domu. Na moją reklamację najpierw usłyszałem: "Panie to jest niemożliwe" ale gdy pokazałem "fachowcowi" stan faktyczny usłyszałem: " Miej Pan pretensje do tego kto robił płytę podłogową" Tylko gość zapomniał że to ON pół roku wcześniej lał tą płytę :(

Jeszcze nie skończyłem budowania więc trochę humoru jeszcze przede mną. Szkoda tylko że ten humor w momencie jego powstawania to kupa nerwów i niecenzuralnych słów :-?

""przepływowy ogrzewacz wody jest ekonmiczny bo pobiera prąd tylko w momencie czerpania wody" - roznica pomiedzy zuzyciem pradu przez bojler to ok 1-1,5 kwh na dobe a komfort korzystania nieporównywalny, nie wspomne o zarzynaniu instalacji (przy ogrzewaczu powiedzmy powyzej 36 kw swiatło ciemnieje"

Jakkolwiek nie dyskutuję z innymi tak z tym tematem zamierzam.

"przepływowy ogrzewacz wody jest ekonmiczny bo pobiera prąd tylko w momencie czerpania wody"

To zdecydowana prawda, a różnicę w zużyciu to chyba wyliczyła jakaś wróżka bo to zadanie nie lada wyczyn.

Co do zarzynania instalacji to kompletna bzdura wynikająca z niewiedzy bo chcąc zaoinstalować POW należy wykonać dla jego potrzeby oddzielny obwód elektryczny obliczony na odpowiednie obciążenie. POdłączanie do istniejącej instalacji, w której nie był przewidywany POW to nieporozumienie.

Bardzo podobnie ma się sprawa z podłączaniem dodatkowych grzejników do c.o. - nie da się tego wykonać bezkarnie a jedynie kosztem istniejących. To samo dotyczy takze zwu. Nie można bez końca dokonywać dodtakowych punktów poboru wody bez więksdzenia przekroju instalacji lub też bez zwiększenia ciśnienia co jednak jest ogranioczone PN w użytych materiałach do teże instalacji.

Na margoinesie 36KW przepływowy ogrzewacz to chyba dla zasilania centralnego ogrzewania jakiejś świetlicy a nie punktu poboru wody:-)

Po za tym takiego zapotrzebowania prądu ZE nie przyznają dla budynków jednorodzinnych zatem proszę obniżyć parametry swojej fantazji.

Przepraszam bardzo, ale 1-1,5 kwh to straty postojowe i takie dane są w intrukcji obsługi do bojlera i nie trzeba tu niczego mierzyć :wink:

Zarówno do orzewacza przepływowego jak i do bojlera trzeba mieć oddzielny obwód wraz z zabezpieczeniem, z tym ze do przepływowego do poboru wielopunktowego pewno 400 Volt

Z mocą ogrzewacza przepływowego troche przesadzilem :D ale np taki http://www.megamedia.pl/przeplywowy-ogrzewacz-wody-siemens-de-24500.php?off=44 daje wode powiedzmy w dostatecznej ilosci, pod warunkiem ze masz odkrecony jeden kran jezeli ktos dkreci nastepny to temperatura wody spada, po prostu kazdy ogrzewacz przeplywowy i elektryczny i gazowy ma te wadę :cry: niestety.

Poza tym na moim osiedlu są czeste ale krótkie spadki cisnienia niewiem czy mimo zabezpieczen taki ogrzewacz by sie szybko nie przepalił :cry:

Co da zwiekszenie przekroju instalacji :o , przecież to samo trzeba by zrobic z ogrzewaczem i dołozyc troche mocy :wink:

I to by bylo na tyle fantazjowania :wink:

Gość Kero

"...daje wode powiedzmy w dostatecznej ilosci, pod warunkiem ze masz odkrecony jeden kran jezeli ktos dkreci nastepny to temperatura wody spada..."

Dlatego ja jestem zwolennikiem POG jednopunktowych bo przy wielopunktowych występują straty podczas uruchamiania spowodowane tym, że każdy kolejny punkt poboru jest w oddaleniu więc trzeba spuszczać zimną wodę kiedy ogrzewacz już pracuje.

2. Panie fundamentu NIE WOLNO mazać lepikiem bo wypali panu styropian (fundament ocieplany). Trzeba zastosować folię. No i mam folię... i mokre plamy na ścianach piwnicy po każdym deszczu (domek podpiwniczony).

W przypadku lepiku na bazie rozpuszczalników to akurat mitem to nie jest :)

czyli należy stosować na bazie wody, np coś takiego:

http://izolbet.pl/pictures/18863.jpg

czyli należy stosować na bazie wody, np coś takiego:

http://izolbet.pl/pictures/18863.jpg

Problem jest taki,że na bazie wody z czasem...po prostu się rozpuszczają i "znikają". Lepiki na bazie rozpuszczalników są znacznie lepsze i trwalsze , poza tym rozpuszczalniki są agresywne tylko przez pewien czas po nałożeniu na izolowaną ścianę. Jesli stosować "lepiki" na bazie wody to bezwzględnie w ilościach wskazywanych przez producenta , z reguły od 1,5 kg do 2,5 kg/m2 , inaczej nie zda się to na wiele.

W przypadku posiadania piwnicy zdał bym się jednak na co prawda drogie ale skuteczne systemy znanych firm Deitermann, Schomburg, Ceresit...

... Problem jest taki,że na bazie wody z czasem...po prostu się rozpuszczają i "znikają". Lepiki na bazie rozpuszczalników są znacznie lepsze i trwalsze ...

mam podobne zdanie co Geno

dyspersje asfaltowo - wodne (typu dysperbit, gum - bit itp.) sa produkowane na bazie wody i woda je rozpuszcza ...

IMHO - o wiele lepsze sa izolacje na bazie rozpuszczalników ...

A propos przesądów- szukając dachówki cementowej miałem okazję dowiedzieć się, że w zależności od wizytowanej hurtowni najlepsza zawsze okazywała się ta, którą dana hurtownia handlowała albo ta, na której w danym momencie jej zalezało. I tak dowiedziałem się że:

- "IBF jest najbardziej krucha i podczas cięcia jest dużo odpadów, Euronit jest za drogi i traci kolor a najlepszy jest Braas, bo jakośc to jakość i warto zapłacić"

- "Braas jest przereklamowany bo kruszy się i jest za drogi, Euronit traci kolor i jest drogi a najlepszy i najtańszy jest IBF bo co to za różnica- cement to cement"

- "IBF ma kiepskie notowania wśród dekarzy, Braas jest zbyt popularna i ciężko kupić wszystkie elementy a najlepszy jest Euronit i my zawsze uzywamy Euronitu"

Na koniec jeszcze w jednej z hurtowni zostałem posądzony o utratę zmysłów, bo chcę na dach "walić cement" zamiast lekkiej blachodachówki ;)

hehe.... wybrałem Braas i nie żałuję ;)